BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πολιτικές στήριξης σε καλλιέργειες μη επικερδείς εντοπίζουν οι οικονομολόγοι στις προτάσεις για την ΚΑΠ

Όταν σπρώχνεις τον αγρότη προς μία λιγότερο επικερδή δραστηριότητα μόνο και μόνο για να λάβει στήριξη, πώς αυτή η ενίσχυση λέγεται αναπτυξιακή, αναρωτιέται ο Άλαν Μάθιους. Ο αγροοικονοµολόγος εκτιμά επίσης ότι ανεξάρτητα από το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγµατεύσεις για την ερχόµενη ΚΑΠ τους επόµενους µήνες, θα δούµε περισσότερη συνδεδεµένη ενίσχυση από ό, τι στην τρέχουσα περίοδο.

DSC_4382

Γιώργος Κοντονής

2
0

Αναλύοντας τις µέχρι σήµερα εξελίξεις στις Βρυξέλλες, κατά τον ίδιο, η βεντάλια των συνδεδεµένων ενισχύσεων έχει ανοίξει πολύ, η ενίσχυση ανά προϊόν βαίνει συνεχώς µειούµενη λόγω πλήθους δικαιούχων και εν τέλει οι νοµοθέτες «αντί να προσπαθούν να θέσουν πιο ρεαλιστικά όρια στη χρήση της συνδεδεµένης, βρίσκονται στη διαδικασία να καταργήσουν ακόµη περισσότερο αυτά τα όρια».

Τα κράτη-µέλη την ενθαρρύνουν

Μάλιστα όχι µόνο τα κράτη-µέλη-εκτός ίσως από τη Γερµανία και την Ιρλανδία-, δεν προσπαθούν να µειώσουν αυτή την τάση, αλλά θέλουν να ανοίξουν περαιτέρω το παράθυρο των συνδεδεµένων που έχουν αφήσει οι ευρωπαϊκές αρχές, µε πιέσεις κυρίως από την πλευρά της µεταποίησης.

Αν η πρόθεση όµως είναι να προσφέρει το κράτος ένα έξτρα αγροτικό εισόδηµα, αναγκάζοντας τον αγρότη να δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που είναι λιγότερο επικερδής για να είναι επιλέξιµος προς ενίσχυση, έτσι, µειώνει την αξία αυτής της στήριξης. Καλύτερα αυτοί οι πόροι να απορροφούνται στη βασική αποσυνδεδεµένη ενίσχυση. Αυτό το επιχείρηµα χρησιµοποιεί ο Μάθιους δηλώνοντας «πολύ λιγότερο πεπεισµένος» πως οι συνδεδεµένες πληρωµές µπορούν να δικαιολογηθούν για κοινωνικούς ή οικονοµικούς λόγους.

Ωστόσο, σίγουρα, προσθέτει ο Ιρλανδός καθηγητής, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να προβλέπεται η χορήγηση συνδεδεµένης ενίσχυσης σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο για να εξασφαλιστούν ορισµένα περιβαλλοντικά οφέλη. Όπως για παράδειγµα είναι η στήριξη στα ψυχανθή, στα όσπρια και την εκτατική κτηνοτροφία.

Το παράθυρο για επιπλέον συνδεδεµένες σε ζωικό κεφάλαιο

Οι διαπραγµατεύσεις για το φάκελο των άµεσων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ, έχουν δηµιουργήσει περιθώρια για συνδεδεµένες «από το παράθυρο». Συγκεκριµένα, ο Άλαν Μάθιους επικαλούµενος µία πρόσφατη δηµοσίευση των συναδέλφων του Sebastian Lakner και Guy Pe'er, λέει πως το Συµβούλιο άνοιξε την πιθανότητα οι πληρωµές στο πλαίσιο οικολογικών συστηµάτων (eco-schemes) να είναι όχι µόνο ανά εκτάριο αλλά και ανά ζώο.

Αυτό θα µπορούσε να οδηγήσει σε συνδεδεµένες ενισχύσεις σε ζώα στο πλαίσιο συστηµάτων τύπου «αγροπεριβαλλοντικών µέτρων» µέσω του 1ου Πυλώνα των άµεσων ενισχύσεων. Πράγµατι, η Ιρλανδία χορηγεί ήδη συνδεδεµένες ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους στο πλαίσιο ενός αγροπεριβαλλοντικού µέτρου. Η πληρωµή πραγµατοποιείται βάσει της επιλέξιµης έκτασης βοσκότοπου, όπου τα επιλέξιµα εκτάρια για τα οποία ο αιτών δικαιούται να διεκδικήσει ενίσχυση ορίζεται ίσο µε τον αριθµό των γεννηµένων αγελάδων στην εκµετάλλευσή του το 2014 δια 1,5 ΜΜΖ.

Ενώ το ιρλανδικό σύστηµα δεν ενθαρρύνει την παραγωγή (έτος αναφοράς το 2014) , άλλα κράτη µέλη που θα θέλουν να χρησιµοποιούν αυτό το µοντέλο ενδέχεται να µην είναι τόσο προσεκτικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά