BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αφού δεν δίνετε λεφτά, λύστε μας τα χέρια ζητούν οι υπουργοί Γεωργίας

Ανεπαρκή και φλύαρη κρίνουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου αυτής Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι, οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. με βάση τη μέχρι σήμερα τακτική που ακολουθείται στο θέμα της ενίσχυσης των αγροτών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

_35C85C23-5B0F-B64E-9AE5-5AEC3C871123_

Γιώργος Κοντονής

3
1

Χωρίς επιπλέον πόρους και μέτρα σε καμία περίπτωση δεν θα στηριχθεί επαρκώς ο πρωτογενής τομέας, ήταν η θέση της πλειονότητας των υπουργών Γεωργίας κατά το άτυπο συμβούλιο της 13ης Μαΐου, ενώ καμία συμφωνία δεν φάνηκε να επιτυγχάνεται ούτε όσον αφορά τη διανομή του Αποθεματικού Κρίσης των 400 εκατ. ευρώ αλλά ούτε και για την περαιτέρω τροποποίηση των Κανονισμών της ΚΑΠ, έτσι ώστε να καταβληθούν νωρίτερα οι άμεσες ενισχύσεις (πρόωρη καταβολή του τσεκ και επιτόπιοι έλεγχοι).

Το υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από την Κομισιόν συγκεκριμένα να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές με πολλές εκκλήσεις να έχουν να κάνουν με την τροποποίηση της ΚΑΠ όσον αφορά την ευελιξία στις άμεσες ενισχύσεις, όπως ανέφερε η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας, Μαρίγια Βούκοβιτς, πρόεδρος του Συμβουλίου κατά τη συνέντευξης τύπου, αμέσως μετά το Άτυπο Συμβούλιου που συνήλθε διαδικτυακά το απόγευμα της Τετάρτης.

Η αξιοποίηση του αποθεματικού κρίσης ακούστηκε από πολλούς υπουργούς, ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία, δεν πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να εκταμιευθούν τα 400 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα πανευρωπαϊκά, υποστηρίζοντας πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι άλλες επιλογές πριν πάρει η Ευρώπη αυτό τον δρόμο. Όσον αφορά το Αποθεματικό Κρίσης, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι υποστήριξε πως θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις άμεσες ενισχύσεις (δηλαδή να μην μειώνονται για να γεμίζει). «Το έχουμε το Αποθεματικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γιατί αυτό είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, καθώς σημαίνει μείωση της βασικής ενίσχυσης», πρόσθεσε ο Πολωνός.

Ο Επίτροπος επανέλαβε για μία ακόμη φορά τα γνωστά μέτρα που έχει λάβει ήδη η Κομισιόν (π.χ ιδιωτική αποθεματοποίηση). «Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα» παραδέχτηκε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι ανάγκες ξεπερνούν τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. «Αναλύσαμε τα δεδομένα και δώσαμε προτεραιότητα στους τομείς που πλήττονταν περισσότερο», τόνισε, θέτοντας σε μελλοντική βάση επιπλέον μέτρα και για άλλους τομείς χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιο κοντά είναι η ενεργοποίηση κάποιων εργαλείων για το μοσχαρίσιο κρέας.

Εδώ, ανέφερε την κοινή πεποίθηση που εξέφρασαν σύσσωμοι οι υπουργοί Γεωργίας πως πρέπει να ενδυναμωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. «Πρώτα απ' όλα πρέπει αν δούμε πώς θα φτιάξουμε περισσότερα εργαλεία κρίσης, καθώς η ΚΑΠ δεν είναι προετοιμασμένη για τέτοιες διαταραχές όπως η σημερινή», είπε ο Επίτροπος.

Εν τω μεταξύ ο Πολωνός πρωθυπουργός έστειλε γράμμα προς την Κομισιόν και την Επιτροπή Γεωργίας ζητώντας την αύξηση 10% του μπάτζετ της ΚΑΠ για την ερχόμενη περίοδο, πράγμα το οποίο ο Βοϊτσεχόφσκι το σχολίασε κατά τη συνέντευξη τύπου ως «ένα πολύ καλό νέο». «Πήρα το γράμμα και είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, θα την προωθήσω και θα την προτείνω για να στηριχθεί. Πραγματικά θα την στηρίξω», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2020 16:29Παναγιωτης

Ο Βορίδης κοιμάται ήσυχος τα βραδιά;έχει θάψει όλους τους αγρότες κ κτηνοτροφους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά