BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κόστος 27.000 ευρώ το μήνα στην ΚΑΠ για κάθε θέση αγρότη

Τα πολύ µικρά περιθώρια κέρδους και την ένταση των δυνάµεων που ωθούν νοµοτελειακά στην εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλµατος, έρχεται να τονίσει µελέτη σχετικά µε το κατά πόσο είναι αποδοτική η ΚΑΠ στην επιβίωση των εκµεταλλεύσεων.

2_10_11

3
5

Συγκεκριµένα, περίπου 181.000 αγρότες εγκαταλείπουν ετησίως το επάγγελµά τους στην Ευρώπη, και αν είναι να σωθεί έστω και ένας από αυτούς, θα κοστίσει στην ΚΑΠ µηνιαίως 27.000 ευρώ. Το ποσό αυτό µοιάζει υπερβολικό, ωστόσο είναι ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται η πρωτογενής παραγωγή, επιβεβαιώνοντας όσους λένε πως σε πολλές περιπτώσεις «η γεωργία είναι ένα ιδανικό επάγγελµα στο να χάσεις λεφτά». Συγκεκριµένα, η έρευνα που προέρχεται από τέσσερα φηµισµένα οικονοµικά ινστιτούτα (LICOS και CEPS του Βελγίου, Πανεπιστήµιο του Μιλάνο και Ανώτατη Οικονοµική Σχολή της Ρωσίας) αναφέρει πως µια αύξηση 10% του ποσοστού των επιδοτήσεων θα «έσωζε» µόλις 16.000 αγροτικές εκµεταλλεύσεις από την εγκατάλειψη. Συγκριτικά, συνολικά 12,1 εκατ. αγροτικές  επιχειρήσεις και εκµεταλλεύσεις δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη των 27. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τοµέα θα σωζόντουσαν όχι από τις άµεσες ενισχύσεις αλλά από τα διαρθρωτικά προγράµµατα, τονίζει  η µελέτη. Καθώς, αν όλη η αύξηση έπεφτε στις άµεσες πληρωµές τότε, οι αγρότες που θα έµεναν τελικά θα µειωνόντουσαν στους 12.950.

Υπερβολικά ποσά: Τα ποσά που θα χρειαζόντουσαν για την παραµονή ορισµένων αγροτών σίγουρα µοιάζουν υπερβολικά, ωστόσο είναι ενδεικτικά των δυσκολιών που βιώνει το αγροτικό επάγγελµα

Ακόµα µικρότερη θα ήταν η παραµονή αν τα χρήµατα αφορούσαν τις συνδεδεµένες ενισχύσεις. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης θα υποστούν µεγάλες µειώσεις στο µπάτζετ της ερχόµενης περιόδου, τότε γίνεται σαφές ότι η τάση εξόδου από το αγροτικό επάγγελµα είναι αδύνατον να αναστραφεί. Ακόµα και αν παραµείνουν σε σχετικά σταθερό επίπεδο οι άµεσες ενισχύσεις.

«Αυτά είναι µεγάλα ποσά σε σύγκριση µε το µέσο εισόδηµα στην ΕΕ, στη γεωργία ή στο εξωτερικό.. Είναι πολύ πιο αποτελεσµατικό να χρησιµοποιούνται άλλα µέσα πολιτικής για τη στήριξη της βιώσιµης απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές», καταλήγουν στη µελέτη τους οι συγγραφείς.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Μαΐου.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

31-05-2020 14:33Άγγελος

Για τον κύριο Μαραντιδη . Πόσο δίκιο είχε ο Μακαριστός Χριστοδουλος, να ψηφίσει η κατσίκα του γείτονα.

Απάντηση

31-05-2020 01:35Giorgos

Πάνε να εξαφανίσουν Τον μικρομεσαίο αγρότη μόνο τους μεγάλους θέλουν να μείνουν εκεί πάνε Και τα χρήματα κιόλας.....

Απάντηση

31-05-2020 00:47Agri

Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα να εργαστούν στα χωράφια της οικογένειας (πχ αν ο πατέρας τους είναι αγροτης) και δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν πουθενά αλλού, ( σερβιτόροι κτλ). Εάν για κάποιο λόγο κάνουν δήλωση καλλιέργειας στο όνομα τους έντασονται σε ειδικό καθεστώς και πληρώνουν το φόρο που τους αναλογει( είτε συμφέρει είτε οχι αυτοί θα κρινουν). Όσον αφορά τα χρόνια που πρέπει να δουλέψουν για την σύνταξη τους είναι τα 40 έτη ή όταν φτάσουν στο 60ο έτος ηλικίας, οποίο έρθει πρώτο, και το εφάπαξ ( μάλλον αυτό εννοεις) είναι πολύ λιγότερο από τις παρακρατούμενες εισφορές. Δεν θα σε φάει το ψωμί ο δημόσιος υπάλληλος που πάει στο χωράφι του πατέρα του, και με αυτή την λογική και ο συνταξιούχος του ογα πρέπει να κάτσει σπίτι του και να σταματήσει να εργάζεται στα χωράφια του.

Απάντηση

30-05-2020 19:00ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΡΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΊΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ!!! ΑΥΤΟ ΥΠΟΝΟΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΓΡΆΨΑΤΕ!!!!!!!!

Απάντηση

30-05-2020 09:43Αβραάμ Μαραντιδης

Η ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ρωτηση την Ελλάδα σχετικά με τον αγροτικό τομέα, εδώ στην Ελλαδιτσα μας θέλουν όλοι να γίνουν αγρότες, κανένας αγρότης δεν θέλει να τα παρατήσει! Πρώτον είναι η μόνη χώρα στην ένωση που πριμοδοτη εχτρα από μόνη της άτομα να γίνουν αγροτες. 1: σχεδόν όλοι οι στρατιωτικοί και αστυνομικοί και γενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι επειδή δεν πληρώνονται καλά τους δίνουν το δικαίωμα να ασχολούνται με τα γεωργικά να ωφελούνται ευρωπαϊκών κονδυλίων συμπληρώνοντας το εισόδημά τους και συμπληρώνοντας και τα ωράρια εργασίας τους. Δεύτερον όταν φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης μετά από πάρα πολλά χρόνια εργασίας τα οποία θυμίζουν σύνταξημα χρόνια γυναικών με ανήλικα τέκνα ( για κανένα λόγο δεν θέλω να προσβάλλω το αδύναμο φυλλο) για να του απογαλακτηση και να τους δωση ένα κίνητρο να α βυζί της παχιάς αγελαδας(Ελλαδας) τους πριμοδοτη με το εφάπαξ (20,50,100 χιλιάδες ευρω) έτσι και αυτοί οι κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά βγαίνουν στους κάμπους για χαλάρωση! Φυσικά κάνοντας σε εμάς τους κατ' επάγγελμα αγρότες πως πρέπει να κάνουμε σωστά την δουλειά μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά