Οι ειδικά επιλεγμένες για την ανθεκτικότητά τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καινοτόμες καλλιέργειες είναι οι εξής: Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καμελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για λάδι ή και ίνα.
Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο, έχουν δοκιμαστεί στη χώρα μας και υπάρχει σχετική τεχνογνωσία. Επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο την ανθεκτικότητα τους στις επικρατούσες ξηροθερμικές συνθήκες. Όπως αναφέρεται, οι ποικιλίες αυτές καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες τους από το νερό της βροχής ή ακόμα και σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας, όπως οι αναμενόμενες λόγω της κλιματικής κρίσης οι ανάγκες σε άρδευση είναι σημαντικά μικρότερες. Μάλιστα το ίδιο ισχύει και για τις ανάγκες τους σε θρέψη, οι οποίες αναμένεται να είναι και αυτές μικρότερες.
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Agrenda, το οποίο έγινε με αφορμή την εισαγωγή αυτών των καινοτόμων καλλιεργειών, γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης της καλλιέργειας καμελίνας. Σύμφωνα με αυτό, τα καλλιεργητικά κόστη στις ελληνικές συνθήκες προσεγγίζουν αυτά του σκληρού σίτου και λοιπών χειµερινών σιτηρών και υπολογίζονται από τον καθηγητή του ΓΠΑ ∆ηµήτρη Μπιλάλη στα 120 µε 140 ευρώ το στρέµµα σε συµβατική καλλιέργεια, ενώ να αυξάνονται κατά 50 περίπου ευρώ στην περίπτωση της βιολογικής. Η ενίσχυση λοιπόν των 60 ευρώ έρχεται να «κουµπώσει» πάνω στην παραγωγική διαδικασία, ουσιαστικά καλύπτοντας σχεδόν το µισό από το καλλιεργητικό κόστος, ώστε να ισοφαρίσει τυχόν απώλεια εισοδήµατος από την αντικατάσταση κυρίως ανοιξιάτικων αρδευόµενων, ενεργοβόρων και µε στηµένη αγορά καλλιεργειών (όπως βαµβάκι και καλαµπόκι) έως ότου οργανωθεί η νέα εγχώρια αγορά για το προϊόν και ισορροπηθούν εκ νέου οι µηχανισµοί προσφοράς και ζήτησης.
Έσοδα και επιχειρηµατική προσέγγιση
Οι τιµές παραγωγού διαµορφώνονται στα 2 µε 2,5 ευρώ το κιλό, µε τον κύριο αγοραστή του προϊόντος στην Ελλάδα να είναι οι εταιρείες µε προϊόντα Superfoods, οι οποίες πωλούν τους σπόρους σε µικρές συσκευασίες µε πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους. Όπως όµως επισηµαίνει ο καθηγητής Δ. Μπιλάλης στην Agrenda, οι νέοι παραγωγοί καµελίνας θα πρέπει να έχουν µία διαφορετική επιχειρηµατική προσέγγιση στη νέα κατάσταση.
Η κατασκευή µονάδων εκχύλισης µε κοχλιοπρέσα, µέσω της ένταξης σε Σχέδια Βελτίωσης ή προγράµµατα µεταποίησης του ΠΑΑ, θα επιτρέψει στον παραγωγό να καρπωθεί την υψηλή προστιθέµενη αξία που προσφέρει η µεταποίηση του σπόρου καµελίνας σε έλαιο, το οποίο πουλιέται σε ακόµα υψηλότερες τιµές, µε ποικιλία εµπορικών και βιοµηχανικών χρήσεων.
Υψηλότερη περιεκτικότητα ελαίου από ηλίανθο και σόγια
Η υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισµα των πολύ µικρών σπόρων Καµελίνας, των οποίων το έλαιο αποκτάται από τους σπόρους του φυτού µε την µέθοδο της ψυχρής εκθλίψης και το µετέπειτα φιλτράρισµα.
Η ελαιοπεριεκτικότητα των σπόρων της ξεπερνάει καθιερωµένες ελαιοπαραγωγικές καλλιέργειες όπως η σόγια και ο ηλίανθος και κυµαίνεται µεταξύ 30 και 45%, ενώ το έλαιό της αποτελεί πλούσια πηγή ω3 και ω6 λιπαρών.
03-11-2022 20:09Σπυρος
Άνοιξε το εργοστάσιο ζάχαρης να πουμε μπράβο .Κυριε Μπιλάλη ευχάριστο .Καλα ξημέρωμα
Απάντηση03-11-2022 18:17Γιάννης Τζαμπαζιωτης
Όταν μιλούν οι γραβάτες για καλλιέργειες για κόστος παραγωγής, και για μεγάλα κέρδη κρατά μικρό καλάθι. Ποιες είναι οι εταιρίες που θα πληρώσουν την παραγωγή; Την δεκαετία του 80 καλιεργουσαμε στην περιοχή μου το αρωματικο φυτό ΜΕΝΤΑ. Η στρεμματιη απόδοση ήταν πάνω από 120.000 δρχ. όταν το πετρέλαιο είχε 20 δρχ. το λίτρο και το 50κιλο σακί λίπασμα 500 δρχ. Όλη η παραγωγή εξαγωνταν στην Γερμανία και η πληρωμή γίνονταν άμεσα. Ποια εταιρία πλήρωνε άμεσα; Η BAYER
Απάντηση03-11-2022 08:49παρασκευιωτης βαγγελης
Αυιος ο καθηγητης ο μπιλαλης σε ενα ιραπεζι σπορους ΚΙΝΟΑ και Σουσαμι τους γνωριζει Και αν ειναι κερδοφορες για τον ιον παραγωγο να ερθει να τον κανω ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ χωρις χρηματα αφου εχει την τεχνογωσια
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)02-11-2022 20:28Παρατηρητης
Ύποπτες καταστάσεις, νέες ορολογίες, προσαρμοσμένες ποικιλίες, καθηγητές, κλιματική αλλαγή, φόβος για το νερό που μάλλον φεύγει στο διάστημα και σε άλλο άρθρο επισιτιστικος τρόμος και στο βάθος πείνα. Κάτι δεν κολλάει........!! Το κόλπο είναι μάλλον να φοράμε ρούχα από λινάρι.
Απάντηση02-11-2022 20:18Μπαμπης
Το άλλο με τον Τοτό το ακούσατε;.....Μη Θεεεμ χειρότερα....
Απάντηση02-11-2022 20:15Στεφανος
Απορώ ποιος τα σκέφτεται αυτά.....Εγώ πάντως προτείνω να καλλιεργήσουμε στο φεγγάρι και όποιος επιλέξει τον Άρη θα πάρει τη διπλάσια επιδότηση.
Απάντηση02-11-2022 19:04Ανθή
Αν δεν καλλιεργεί σουν οι αγρότες σιτάρι που θα παει η τιμή του ψωμιού και όλων των παραγώγων; Σκέφτονται τι προτείνουν ή λένε για να έχουν κάτι να πουν... Παίζουν μπιλιάρδο στην πλάτη των αγροτών....και την πληρώνουν όλοι. Αν δεν πάει καλά ο πρωτογενής τομέας όλη η οικονομία θα βουλιάξει. Δυο χρόνια covid ποιος στήριξε την οικονομία; που ήταν η βαριά βιομηχανία του τουρισμού; .
Απάντηση02-11-2022 16:25Καινοτόμος καλλιερηγτης
Ξυπνάτε ρε !!! Αντί να βάζετε στάρια και μπούρδες που δεν βγάζετε μια σου λέει η κάπ δήλωσε ότι έβαλες σουσάμι για παράδειγμα και πάρε αλλά εξήντα ευρώ!!! Αλλά ντιπ νιονιό !! Συνεχίστε με τα στάρια και τα κριθαρια άσχετοι με την σύγχρονη Γεωργία!!!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)02-11-2022 14:18Γ χ
Ο καθένας το κοντό του εδώ μέσα
Απάντηση02-11-2022 13:37ΚΑΤΑ ΚΎΡΙΟΣ
..μια ΜΟΝΤΈΡΝΑ απ' την Αθήνα!!!! Για τα κλαρίνα είστε ρεεεε.....
Απάντηση