Στο σταδιακό «ξεσκαρτάρισµα» των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης µέσω της εξέτασης τιµολογίων στα πλαίσια του νέου ορισµού για τον «ενεργό» ή «πραγµατικό» αγρότη προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύµφωνα µε καλά ενηµερωµένες πηγές, η φόρµουλα που έχει προταθεί στην πολιτική ηγεσία και εξετάζεται ώστε και να µην χαθεί επιλέξιµη γη στη νέα ΚΑΠ αλλά και να µειωθούν τελικά οι δικαιούχοι ετεροεπαγγελµατίες και όσοι δεν παράγουν καθόλου, θα βασιστεί στο εξής µοντέλο:
Με την έναρξη της νέας ΚΑΠ θα µπει ως προϋπόθεση καταβολής της βασικής ενίσχυσης η ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ όµως πλέον θα πρέπει να είναι σε θέση κάποιος να αποδείξει ότι πράγµατι έχει αγροτική δραστηριότητα µε βάση οικονοµικές συναλλαγές όπως τιµολόγια από ένα ποσό και πάνω (π.χ 3.000 έως 4.000 ευρώ).
Τυχόν ετεροεπαγγελµατίες που είτε πουλούν «µαύρα» την παραγωγή τους, είτε δεν µπορούν να αποδείξουν έστω στοιχειώδη αγροτική δραστηριότητα, δεν θα λαµβάνουν ενισχύσεις. Έτσι, πρώτον, τα δικαιώµατα αυτά που «χάνονται» θα πηγαίνουν στο Εθνικό Απόθεµα για ανακατανοµή. ∆εύτερον, βλέποντας πως απειλούνται µε απώλειες στις ενισχύσεις, το κίνητρο µεταβίβασης επιλέξιµης γης και δικαιωµάτων προς κατ’ επάγγελµα ή νέους αγρότες είναι σαφώς µεγαλύτερο. Τρίτον, η επιλέξιµη γη παραµένει στο «χαρτοφυλάκιο» της Ελλάδας µε την έναρξη της νέας ΚΑΠ, ώστε να διατηρήσει τα 2 δις ευρώ άµεσων ενισχύσεων που δικαιούται ετησίως. Τέταρτον, αν πράγµατι οι ετεροεπαγγελµατίες έχουν σηµαντική αγροτική δραστηριότητα, θα πρέπει πλέον να είναι «διαφανής» αν θέλουν να συνεχίσουν να καρπώνονται ενισχύσεις, τονώνοντας κατά κάποιον τρόπο και τα φορολογικά έσοδα.
Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως ήδη έχει διαµορφωθεί σχέδιο το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) να εξελιχθεί σε Επιχειρησιακό Μητρώο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και να συνδεθεί ηλεκτρονικά µε τη βάση δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ (βλ. ρεπορτάζ σελ. 42-43).
Όσον αφορά τα στοιχεία του ορισµού του «ενεργού αγρότη» δεν θα αλλάξει ουσιαστικά κάποια άλλη πτυχή του σε σχέση µε τον ορισµό που ακολουθείται την τρέχουσα περίοδο. Άλλωστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν διαθέτει µέχρι σήµερα αξιόπιστα δεδοµένα για το πώς διαµορφώνεται το συνολικό εισόδηµα των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης (δηλαδή τι ποσοστό αντιπροσωπεύει σε σχέση µε το συνολικό). Οπότε δεν είναι και σε θέση να ακολουθήσει ένα µοντέλο Ισπανίας (π.χ το 20-30% να είναι αγροτικό εισόδηµα για τη λήψη ενισχύσεων), καθώς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεαστεί η επιλέξιµη γη.
Να σηµειωθεί εδώ πάντως πως σύµφωνα µε κάποια στοιχεία για το αγροτικό εισόδηµα, ο αριθµός των κατ’ επάγγελµα αγροτών είναι στη χώρα µας 179.000 περίπου. ∆ηλαδή, περίπου το 20% των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης.
Κάπως πρέπει να κλείσει η «µαύρη τρύπα»
µε το Εθνικό Απόθεµα τη νέα περίοδο
Μπροστά στη «µαύρη τρύπα», όπως την χαρακτηρίζουν, του Εθνικού Αποθέµατος βρέθηκαν οι φορείς που εκπόνησαν την ανάλυση SWOT για λογαριασµό της Ελλάδας. Συγκεκριµένα, εκτός από τη γνωστή υπόθεση απάτης µε τα βοσκοτόπια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενηµερώθηκε αρµοδίως και για τη σωρεία περιπτώσεων νεαρών χωρίς σχέση µε το επάγγελµα οι οποίοι νοικιάζουν νόµιµα «γυµνή γη», ζητάνε δικαιώµατα τα οποία δεν ενεργοποιούν για ένα χρόνο και τον δεύτερο ξενοικιάζουν και τα µεταβιβάζουν σε συγγενείς πρώτου βαθµού.
Τον Φεβρουάριο η πρώτη σειρά διαβουλεύσεων µε συνεταιρισµούς και διεπαγγελµατικούς φορείς
Στα µέσα του Φεβρουαρίου αναµένεται να ξεκινήσει µία σειρά από διαβουλεύσεις µεταξύ των αρχών υπεύθυνων για τον στρατηγικό φάκελο της νέας ΚΑΠ και αγροτικών φορέων, όπως συνεταιρισµοί και διεπαγγελµατικές οργανώσεις. Σηµειώνεται εδώ πως θα πρέπει η χώρα µας να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει στις Ευρωπαϊκές Αρχές µέσα στους ερχόµενους µήνες το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο θα περιλαµβάνει όλο το πλάνο για τις άµεσες ενισχύσεις, τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις τοµεακές πολιτικές (κρασί, ελιά κ.λπ).
20-12-2020 13:37Ελαιοπαραγωγος
Βάλτε το λάδι 5 ευρώ το κιλό, να κοπούν και τιμολόγια να κινηθεί και η αγορά. Όπως είναι η κατάσταση με την αγορά του ελαιόλαδου η ενιαία ενίσχυση θα έπρεπε να ήταν ειδικά για τους ελαιοπαραγωγους τουλάχιστον 70 ευρώ το στρέμμα..
Απάντηση20-12-2020 09:11ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΕΡΟΘΑΝΑΣΗΣ
Αγρότης ειδικού καθεστώτος...όλοι τον εκμεταλευωνται κανεις δεν τον θέλει!!Καλός πελάτης! πληρώνει πάντα τοις μετροιτίς ασχέτως που δεν του μένει φραγκο στην τσεπη! από τον πρατηριούχο Γεωπόνο εως τον μάστορα του τρακτέρ! Φυσικά αυτός δεν δικαιούται σχεδια βελτίωσης βλέπεις,να πάρει jonne deere 150 άλογα! παλεύει με οτι του αφησαν οι δικοί του! εργαλεία και μηχανήματα! Εχετε εσεις η απάντηση! Οταν το 81 μπηκε στην ΕΟΚ Κάποιοι απο εδω μεσα εξυπνοι δεν ηταν ουτε σπόρος, δεν εξεταζοταν τι και πως!Παραπάνω αγροτικη δραστηριότητα, παραπάνω κονδύλια Ευρωπαικά! με πενιχρα τα πάντα! Τώρα ολους τους ενοχλόυν επειδη βρηκαν 10 στρεμματα γης απο τους πατεραδες, να τα αφησουν Μπίρ Παρά!! Δεδομένων οτι με επίσημα στοιχεια το 70% του κληρου ειναι μικροί πολύ μικροί αγρότες!!Ο κατ'α μ'η κ'υριο επάγγελμα πλήρωνει τον ειδικό της ελαίς κομπινιέρη 12 ευρω/στρεμμα να αλωνίσει αλλά ο ΚΥΡΙΟΣ αγροτης δεν κοβει ΦΠΑ!! εκεί μούγκα! οπως και στο συνεργείο οπως και παντού!! αλήθεια ποιος Κατα κυριο εκοψε ποτε αποδείξεις!???????Νιτρορυπάνσεις έξω,σχεδια βελτίωσης έξω επιστροφες πετρελαίου έξω ... έξω απο τον ελγα και ας τον πληρωνω στον ΟΣΔΕ! πληρωμή 100% προκαταβολή και 24% φορολογία!! εκει??? Μούγκα!!εξάποδος!!! αι σιχτίρ Τωρα τα μαιμούλια του σημερα τον θελουν εξω και απο την γη του!! και το χείριστο ειναι οτι και μικρά φυντανάκια εκφράζουν το ίδιο! λες και θα παρουν περσότερα!! α ρε κουνια που σας κουναγε!! 40% μειωθηκε η καπ τι άλλο θελετε? αυτα ενοχλουν που καταστρεφετε η σοδεια δεν παιρνεις φραγκο! που δεν παιρνεις επιστροφη το πετρελαιο! Χαρισμά σας λοιπόν αυτη η νεα αγροτιά!!
Απάντηση17-12-2020 18:22ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
Να κοπούν καλύτερα και να δούμε ποιος είναι αυτός που παράγει και ποιος όχι; Γιατί πολλοί άνεργοι και άεργοι έχουν βαφτίσει τον εαυτό τους αγρότη και ζούνε με τις επιδοτήσεις. Να ρίξουν τα λεφτά των επιδοτήσεων,αναλογικά, στις τιμές του εκάστοτε προϊόντος δηλ. στην τιμή του προϊόντος και να δούμε πόσοι θα είναι τότε οι πραγματικοί αγρότες;
Απάντηση15-12-2020 01:28 Νικόλαος Φουρλανος
Θα πρέπει οι αγρότες που παράγουν να περνούν την επιδότηση άσχετα αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προσφέρεις πρέπει να σε βοηθήσουν δεν προσφέρεις και τα χωράφια σου γέμισαν με βάτα και κουτσουπιές τότε δεν πρέπει να σε βοηθησουν και τέλος για να μην πουλάει ο καθένας μαύρα θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος με τις τιμές δηλαδή δεν γίνετε να εχουμε το καλύτερο λάδι στον κόσμο και να ξεφτιλιζουμε την τιμή τους για χάρη μεσαζόντων και χονδρό εμπόρων να πωλουντε λάδια β κατηγορίας παρασύροντας στις τιμές και τα δικά μας εκεί θα παράνομισει ο αγρότης και θα πουλήσει το λάδι με τον τενεκε ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τουκαι ένα ακόμα παράδειγμα δεν γίνετε τα λεμόνια τα Ελληνικά να μένουν απούλητα και να περνούμε Τουρκικα και μην μου πείτε για ελεύθερη αγορά γιατί τότε ελεύθερη αγορά σημαίνει πως μπορώ να πουλάω και εγώ όσο θέλω και ειδικά στο λάδι που μπορώ να το μετρισω τότε μπορώ να το πουλήσω για χρυσαφιαν είναι πάρα πολύ καλο
Απάντηση14-12-2020 20:45Ιωάννης Σφακιωτάκης
Κατά τη γνώμη μου το σοκαριστικό με το παραπάνω άρθρο είναι ότι μας αποκαλύπτει την ύπαρξη ανθρώπων οι οποίοι πληρώνονται από τη φορολογία του Ελληνικού λαού για να εφεύρουν τρόπους να του αφαιρέσουν επιδοτήσεις και αγροτική περιουσία. Και μη χειρότερα. Τόσο οι κατ' επάγγελμα αγρότες όσο και οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες είναι ανάμεσα στους λίγους εναπομείναντες παραγωγούς προϊόντων της Ελληνικής κοινωνίας.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)14-12-2020 20:23ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Δηλαδή όταν ένας έχει ελιές και δεν είναι κατά επαγγελμα αγρότης δεν θα παίρνει καθόλου επιδότηση; Όταν είναι μικρός αγρότης και δεν έχει παραγωγή τη μια χρονιά θα τον καταδικαζουμε σε πείνα;
Απάντηση14-12-2020 19:53George
Ο πιο δίκαιος τρόπος κατανομής επιδοτήσεων. Η ενισχύσεις μόνο σε αυτούς που παράγουν
Απάντηση14-12-2020 19:34Σταύρος Μπακαντακης
Προς την σωστή μεριά το μέτρο αυτό. Το θέμα είναι ότι τα μέτρα που παίρνουν κάθε φορά οι εκάστοτε "αρμόδιοι" είναι κουτσά και ημιτελή. Υπάρχουν τόσα πολλά θέματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι για μια βίωσημη ελαιοκαλλιεργεια στη χώρα μας.: Κρητηρια επιδοτήσεων βάση παραγωγής Οι ευνοϊκοι όροι που έχουν οι κατά κύριο επαγγ. αγρότες για αγορά γεωργ. μηχανημάτων - εξοπλισμού να ωφελούν και τους εταίρο αγρότες που απδεδηγμενα είναι άνεργοι τον χειμώνα και ασχολουντε με την ελαιοκαλλιεργεια.(εργαζομενοι σε τουριστικά επαγγέλματα είναι 6μηνες είναι αγρότες ουσιαστικα) Να επανεξεταστουν όλες οι επιδοτήσεις και τα κοψίματα να μοιράζονται στους υπόλοιπους δικαιούχους και ΟΧΙ στο εθνικό απόθεμα!?! Θα μπορούσε να γίνει και διαχωρισμός ανάλογα Και τμε βάση τα εκκαθαριστικό σημειώματα των ίσως δημοσίουπαλλήλων??
Απάντηση14-12-2020 09:35Ζωή Κίτσου
Είμαι Αγρότισσα Ειδικού Καθεστώτος. Οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ επιβάλλεται, όσο αφορά την Ελλάδα να είναι υποστηρικτικές και για τους μικρούς παραγωγούς, αρκεί να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν βάλλουν όριο καθαρού εισοδήματος άνω των 3000 ευρώ τότε το μεγαλύτερο ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών δεν θα είναι δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης. Βέβαια ας σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις είτε τις "βαφτίζουν" πράσινη ανάπτυξη είτε βασική ενίσχυση έχουν μειωθεί περίπου στο 40% ακόμα και στους καθαρούς αγρότες. Είμαι αγρότισσα 30 χρόνια, αυτό που έχω διαπιστώσει ειναι ότι γενικότερα ο αγροτικός κλάδος χρειάζεται υποστήριξη, αλλά δυστυχώς δεν υφίσταται.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)14-12-2020 04:42Argiro
Είναι άδικο αυτο που πάει να γίνει ας αφήσουν τα δικαιώματα ως έχει μην κυνηγάνε τον φτωχό αγρότη . Που σπέρνει για να ζήσει και την οικογένεια του αν γίνει αυτό θα μείνουν όλα χέρσα με αγκάθια και άγονα εδάφη να κοιτάξουν άλλου να κόψουν στους κλέφτες και στους. Απατεώνες όχι στο φτωχό αγρότη
Απάντηση