BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κάτω από τα όρια της βιωσιμότητας πολλές αγροτικές μονάδες όσο πλησιάζει η σύγκλιση των δικαιωμάτων

Μεταξύ 16 και 43% θα είναι η µείωση των άµεσων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες µε κατεξοχήν ιστορικά δικαιώµατα όπως καπνός, βαµβάκι, σταφίδα και βοοειδή στη νέα ΚΑΠ, ενώ θετική επίδραση θα έχει η πλήρης σύγκλιση ενισχύσεων σε προβατοτροφία, κηπευτικά, οινάµπελα και σιτηρά µεταξύ άλλων.

4_pin_33

Γιώργος Κοντονής

3
1

Απώλειες στις άµεσες πληρωµές άνω του 10% θα γράψουν οι πολύ µικρές εκµεταλλεύσεις που κατέχουν κυρίως ετεροεπαγγελµατίες και συνταξιούχοι. Αντίθετα, αυξητικά θα κυµανθούν οι ενισχύσεις για µονάδες οικονοµικού µεγέθους κοντά στα 8.000 ευρώ.

Αυτός είναι ο «λογαριασµός» από την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων σε συνδυασµό µε την πληρωµή αναδιανεµητικής ενίσχυσης στο 50% περίπου των αγροτικών εκµεταλλεύσεων της χώρας, σύµφωνα µε µελέτη µε τίτλο «Αναδιανοµή και Κατάργηση Ιστορικών ∆ικαιωµάτων στα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ: Η περίπτωση της Ελλάδας».

Πιο συγκεκριµένα, στη φυτική παραγωγή πέρα από τα σιτηρά, τα οινάµπελα και τα κηπευτικά (4%, 3,4% και 7,2% αντίστοιχα), για όλους τους υπόλοιπους κλάδους το σενάριο που φιλοξενεί η µελέτη και έχει αποτυπωθεί η λογική του και στον στρατηγικό σχεδιασµό για τη νέα ΚΑΠ, φανερώνει µείωση των άµεσων πληρωµών. Η µεγαλύτερη µείωση όπως είναι φυσικό εµφανίζεται στη σταφίδα, µε ποσοστό 43,69%. Στον καπνό καταγράφονται απώλειες ύψους 35% και στο βαµβάκι περί το 9,6%. Υψηλές είναι και οι επιπτώσεις στους παραγωγούς εσπεριδοειδών µε 13,38% απώλεια ενίσχυσης σε σχέση µε το 2019. Ωστόσο, αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως για τον κλάδο της ελιάς η µελέτη υποστηρίζει πως οι ενισχύσεις θα µείνουν σταθερές (-0,22%) γεγονός παράδοξο εφόσον η ελαιοκαλλιέργεια απολαµβάνει ακόµη και σήµερα υψηλά ιστορικά δικαιώµατα. Στον κλάδο της κτηνοτροφίας η αξία των άµεσων πληρωµών φαίνεται να αυξάνεται για τους προβατοτρόφους στο 8,78%, ενώ στα βοοειδή σηµειώνεται µείωση 16,7%.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Όπως σηµειώνεται στη µελέτη που εκπόνησαν ο καθηγητής του ΓΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιµπούκας και ο ερευνητής του ΓΠΑ, Κρεµµύδας ∆ηµήτριος, ο αναγνώστης θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι για τις ελληνικές εκµεταλλεύσεις, οι πληρωµές της ΚΑΠ χρησιµοποιούνται συχνά ως κεφάλαιο κίνησης, είτε άµεσα είτε ως τραπεζική ασφάλεια (Κάρτα Αγρότη), για την κάλυψη του µεταβλητού κόστους της χρονιάς παραγωγής (σπόροι, λιπάσµατα κ.λπ.). Το εάν αυτές οι απώλειες είναι σηµαντικές και θα οδηγήσουν στο κλείσιµο των εκµεταλλεύσεων απαιτεί περισσότερα δεδοµένα.

«Αυτό εξαρτάται επίσης από το εάν µια µικρή εκµετάλλευση ανήκει σε αγρότη πλήρους ή µερικής απασχόλησης. Στην τελευταία περίπτωση, το εξωγεωργικό εισόδηµα µπορεί να αντισταθµίσει τις µικρές µειώσεις στις πληρωµές της ΚΓΠ. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων θα έχει ως αποτέλεσµα οι µικρές εκµεταλλεύσεις είτε να µειώσουν το µεταβλητό κόστος είτε/και να κλείσουν, χωρίς να είναι δυνατή η ποσοτικοποίηση των τελευταίων.», αναφέρει στα συµπεράσµατά της η σχετική µελέτη.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-02-2022 21:07Kostas

Είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που έχουν πρόβλημα επιβίωσης! Πουλάνε γάλα με τιμή 1 Ευρώ, και το κόστος παραγωγής είναι 1,50 Ευρώ! Ούτε για αστείο περικοπές σε επιδοτήσεις και ενισχύσεις! Η ανοδική τάση των τιμών τους οδηγεί σίγουρα σε αδιέξοδο, ή αλλιώς έξοδο από το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Είναι πολύ πιθανό, αντί για καλλιέργειες κηπευτικών και τριφυλλιού, να δούμε # δασωσεις#, και αντί για παραγωγικούς βοσκότοπους φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες ( οι οποίες τώρα που λιγόστεψαν και τα ψάρια τοποθετούνται με πλωτήρες στη θάλασσα στη θέση των καϊκιών). Λες και το κάνουν επίτηδες... Να προσκυνήσουμε εθελοντικά την πράσινη ανάπτυξη και από αγρότες να γίνουμε εισοδηματιες....Βοηθειστε τους αγρότες πάση θυσία και χωρίς συζήτηση, γιατί σ αυτές τις δύσκολες ώρες, παράγουν τα είδη πρώτης ανάγκης για τους Έλληνες... Η Ελλάδα δεν θα έχει σε λίγο τη δυνατότητα να εισάγει ούτε οδοντογλυφίδες! (Εξαιρούνται οι φρεγάτες, και τα πυροτεχνήματα για τα πάρτυ της υψηλής κοινωνίας!)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά