BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Νέος τρόπος κατανομής ενισχύσεων στον ελληνικό φάκελο

Για αλλαγή στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων, παρεμβάσεις σε υποδομές και νύξη περί πριμ εξόδου αγροτών στο πλαίσιο της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού κλάδου έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, στα εγκαίνια της διαβούλευσης του υπουργείου για τη νέα ΚΑΠ που ξεκίνησε στη Λάρισα την Πέμπτη 24 Ιουνίου.

Λαρισα_Νεα_ΚΑΠ3

1
13

Η εκδήλωση αυτή στη Λάρισα είναι η πρώτη από τις 13 ημερίδες που σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της εκτεταμένης διαβούλευσης και του ανοιχτού και ισότιμου διαλόγου με σκοπό τη διαμόρφωση της νέας εθνικής στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης εν όψει και της νέας ΚΑΠ. Στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, παρουσία και του Υπουργού, κ. Σπήλιου Λιβανού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, ο κ. Οικονόμου κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η θεσσαλική γη είναι ταυτόσημο του πρωτογενούς τομέα, αφού ο κάμπος έχει θρέψει γενιές Ελλήνων και έχει κρατήσει επισιτιστικά όρθια τη χώρα σε πολύ δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.

 Όπως ανέφερε, η νέα ΚΑΠ είναι μία μεγάλη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας συντονίζοντας κάθε κράτος- μέλος τις εθνικές του πολιτικές με το  ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εστίασε στην τοποθέτηση του σε 6+1 σημεία ορόσημο της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ:

  1. Η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων. «Πρόκειται για μία ουσιαστική ευκαιρία προκειμένου οι ενισχύσεις να πηγαίνουν εκεί που πραγματικά πρέπει να πηγαίνουν. Δηλαδή, σε εκείνους που παράγουν και σε εκείνους που λειτουργούν στον πρωτογενή τομέα χωρίς να στρεβλώνουν την αγορά» επισήμανε χαρακτηριστικά.
  2. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων στην αγροτική οικονομία. Η χώρα μας είναι κάτω από το 20%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 40-45%. «Είναι μονόδρομος να δυναμώσουμε τους συνεταιρισμούς και θα αξιοποιήσουμε εργαλεία της νέας ΚΑΠ προς αυτή τη κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
  3. Εκτεταμένες παρεμβάσεις στις υποδομές. Το μεγαλύτερο κόστος εισροών είναι το κόστος που αφορά το νερό και την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει μία γεωργική εκμετάλλευση. «Οι υποδομές στη χώρα μας είναι απαρχαιωμένες. Υπάρχουν προβλήματα στις εκτάσεις που αρδεύονται μέσω ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, υπάρχει θέμα περιβαλλοντικό, θέμα κατασπατάλησης του υπαίθριου πλούτου και των υπέργειων υδάτων, καθώς και ανάγκη υπογειοποίησης τω δικτύων για να μειωθεί το κόστος και να προστατεύεται το περιβάλλον. Είναι προτεραιότητα να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Να αξιοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πόρους από το μεταβατικό ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση μελετών. Οι εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
  4. Προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Οι υποχρεώσεις για την αλλαγή των καλλιεργητικών μεθόδων, ώστε να φτάνουμε το ύψος των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με την παλιά. «Εμείς δεν τις βλέπουμε ως υποχρεώσεις κανονιστικές, αλλά ως το μέσο τα προϊόντα μας να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Είναι κεντρική στρατηγική μας να ενισχύσουμε τα προϊόντα μας και να κάνουμε ότι απαιτείται για να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία (βιολογικά προϊόντα, θωράκιση των ΠΟΠ, θωράκιση απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές, επανατοποθέτηση προϊόντων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)» ανέφερε.
  5. Εκπαίδευση, συμβουλευτική, υποστήριξη, έρευνα και καινοτομία.«Πληρώνουμε φάρμακα και μηχανήματα πιο ακριβά από την υπόλοιπη Ευρώπη και τα αξιοποιούμε με βάση την εμπειρία που πηγαίνει από πατέρα σε γιο. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι θεμέλιος λίθος της ανταγωνιστικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
  6. Ανάγκη δημογραφικής ανανέωσης. «Είναι προτεραιότητα μας να σπρώξουμε στο επάγγελμα αυτό νέους ανθρώπους» είπε ο ΥφΑΑΤ.
  7. Η ενίσχυση του ρόλου του γεωτεχνικού. Οι Έλληνες γεωτεχνικοί πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού. Όχι μόνο της αγροτικής πολιτικής αλλά της μετάβασης του παραγωγικού μοντέλου σε μια καινούρια κατάσταση. Μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Οικονόμου επισκέφτηκε-συνοδεία του  Δήμαρχου Κιλελέρ, κ. Θανάση Νασιακόπουλο- και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατύκαμπου. Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό με ιστορία από το 1922. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων και η ανάδειξη του πιστοποιημένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκόρδου Πλατυκάμπου. Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, «Ο Προμηθέας» και συγκεκριμένα το κέντρο σποροπαραγωγής. Πρόκειται για έναν υγιή συνεταιρισμό δυναμικότητας 12 χιλ. τόνων που αποτελεί βασικό προμηθευτή μεγάλων εταιρειών της χώρας.

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

26-06-2021 11:45Zisis chaatzopoulos

To ipourgio adiafori padelos gia tin anaptixi tis georgias i opia bori na pedaplasiasi tin axia tis agrotikis paragogis se 8 chronia me katalili agrotiki politiki ascholite pos tha stirixi kratikodietous megaloktimaties me istorika dikeomata opos ine gnosto afti polemisan to BN 21 sta pournaria pou eginan chorafia

Απάντηση

26-06-2021 11:38Zisis

To ipourgio georgias den endiaferete gia tin anaptixi alla gia katochirosi simferodon megaloktimation keistorikon BN dikeomaton ta opia apektisan kapii me ladomata ke pournara

Απάντηση

26-06-2021 02:05Astrapogiannos!!!

Αν δεν καταλάβετε Έλληνες αγρότες τη δύναμη σας και ότι πρέπει αυτό που καλλιεργείται και πουλάτε μετά κοψοχρονια!! να είναι βιώσιμο από μόνο του , δεν σας σώνει καμία επιδότηση.... βασική- συνδεδεμένη- καί πάει λέγοντας!!ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΓΙΑΤΊ ΧΑΝΌΜΑΣΤΕ

Απάντηση

25-06-2021 22:51Μακης

Το 2022 υπάρχουν ακόμα τρελοί που πιστεύουν ότι μπορείς να παριστάνεις το γεωργό με 50,100,400 η και 1000 στρέμματα.... Μάγκες όποιος θέλει να λέγετε γεωργός χρειάζεται 2000-4000 στρέμματα και κεφάλαιο πάνω από εκατομμύριο.... Όλα τα υπόλοιπα είναι παπαριές για αργοσχολους και αφραγκους που θέλουν να κόβουν άσκοπες βόλτες και να πινουν το βραδάκι τσιπουρακια....

Απάντηση

25-06-2021 15:47Bo

Επιτέλους ακούμε και κατι καλο. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές αν θέλουμε να πλησιάσουμε (να φτάσουμε ειναι αδύνατον) τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ όπως Ιταλία και Ισπανία. Απο τη στιγμή που ο κλήρος στη χώρα μας ειναι ιδιαίτερα μικρός και μάλιστα "σπασμένος" σε διάφορα αγροτεμάχια, τότε η λύση της αναδιανομής της βασικής είναι μονόδρομος. Μακάρι στο σύντομο μέλλον να καταργηθούν πλήρως τα δικαιώματα και η ενίσχυση να ειναι ανα στρέμμα και αναλόγως της παραγωγής. Ετσι μόνο πραγματικά οσοι παράγουν θα παίρνουν και το τσεκ! Οποιος διαφωνεί μαλλον εχει συνηθίσει στα έτοιμα χρήματα... Μη ξεχναμε οτι η βασική ειναι ενα μπόνους να καλυφθούν κάποια έξοδα (μεροκάματα, πετρελαίο κλπ) αν περιμένει κάποιος να ζησει με αυτο πόσο διάλεξε λάθος επάγγελμα!

Απάντηση

25-06-2021 14:32Γιωργος

Ωχ καταλάβαμε τι θα γίνει με την ανακατανομή των ενισχύσεων. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι οι φτωχοί φτωχότεροι πάλι!!!!

Απάντηση

25-06-2021 09:35Μαυρος

Ετσι οπως τα σχεδιαζει ο λιβανος ο οποιος σημειωτεων προερχετε απο καπνοπαραγωγικη περιοχη(προβλεπω να φαει το ξηλο της αρκουδας στις επερχομενες εκλογες) οι μισοι θα χασουν το 50% εως 80% και οι αλλοι μισοι θα παρουν ψιχουλα,ετσι θα ειναι δυσαρεστημενοι και οι δυο,προβλεπω μαζικη εγκαταλειψη.

Απάντηση

24-06-2021 22:35Χρηστος Σιδεροπουλος

Με προσχημα μια Δικαιη Νεα καπ .. καταστροφικες Επιλογες ... Μια ομαδα παραγωγων θα διπλασιασει το ατομικο τσεκ ! Και αλλη ομαδα παραγωγων θα χασει το 50 % του ατομικου τσεκ ! Χωρις να λαμβανει υποψην το κοστος παραγωγης και ημερες εργασιας !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-06-2021 21:22Καπνοφυτης

Λιβανε ελα στο αγρινιο να μας πεις πως θα καταργησεις τα ιστορικα,και μετα θα παρεις τον πουλο στις εκλογες

Απάντηση

24-06-2021 20:35ather

δωστε λεφτα ρε στον αγροτη κι αφηστε τις στρατιγηκες ρε παπαγαλακια των ευρωπεων

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά