BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Φρένο 30% σε μείωση ιστορικών δικαιωμάτων εισηγήθηκε ο Λιβανός

Σύμφωνος με τη συμβιβαστική πρόταση της πορτογαλικής προεδρίας για να αυξηθεί η σύγκλιση της βασικής ενίσχυσης από το 75 στο 85% έως το 2026, αλλά χωρίς να μη μειωθούν τα υψηλά δικαιώματα πάνω από 30%, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας που διεξάγεται 22-23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

υπαατ_συμβουλιο_υπουργων_2

Γιώργος Κοντονής

2
4

Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, ο κ. Λιβανός τέθηκε παράλληλα υπερ της υποχρεωτικής εφαρμογής για τον ενεργό ή πραγματικό γεωργό ως τον μοναδικό λήπτη ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο ορισμός δεν θα είναι εξαντλητικός στη βασική πράξη αφήνοντας στα κράτη μέλη τον καθορισμό των λεπτομερειών. Παράλληλα, μία ακόμα είδηση έρχεται από την εισαγωγή της έννοιας του νεοεισερχόμενου γεωργού ή αλλιώς «new farmers» που θα φέρει ευκαιρίες στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι για το οποίο τέθηκε υπέρ ο Έλληνας υπουργός.

Αναλυτικότερα, οι συμβιβαστικές λύσεις που πρότεινε η προεδρία του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας για τη νέα ΚΑΠ και οι θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας έχουν ως εξής:

  • Υποχρεωτικός ορισμός του ενεργού γεωργού, με τον όρο ότι είναι επαρκώς ευέλικτος και δεν είναι περιοριστικός.
  • Προσθήκη των νεοεισερχόμενων αγροτών-new farmers, με νέα είδη παρεμβάσεων στην Αγροτική Ανάπτυξη.
  • Προαιρετική εφαρμογή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και του καθεστώτος για μικροκαλλιεργητές. Υπέρ της προαιρετικής εφαρμογής και η Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα είναι σύμφωνα με την πρόταση της προεδρίας, για σύγκλιση στο 85% έως το 2026, διατηρώντας παράλληλα το κατώφλι της μείωσης του 30% σε επίπεδο εκμετάλλευσης.
  • Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο ανανέωσης στη νέα γενιά αγροτών, η Ελλάδα στηρίζει τη συμπληρωματική των γεωργών νεαρής ηλικίας στο 3% αντί του 2% αρκεί βέβαια η χρήση να αφορά και στους δύο πυλώνες.
  • Η μείωση των άμεσων ενισχύσεων πρέπει να είναι προαιρετική για τα κράτη-μέλη σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και στο πνεύμα συμβιβασμού αρκεί η μείωση να αφορά μόνο στη βασική ενίσχυση», είπε η ελληνική πλευρά.

«Οι θέσεις μας δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική υπό την έννοια ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα την πορεία των διαπραγματεύσεων και επειδή βλέπουμε ότι το Κοινοβούλιο έχει διστακτικότητα να αποδεχτεί το μίνι συμβιβαστικό πακέτο της προεδρίας για τις άμεσες ενισχύσεις στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Πορτογαλία για την αμεσότατη ολοκλήρωση.», ανέφερε τέλος ο κ. Λιβανός.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

23-03-2021 19:25Αγρότης

Οι μάσκες έπεσαν και πάλι μπλα μπλα στήριξη αγροτών κτλ και την ώρα των αποφάσεων μια από τα ίδια.ξανα στήριξη στα ιστορικά δικαιώματα δλδ στους αγρότες του καναπέ σε συνταξιούχους κτλ που επειδή είχαν δικαιώματα την τριετία 2001-2003 πληρώνονται ακόμη και σήμερα σχεδόν είκοσι χρόνια μετά καμμιά σοβαρή χώρα στην Ευρώπη που θέλει να έχει αγροτική παραγωγή και αγρότες δεν ακολουθεί αυτό το μοντέλο εδώ όλα στο βωμό των πελατειακών σχέσεων

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

23-03-2021 16:54Κώστας

Μοιράστε σωστά κύριοι τα δικαιώματα στους Έλληνες αγρότες.. Σπέρνεις 100 στρέμματα πχ.. Να πάρεις για 100, την επόμενη χρόνια σπέρνεις 150, να πάρεις για 150 στρέμματα βασική ενίσχυση.. Σας και να είναι ίσα σε χρωματική αξία για όλους.. 50€ αν δικαίωμα στον έναν, 50€ ανά δικαίωμα και στον άλλον.. Για όλους να είναι ίδια... Όλοι αγρότες είμαστε.. Και να έρχονται εντατικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ελέγχους, για τυχών μαϊμού δηλώσεις.. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά