BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πιο πολλά στρέμματα με μικρότερο πριμ στην αναδιανεμητική, μένουν πάλι ίδιες οι συνδεδεμένες

Περισσότερους δικαιούχους στην αναδιανεµητική ενίσχυση µε την αύξηση των ανώτατων στρεµµατικών ορίων, αποφάσισε να εντάξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µειώνοντας ωστόσο το τελικό στρεµµατικό ποσό που θα φτάσει στις τσέπες τους.

4_74

Γιώργος Κοντονής

4
1

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ στην Επιτροπή Εµπορίου της Βουλής την περασµένη Τετάρτη, τα κατώτατα και ανώτατα όρια καθορίζονται αντίστοιχα:

  • Για τις αροτραίες  καλλιέργειες στα 20 και 110 στρέµµατα/εκµετάλλευση.
  • Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες στα 10 και 40 στρέµµατα/εκµετάλλευση.
  • Για τους βοσκότοπους στα 10 και 170 στρέµµατα/εκµετάλλευση.

Στα παραπάνω όριο υπολογίζεται πως αντιστοιχούν πάνω των 50% των ελληνικών εκµεταλλεύσεων. 

Αυτό σηµαίνει πως ένας παραγωγός µε 100 στρέµµατα καλαµπόκι και 150 στρέµµατα βοσκότοπου θα λάβει ξεχωριστό αναδιανεµητικό πριµ για τις δύο του δραστηριότητες. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί για την αναδιανεµητική ενίσχυση ορίστηκε στα 170.240.000 ευρώ ετησίως. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εκτίµηση για το στρεµµατικό ποσό, αλλά σίγουρα θα είναι λιγότερα από τα 15 ευρώ το στρέµµα που είχαν υπολογιστεί εφόσον τα όρια έµεναν στα 90, 30 και 138 στρέµµατα (ανώτατο στρεµµατικό όριο) για αροτραίες, δενδρώδεις και βοσκοτόπια αντίστοιχα.

Η χρηµατοδότηση της βασικής ενίσχυσης στα 878 εκατ. ευρώ

Από εκεί και πέρα, στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου παρουσιάστηκε και η δοµή του Α’ Πυλώνα (άµεσες ενισχύσεις), τουλάχιστον χρηµατοδοτικά, καθώς ιδιαίτερη ανάλυση ανά παρέµβαση δεν υπήρξε, παρά το γεγονός ότι βρισκόµαστε λίγες ηµέρες πριν την τελική υποβολή προς τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως ανακοινώθηκε η βασική ενίσχυση θα διαµορφωθεί στα 878.620.000, δηλαδή κατά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση µε την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο µε άµεση επίπτωση στο τσεκ της νέας προγραµµατικής περιόδου (βλ. σελ. 5). Κατά τα άλλα, επαναλήφθηκε η πρόθεση κατάργησης των ιστορικών δικαιωµάτων µε σύγκλιση ενισχύσεων που θα ξεκινήσει από το 2022 και θα πάει έως το 2026. Όσον αφορά τον ορισµό για τους ενεργούς αγρότες, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι θα εξετάζεται το περασµένο έτος ενισχύσεων (δηλαδή για το 2023 το 2022 κ.ο.κ) και όσοι λαµβάνουν άνω των 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις θα πρέπει να είναι εγγεγραµµένοι στο ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων) όπου θα τους ζητείται η προσκόµιση στοιχείων σχετικά µε την παραγωγή, όπως τιµολογίων αγοράς εισροών & πώλησης προϊόντων, από τις οποίες εξαρτάται και η καταβολή των επιδοτήσεων.

Για όσους λαµβάνουν κάτω των 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις (συµπεριλαµβάνονται στο ποσό οι συνδεδεµένες, το πρασίνισµα, η ειδική βάµβακος) δεν θα υπάρχει η ως άνω υποχρέωση.

Μένουν οι ίδιες συνδεδεµένες

Με τη λίστα των συνδεδεµένων ενισχύσεων όπως ισχύει και
την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο, µε επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις ζωοτροφές, αποφάσισε να διαµορφώσει  το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ το ΥΠΑΑΤ και επισήµως. Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου στην Επιτροπή Εµπορίου της Βουλής την περασµένη Τετάρτη, οι συνδεδεµένες ενισχύσεις παραµένουν 18 (+1 το βαµβάκι) µε τον συνολικό προϋπολογισµό να διαµορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Από την πρόταση των συµβούλων της νέας ΚΑΠ τελικά µένει µόνο ο διαχωρισµός της συνδεδεµένης των βοοειδών σε τρία µέρη.

Αναλυτικά, οι συνδεδεµένες στη νέα περίοδο προτάθηκε να έχουν ως εξής:

Ρύζι, σκληρό σιτάρι, βιοµηχανική ντοµάτα, πορτοκάλια προς χυµοποίηση, βρώσιµα όσπρια, κτηνοτροφικά ψυχανθή,  σπόροι σποράς, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, ροδάκινα συµπύρηνα, σταφίδα, καρποί µε κέλυφος, µήλα, κρόκος κοζάνης, µηδική, αιγοπρόβειο, βόειο (3 κατηγορίες), ειδικά δικαιώµατα κτηνοτρόφων και σηροτροφεία. Από εκεί και πέρα είναι θέµα της ΕΕ ποιες από τις παραπάνω συνδεδεµένες θα εγκρίνει.

Ολόκληρο το ρεποορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-12-2021 11:59K@

Αναδιανεμητικη να δοθει σε αυτους που ειναι κατω του μεσου ορου στην ενισχυση απο την προηγουμενη ΚΑΠ γιατι το /20 υποτιθεται θα ειμασταν στο 100% της συγκλισης και τωρα ειμαστε ουτε στο 60%.Ποσο ακομη να κανουμε υπομονη 5 χρονια τωρα θα κανουμε 10 μεχρι το /26.Εμεις που ειμαστε σε αυτη την κατηγορια επαγγελματιων αγροτων δεν εχουμε δικαιωματα μονο υποχρεωσεις το ιδιο ΕΛΓΑ πληρωνουμε ΕΦΚΑ ΕΦΟΔΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ κλπ.ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.ΑΛΠΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά