Ενεργός αγρότης και μειωμένο κατά 50% τσεκ φουντώνουν το παιχνίδι στην αγορά δικαιωμάτων το 2022
Δεν αποκλείεται να στραφούν προς την πώληση των δικαιωμάτων τους όσοι δουν είτε την αξία τους να μειωθεί με τη νέα ΚΑΠ, είτε την απώλειά τους εφόσον ενεργοποιηθεί ο ορισμός του πραγματικού αγρότη, ενώ από την άλλη, αρκετοί αναμένεται ότι θα αναζητήσουν τρόπο να μετριάσουν τις απώλειές τους από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ, προσθέτοντας δικαιώματα.
Το σενάριο αυτό αναμένεται ότι θα δοκιμαστεί ενόψει του 2022, έτος αναφοράς για τις ενισχύσεις της ερχόμενης ΚΑΠ, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα δημοσιευτεί και το περιεχόμενου του ελληνικού φακέλου. Όπως έχει γράψει η Agrenda, στο σχέδιο περιλαµβάνεται η ίδρυση ενός µητρώου δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων από το 2023, το οποίο θα συνδέεται µε την απόδειξη αγροτικής δραστηριότητας βάσει τιµολογίων. Σε αυτό θα εντάσσονται όλοι οι «ενεργοί γεωργοί» που θα αποδείξουν, πως κάνουν συναλλαγές (έσοδα-έξοδα) που σχετίζονται µε την αγροτική τους παραγωγή. Το πλάνο για τη σύνδεση των τιµολογίων µε τις ενισχύσεις επιβεβαίωσε µάλιστα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου σε σχετική µερίδα στο Αµύνταιο (22 Μαΐου).
Έτσι, ένα µέτρο που θα εξασφάλιζε σε κάποιο βαθµό ότι τουλάχιστον όσοι παράγουν θα εφοδιαστούν µε περισσότερα δικαιώµατα για να παραµέινουν πιο κοντά στις επιδοτήσεις που λαµβάνουν σήµερα (εφόσον διαθέτουν «γυµνή» έκταση) ακόµα και πριν την έλευση της νέας ΚΑΠ, είναι ο ορισµός του ενεργού αγρότη. Το τελικό πλάνο των ελληνικών αρχών που θα εµπεριέχει στοιχεία για τον ορισµό αυτό θα δηµοσιευτεί µέσα στον ερχόµενο ∆εκέµβριο, και αναµένεται να δροµολογήσει εξελίξεις στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων αλλά και γης του 2022 (έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ).
Υπενθυμίζεται ότι γύρω στο 50% υπολογίζεται κατά µέσο όρο η µείωση στην πραγµατική αξία των δικαιωµάτων (βασική+πρασίνισµα) για τους Έλληνες αγρότες για την περίοδο 2023-2027, µε βάση τους πρώτους υπολογισµούς για το στρατηγικό σχέδιο της χώρας µετά τα όσα διαµείφθηκαν στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου. Συγκεκριµένα, υπολογίζεται πως για τη βασική ενίσχυση µένουν πλέον γύρω στα 880 εκατ. ευρώ στη χώρα µας, την ώρα που σήµερα, για τη βασική ενίσχυση δίνεται 1,1 δις ευρώ περίπου συν 550 εκατ. ευρώ για το πρασίνισµα.
13-06-2021 09:09Farmer
Πρώτα απ όλα λίγο σεβασμός στους πατεράδες σας που οι περισσότεροι από σας βρήκατε μια έτοιμη αγροτική επιχείρηση και τώρα θέλετε απλά να τους εξαφανίσετε.. δεν φταίνε αυτοί έτσι λειτουργεί το ελληνικό σύστημα από την πολιτική μέχρι τον αγροτοσυνδικαλισμο. Κατά δεύτερο οι οργανώσεις αγροτών είναι ανύπαρκτες στην πιο κρίσιμη στιγμή της αγροτιάς τυχαιο; θα δείξει. Το μόνο σίγουρο είναι ο αγρότης θα πεινάσει και ειδικά ο μικρομεσαίος. Δε βλέπω να παίρνουν θέση στο θέμα οι μεγάλοι αγροτοσυνδικαλιστες γιατι;
Απάντηση12-06-2021 19:40Λιοκαυτος
Αν περιμενετε να κοψουν απο τα ιστορικα για να παρουν οι υπολοιποι περιμενετε και θα δειτε τι θα παρετε στο τελος
Απάντηση12-06-2021 14:36Πανος
Λιβανε κανονισε να χαθουν χρηματα απο την ΕΕ,και τοτε θα δεις ποσα απιδια πιανει ο σακος.
Απάντηση12-06-2021 14:22Παραγωγος
Απο την στιγμη που δεν θα δωθουν νεα δικαιωματα παρα μονο αν αγορασεις απο καποιον που εχει παλια δικαιωματα,αν κοπουν τα ιστορικα στην μεση οπως λετε λογικο ειναι τα χρηματα αυτα να μην αποροφηθουν απο τους νεους γιατι θα χρειαστει αγορα δικαιωματος απο αλλον τα χρηματα αυτα θα επιστραφουν στην ΕΕ,ετσι χανει η ελλαδα ενα σημαντικο ποσο καθε χρονο.
Απάντηση12-06-2021 13:58Nickz
Η ελλαδα εφτασε να δικαιουται απο την ΕΕ περιπου 2 δις με τα ιστορικα δικαιωματα μεσα,χωρις αυτα ξερετε ποσο θα παρει; ιδωμεν
Απάντηση12-06-2021 13:48Vagson
Αν κοπουν τα ιστορικα δικαιωματα η ελλαδα θα χασει 500εκ. περιπου καθε χρονο,εδω θα ειμαστε και θα το δειτε
Απάντηση12-06-2021 10:32Νίκος Παπαδόπουλος
Εγώ λέω να κοπούν οι επιδοτήσεις σε όλους και να φροντίσει το υπουργείο να πάρουν αξία τα προϊόντα μας. Παράδειγμα να διασφαλίζεται ότι έχουμε κερδοφορία τουλάχιστον 30%. Το να τα πάρεις από τον έναν και να τα δώσεις στον άλλο είναι γελοίο, αξία να έχουν τα προϊόντα αυτό χρειάζεται. Να δουλεύεις και να βγάζεις λεφτά όπως παλιά, να δουλεύεις περισσότερο και να βγάζεις περισσότερα. Να μη δουλεύεις και κανένας να μη σε πληρώνει. Αλλά 30 χρόνια τώρα ψηφοθηρικά τα σκέφτονται όλοι, πως να μοιράζουν ευρωπαϊκά λεφτά για αυτό η αγορά μας τον σφυρίζει μετά τη συγκομιδή χωρίς σάλιο. Κόστος παραγωγής 0.33 το κιλό, τιμή πώλησης 0.30 το κιλό, χαζοί αγρότες
Απάντηση11-06-2021 23:30Θανος
ΚΟΨΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΟΥΛΕΥΤΟΥΣ ΚΩΛΟΓΕΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ. ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ . ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ!!!!
Απάντηση11-06-2021 21:56Νικος
Ποιοι νεοι να δουλεψουν μονο τα γεροντια πανε στα χωραφια οι νεοι την αραζουν στα καφε
Απάντηση11-06-2021 18:14Αγρότης
Αν θα κοπούν οι επιδοτήσεις θα δουλέψουμε στην μαύρη και όλα καλά και θα πάρουν τα αρχιδια μας από φορολογία
Απάντηση