Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν το πρώτο τετ α τετ της ηγεσίας της Βάθη με το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, ήταν και η δυνατότητα στροφής του κλάδου προς τα τομεακά προγράμματα που προβλέπονται στην ΚΑΠ της νέας προγραμματικής περιόδου, με τον κ. Γεωργαντά να προτείνει την προοπτική αυτή.
Όπως ανέφερε, η επιμονή των αγροτών σε σχέση με τη συνδεδεμένη, θα μπορούσε να στραφεί σε άλλα πεδία χρηματοδότησης της παραγωγικής διαδικασίας. Κάτι τέτοιο μάλιστα θα έφερνε πρόσθετους πόρους από νέα δεξαμενή κοινοτικών χρημάτων, αποδεσμεύοντας από την άλλη κονδύλια για τις συνδεδεμένες στις κατηγορίες προϊόντων που δεν βρίσκουν θέση στο πλαίσιο αυτό.
Καλαμπόκι, κριθάρι και μαλακό σιτάρι στη λίστα
Μετά την εμβόλιμη ένταξη του καλαμποκιού στη λίστα με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, συμπληρώνεται μαζί με το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι η καινούριες εντάξεις στη λίστα των συνδεδεμένων. Τα τρία αυτά προϊόντα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρηθούν στη νέα πρόταση που ετοιμάζουν οι διαχειριστικές αρχές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για δενδρώδεις καλλιέργειες, αφού η αιτιολογική έκθεση της χώρας δεν πληροί τα κριτήρια που αναζητά πλέον η Κομισιόν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, το συµπύρηνο ροδάκινο, η κορινθιακή σταφίδα, οι καρποί µε κέλυφος και τα µήλα θα μπορούσαν να συσπυρωθούν ως καλλιέργειες γύρω από ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, εξασφαλίζοντας πόρους για αναδιάρθρωση, μεταποίηση και προώθηση αντί της ενίσχυσης τους από το καθεστώς των συνδεδεμένων. Τα μέλη της ΕΘΕΑΣ άκουσαν με ενδιαφέρον την εναλλακτική αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι στo πλαίσιo της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, υποψήφις προς αφαίρεση είναι 8 προϊόντα για τα οποία η ανάγκη επιδότησης δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, τα οποία είναι η βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, η κορινθιακή σταφίδα, οι καρποί µε κέλυφος και τα µήλα. Στην απάντηση της Ελλάδας σχετικά µε το σχόλιο της Κοµισιόν για την αναθεώρηση των συνδεδεµένων ενισχύσεων αναφέρονται τα εξής:
«Αναγνωρίζουµε την ορθότητα του σχολίου της Κοµισιόν και η Ελλάδα θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο µέτρο των συνδεδεµένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης. Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις περισσότερες συνδεδεµένες µε βάση το γεγονός ότι η ακαθάριστη αξία παραγωγής σε σχέση µε τις εµφανείς δαπάνες βγάζουν αποτέλεσµα αρνητικό. Σε αυτόν τον δείκτη βασίζεται και το ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται. Αυτό δεν ισχύει για τα παραπάνω προϊόντα για τα οποία οι αρχές λένε ότι µειώνονται συνεχώς τα στρέµµατά τους ή πλήττονται από εισαγωγές, και για αυτούς του λόγους χρειάζονται συνδεδεµένη, γεγονός που η Κομισιόν απορρίπτει ως επαρκή αιτιολόγηση για την ενίσχυση. Δεν αποκλείεται πάντως τα προϊόντα που είναι υποψήφια προς αφαίρεση (συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ) τελικά να αναθεωρηθούν στους όρους με τους οποίους δίνονται και να μπουν κριτήρια ποιότητας.