BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Και εκτάσεις χωρίς δικαιώματα πληρώνονται με το νέο πρασίνισμα

Το 25% του φακέλου των άμεσων ενισχύσεων, αρχής γενομένης το 2023, φαίνεται πως παραχωρεί το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωβουλή, προκειμένου να διατεθεί για την χρηματοδότηση του νέου πρασινίσματος.

0314-Preparing-for-Hay-Season-DSC_0897

8
0

Η συμβιβαστική λύση της Κομισιόν που έδινε δύο επιλογές στα κράτη μέλη για την εφαρμογή του νέου Πρασινίσματος, απλοποιήθηκε περαιτέρω από το Συμβούλιο το οποίο προτείνει μια και καλή  το νέο Πρασίνισμα να ανέλθει στο 25%, έναντι του 30% που ζητά η Ευρωβουλή. Σύμφωνα με τα όσα διεύρευσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Ευρωβουλή δείχνει διατεθειμένη να δώσει το χέρι σε αυτήν την πρόταση. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ανάµεσα σε δύο δρόµους υποστηρίζει η Κοµισιόν πως θα πρέπει να κινηθεί το νέο πρασίνισµα το οποίο θα λαµβάνουν όλοι οι δικαιούχοι άµεσων ενισχύσεων για κάθε επιλέξιµη έκταση ή επιλέξιµο ζώο που θα δηλώνουν στο ΟΣ∆Ε ανεξαρτήτως αριθµού δικαιωµάτων.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, από το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Μαϊου ξεκίνησε εκ νέου ο διάλογος μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Η επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, Πορτογαλή Μαρία ντο σέου Αντούνιες, οργάνωσε ένα άτυπο γεύμα για μία ευρύτερη διαβούλευση με τα κράτη-μέλη για τα θέματα που απασχολούν.


Έως τώρα, µε βάση τη συµβιβαστική λύση την οποία προωθεί η Κοµισιόν, η Ελλάδα, καλείται να επιλέξει είτε να αφιερώσει το 22% των άµεσων ενισχύσεων στα νέα αυτά εργαλεία το 2023 και έως το 2027 να φτάσει ποσοστό 30%. Είτε, να αφιερώσει ένα 25% σταθερό ποσοστό για την περίοδο 2023-2027. Στην πρώτη περίπτωση οι Έλληνες αγρότες θα δουν σταδιακή µείωση της αξίας των δικαιωµάτων τους  έως το τέλος της προγραµµατικής περιόδου και στη δεύτερη περίπτωση η µείωση θα είναι «άπαξ» από το 2023. Όσα χρήµατα περισσεύουν από αυτό το καθεστώς τα δύο πρώτα χρόνια εφαρµογής της νέας ΚΑΠ (περίοδος εξοικείωσης), θα µπορούν να πάνε σε άλλα καθεστώς, και εκτός απροόπτου, η Ελλάδα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιµα κονδύλια, θα τα διαθέτει ξανά πίσω στη βασική πληρωµή.

Προς το παρόν κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει από τις ελληνικές αρχές για το πώς θα πραγµατοποιηθεί η υλοποίηση του νέου πρασινίσµατος, δηλαδή ποιες δράσεις ακριβώς θα ενεργοποιούνται ετησίως ώστε ο αγρότης που εντάσσεται σε αυτές να συµπληρώνει τις απώλειες από το πρασίνισµα. Φυσικά και το ποσό ανά στρέµµα σε αυτή την περίπτωση παίζει πολύ µεγάλο ρόλο. Πάντως, οι παραγωγοί µπορούν να υπολογίσουν σίγουρα πως από το 2023 πρασίνισµα δεν θα µπαίνει στην τσέπη τους, µε την αξία των δικαιωµάτων τους (στην οποία προσµετράται και το πρασίνισµα) να επαναϋπολογίζεται αναλόγως. Υπενθυµίζεται πως ένα δικαίωµα ενίσχυσης σήµερα αντιστοιχεί σε 10 στρέµµατα γης και η αξία του ισούται µε το άθροισµα της Βασικής και Πράσινης ενίσχυσης, σύµφωνα µε τους Συµβούλους για τη νέα ΚΑΠ στη χώρα µας. Τώρα αν µπορούν να βρουν έναν τρόπο οι ελληνικές αρχές να «µαγειρέψουν» τα πράγµατα ώστε η µείωση στην αξία δικαιωµάτων να µην είναι θεαµατική, αυτό µένει να φανεί. Μέχρι τον Σεπτέµβριο-Οκτώβριο άλλωστε, θα πρέπει να βγει στη δηµοσιότητα το προσχέδιο του Εθνικού Φακέλου και έως τον ∆εκέµβριο του 2021 να κατατεθεί στην Κοµισιόν. 

 

Πριµ αµειψισποράς, αγρανάπαυσης και µόνιµων βοσκοτόπων

Η ενισχυµένη αµειψισπορά και η αγρανάπαυση σε κοµµάτια των αροτραίων εκµεταλλεύσεων θα είναι δύο από τις επιδοµατικές δράσεις του νέου πρασινίσµατος (eco-schemes) που θα µπορούν να εντάσσονται οι ενδιαφερόµενοι αγρότες, διαβεβαίωσε ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, σε ηµερίδα σχετικά µε τη νέα ΚΑΠ που διοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ, Κ. Μακεδονίας την περασµένη εβδοµάδα.  Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και µία δράση διατήρησης του µόνιµου βοσκότοπου, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά