Τα οχτώ προϊόντα που είναι υποψήφια προς αποχώρηση από τη λίστα συνδεδεμένων ενισχύσεων της ΚΑΠ
Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις περισσότερες συνδεδεµένες µε βάση το γεγονός ότι η ακαθάριστη αξία παραγωγής σε σχέση µε τις εµφανείς δαπάνες βγάζουν αποτέλεσµα αρνητικό. Σε αυτόν τον δείκτη βασίζεται και το ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται. Αυτό δεν ισχύει για τα παραπάνω προϊόντα για τα οποία οι αρχές λένε ότι µειώνονται συνεχώς τα στρέµµατά τους ή πλήττονται από εισαγωγές, και για αυτούς του λόγους χρειάζονται συνδεδεµένη, γεγονός που η Κομισιόν απορρίπτει ως επαρκή αιτιολόγηση για την ενίσχυση.
Σημειώνεται εδώ πως στις προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη αναφέρεται πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια αλλά με κριτήρια ποιότητας, για παράδειγμα σε προϊόντα βιολογικά ή ΠΟΠ/ΠΓΕ ή ακόµα και σε καλλιεργητές που παράγουν µε «πράσινες» πρακτικές, όπως για παράδειγµα η στάγδην άρδευση. Παράλληλα, όπως λέει οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τα κράτη µέλη σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο οι παρεµβάσεις στο πλαίσιο της συνδεδεµένης εισοδηµατικής στήριξης συνάδουν µε την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ) κρίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκείς. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τα προϊόντα που είναι υποψήφια προς αφαίρεση (συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ) τελικά να αναθεωρηθούν στους όρους με τους οποίους δίνονται και να μπουν κριτήρια ποιότητας.
Αξίζει παράλληλα να αναφερθεί, πως στις παρατηρήσεις της Κομισιόν γίνεται λόγος και για ένα όριο είτε στρεμματικό είτε σε όρους ζωικού κεφαλαίου ανά εκμετάλλευση που θα δίνεται η ενίσχυση συνδεδεμένης, κάτι που μένει να φανεί αν θα προκύψει και στο τελικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται πως στην απάντηση της Ελλάδας σχετικά µε το σχόλιο της Κοµισιόν για την αναθεώρηση των συνδεδεµένων ενισχύσεων αναφέρονται τα εξής:
«Αναγνωρίζουµε την ορθότητα του σχολίου της Κοµισιόν και η Ελλάδα θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο µέτρο των συνδεδεµένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης.
Το αναθεωρηµένο µέτρο θα είναι σε απόλυτη σύµπνοια µε τις αδυναµίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαµβάνοντας υπόψη τη συµπληρωµατικότητα µε άλλα µέτρα πολιτικής για τα συγκεκριµένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαµορφώνονται µετά τον πόλεµο της Ουκρανίας σε σχέση µε την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σηµασίας γεωργικών τοµέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
08-05-2022 23:00Νικολαος τζιγκας
Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίσω παραγωγό αυτόν που μιλάει για άλλον παραγωγό μελέτες έκφρασης, τι θα πει μπούλο, ντροπή ντροπή τι άλλο. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο είναι κρίμα για τους αγωνιστές του πρωτογενούς τομέα.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)08-05-2022 13:46Αντάρτης
Το μπούλο εσύ ρε μαλακαααα μν σου γαμησω τπτ αισχος τσίρκο βλακα
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)08-05-2022 12:46TT
Συνδεδεμένες, μόνο στην κτηνοτροφία, στα κτηνοτροφίκα ψυχανθη, εκτός μηδικής και στην εξαιρετική κορινθιακη σταφίδα, τα λοιπά μπουλο!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)