BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η φύρα βασικής ενίσχυσης στα οικοπρογράμματα, πεδίο τριβής στις συζητήσεις ΚΑΠ

Χωρισµένα σε δυο στρατόπεδα φαίνεται πως είναι τα κράτη µέλη αναφορικά µε την τύχη των οικοπρογραµµάτων (eco-schemes) κατά τη νέα προγραµµατική περίοδο της ΚΑΠ. Όπως είχε αναδείξει προ ολίγων ηµερών η εφηµερίδα Agrenda, τα οικοπρογράµµατα «κλέβουν» πόρους από τη βασική ενίσχυση, αφού το µερίδιο τους υπολογίζεται πάνω από το 20% του εθνικού φακέλου µε βάση το πώς µέχρι σήµερα έχουν διαµορφωθεί οι απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών.

47-proedria

3
0

Το ποσοστό αυτό αναµένεται να αφαιρεθεί από τη βασική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα, όπως δηλαδή θα λέγεται το τσεκ συµπεριλαµβανοµένου του πρασινίσµατος στη νέα ΚΑΠ.
Πέρα όµως από τον χώρο που καταλαµβάνουν στον φάκελο ενισχύσεων των κρατών µελλών τα οικοπρογράµµατα, προβλέπεται πως η αποτυχία διεκπεραίωσής τους κοστίζει σε κοινοτικούς πόρους. Πάνω σε αυτό, η γερµανική προεδρεία προτείνει µια ευελιξία που προβλέπει τη µεταφορά των πόρων στις άλλες κατηγορίες των άµεσων ενισχύσεων για τα δυο πρώτα έτη εφαρµογής τους. Από εκεί και µετά όµως, η ευθύνη βαραίνει τα κράτη µέλη και λάθος κινήσεις δεν συγχωρούνται.

Το ενδεχόµενο να χαθούν κοινοτικοί πόροι των άµεσων ενισχύσεων από τα ενταγµένα στον πρώτο πυλώνα οικοπρογράµµατα γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης κάθε υπουργού Γεωργίας της ΕΕ που αντιλαµβάνεται πως το πράγµα µε την πράσινη αρχιτεκτονική µάλλον δεν θα έχει οµαλή έκβαση στη χώρα του. Σε αυτό το πλαίσιο οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Ισπανίας και µιας σειράς χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες αποφασισµένες να διεκδικήσουν από τη Γερµανική Προεδρεία τον προαιρετικό χαρακτήρα των οικο-προγραµµάτων.

Πιο δεκτικές Γερµανία, Γαλλία και Ολλανδία

Το ένα στρατόπεδο λοιπόν αποτελείται από τις παραπάνω χώρες. Από την πλευρά τους, Γερµανία, Γαλλία και Ολλανδία, τίθενται πιο δεκτικές ως προς τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού για τα οικοπρογράµµατα, βάζοντας όµως ως όρο τη διαµόρφωση ενός ελάχιστου κοινού συντελεστή. ∆ηλαδή προτείνουν το «επίπεδο δυσκολίας» των οικοπρογραµµάτων να είναι πάνω κάτω κοινό σε όλα τα κράτη µέλη, ώστε να µην προκύψουν ζητήµατα στην ενδοκοινοτική αγορά, που θα αφορούν την αποδυνάµωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών από χώρες µε πιο φιλόδοξες περιβαλλοντικές προτεραιότητες.

Σηµειώνεται ότι η δυναµική των συζητήσεων θα επιτρέψει κατά πάσα πιθανότητα στην πρόταση της γερµανικής προεδρίας να πάρει την έγκριση του συµβουλίου, µε δεδοµένο ότι το στοιχείο της ελαστικότητας ως προς τη µεταφορά των πόρων εξυπηρετεί τις αξιώσεις της Ισπανίας, η οποία άλλωστε θέλει να διαπραγµατευτεί ώστε το ποσοστό που θα απορροφήσουν τα οικοπρογράµµατα να µην υπερβαίνει το 20% του εθνικού φακέλου.

Πολλαπλή συµµόρφωση

Μαζί µε τα παραπάνω, η γερµανική προεδρεία φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων για τα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ, και το ενδεχόµενο εισαγωγής υποχρεώσεων πολλαπλής συµµόρφωσης για τους µικρούς καλλιεργητές, δηλαδή όσους λαµβάνουν σήµερα στην Ελλάδα ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία έρχεται να δυσκολέψει περαιτέρω την υπόθεση βασικής ενίσχυσης για τη νέα περίοδο, όσων αφορά τουλάχιστον τους µικρούς αγρότες, αν και στο σχετικό έγγραφο γίνεται λόγος για ένα πιο ελαφρύ επίπεδο ελέγχων και κυρώσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά