Παρά τις διαβεβαιώσεις περί προόδου των διαπραγµατεύσεων για τη νέα ΚΑΠ και εξασφάλισης µέσα στο επόµενο δίµηνο µιας οριστικής ενιαίας συµφωνίας, ο τριµερής διάλογος έως τώρα συντηρεί χάσµατα σε πολύ ουσιαστικά ζητήµατα που θα καθορίσουν σε τελική ανάλυση και το ύψος της βασικής πληρωµής που θα λαµβάνουν για την επόµενη επταετία οι αγρότες στην Ελλάδα. Οι διεργασίες που ξεκίνησαν µε τη σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας προ ολίγων ηµερών και κλιµακώθηκαν σε έναν σούπερ τρίλογο κατέληξαν σε µια «καλή ατµόσφαιρα», ωστόσο οι κρίσιµες αποφάσεις έλειψαν.
Σίγουρα µέχρι τον Μάιο, το πολύ Ιούνιο, η τελική συµφωνία της ΚΑΠ θα είναι έτοιµη, ωστόσο µέσα σε αυτό το σύντοµο χρονικό διάστηµα καλούνται Κοµισιόν, Ευρωβουλή και Συµβούλιο υπουργών γεωργίας να συµφωνήσουν στην αξιοποίηση της έννοιας του πραγµατικού αγρότη, στην υποχρεωτική η προαιρετική ενεργοποίηση της αναδιανεµητικής ενίσχυσης καθώς και στην εισαγωγή ή όχι ανώτατου ορίου στις ενισχύσεις.
Εφάπαξ πληρωµή µικροκαλλιεργητών
Επιπλέον µένει να αποσαφηνιστεί αν στην περίπτωση των µικρών καλλιεργητών θα υπάρξει εφάπαξ ετήσια πληρωµή ή κατοχύρωση ενός µικρού ποσού ενίσχυσης ανά στρέµµα, κάτι για το οποίο επιµένει το συµβούλιο.
Όλα αυτά ετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων την περασµένη Παρασκευή, ωστόσο οι εκπρόσωποι των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ προέβαλαν ισχυρές αντιστάσεις προκειµένου να µην υιοθετηθούν ως υποχρεωτικές διατάξεις της νέας ΚΑΠ. Από την πλευρά τους, Ευρωβουλή και Κοµισιόν δεν είναι ούτε αυτές διατεθειµένες να βάλουν νερό στο κρασί τους και έτσι οι επόµενες συναντήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο αναµένεται ότι θα επιφυλάξουν ένα πιο εκρηκτικό κλίµα.
Έχει γραφτεί πολλές φορές από τον περασµένο Οκτώβριο, όταν τα βρήκαν µεταξύ τους οι υπουργοί των κρατών µελών, ότι το Συµβούλιο κατεβάζει την πιο µετριοπαθή µεταρρύθµιση της ΚΑΠ. «Πρέπει να διασφαλίζεται ότι την ενίσχυση τη λαµβάνουν όσοι η γεωργική τους δραστηριότητα είναι ενός κάποιου επιπέδου σε σχέση µε το επίπεδο της συνολικής τους οικονοµικής δραστηριότητας» δήλωσε ο Πολωνός Επίτροπος γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, καθιστώντας ξεκάθαρο πως η Κοµισιόν δεν θα δεχθεί τη µέγιστη ευελιξία που ζητούν οι υπουργοί.
«Οι βασικοί κανόνες είναι επαρκώς ευέλικτοι και αφήνουν περιθώρια στα κράτη-µέλη ώστε να αναπτύξουν τα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΑΠ. Μπορούµε να καταλήξουµε σε έναν συµβιβασµό» επανέλαβε σε απεύθυνσή του στους υπουργούς γεωργίας, ενώ επανέλαβε την ανάγκη οι αναδιανεµητικές ενισχύσεις να είναι υποχρεωτικές. Παράλληλα στάθηκε και στο ζήτηµα της εσωτερικής σύγκλισης, επισηµαίνοντας ότι η Κοµισιόν θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση αυτήν, όσα κράτη µέλη δεν επιτύχουν το λεγόµενο flat rate (πλήρης εξίσωση δικαιωµάτων) ως το 2022.
Έτσι, αυτά για τα οποία υπήρξε συµφωνία είναι δευτερεύουσας σηµασίας ή και καµίας. Συµφωνία υπήρξε στη διατήρηση του καθεστώτος των αδειών φύτευσης αµπέλου ως το 2045 χωρίς όµως να διευκρινίζεται αν θα υπάρξει και αύξηση στο 2% του ποσοστού νέων αδειών. Ακόµα, συµφωνήθηκε η διετής επίβλεψη από την Κοµισιόν της προόδου που σηµειώνουν τα κράτη µέλη στην εφαρµογή των Στρατηγικών τους Σχεδίων, κάτι που είχε αιτηθεί η Ευρωβουλή. Φαίνεται ότι οι ενθουσιώδεις δηλώσεις των διαπραγµατευτών όταν εξήλθαν από την κλειστή αίθουσα που φιλοξένησε τη συνάντηση δεν έχουν βάση. Βέβαια η τοποθέτηση του Νόρµπερτ Λινς, επικεφαλής διαπραγµατευτή της Ευρωβουλής ότι «αναµένουµε το Συµβούλιο να γίνει πιο ευέλικτο» κρύβει κι ένα πιθανό αδιέξοδο των συνοµιλιών που όµως δεν έχει άλλα περιθώρια να εκδηλωθεί αφού αµέσως µετά θα ξεκινήσει η προετοιµασία και η σύνταξη των φακέλων της νέας ΚΑΠ από τα κράτη.