Την στρατηγική της για την μετατροπή της αγροτικής παραγωγής ως το 2030 παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τους στόχους που θέτει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά 20%, μείωση της χρήσης προϊόντων φυτοπροστασίας και αντιβιοτικών κατά 50% και μετατροπή του 25% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων της ΕΕ σε βιολογικές καλλιέργειες, από 8% που είναι σήμερα.
Η μόχλευση κονδυλίων εκτός ΚΑΠ, μέσω του προγράμματος InvestEU, θα αναμένεται ότι χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τη νέα στρατηγική «Από το χωράφι στο Πιάτο», όμως και η ΚΑΠ χρήζει αναπροσαρμογών σύμφωνα με την σχετική οδηγία της Κομισιόν, προκειμένου να μπορέσει να επιταχυνθεί «o πράσινος και ψηφιακός» μετασχηματισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Εδώ και καιρό πάντως η Κοµισιόν διαφηµίζει το πρόγραµµα InvestEu ως συµπληρωµατικό του Β’ Πυλώνα για να κάµψει τις αντιδράσεις λόγω των περικοπών.
Οι περικοπές σε ό,τι αφορά στα φυτοπροστατευτικά και θρεπτικά προϊόντα που αξιοποιούν οι αγρότες ήταν γνωστές εδώ και μερικούς μήνες, ωστόσο έπειτα από αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου σε ολόκληρη την ΕΕ και από πολιτικούς, η Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι τελικά δεν θα συμπεριληφθούν με τέτοια έκταση στο τελικό πλάνο.
Ωστόσο, το ανανεωμένο έγγραφο που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς και η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, περιλαμβάνει τελικά τα ίδια νούμερα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις δύο στρατηγικές που δρομολογούν εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες και αφορούν στη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα - η οποία στοχεύει να «φέρει τη φύση στη ζωή μας» κατά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου Τίμμερμανς, και τη στρατηγική Farm to Fork (από το χωράφι στο πιάτο) που ισχυρίζεται ότι θέτει «ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων».
Η Επιτροπή επισήμανε ότι η βασική γραμμή για τους στόχους μείωσης ποσοστού στα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τα αντιμικροβιακά θα βασιστεί στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα. Προτείνει επίσης «φιλόδοξα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η υγιεινή επιλογή είναι η ευκολότερη για τους πολίτες της ΕΕ», συμπεριλαμβανομένης της «βελτιωμένης επισήμανσης για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με υγιεινά, βιώσιμα τρόφιμα».
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι αγρότες, οι αλιείς και οι υδατοκαλλιεργητές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα τροφίμων.Θα λάβουν υποστήριξη από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική μέσω νέων ροών χρηματοδότησης και οικολογικών συστημάτων για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών».
«Η δημιουργία της έννοιας της βιωσιμότητας και το νέο εμπορικό σήμα της Ευρώπης θα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματος για τους Ευρωπαίους αγρότες και τους αλιείς».
Κατά τα λεγόμενα της Κομισιόν, η στρατηγική Farm to Fork στοχεύει στην προώθηση μιας παγκόσμιας μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "καλεί" τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνουν τόσο τις στρατηγικές όσο και τις δεσμεύσεις τους. Η επιτροπή αναφέρει επίσης ότι «όλοι οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συμμετάσχουν σε μια ευρεία δημόσια συζήτηση».
20-05-2020 19:33δπ
Πανακριβα σκευασματα (στα βερυκοκα ενας ψεκασμος κοστιζει εως και 100 ευρω ο τονος και πρεπει να ψεκαζουμε καθε 10 ημερες εαν ο καιρος ευνοει τις ασθενειες) εχουμε και τωρα. Δηλαδη θα ακριβηνουν και αλλο? Παλιοτερα με 2-3 ψεκασμους φταναμε στη συγκομιδη. Τωρα χρειαζονται απο 5 και πανω. Παλια με το μπερλειντ αντιμετωπιζαμε τα παντα. Τωρα για καθε ασθενεια βαζουμε 2 και 3 σκευασματα (πανακριβα φυσικα). Αλλα ξεχασα. Το μπερλειντ ηταν καρκινογονο (αλλα και φτηνο). Μηπως τελικα οι κοινες αγροτικες πολιτικες ειναι για το κερδος των εταιριων και των πωλητων γεωπωνων και οχι για το περιβαλλον και τον καταναλωτη? Μηπως?
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)