Χώρο για περισσότερα στις συνδεδεμένες προοιωνίζει η αλλαγή Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ λόγω Ουκρανίας
Η προβληματική που αφορά στα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλά κονδύλια έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της Πράσινης Συμφωνίας, με την σύνδεση να γίνεται λίγο έως πολύ στο πεδίο του νέου πρασινίσματος που καλύπτει το 25% του προϋπολογισμού του φακέλου των άμεσων ενισχύσεων. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε την Τετάρτη 2 Μαρτίου, δεν είναι απίθανο να ανατρέψουν έστω και προσωρινά τις ισορροπίες, ειδικά στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, με καθεστώτα όπως τα ecoschemes (νέο πρασίνισμα) να παραγκωνίζονται για χάρη των συνδεδεμένων, ειδικά στον τομέα των δημητριακών, των οσπρίων και των ζωοτροφών.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Επανεξετάζει Πράσινη Γεωργία και καθεστώς αγρανάπαυσης η ΕΕ για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή
Μεγάλες ανατροπές στην αγροτική ατζέντα της Ευρώπης φέρνει ο πόλεμος της Ουκρανίας, αρχής γενομένης από της εαρινές σπορές που ξεκινούν αυτές τις ημέρες, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να βγουν εκτάσεις από την υποχρεωτική αγρανάπαυση που ορίζεται ως όρος για το πρασίνισμα.
Δεδομένη θεωρείται και η αναβολή της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς προφανώς πλέον προτεραιότητα έχει η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, που ανατρέπεται από την δίνη του πολέμου.
Οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκτακτη Συνεδρίαση το απόγευμα της 2ας Μαρτίου, από κοινού με την Κομισιόν να θέτουν τρεις κομβικούς στόχους για το άμεσο μέλλον οι οποίοι θα ορίσουν την αγροτική παραγωγή του μπλοκ για τουλάχιστον ένα έτος:
- Εκμετάλλευση όλου του παραγωγικού δυναμικού των κρατών μελών. Για παράδειγμα η σπορά πρωτεϊνούχων καρπών πρωτεινούχους καρπούς άμεσα χρησιμοποιώντας εκτάσεις σε αγρανάπαυση.
- Κινητοποίηση ομάδας ειδικών για έκτακτη ενίσχυση αγροτών και για διαχείριση κρίσεων. Στήριξη ειδικά σε παραγωγούς πουλερικών και χοιρινού κρέατος.
- Ανακοίνωση της Κομισιόν για ειδικά μέτρα στήριξης της αγοράς, που θα διαμορφωθούν το συντομότερο δυνατό.
Μένει να φανούν και οι επιπτώσεις που οι αποφάσεις αυτές θα έχουν στα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ, αφού πολλά κονδύλια έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της Πράσινης Συμφωνίας. Δεν είναι απίθανο να αλλάξουν οι ισορροπίες, ειδικά στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, με καθεστώτα όπως τα ecoschemes να παραγκωνίζονται για χάρη των συνδεδεμένων, ειδικά στον τομέα των δημητριακών, των οσπρίων και των ζωοτροφών.
Το βασικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, είναι ότι «πρέπει να θρέψουμε τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο προεδρεύων, υπουργός γεωργίας της Γαλλίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί. Την ερχόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου η επιτροπή θα ανακοινώσει μέτρα για την εισαγωγή των ζωοτροφών και των λιπασμάτων. «Σκεφτόμαστε να λάβουμε μέτρα παρέμβασης για τον τομέα της χοιροτροφίας, όπως είναι η ιδιωτική αποθεματοποίηση και η αξιοποίηση του αποθεματικού κρίσης» συμπλήρωσε ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, 10,5 δισ. ευρώ εισαγωγών σιτηρών βρίσκονται στον αέρα, εξαιτίας της πολιορκίας που υφίστανται τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ουκρανίας, όσο παράλληλα η Θάλασσα του Αζόφ είναι αποκλεισμένη από το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας.
Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:
- Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.
- Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης μας από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
- Την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ (Κοινής Οργάνωσης Αγορών) και συγκεκριμένα των άρθρων 219 – 222, για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεασθούν οι εξαγωγές τους.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Οικονομική ενίσχυση και πόρους για εαρινές σπορές και φροντίδες ζητά ο Γεωργαντάς από το συμβούλιο γεωργίας
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις μεγάλες επιπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ η διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, κατά την οποία η Ελλάδα ζητά μεταφορά κοινοτικών πόρων για την εξασφάλιση νέων ενισχύσεων προς τους αγρότες.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στο λαό της Ουκρανίας και επιβεβαίωσε την αποφασιστική συμβολή της χώρας μας στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Ο κ. Γεωργαντάς κατέθεσε τρεις προτάσεις και ζήτησε να αναλάβει η Ε.Ε. πρωτοβουλίες προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:
- Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.
- Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης μας από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
- Την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ (Κοινής Οργάνωσης Αγορών) και συγκεκριμένα των άρθρων 219 – 222, για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεασθούν οι εξαγωγές τους.
«Διεκδικούμε την αποδέσμευση ενωσιακών κονδυλίων προς την εκτόνωση αυτής της κατάστασης για τα κράτη μέλη. Άλλωστε, η οποιαδήποτε ευελιξία στον ενωσιακό προϋπολογισμό υφίσταται, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρότεινε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ή προσαρμογές στο εμπόριο, με τον ΠΟΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Στην σκιά της Ουκρανίας έκτακτο συμβούλιο γεωργίας για εφόδια και εμπορεύματα
Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος συνεδριάζουν το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στις αγορές αγροτικών πρώτων υλών και εμπορευμάτων που έχει επιφέρει η ρωσοουκρανική κρίση και η πληθωριστική συγκυρία που προηγήθηκε αυτής.
Η προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου παρουσίαση του πλαισίου ενίσχυσης της αγοράς λιπασμάτων από την Κομισιόν, λόγω των γεγονότων, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ ανησυχίες εκφράζονται για μια γενικότερη διατάραξη της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων με τον ΟΗΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα να εστιάζουν έντονα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, χώρες οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από την παραγωγή σιτηρών της εμπόλεμης πλέον Μαύρης Θάλασσας, σε μια εξέλιξη που κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε πυροδοτήσει κοινωνικές αναταράξεις (Αραβική Άνοιξη) στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
«Η κατάσταση της αγοράς για τα αγροδιατροφικά προϊόντα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και η αύξηση των αγροεφοδίων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι σήμερα 2 Μαρτίου έχουν συγκαλέσει άτυπη τηλεδιάσκεψη.
Η εισβολή στην Ουκρανία κινδυνεύει να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές γεωργικών προϊόντων και εμπορευμάτων που απαιτούνται για την αγροτική παραγωγή, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα. Από την αρχή της σύγκρουσης, έχει ήδη σημειωθεί απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών. Αυτό επηρεάζει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες πρόσφατα γνώρισαν ιστορικά υψηλές τιμές για βασικά εμπορεύματα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στόχος της άτυπης τηλεδιάσκεψης είναι:
- κοινοποίηση πληροφοριών και προβλέψεων για την προσφορά και τις τιμές
- ο εντοπισμός ζητημάτων που απαιτούν ιδιαίτερη επαγρύπνηση
- να εξετασθούν ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τον εφοδιασμό τροφίμων και την ασφάλεια για τον ουκρανικό λαό».
08-03-2022 22:04ΚΩΣΤΑΣ
Η επάρκεια τροφίμων πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της Ευρώπης και κάθε κράτους ξεχωριστα για να γίνει αυτό πρέπει να στηριχτεί η παραγωγή τροφίμων κ η πρωτογενή παραγωγή γενικά χρησιμοποιώντας κάθε σπιθαμή εύφορη γης για αυτό το σκοπό κ μόνο για αυτό και όχι για άλλες δραστηριότητες ξένες προς την αγροτική παραγωγή. Η χρήση της ευφορης γης για την δημιουργία φωτοβολταικων πάρκων είναι ένα έγκλημα εις βάρος της διατροφικης επάρκειας κ της πρωτογενής παραγωγης
Απάντηση03-03-2022 07:35Έλληνας Τσοπανος
Συμφωνώ μαζί σας αδέρφια.Μετρα τώρα κατά των Ρωσσων.Δεν πηγαίνουμε με διμετρες Ρωσσιδες,δεν τρώμε χαβιαρι και δεν πίνουμε βότκα.
Απάντηση02-03-2022 21:28Kostas
Εκείνο το φορτίο με τα όπλα που πάει στην Ουκρανία μας έκαψε! Τέλος οι εξαγωγές στη Ρωσία, τέλος οι Ρώσοι κροίσοι-τουριστες, τέλος μια φιλία αιώνων...και ποιός ξέρει τι άλλο μας περιμένει...Μα καλά, χάθηκε η διπλωματία? Στείλτε φάρμακα, και παρακαλεστε τους για ειρήνευση, ζητείστε τους να καθίσουν και να συζητήσουν, πιέστε να υποχωρήσει κάποιος...Μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά! Οι Ρώσοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, σαν εμάς, και πάντα είχαμε καλές σχέσεις, και τους ενδιέφερε η οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα... Και τώρα εμείς τους κλείνουμε την πόρτα... Αντί να στείλουμε από ένα κλαδί ελιάς στον καθένα τους, αποφασίζουμε να τους πάμε αμυντικό εξοπλισμό! Στείλτε και σε μένα καμιά δεκαριά αμυντικά Calashnikov, να τα κρεμάσω στο σαλόνι μου!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)