Τελευταία προθεσμία για τον αναθεωρημένο Εθνικό Φάκελο της νέας ΚΑΠ, με αγκάθια παλεύει ο Γεωργαντάς
Η διευθέτηση στο θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι αυτό που μάλλον απασχόλησε περισσότερο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μετά και τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, χωρίς ωστόσο οι αλλαγές που προωθούνται να είναι τέτοιες που να δικαιολογούν την όλη αναστάτωση.
Η λογική του… όλα μέσα, μάλλον είναι αυτή που επικράτησε τελικά για τα 19 προϊόντα που εντάσσονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων, με το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι να παίρνουν τη θέση από τα ζαχαρότευτλα, τα σπαράγγια και τα ακρόδρυα.
Τα τελευταία 24ωρα γίνονταν πάντως µεγάλη προσπάθεια ώστε έως το τέλος του Ιουλίου να απαντηθεί το σύνολο των παρατηρήσεων της Κοµισιόν για την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει προ ημερών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο, εάν πράγµατι η Ελλάδα κατάφερε να προσκοµίσει το αναθεωρηµένο της πλάνο όπως τουλάχιστον ήταν ο στόχος. Όπως και να έχει βέβαια, αν δεν προλάβει, το σχέδιο πάει προς έγκριση τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες πάντως, χωρίς τις µεγάλες αλλαγές σε σχέση µε το προσχέδιο που κατατέθηκε το ∆εκέµβριο, θα υποβληθεί το αναθεωρηµένο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) έχει γίνει περισσότερο ένα «ρετουσάρισµα» όπως αναφέρει στην εφηµερίδα Agrenda στέλεχος των διαχειριστικών αρχών µε γνώση των διαβουλεύσεων αυτών, παρά μια επαναπροσέγγιση θέσεων με βάση και τις «δεύτερες σκέψεις» που είχαν τεθεί επί τάπητος, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση.
Υπενθυµίζεται πως το νέο ΠΑΑ µοιάζει σε πολλά σηµεία µε το τρέχον πρόγραµµα, ενώ έχουν γίνει κάποιες προσθήκες µέτρων, κυρίως για τους κτηνοτρόφους.
Από την άλλη σε σηµαντική αναθεώρηση των καθεστώτων του νέου πρασινίσµατος φέρεται να προχωράει η ελληνική πλευρά, µε τις δράσεις αυτές να θεωρούνται πολύ σηµαντικές ώστε να µην υπάρξει µεγάλη πτώση στις άµεσες ενισχύσεις των παραγωγών µετά και τη σηµαντική µείωση της αξίας των δικαιωµάτων. Προς το παρόν µένει άγνωστο το πώς αναθεωρείται το πλάνο µε τις ελληνικές αρχές να έχουν περιοριστεί στο να ανακοινώσουν πως σχεδιάζουν ένα ειδικό πρόγραµµα για την πριµοδότηση της οργανικής λίπανσης στο χωράφι. Προσπάθεια γίνεται να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολες στην εφαρµογή τους οι δράσεις, αλλιώς τα διαθέσιµα χρήµατα θα «χάνονται».
Εξαίρεση θα αποτελούν τα δύο πρώτα έτη εφαρµογής της νέας ΚΑΠ, δηλαδή το 2023 και 2024. Αυτές τις χρονιές τα αναξιοποίητα κονδύλια θα πηγαίνουν σε άλλα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων και κατά πάσα πιθανότητα θα ανεβάζουν το ποσό στη βασική ενίσχυση. Από εκεί και πέρα, όπως έχει γράψει η Agrenda, το καθεστώς της αναδιανεµητικής ενίσχυσης
θα παραµείνει ως έχει και σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο προσχέδιο του στρατηγικού το οποίο είχε υποβληθεί τον περασµένο ∆εκέµβριο.
Παρατηρήσεις Κομισιόν
Παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο στρατηγικό σχέδιο που σταχυολογήθηκαν ως άξιες προσοχής:
- Η Επιτροπή καλεί τη χώρα µας να επανεξετάσει τη στρατηγική ανακατανοµή της εισοδηµατικής στήριξης, ενισχύοντας την αναδιανοµή προς τις µεσαίες και µικρότερες εκµεταλλεύσεις.
- Επέκταση και ενίσχυση του εθνικού συστήµατος διαχείρισης κινδύνων.
- Η Επιτροπή διατυπώνει την ανησυχία της για το χαµηλό επίπεδο δέσµευσης ως προς την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη συµµετοχή των γυναικών στη γεωργία.
- Η Επιτροπή χαιρετίζει τις πολλές και καλές ιδέες που συνοψίζονται στο Σχέδιο για τη βελτίωση του ελληνικού συστήµατος γεωργικής γνώσης και καινοτοµίας (AKIS), αλλά καλεί την Ελλάδα να µετατρέψει αυτές τις ιδέες σε συγκεκριµένες παρεµβάσεις.
- Η Ελλάδα καλείται να διευκρινίσει πώς θα χρηµατοδοτηθούν η δηµιουργία και η συντήρηση των σχεδιαζόµενων (ψηφιακών) αποθετηρίων γνώσεων (knowledge reservoirs), αλλά και να διασφαλίσει ότι το υλικό που θα παρέχεται σε αυτά θα είναι κατανοητό και χρήσιµο όχι µόνο για τους ερευνητές, αλλά κυρίως για τους γεωργούς και τους γεωργικούς συµβούλους.
- Η Ελλάδα καλείται να εξηγήσει και να αιτιολογήσει ποιους τοµείς τελικά θα υποστηρίξει µέσω της συνδεδεµένης ενίσχυσης, καθώς διαπιστώνεται ασυµφωνία µεταξύ της ανάλυσης που έχει προηγηθεί και των τοµέων που επιλέχθηκαν, ενώ σε συναφείς παρατηρήσεις διαπιστώνεται η µη επαρκής αιτιολόγηση κάποιων επιλογών.
- Η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να εξηγήσει την απόφασή της να µην υποστηρίξει οργανώσεις παραγωγών πέραν των τοµέων των οπωροκηπευτικών, της µελισσοκοµίας, του οίνου και της ελιάς.
- Η Επιτροπή καλεί τη χώρα µας να εξηγήσει γιατί δεν εξετάζει το ενδεχόµενο να υποστηρίξει τη δηµιουργία βραχειών αλυσίδων εφοδιασµού.
- Να ληφθεί υπόψη η συµπληρωµατικότητα µε άλλα προγράµµατα και πρωτοβουλίες ως προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό του πρωτογενή τοµέα και των αγροτικών περιοχών.
Η µετάβαση σε µια πιο βιώσιµη γεωργία προϋποθέτει την κατάρτιση των γεωργών και τη συστηµατική παροχή συµβουλών προς αυτούς, η χώρα µας καλείται να περιγράψει καλύτερα πώς θα οργανωθεί το σύστηµα παροχής συµβουλών, πώς θα συνδεθεί µε το AKIS, πως θα το θέσει σε εφαρµογή ήδη από το 2023, αλλά και πώς θα εξασφαλίσει ότι και οι ίδιοι οι σύµβουλοι θα εκπαιδεύονται και θα συνεργάζονται µεταξύ τους.
29-07-2022 08:51Γιαννης
Μόνος του παλεύει και βγαινει δεύτερος ο άσχετος γεωργαντα δεν μπορείς παραιτήσου να μπει κανένας άλλος μήπως και!!
Απάντηση