BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μελισσοκομικά φυτά στο πολυετές μελιού, με 50 στρέμματα αμπελοοινικά

Με ιδιαίτερα ενισχυµένο το µείγµα δράσεων για τη µελισσοκοµία, µετρηµένες παρεµβάσεις στον τοµέα του οίνου και αρκετά περιορισµένο κονδύλι σε οπωροκηπευτικά και ελιά-ελαιόλαδο σε σχέση µε το µέγεθος των αντίστοιχων κλάδων στη χώρα µας, δοµούνται τα νέα Τοµεακά Προγράµµατα της περιόδου 2023-2027.

16-17_22

Γιώργος Κοντονής

19
3

Σπορά μελισσοκομικών φυτών στο πολυετές μελιού, ζητούμενο τα 50 στρέμματα στον τομέα αμπελοοινικών         

Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα έγγραφα των αρµόδιων αρχών που περιγράφουν το σχέδιο παρεµβάσεων για το καθένα από αυτά, στον οίνο θα προκηρυχθούν τέσσερις παρεµβάσεις. Η γνωστή αναδιάρθρωση αµπελώνων µε στόχευση σε εκµεταλλεύσεις έως 50 στρέµµατα, η πρώιµη συγκοµιδή που ενεργοποιήθηκε την τρέχουσα περίοδο εκτάκτως, η προώθηση Οίνων και το πρόγραµµα υλοποίησης επενδύσεων για τα οινοποιεία. Πέρα από µία πιο σαφή στοχοθέτηση , το πρόγραµµα των 115,15 εκατ. ευρώ για τον οίνο φαίνεται πως δεν κοµίζει µεγάλες εκπλήξεις. Από την άλλη, στη µελισσοκοµία τα κονδύλια διπλασιάστηκαν σε σχέση µε την τρέχουσα περίοδο (30,8 εκατ. ευρώ) ενώ προβλέπεται η προκήρυξη νέων δράσεων όπως η ενίσχυση σποράς µελισσοκοµικών φυτών για τις οργανώσεις παραγωγών και η πρόληψη ζηµιών στα µελίσσια. ∆εδοµένη είναι η έξτρα ενίσχυση για µέτρα όπως είναι η επιδότηση προµήθειας νέων µελισσοσµηνών και η δράση για τη νοµαδική µελισσοκοµία.

Στα οπωροκηπευτικά τώρα, ο προϋπολογισµός καθορίζεται στα 50 εκατ. ευρώ καθώς είναι συνάρτηση της αξίας παραγωγής που περνάει από τα χέρια των οργανωµένων σχηµάτων του κλάδου. Ο προϋπολογισµός είναι «δυναµικός» και εφόσον αυξηθεί ο τζίρος στα ερχόµενα έτη, θα αυξηθεί και το διαθέσιµο ποσό. Τέλος, και όσον αφορά τα προγράµµατα ΟΕΦ (Ελαιόλαδο-Επιτραπέζια Ελιά) εδώ τα πράγµατα «ζορίζουν» από πλευρά ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης. Συγκεκριµένα, η οικονοµική βοήθεια της E.E περιορίζεται στο 30% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εµπόριο από την κάθε Οργάνωση Παραγωγών ή Ένωση  Οργανώσεων Παραγωγών το 2023 και 2024,  στο 15 % το 2025 και 2026 και 10 % από το 2027.


Πολυετές Πρόγραµµα ενίσχυσης της μελισσοκομίας

Για το επιχειρησιακό πρόγραµµα στον τοµέα του µελιού και της µελισσοκοµίας προβλέπονται οι ακόλουθες παρεµβάσεις:

Συµβουλές, εκπαίδευση & τεχνική βοήθεια προς µελισσοκόµους και οργανώσεις µελισσοκόµων. Η παρέµβαση αφορά την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τους µελισσοκόµους µέσω τριών δράσεων:

∆ράση 1: Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκοµίας

∆ράση 2: Ηλεκτρονικό ∆ίκτυο Μελισσοκοµίας

∆ράση 3: Εκπαίδευση – κατάρτιση µελισσοκόµων .

  Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών – Πρόγραµµα στοχευµένης επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης του µικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida). Στόχος της δράσης είναι η προστασία από ασθένειες των µελισσών που οφείλονται σε ενδεχόµενη εµφάνιση στη χώρα του µικρού σκαθαριού της κυψέλης.

  Εξορθολογισµός της εποχιακής µετακίνησης των µελισσοσµηνών: Το υποµέτρο περιλαµβάνει τις εξής δύο δράσεις:  Εξοπλισµός για τη διευκόλυνση των µετακινήσεων και οικονοµική Στήριξη της νοµαδικής µελισσοκοµίας.

Πρόληψη ζηµιών που προκαλούνται από δυσµενείς κλιµατικές συνθήκες και προώθηση της ανάπτυξης και χρήσης πρακτικών διαχείρισης προσαρµοσµένων στις µεταβαλλόµενες κλιµατικές συνθήκες. Περιλαµβάνει δαπάνες που αφορούν στην σπορά - φύτευση και προστασία µελισσοκοµικών φυτών.

Μέτρα στήριξης για την αύξηση του αριθµού και τους εύρους των αναλύσεων µελιού και µελισσοκοµικών προϊόντων από διαπιστευµένα εργαστήρια µε στόχο τη διευκόλυνση των µελισσοκόµων στην εµπορία και την αναβάθµιση της αξίας των προϊόντων τους.

Συνεργασία µε ειδικευµένους φορείς για την υλοποίηση προγραµµάτων εφαρµοσµένης έρευνας στον τοµέα της µελισσοκοµίας και των µελισσοκοµικών προϊόντων.

Προώθηση, επικοινωνία και µάρκετινγκ, συµπεριλαµβανοµένων δράσεων και δραστηριοτήτων παρακολούθησης της αγοράς

∆ράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των µελισσοκοµικών προϊόντων.

∆ράσεις προβολής και προώθησης των ΠΟΠ/ΠΓΕ εντός και εκτός του ελλαδικού και του ευρωπαϊκού χώρου.

Περιλαµβάνονται η σύνταξη και υποβολή µελετών για την αναγνώριση των προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, οι αναλύσεις ως προς τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά και λοιπά χαρακτηριστικά των προϊόντων και η εφαρµογή παραδοσιακών µεθόδων σε σύµπραξη µε νέες πρακτικές.


Δράσεις οίνου και αμπελουργίας

Περιλαµβάνει 4 διακριτές παρεµβάσεις που αναλύονται παρακάτω:

1) Αναδιάρθρωση και µετατροπή αµπελώνων: Στόχος η στήριξη µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να καταστούν οικονοµικά βιώσιµες. ∆έσµευση κατ’ έτος η ένταξη τουλάχιστον του 80% των παραγωγών µε µέγεθος αµπελουργικής εκµετάλλευσης έως 50 στρέµµατα. Στις επιδοτούµενες δράσεις περιλαµβάνονται η ποικιλιακή µετατροπή των αµπελώνων, συµπεριλαµβανοµένου και του  επανεµβολιασµού, µετεγκατάσταση των αµπελώνων και οι βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αµπελώνων που συνδέονται µε το στόχο του προγράµµατος.

2) Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία στις αµπελουργικές εκµεταλλεύσεις οινοπαραγωγής.Είναι επιλέξιµες για στήριξη οι δαπάνες που συνδέονται µε τις ακόλουθες δράσεις:

Ι. Παραγωγής αµπελοοινικών προϊόντων – βελτίωσης προϊόντος.

ΙΙ. Ποιοτικού ελέγχου.

ΙΙΙ. Εµπορίας αµπελοοινικών προϊόντων.

ΙV. Επενδύσεων που συνδέονται µε την εκµετάλλευση εν γένει.

Ως ανώτερο ποσό προγράµµατος επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 350.000 ευρώ και ως κατώτερο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση ένωσης προσώπων ή συλλογικού φορέα το ανώτερο πόσο της επένδυσης αυξάνεται στις 500.000 ευρώ.

3) Πρώιµη συγκοµιδή: Η παρέµβαση εφαρµόζεται στο σύνολο της χώρας, µε στόχο την αποκατάσταση ισορροπίας µεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αµπελοοινική αγορά, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στην αγορά µέσω της στήριξης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να καταστούν οικονοµικά βιώσιµες.

4) Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες.
Η παρέµβαση αφορά στην προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες. Στόχοι µεταξύ άλλων της στρατηγικής της χώρας αναφορικά µε το ειδικό µέτρο στήριξης της προώθησης οίνου σε αγορές τρίτων χωρών είναι το άνοιγµα των αγορών νέων τρίτων χωρών για τους ελληνικούς οίνους,η διείσδυση σε νέες αγορές τρίτων χωρών για τις οποίες υπάρχουν ευκαιρίες εξαγωγής, η βελτίωση της εικόνας των ελληνικών οίνων µέσω της ενηµέρωσης για τη διαφορετικότητα τους και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους κ.α



Επιχειρησιακά προγράµµατα οργανώσεων στα οπωροκηπευτικά

Στις γενικές κατηγορίες δράσεων που δύναται να συµπεριλαµβάνονται στα Επιχειρησιακά Προγράµµατα παρουσιάζεται παρακάτω η συσχέτιση των ειδών παρέµβασης µε ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών:

1) Προγραµµατισµός της παραγωγής: Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών:

  • Πολλαπλασιαστικό υλικό πολυετών καλλιεργειών.
  • Ειδικό κόστος για οργανικούς σπόρους.
  • Επενδύσεις σε µέσα πρωίµισης και οψίµισης της παραγωγής.
  • Αγορά εξοπλισµού για δίκτυο µετεωρολογικών προειδοποιήσεων.
  • Αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού που αφορούν στην παραγωγή.
  • Απόκτηση µέσων παραγωγής για από κοινού χρήση από τους παραγωγούς µέλη.
  • Θερµοκήπια τύπου χαµηλά τολ (ύψους µικρότερου των 1,8 µέτρων).
  • Εξοπλισµός µε συστήµατα άρδευσης.

2) Βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας: Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών είναι:

  • Βιολογική παραγωγή και Ολοκληρωµένη διαχείριση παραγωγής (κόστος πιστοποίησης)
  • Προστατευόµενες γεωγραφικές ενδείξεις και προστατευόµενες ονοµασίες Προέλευσης
  • Οργάνωση και πιστοποίηση ποιότητας µε ISO, HACCP

3) Βελτίωση της εµπορίας του προϊόντος: Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών είναι:

  • Αγορά γης (συνδέεται µε συγκεκριµένη επένδυση του επιχ. προγράµµατος)
  • Επενδύσεις για τη δηµιουργία ή/και τη βελτίωση των υποδοµών που χρησιµοποιούνται για την εµπορία της παραγωγής (παραλαβή, διαλογή - τυποποίηση, συσκευασία, αποθεµατοποίηση, µεταποίηση)

4) Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, όπου αντιστοιχεί στα παρακάτω είδη παρεµβάσεων: Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών είναι:

  • Απόσυρση.
  • ∆ωρεάν διανοµή αποσυροµένων προϊόντων
  • Πράσινη συγκοµιδή.
  • Ασφάλιση της παραγωγής.
  • Αποπληρωµή δανείων για δαπάνες που αφορούν το µέτρο της πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων.

5) Προστασία του περιβάλλοντος: Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών είναι η βιολογική παραγωγή, η αντικατάσταση των υφιστάµενων συστηµάτων άρδευσης, η διαχείριση των υπολειµµάτων κ.α.


Επιχειρησιακά προγράμματα για τους ΟΕΦ

Οι επιλεγόµενες παρεµβάσεις που πρόκειται να ενεργοποιηθούν είναι:

1)Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, έρευνα και πειραµατικές και καινοτόµες µεθόδους παραγωγής και άλλες δράσεις, σε τοµείς όπως:

  • βελτίωση της χρήσης και ορθή διαχείριση των υδάτων, συµπεριλαµβανοµένων της εξοικονόµησης νερού, της διατήρησης των υδάτινων πόρων και της αποστράγγισης,
  • αύξηση της εξοικονόµησης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιµης ενέργειας
  • µείωση εκποµπών και αποβλήτων, βελτίωση της χρήσης υποπροϊόντων, συµπεριλαµβανοµένων της επαναχρησιµοποίησης και αξιοποίησής τους και της διαχείρισης των αποβλήτων,
  • βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισµών και µείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση γεωργικών φαρµάκων, συµπεριλαµβανοµένης της εφαρµογής τεχνικών ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας,

2) Συµβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια, ιδίως όσον αφορά τις βιώσιµες τεχνικές καταπολέµησης των επιβλαβών οργανισµών και των νοσηµάτων, την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και προϊόντων υγείας των ζώων, την προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή και τον µετριασµό της, τους όρους απασχόλησης, τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία,

3) Κατάρτιση, συµπεριλαµβανοµένης της καθοδήγησης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

4) ∆ράσεις για την αύξηση της βιωσιµότητας και της αποτελεσµατικότητας της µεταφοράς και της αποθήκευσης των προϊόντων.

5) Προώθηση, επικοινωνία και εµπορία, συµπεριλαµβανοµένων των δράσεων και των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν ιδίως στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά µε τα συστήµατα ποιότητας της Ένωσης και τη σηµασία της υγιεινής διατροφής και στη διαφοροποίηση και την ενοποίηση των αγορών.

6) Εφαρµογή ενωσιακών και εθνικών συστηµάτων ποιότητας.

7) Εφαρµογή συστηµάτων ιχνηλασιµότητας και πιστοποίησης, ιδίως παρακολούθηση της ποιότητας των προϊόντων που πωλούνται στους τελικούς καταναλωτές.

Το ρεπορτάζ διαθέσιμο εδώ

Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

27-12-2021 09:10Kostas

Δεν ξέρω ποιός,και με τι καρδιά,θα επενδύσει στα μελίσσια, όταν κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται και επιταχύνονται η μικρή παραγωγή και οι απώλειες! Ποιός θα φυτέψει αμπέλι,με το φόβο πιθανής χαλαζόπτωσης και πανάκριβα αντιχαλαζικα; Ποιός θα ασχοληθεί με ελιές όταν το χαλάζι στην ανθοφορία μηδενίζει την παραγωγη, και ο ελγα που πληρώνεται για να ασφαλίζει..." δεν αποζημιώνει άνθη"...! Πάντα ήταν ωραία τα προγράμματα σας, αλλά δώστε λίγη παραπάνω προσοχή,στο τι θα γίνει αν κάτι πάει στραβά ,και πώς θα επιβιώσει αυτός που υποθηκεύει το σπίτι,το μέλλον και τα όνειρα του,και που για να μπλέξει με δάνεια του ταζετε λαγούς με πετραχήλια!

Απάντηση

26-12-2021 19:51Κουδουμαλιωτακης Ευθύμιος

Χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή, τα ίδια συνεχίζονται ,οι δράσεις δεν αλλάζουν ,εξυπηρέτηση μόνο για τους καθηγητές ,και για τους παραγωγούς τίποτα ούτε τις αναλύσεις δεν τους πληρώνουν , αφήστε αυτές τις δράσεις και δώστε μια σοβαρή επιδότηση ανά κυψέλη.

Απάντηση

26-12-2021 15:31Κώστας

Τί λέτε ρε απατεώνες δώστε πρώτα την ενίσχυση που είπατε ότι θα δίνατε στους μελισσοκόμους για τον κοροδοιο και αφήστε τις μαλακίες! Με την αίτηση στο χέρι μείναμε! Αυτά τα μέτρα που λέτε πάλι κάποιοι θα περάσουν καλά πανεπιστήμια κ.α οι μελισσοκόμοι πάλι στην πείνα θα είναι!!! για την ενίσχυση ούτε λόγος από κανέναν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε ανακοίνωση ότι θα πληρώσει 15 με 17 Δεκεμβρίου και ακόμα τα βάζουν μάλλον εννοούσε το έτος 2593

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά