BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ατόφια μένει η ενίσχυση βάσει των νέων ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις χωρίς γη

Η πολιτική µεταβιβάσεων για τα δικαιώµατα της νέας ΚΑΠ αναµένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των αρµόδιων αρχών, στην επόµενη φάση της διαβούλευσης του στρατηγικού σχεδίου που θα οριστικοποιηθεί το ερχόµενο έτος.

4_75

Γιώργος Κοντονής

4
0

Όπως έγινε γνωστό και επίσηµα, σε αντίθεση µε την τρέχουσα περίοδο, οι µεταβιβάσεις θα αποτελέσουν τη µοναδική δίοδο (πέρα από το Εθνικό Απόθεµα µόνο για όσους είναι νεοεισερχόµενοι και νέοι αγρότες) απόκτησης νέων δικαιωµάτων για τους επαγγελµατίες του χώρου.

Ένας τρόπος να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, έχει να κάνει πρώτον µε την επανεξέταση της παρακράτησης ύψους 25% επί της µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης στις περιπτώσεις µεταβίβασης δικαιωµάτων χωρίς γη, η οποία εφαρµόζεται σήµερα. Η συγκεκριµένη λύση προκρίνεται από κράτη-µέλη όπως η Ιρλανδία που έγκαιρα έχει δει το ζήτηµα που θα δηµιουργηθεί την ερχόµενη περίοδο. Εκεί προκρίνεται η προσωρινή κατάργηση της παρακράτησης στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων χωρίς γη µόνο για τα έτη 2023 και 2024. Μάλιστα οι Ιρλανδοί το πάνε και ένα βήµα παραπέρα προτείνοντας την εισαγωγή µίας νέας «ποινής» 10% σε δικαιώµατα που µισθώνονται για διάστηµα κάτω της 5ετίας. Αυτό προφανώς εισάγεται ώστε να υπάρχει ένα αντικίνητρο για βραχυχρόνιες µισθώσεις.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πάντως ότι τυχόν αλλαγές στην παρακράτηση δεν είναι απαραίτητο να περιµένουν τη νέα ΚΑΠ αλλά µπορούν να γίνουν από το ΟΣ∆Ε του 2022, όταν και σε γενικές γραµµές θα γνωρίζουν οι κάτοχοι δικαιωµάτων τι τους περιµένει από το 2023 και µετά.

Υπενθυµίζεται πως κατά τη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ στην Ελλάδα οι αρµόδιες αρχές σηµείωσαν ότι η πληρωµή βασικής ενίσχυσης θα διατίθεται σε όσους έχουν αποκτήσει δικαιώµατα:

(α) µέσω χορήγησης δικαιωµάτων το έτος ενίσχυσης 2015,

(β) µέσω χορήγησης δικαιωµάτων από το εθνικό απόθεµα,

(γ) µε µεταβίβαση.

(δ) οι οποίοι αποκτούν δικαιώµατα ενίσχυσης από το 2023 και µετά, είτε από το εθνικό απόθεµα, είτε µέσω µεταβίβασης δικαιωµάτων ενίσχυσης.

Παράλληλα, τίθεται ελάχιστο όριο έκτασης για την οποία µπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, τα 4 στρέµµατα.

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από την παρακράτηση

Σήµερα, η ως άνω παρακράτηση δεν εφαρµόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Στην οριστική µεταβίβαση δικαιωµάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συµβαλλόµενοι είναι συγγενείς α’ βαθµού ή σύζυγοι.

β) Στη µεταβίβαση δικαιωµάτων λόγω κληρονοµιάς.

γ) Στη µεταβίβαση δικαιωµάτων λόγω κληρονοµιάς και ταυτόχρονη οριστική µεταβίβαση δικαιωµάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που ο κληρονόµος είναι συγγενής α’ βαθµού εξ’ αίµατος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγος µε τον αποδέκτη.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά