BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με τη βασική ενίσχυση σε βάθος δεκαετίας χτίζεται το πριμ εξόδου

Στο ποσό βασικής ενίσχυσης που θα χάσει μέσα σε μία 10ετία ο αγρότης που μεταβιβάζει την εκμετάλλευσή του μπορεί να βασιστεί ο υπολογισμός για το εφάπαξ ποσό του πριμ εξόδου, σύμφωνα με την εμπειρία των Βρετανών.

4-5_2

Γιώργος Κοντονής

4
0

Η πρώτη καταγραφή για το πώς µπορεί να οικοδοµηθεί το πριµ εξόδου από το αγροτικό επάγγελµα είναι γεγονός, µε το εφάπαξ ποσό να ορίζεται µε βάση τα δικαιώµατα που έχει στην κατοχή του ο αγρότης που ενδιαφέρεται να µεταβιβάσει οριστικά την εκµετάλλευσή του. Για παράδειγµα: Αν ένας αγρότης λαµβάνει κατά µέσο όρο ενιαία ενίσχυση 4.000 ευρώ ετησίως, τότε για τα 10 χρόνια που του αποµένουν πριν τη σύνταξη, θεωρητικά το ποσό που δικαιούται συνολικά είναι 40.000 ευρώ. Λοιπόν, αυτό το ποσό, των 40.000 ευρώ θα είναι και η εφάπαξ ενίσχυση, καθώς είναι το µόνο σίγουρο έσοδο που εγκαταλείπει µέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης ο αγρότης εφόσον µεταβιβάσει δικαιώµατα και εκµετάλλευση σε νέο παραγωγό.

Το παραπάνω ονοµάζεται «χρυσό αλεξίπτωτο» και είναι το σχέδιο που κατέβασαν οι Βρετανοί τεχνοκράτες σε νοµοσχέδιο για όποιον θέλει να βγει από τη γεωργία ώστε να µπορεί να ζητήσει να του πληρωθούν σε εφάπαξ ποσά όλες οι υπόλοιπες αποσυνδεδεµένες άµεσες πληρωµές. Aυτό η βρετανική κυβέρνηση το κάνει λόγω Brexit, ώστε να µπορέσουν οι αγρότες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν το νέο εθνικό καθεστώς ενισχύσεων που θα θεσπιστεί, να έχουν µία οµαλή έξοδο από το επάγγελµα. ∆εν παύει όµως να αποτελεί και µία πρώτη και στέρεη βάση για το πώς θα µπορέσουν τα κράτη-µέλη της ΕΕ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του πριµ εξόδου µέσω της νέας ΚΑΠ, το οποίο επιβεβαίωσε ο Βόλφγκανγκ Μπούρτσερ γενικός διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) της Κοµισιόν, στην ιρλανδική εφηµερίδα Irish Farmers Journal.

Με «δανεικά» στοιχεία από το Μέτρο πρόωρης συνταξιοδότησης

Όπως έγραφε και την περασµένη εβδοµάδα στο πρωτοσέλιδό της η Agrenda, στις Βρυξέλλες δείχνει να ωριµάζει η ιδέα για ένα πριµ εξόδου αγροτών ηλικίας άνω των 55 ετών και µάλιστα µε γενναία εφάπαξ ενίσχυση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα µπορεί να φθάνει ακόµα και τα 50.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν προέκυψε τυχαία καθώς βασίζεται στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης που είχε ενεργοποιήσει η χώρα µας κατά το παρελθόν µέσω του ΠΑΑ. Συγκεκριµένα, το Μέτρο 113 όπως ονοµαζόταν προέβλεπε ένα ετήσιο ποσό µέχρι τα 5.000 ευρώ που δίνεται για µέχρι 10 έτη και µέχρι του 70ό έτος της ηλικίας του αγρότη. Προϋπόθεση ήταν ο αποχωρών γεωργός: i) να παύσει οριστικά να ασκεί οποιαδήποτε γεωργική δραστηριότητα για εµπορικούς σκοπούς ενώ µπορεί να ασκεί γεωργική δραστηριότητα για µη εµπορικούς σκοπούς και να διατηρήσει τη χρήση των κτισµάτων. ii) να είναι τουλάχιστον 55 ετών, χωρίς να έχει φθάσει τη συνήθη ηλικία συνταξιοδότησης κατά τη στιγµή της αποχώρησής του και iii) να έχει ασκήσει τη γεωργική δραστηριότητα τα δέκα τελευταία χρόνια πριν την αποχώρησή του.

O διάδοχος στον οποίο µεταβιβάζεται η εκµετάλλευση έπρεπε: i) να αυξήσει το µέγεθός της τουλάχιστον κατά 10% εντός χρονικού διαστήµατος (3) ετών. ii) να διαθέτει επαρκή επαγγελµατική ικανότητα και iii) να αναλάβει να ασκήσει τη γεωργική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια παραµονής του δικαιούχου στο πρόγραµµα.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά