BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Συνδεδεμένη 30 ευρώ το στρέμμα στα όσπρια και 8 ευρώ στα σανοδοτικά

Στα 30 ευρώ το στρέµµα για τα όσπρια, στα 17 ευρώ για τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και στα 51 ευρώ για τους σπόρους σποράς, δείχνει να ανεβαίνει η συνδεδεµένη ενίσχυση του 2023 στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, µε βάση τα στρέµµατα που έλαβαν φέτος το πριµ καθώς κρίθηκαν επιλέξιµα για τη συνδεδεµένη ενίσχυση.

4_pin2

Γιώργος Κοντονής

79
7

Με 30 ευρώ το στρέμμα στα όσπρια και 8 ευρώ μόνο στα σανοδοτικά, αναλυτική εικόνα συνδεδεμένων το '23  

Αντίθετα, µειωµένο στα 8 ευρώ υπολογίζεται το πριµ στη νέα προγραµµατική περίοδο για τα σανοδοτικά ψυχανθή, στα 41 ευρώ στα πορτοκάλια και στα 47 ευρώ για τη βιοµηχανική ντοµάτα.

Τα παραπάνω νούµερα προκύπτουν εφόσον δεν υπάρξει καµία µεγάλη µεταβολή στα καλλιεργούµενα στρέµµατα στις παραπάνω καλλιέργειες το 2023, και φυσικά, εφόσον οι νέες προϋποθέσεις που θα µπουν για τις συνδεδεµένες δεν «πετάξουν» αρκετό κόσµο έξω. Στη βιοµηχανική ντοµάτα πάντως εφόσον επιβεβαιωθεί και στο τελικό σχέδιο της ΚΑΠ πως τίθεται ως όρος η στάγδην άρδευση και τυχόν αποκλεισµός αγροτεµαχίων λόγω έλλειψης υδατικών πόρων, η συνδεδεµένη σίγουρα θα αυξηθεί. Για παράδειγµα στα µήλα, όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda, θα πριµοδοτούνται µόνο τα ΠΟΠ, κάτι που σηµαίνει ότι από τα 92.000 στρέµµατα που έλαβαν συνδεδεµένη φέτος, θα υπάρξει σαφής µείωση, άρα και αύξηση του ποσού, κοντά στα 44 ευρώ το στρέµµα. Από εκεί και πέρα, όπως επιβεβαιώνει στην Agrenda και ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, το ροδάκινο µένει εκτός συνδεδεµένων ενισχύσεων, ενώ αντίθετα το πορτοκάλι χυµοποίησης θα είναι κανονικά στο καθεστώς.

Για την έγκριση του στρατηγικού Σχεδίου, αναµένεται πλέον το τυπικό του θέµατος, σύµφωνα µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, καθώς έχει υπάρξει συµφωνία µε την ΕΕ. Όσον αφορά τις συνδεδεµένες ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η ΕΕ έχει κάνει παρατηρήσεις σε όλα τα κράτη µέλη, επισηµαίνοντας την ανάγκη εξορθολογισµού µέσω πιο αυστηρών κριτηρίων µε κυρίαρχο αυτό της ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριµένα ανέφερε: «Εµείς ως χώρα, σηµείωσε ο υπουργός, διαχρονικά έχουµε στηρίξει µεγάλο αριθµό τέτοιων προϊόντων µε λογικές και σκοπιµότητες που είναι κατανοητές σε εµάς που γνωρίζουµε τον πρωτογενή τοµέα της χώρας µας, πλην όµως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει κανόνες και κριτήρια όπου βασικότερο είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας και από αυτό το δεδοµένο,  αναµένουµε ότι θα υπάρξει ένας -µικρός θέλουµε να πιστεύουµε- περιορισµός των κατηγοριών που εµείς επιδοτούµε σήµερα µέσω των συνδεόµενων ενισχύσεων».

Ως εκ τούτου, µέσα στο µήνα αναµένεται να ανακοινωθούν και επίσηµα οι επιλογές του ΥΠΑΑΤ όσον αφορά τις άµεσες ενισχύσεις και το νέο ΠΑΑ.

Αξίζει τέλος να σηµειωθεί πως το γεγονός ότι αυξάνεται το προβλεπόµενο µπάτζετ των συνδεδεµένων ενισχύσεων από 200 στα 240 εκατ. ευρώ, σηµαίνει ότι θα επηρεαστεί ο προϋπολογισµός της βασικής ενίσχυσης και άρα και τα δικαιώµατα του 2023.

∆εν προχωρά η συνδεδεµένη σε βοοειδή αποκλειστικά για ντόπια κοπάδια

Φαίνεται πως δεν προχωρά η πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συνδεδεµένη ενίσχυση αποκλειστικά στην ελληνική βοοτροφία, αποκλείοντας από αυτήν τα ζώα που εισάγονται για πάχυνση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε µε τους κτηνοτροφικούς συλλόγους ΑΜΘ, πως η πρόθεση της χώρας να ενισχύσει µόνο την εγχώρια παραγωγή βρίσκει αντιστάσεις από την Κοµισιόν και µάλλον θα κινηθούν σε µια λογική ενίσχυσης και των εισαγόµενων ζώων, κάτι που θα µειώσει σηµαντικά τα πριµ ανά ζώο.

Οι συνδεδεµένες θα αναθεωρούνται και δεν αποκλείονται µεγάλες αλλαγές εντός της περιόδου 

Με την αύξηση του προϋπολογισµού των συνδεδεµένων ενισχύσεων, µειώνεται η βασική (τσεκ) και αντίστροφα, καθώς είναι συγκοινωνούντα δοχεία όσον αφορά τα κονδύλια. Έτσι, µε την απόφαση της Ελλάδας να αυξήσει τα χρήµατα των συνδεδεµένων (µένει να φανεί και στο τελικό πλάνο) στα 240 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ., που είχε προβλέψει, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη βασική ενίσχυση. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει αναθεώρηση του πλάνου των συνδεδεµένων εντός της νέας περιόδου προς την κατεύθυνση όµως της αφαίρεσης προϊόντων παρά της πρόσθεσης.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2022 16:16Δημήτρης

Το μόνο προϊόν που έχει αυξηθεί δυσανάλογα με το κόστος παραγωγής είναι το πρόβειο και το αγελαδινό γάλα και σε συνάρτηση με την μείωση της μοναδιαιας αξίας των δικαιωμάτων η κατάσταση θα γίνει τραγική . δυστυχώς για συνδεδεμένες σε προϊόντα που μόνο ψυφοθυρικο σκοπο έχουν και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ποια πορτοκάλια ποια σπαράγγια και κολοκύθια με την ρίγανη ο καθένας το συμφέρον του κοιτάει και κάποιοι θα αντιδράσουν αλλά η αλήθεια είναι αλήθεια κοιτάξτε την κτηνοτροφία γιατί χωρίς κτηνοτροφία και τα καλαμποκια και τα τριφύλλι και το γάλα με το τυρί και το γιαούρτι θα βλέπετε με το μακαρόνι γιατί η κάθε χώρα σε περίπτωση κρίσης θα κοιτάξει τον εγχώριο πληθυσμό και η κρίση δεν έχει έρθει καλά ακόμα να μπει ο χειμώνας πρώτα και μετά θα το καταλάβουν οι περισσότεροι.

Απάντηση

04-10-2022 10:41Θανος

Ρε κολοτουμπες το Μάρτιο λέγατε υπάρχει έλλειψη μεγάλη στα σιτηρά και ειδικότερα στο καλαμπόκι σπιρτε θα πάρτε συνδεδεμένη τώρα το πάτε για το 2023 ; Τι άλλο θα δούμε από εσάς;

Απάντηση

04-10-2022 10:40Θανος

Ρε κολοτουμπες το Μάρτιο λέγατε υπάρχει έλλειψη μεγάλη στα σιτηρά και ειδικότερα στο καλαμπόκι σπιρτε θα πάρτε συνδεδεμένη τώρα το πάτε για το 2023 ; Τι άλλο θα δούμε από εσάς;

Απάντηση

03-10-2022 17:09ΚΔ

Ότι θέλει η Λάρισα γιατί αλλιος θα βγει κανένα βίντεο στη φόρα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-10-2022 13:40ΑΓΡΟΤΗΣ

Ουτε ενα σακί λιπασμα

Απάντηση

03-10-2022 08:31Ττ

Μάλιστα μοιράζεται χρήματα με εκτιμήσεις πείτε μας όμως και που θα έχουν πάει τα εφόδια λιπασμάτα σπόροι πετρελαιο μην δεν συμφέρει ούτε να βάλεις μπροστά το τρακτέρ ωραίοι η τίτλοι 30 ευρώ 50 ευρώ το στρέμμα για τα έξοδα κουβέντα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά