Με ένα κλικ στη νέα δήλωση ΟΣΔΕ το νέο πρασίνισμα που δίνει μέχρι 52 ευρώ για το κριθάρι μικρού κύκλου
Η ανταπόκριση των αγροτών ήταν µεγάλη στα δηµοσιεύµατα της Agrenda και του Agronews αναφορικά µε τις ενισχύσεις που ξεκλειδώνουν στο πλαίσιο του νέου πρασινίσµατος, σε καλλιέργειες όπως κριθάρι, όσπρια και µια σειρά εναλλακτικών καλλιεργειών που εµπίπτουν βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου, στον χαρακτήρα του µέτρου.
∆εν είναι κάτι εξ ολοκλήρου νέο, αλλά µια πτυχή του νέου πρασινίσµατος, για το οποίο έχουν γίνει αναρίθµητα ρεπορτάζ στην Agrenda ήδη απ’ όταν ακόµα ο σχεδιασµός της χώρας βρισκόταν σε πρώιµο στάδιο.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:
Βάσει ετήσιας δήλωσης ΟΣ∆Ε
Σε ό,τι αφορά τα ειδικά πριµ, λοιπόν, σηµειώνεται ότι η ενίσχυση αυτή δεν θα καταβάλλεται κάθε χρόνο µέχρι το τέλος της προγραµµατικής περιόδου. Αντιθέτως, πρόκειται για µονοετή δέσµευση στήριξης, η οποία προκύπτει από τη δήλωση καλλιέργειας που θα συµπληρώνει κάθε χρόνο ο αγρότης, συγκριτικά µε το ΟΣ∆Ε της προηγούµενης χρονιάς. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι αν ένα αγροτεµάχιο φαίνεται στη δήλωση ΟΣ∆Ε του 2022 ότι καλλιεργήθηκε µε καλαµπόκι, µπόρει τώρα ο παραγωγός να καλλιεργήσει σε αυτό κάποια ποικιλία χειµερινών σιτηρών µικρού κύκλου (τριοµήνιο κριθάρι για παράδειγµα) και να λάβει ενίσχυση 29,7 ευρώ το στρέµµα. Αν πάλι η καλλιέργεια της µηδικής, βρίσκεται στο τέλος της πενταετίας της, τότε ο παραγωγός µπορεί να την αντικαταστήσει µε βίκο ή κριθάρι µικρού βιολογικού κύκλου και να πληρωθεί του χρόνου τέτοιο καιρό το πριµ των 50 περίπου ευρώ που προκύπτει (48,8 ευρώ για βίκο και 52,2 ευρώ για κριθάρι). Βασική προϋπόθεση είναι σε κάθε περίπτωση να φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε ότι έχει γίνει αντικατάσταση καλλιέργειας.
Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη/ποικιλίες που αντικαθίσταται και το είδος/ποικιλία πουεγκαθίσταται. Ο υπολογισµός της ενίσχυσης στηρίζεται στην εκτίµηση του µέσου εισοδήµατος που προκύπτει από την καλλιέργεια ενός εκταρίου µε κάποια από τα υπό αντικατάσταση είδη/ποικιλίες (απαιτητικά σε νερό και λοιπές εισροές) από το οποίο αφαιρείται το εισόδηµα που αναµένεται να προκύψει από την καλλιέργεια ενός εκταρίου µε το προτεινόµενο είδος/ποικιλία. Η ανά εκτάριο διαφορά αποτελεί και το ποσό της ενίσχυσης κατ’ έτος.
Για την καλλιέργεια βίκου, τα ποσά ενίσχυσης διαµορφώνονται ως εξής:
- Από µηδική σε βίκο 48,8 ευρώ/στρέµµα.
- Από βαµβάκι σε βίκο 10,9 ευρώ/στρέµµα.
- Από καλαµπόκι σε βίκο 31,6 ευρώ/στρέµµα.
Για τα µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά, τα ποσά διαµορφώνονται ως εξής:
- Από µηδική σε µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά 52,2 ευρώ/στρέµµα.
- Από βαµβάκι σε µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά 14,3 ευρώ/στρέµµα.
- Από καλαµπόκι σε µικρού βιολογικού κύκλου χειµερινά σιτηρά 29,7 ευρώ.
Η δέσµευση των παραγωγών έγκειται στην επιλογή καλλιέργειας µε βάση τις εξής επιλογές:
α) ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριµένα αραβοσίτου, µηδικής και βάµβακος,
β) τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών καλλιεργούµενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,
γ) στην εισαγωγή καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερµικές συνθήκες και στις κλιµατικές µεταβολές.
Ενδεικτικά τα ποσά ανά στρέµµα
Σηµειώνεται ότι τα ποσά στήριξης, είναι ενδεικτικά, κάτι που σηµαίνει πως αν το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι µικρό, τότε θα είναι υψηλότερα. Αν από την άλλη οι αιτήσεις που προκρίνονται για την ενίσχυση, είναι υψηλότερες, τότε τα τελικά ποσά ενίσχυσης θα είναι ανάλογα µικρότερα από τις τιµές αναφοράς που ορίζει το Στρατηγικό Σχέδιο για την ελληνική ΚΑΠ. Συγκεκριµένα τα ποσά που αποτυπώνονται στον πίνακα έχουν υπολογισθεί για περίπου 1 εκατ. στρέµµατα και για συνολικό ποσό 42,5 εκατ. ευρώ (ετησίως).
Η παρέµβαση συνολικά συνεισφέρει:
- Στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής µε χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών.
- Στη βελτιωµένη διαχείριση των θρεπτικών, συµβάλλοντας στο στόχο της Πράσινης Συµφωνίας.
- Στη µείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών, είτε λόγω της καλύτερης προσαρµογής στις τοπικές συνθήκες, είτε λόγω των πρακτικών που ακολουθούνται κατά την καλλιέργεια ειδών και ποικιλιών, οι οποίες είναι περισσότερο ανθεκτικές στους εχθρούς και ασθένειες µε αποτέλεσµα τη µικρότερη ανάγκη σε φυτοπροστασία.
11-11-2022 23:18Info
Πάρτε έναν υπάλληλο γεωπόνο να σας τα εξηγεί ας τον βάζετε να κάνει και κάνα ζύγισμα ή να κόβει κάνα τιμολόγιο. Οι αγρότες που έχουν κάτι σε εγκατάσταση να ξυπνήσουν και να βάλουν έναν άνθρωπο στην επιχείρηση σιγά τα λεφτά που θα δίνουν τον μήνα ένα χιλιάρικο που παίρνει και η Κουτσή Μαρία. Το τι λεφτά θα γλιτώσετε δεν λέγεται μόνο και μόνο από αυτά που πετάτε χωρίς να ξέρετε γιατί. Θα έχετε πιστοποίηση νοικοκυρεμενα πράγματα θα σας βλέπουν οι αγορές με άλλο ματι όχι σαν διακονιαριδες. Πρέπει να το καταλάβουν οι αγρότες είναι για το καλό τους. Αλλάξανε οι εποχές θέλουν ανθρώπους να τους εξηγούν πράγματα και να τους βοηθάνε.
Απάντηση05-11-2022 19:44Στέλιος
Την περασμένη εβδομάδα το δικό σας ρεπορτάζ έλεγε ότι "οι εν λόγω επιλογές εξασφαλίζουν ενίσχυση 52 ευρώ το στρέµµα για σπορά µικρού βιολογικού κύκλου κριθαριού σε χωράφι µε µηδική " σήμερα το δικό σας ρεπορταζ λέει "αν πάλι η καλλιέργεια της µηδικής, βρίσκεται στο τέλος της πενταετίας της, τότε ο παραγωγός µπορεί να την αντικαταστήσει µε βίκο ή κριθάρι µικρού βιολογικού κύκλου και να πληρωθεί του χρόνου τέτοιο καιρό το πριµ των 50 περίπου ευρώ," Τέλικα ή το ρεπορταζ σας είναι ασταματητο και ανακαλύπτει συνεχώς νεα η έχει όλη την εικόνα και απλα την δίνει τμηματικά και από γενική γίνεται ειδική η εικόνα. Λυπάμαι γιατί σας πίστεψα και χάλασα το τριφύλλι για να το σπείρω κριθάρι έχοντας την πρώτη ενημέρωσή σας.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)05-11-2022 17:14Μαρκάκη Παρασκευή
Για τις τροφές που δίνουμε ένα σωρό λεφτά κάθε μήνα θα πάρουμε τίποτα;;;
Απάντηση