Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Γεωργίας Γιούλια Κλόκνερ, η αυξημένη συμβολή της αγροτικής παραγωγής πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ΚΑΠ, ενώ είναι απαραίτητος ένας προγραμματισμός ασφαλείας.
«Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα πρέπει να μεταφράσουμε την θετική εκτίμηση σε μια νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική», έγραψε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Γεωργίας σε ένα φιλοξενούμενο άρθρο στον γερμανικό αγροτικό Τύπο. Σε ό,τι αφορά στον «προγραμματισμό ασφαλείας» κατά τα λεγόμενά της, η ίδια εξηγεί ότι οι προηγούμενοι κανονισμοί θα πρέπει να παραταθούν «όσο απαιτείται» κατά τη μεταβατική περίοδο έως ότου τουλάχιστον τεθεί σε ισχύ η νέα ΚΑΠ.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία σύγκλισης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, ίσως καθυστερήσει ελαφρώς, δεδομένου ότι έπειτα και από την αποτυχημένη διαιτησία από την Κομισιόν των αγροτικών ζητημάτων που προέκυψαν κατά την πανδημία, το Βερολίνο δεν θα ήθελε να προκαλέσει εκ νέου τους Ευρωπαίους αγρότες. Ούτε θα ήθελε να θέσει σε σαθρές βάσεις και τις προοπτικές του νέου γαλλογερμανικού άξονα, με δεδομένη την ευαισθησία του Παρισιού στα αγροτικά ζητήματα.
Διαβάστε επίσης: Πρωτοφανής αντίδραση των θεματοφυλάκων της παραδοσιακής κτηνοτροφίας για τα 4 ευρώ κοροϊδία
Αναφορικά με την Πράσινη Συμφωνία, της οποίας το σκέλος που άπτεται της παραγωγής τροφίμων αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην Τετάρτη 20 Μαΐου, η Γιούλια Κλόκνερ υποστήριξε πως «η φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία πρέπει να εξεταστεί εκ νέου υπό τις νέες συνθήκες».
Σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό, η κρίση της πανδημίας αύξησε την εκτίμηση του κόσμου απέναντι στους αγρότες και ανέδειξε τη σημασία της τοπικής παραγωγής τροφίμων. «Αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στη μελλοντική ΚΑΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσουν στις εκμεταλλεύσεις τους όλα όσα θα φέρει η νέα ΚΑΠ, με τις υψηλές της απαιτήσεις, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά γίνονται για την παραγωγή τροφίμων σε λογικές τιμές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά Βρυξέλλες και κράτη μέλη ίσως ανταποκριθούν στο σταθερό αίτημα εκείνων που υποστηρίζουν πως χωρίς αρκετή χρηματοδότηση, οι στόχοι της νέας ΚΑΠ δεν μπορούν να υλοποιηθούν.