BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Νέα πριμ με την σπορά, 52 ευρώ το στρέμμα για κριθάρι μικρού κύκλου

Ειδικά πριμ της νέας ΚΑΠ που ενεργοποιείται σε σχεδόν δύο μήνες εξασφαλίζουν οι επιλογές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες στις φθινοπωρινές σπορές, οι οποίες μεταξύ άλλων εξασφαλίζουν ενίσχυση 52 ευρώ το στρέμμα για την σπορά μικρού βιολογικού κύκλου κριθαριού σε χωράφι με μηδική ή 62,8 ευρώ το στρέμμα για γηγενείς ποικιλίες οσπρίων.

KAP_site

Πέτρος Γκόγκος

62
9

Κλειδώνουν νέα πριμ  με τις επιλογές σποράς  αυτήν την περίοδο, 52 ευρώ/στρέμμα για  κριθάρι μικρού κύκλου

Το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, όπως δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών και μένει πλέον και τυπικά να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στις δράσεις του νέου πρασινίσματος, ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για παραγωγή ζωοτροφών. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη/ποικιλίες που αντικαθίσταται και το είδος/ποικιλία που εγκαθίσταται. 
Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην επιλογή καλλιέργειας με βάση τις παρακάτω επιλογές:
α) ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος,
β) τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,
γ) στην εισαγωγή νέων ή/και καινοτόμων ή/και με καινοτόμο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης μηδικής με καλλιέργεια βίκου, η οποία εξασφαλίζει πριμ 48,8 ευρώ το στρέμμα.

Σε περίπτωση που ένας παραγωγός ξεκινήσει να καλλιεργεί αυτές τις ημέρες βίκο σε χωράφι που είχε σπείρει την περασμένη άνοιξη βαμβάκι ή καλαμπόκι, τότε εξασφαλίζει ένα πριμ 10,9 ή 31,6 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα.

Για τα μικρού βιολογικού κύκλου χειμερινά σιτηρά, τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από μηδική σε μικρού βιολογικού κύκλου χειμερινά σιτηρά 52,2 ευρώ/στρέμμα
  • Από βαμβάκι σε μικρού βιολογικού κύκλου χειμερινά σιτηρά 14,3 ευρώ/στρέμμα
  • Από καλαμπόκι σε μικρού βιολογικού κύκλου χειμερινά σιτηρά 29,7 ευρώ/στρέμμα

Ειδικά στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, αν κάποιος παραγωγός ολοκληρώσει αυτές τις ημέρες με την συγκομιδή βαμβακιού ή έχει τελειώσει τον αλωνισμό καλαμποκιού πριν από λίγο καιρό, τότε μπορεί να ξανασπείρει το ίδιο χωράφι με χειμερινά σιτηρά μικρού βιολογικού κύκλου και να εξασφαλίσει αυτά τα πριμ.

Όπως εξηγούν στην Agrenda καθηγητές που συμμετείχαν στον σχεδιασμό του ελληνικού πλάνου για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027,  η εν λόγω δράση έρχεται να ευννοήσει κυρίως την καλλιέργεια κριθαριού μικρού βιολογικού κύκλου, του τριμηνίτικου όπως το λένε στους κάμπους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ποικιλίες κριθαριού μικρού βιολογικού κύκλου που στην Ευρώπη  σπέρνονται νωρίς την άνοιξη για συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι. Στο ελληνικό κλίμα, αρκετοί παραγωγοί που επιλέγουν τις ποικιλίες αυτές, οι οποίες αφορούν και ποιοτικά κριθάρια που κατευθύνονται για βυνοποίηση, προχωρούν σε σπορά μέσα στο Νοέμβριο και αλωνίζουν τον Μάιο.

Πριμ για τοπικές ποικιλίες

Στην ίδια κατηγορία ειδικών πριμ, περιλαμβάνεται και ενίσχυση για την καλλιέργεια ετήσιων τοπικών ποικιλιών, καθώς και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών. Σημειώνεται ότι εδώ δεν υπάρχει υποχρέωση μετατροπής της καλλιέργειας. 

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στην κατηγορία αυτή η περίπτωση της καλλιέργειας ρεβιθιού. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών ψυχανθών ή κάποιας ντόπιας ποικιλίας, συνεπάγεται μια ενδικτική τιμή ενίσχυσης στα 62,8 ευρώ το στρέμμα.

Για την καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών χειμερινών σιτηρών, η ενίσχυση που προτείνεται στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, αφορά σε 31,3 ευρώ το κιλό.

Για την καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών φαρμακευτικών ή αρωματικών φυτών, η ενίσχυση φτάνει τα 82,4 ευρώ το στρέμμα.

Τέλος, προβλέπεται και η ενίσχυση για την εισαγωγή καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών η οποία ανέρχεται σε 60,6 ευρώ το στρέμμα.

Ο υπολογισμός της ενίσχυσης στηρίζεται στην εκτίμηση του μέσου εισοδήματος που προκύπτει από την καλλιέργεια ενός εκταρίου με κάποια από τα υπό αντικατάσταση είδη/ποικιλίες (απαιτητικά σε νερό και λοιπές εισροές) από το οποίο αφαιρείται το εισόδημα που αναμένεται να προκύψει από την καλλιέργεια ενός εκταρίου με το προτεινόμενο είδος/ποικιλία. Η ανά εκτάριο διαφορά αποτελεί και το ποσό της ενίσχυσης κατ’ έτος.

 

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

27-10-2022 20:55TT

Με αυτές τις μαλακίες, οι εγκέφαλοι των κυνηγών επιδοτήσεων θα βραχυκλώσουν... Πρόβλημα!!!

Απάντηση

27-10-2022 15:23Βασίλης

Καλησπέρα, μπορεί κάποιος να μου πεί σε τι αναφέρεται στην προτελευταία παράγραφο περι "..εισαγωγή καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών..";

Απάντηση

25-10-2022 20:39Στέλιος

Διαβάζοντας τα μέχρι τώρα σχόλια των τόσο κατηρτισμένων συναδέλφων γεωργών καταλαβαίνω γιατί μας δούλευαν οι ιθύνοντες τόσα χρόνια με τα προγράμματα που αποσκοπούσαν μόνο στους στόχους επιδοτήσεων των Βρυξελλών και όχι παραγωγής . Θεωρώ ότι η νέα ΚΑΠ αν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο κινείται σε υγιές πλάνο. Το να καλλιεργείς τριφύλι γιατί έχει λίγα έξοδα και να αδιαφορείς για την απόδοση αφου η επιδότηση ήταν γενναία δεν νομίζω ότι καλύπταμε τις ζωοτροφές της κτηνοτροφίας μας . Καμπίσιοι γεωργοί να θεωρείτε τους εαυτούς σας τυχερούς που δραστηριοποιήστε σε αποδοτικά μέρη. Σύνεχίστε να παράγετε βαμβάκι και καλαμπόκι και μην παρεκλίνετε από τους στόχους σας . Να έχετε όμως υπόψη και τους ορεινούς γεωργούς που κάνουν αγώνα επιβίωσης καλλιεργώντας μέχρι τώρα μόνο με στόχο τις επιδοτήσεις. Τώρα φαίνεται πως θα μπορούν να παράξουν και προιόν. Τα αρώματικά φυτά επίσης που ευδοκιμούν σε ορεινές περιοχές θα δώσουν μια ανάσα σε αυτούς που τα καλλιεργούν και που δεν μπορούν να σπείρουν βαμβάκι η καλαμπόκι. Οσο για τα καλλιεργούμενα αρχίδια που αναφέρει κάποιος σοβαρός συνάδελφος μάλλον το απωθημένο του ηταν να γίνει κτηνοτρόφος μεγάλων ζώων αλλά μπερδεύτηκε και έγινε γεωργός. Μπράβο στην νέα ΚΑΠ αν περιλαμβάνει αυτά που αναφέρει το άρθρο.

Απάντηση

25-10-2022 19:10Παρατηρητης

Covid-ενεργεια-κλιμ.αλλαγη. Νερό;; Φεύγει στο διάστημα; Όχι φυσικά, το βγάζω από την Γη και αμέσως ξαναπέφτει στην γη. Ένα ποσοστό γίνεται συννεφάκι, βρέχει και ξαναπέφτει στην γη. Γιατί όχι καλαμπόκι και μηδική;; Έλλειψη δεν έχουμε;; Είναι και πανάκριβα. Τα ζωντανά μόνο κριθάρι;; Θα τουμπανιασουν!!! Για να ακολουθήσει ένας αγρότης το στρατηγικό σχέδιο θα πάει σε μελετητή αναγκαστικά. Δηλ. ότι είναι να πάρει θα το ακουμπιση εκεί. Τα αρωματικά φυτά είναι τόσο σημαντικά και θα έχουν τόση συνδεδεμένη;;;! Την τελευταία παράγραφο του άρθρου οποίος την κατάλαβε ας βοηθήσει!!! Θέλουμε και τα ονόματα των καθηγητών να δούμε το πανεπιστημιακό τους έργο, τις δημοσιεύσεις τους και πώς επιλέχθηκαν στο στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Απάντηση

25-10-2022 18:45Makis0708

Ξέχασαν να αποκαλύψουν την επιδότηση των 1000 ευρώ ανά στρέμμα σε περίπτωση που κάποιος σπείρει αρχιδια....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

25-10-2022 17:37Κων Τζανακουλης

Οι καθηγητές είναι θεωρητικοί, οι περισσοτεροι τουλάχιστον, είναι σαν εσάς που αυτοαποκαλειστε αγροτικό σάιτ και γράφετε, φυτεύονται. Ότι πολλαπλασιαζεται με σπόρο,πχ χειμερινα σιτηρά δεν φυτεύονται αλλά σπέρνονται. Τα μικρου βιολογικου κυκλου κριθαρια είναι γνωστά εδώ και αρκετές δεκαετίες και στον κάμπο τα λένε " Τριμηνια" Σπερνονται τέλος χειμώνα, Φλεβάρη, και αλωνίζονται, Ιουνιο. Τώρα τέτοιες χαζομάρες μόνο καθηγητές θα προτειναν, μετά το βαμβάκι και το καλαμποκι να σπερνονται χειμερινα σιτηρά μικρου βιολογικου κυκλουγια 10 και 15 ευρώ επιδότηση το στρέμμα. Δεν γράφω αλλα γιατί συγχύστηκα

Απάντηση

25-10-2022 13:37Θανάσης

Πρώτη φορά έχω δεί τόσους νταβαδες σε ένα επάγγελμα. Κάθε φορά ζητάνε περισσότερα και ταυτόχρονα μειώνουν την οποία επιδότηση έχει απομείνει. Όταν κάποτε όλα τα χωράφια τα αναλάβουν οι εταιρείες τότε ξαφνικά θα γίνουν όλα ευνοϊκά για τις καλλιέργειες. Αυτοί που γράφουν την ΚΑΠ κάθε φορά ή δεν έχουν χαμπάρι ή έχουν άλλους λόγους..... Έχω περιέργεια να δω αν θα δημοσιευθεί.... Όσες φορές γράφω δεν το βάζετε.🤔

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά