BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ως 9 ευρώ το στρέμμα, ενίσχυση για κομπόστ από καλαμιά και κλαδιά

Να συγκεντρώνουν τα υπολείµµατα (π.χ καλαµιά) των καλλιεργειών τους, να τα πηγαίνουν σε µία επιχείρηση κοµποστοποίησης, και µετά να προµηθεύονται το κοµπόστ για τις ανάγκες της εκµετάλλευσής τους, λαµβάνοντας επιδότηση ύψους 9 ευρώ το στρέµµα, έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί αροτραίων καλλιεργειών που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη δράση «Εφαρµογές κυκλικής οικονοµίας στη γεωργία» στο φετινό πρασίνισµα.

5_86

Γιώργος Κοντονής

72
19

Πρόκειται για µία δράση που αφορά επίσης τα αµπέλια (9,2 ευρώ το στρέµµα), τα δέντρα (12 ευρώ το στρέµµα) και τα κηπευτικά (18 ευρώ το στρέµµα).

Όπως περιγράφεται στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, «οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν τη δέσµευση να εφαρµόζουν την πρακτική της συγκέντρωση των υπολειµµάτων στις αρόσιµες, του θρυµµατισµού των κλαδεµάτων µετά το κλάδεµα των δέντρων, την επεξεργασία τους µέσω της κοµποστοποίησης και τέλος την κατάλληλη εφαρµογή του κοµπόστ που προκύπτει στην επιφάνεια του εδάφους, η οποία εφαρµογή, πέραν των προαναφερθέντων, µειώνει και τις ανάγκες χρήσης ζιζανιοκτόνων».

Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι:

α. Ελέγχουν τα δέντρα και τις καλλιέργειες για ανίχνευση παρουσίας φυτοπαθολογικών προβληµάτων ή εντοµολογικών εχθρών και συγκεντρώνουν τα κλαδέµατα σε κατάλληλους χώρους.

β. εάν δεν εντοπιστούν µολύσµατα είτε χρησιµοποιώντας ίδιο εξοπλισµό είτε µέσω της προµήθειας υπηρεσιών τρίτων προβαίνουν σε θρυµµατισµό των κλαδεµάτων µε διάµετρο µικρότερη των 6-7 εκατοστών και των υπολειµµάτων της καλλιέργειας.

γ. είτε χρησιµοποιώντας ίδιο εξοπλισµό ακολουθούν τη διαδικασία της κοµποστοποίησης των υπολειµµάτων σε ειδικούς χώρους/εγκαταστάσεις είτε προµηθεύονται κοµπόστ για χρήση στις ενισχυόµενες εκτάσεις µονίµων και αρόσιµων καλλιεργειών.

δ. είτε χρησιµοποιώντας ίδιο εξοπλισµό είτε µέσω της προµήθειας υπηρεσιών τρίτων, εφαρµόζουν το κοµπόστ στο έδαφος των αγροτεµαχίων.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να πραγµατοποιήσουν τόσο στην αρχή όσο και σε τακτά χρονικά διαστήµατα εντός της διάρκειας της δέσµευσης αναλύσεις εδαφών, που να καλύπτουν το σύνολο των αγροτεµαχίων της εκµετάλλευσης που θα ενταχθούν στο µέτρο. Οι αναλύσεις έχουν στόχο την τεκµηρίωση της βελτίωσης της ποιότητας του εδάφους (δοµή και γονιµότητα). Τόσο οι δειγµατοληψίες όσο και οι αναλύσεις πρέπει είναι προσδιορισµένες χωρικά και να εκτελούνται από διαπιστευµένα εργαστήρια και τα αποτελέσµατα θα είναι διαθέσιµα στον οργανισµό πληρωµών και στους ελεγκτικούς µηχανισµούς και θα καταχωρούνται στο ψηφιακό αποθετήριο για χρήση του συστήµατος γεωργικών συµβουλών.

Ο δικαιούχος της παρούσας παρέµβασης δεν επιτρέπεται να ζητήσει άδεια για κάψιµο ακόµα και στις αναφερόµενες στο GAEC 3 περιπτώσεις (φυτοϋγειονοµικά προβλήµατα). Το κάψιµο των φυτικών υπολειµµάτων στις αρόσιµες και των κλαδεµάτων στις µόνιµες αποτελεί παραβίαση της υποχρέωσης που αναλαµβάνεται στο πλαίσιο της παρούσας παρέµβασης.

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

23-05-2023 19:41Ιωάννης Δουγανιωτης

Το πετρελαιο για την μεταφορά και μόνον των κλάδων, είναι ποιο κοστοβορα από την αμοιβή σε κομποστ. Το σωστό είναι να επιδοτήσουμε τους αγρότες στην αγορά μηχαμιματων κομποστοΠιστοποίησης για να κάνουν επί τόπου οι ίδιοι το κομποστ. Επιπλέον αμοιβή για την ποσοτητα που θα κατασκευάζουν.

Απάντηση

22-05-2023 23:48Αποστόλης

Ρε παιδιά η Τσαπανίδου που είναι???

Απάντηση

22-05-2023 12:53Γιαννης

Πρώτα οι παραγωγοί να εκπαιδευτούν για τις ορθές γεωργικες πρακτικές , να κάνουν εδαφολογικες αναλύσεις κάθε τρία χρόνια αλλά και φύλλο διαγνωστική...και μετά να δούμε τα υπόλοιπα..περί κυκλικής οικονομίας με συγκεκριμένα κέντρα παραλαβής φυτικών υπολειμμάτων και ορθής κομποστοποίησης αυτών.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-05-2023 22:16Παφλαγονας

Αντί για κέρδος θα έχουμε ζημία, γιατί τα εξοδα θα ειναι πολύ περισσότερα από την επιδότηση

Απάντηση

21-05-2023 15:53ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ. Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΧΩΜΑ. Η ΠΟΛΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-05-2023 14:28Ζωή

Όσα αναλύονται στο άρθρο, είναι ενδιαφέροντα αλλά οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, δηλαδή εκείνοι που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά στις καλλιέργειες τους αποτελούν την ΕΛΙΤ του αγροτικού κλάδου. Να σας ενημερώσω ότι λόγω του ανάγλυφου της ελληνικής υπαίθρου ο κλήρος που έχει στην κατοχή του ο Έλληνας αγρότης αποτελείται από λίγα στρέμματα, επομένως οι ενέργειες που απαιτούνται τόσο στις αροτραίες όσο και στις δεντρώδεις εκτάσεις ( εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία) ώστε να διεκδικήσουν την ενίσχυση της νέας Κ.Α.Π. δεν τους αφορά. Εσείς στα άρθρα σας επιμένετε να ενημερώνετε μόνο την ΕΛΙΤ των αγροτών, κάποια ενημέρωση για τους άλλους αγρότες που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου έχετε? Διότι σας διαβάζουν κυρίως αυτοί και η αδιαφορία σας τους εξοργίζει.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

21-05-2023 12:12Γιωργος

https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DP3WYG-VQLzY&ved=2ahUKEwixrZLMiIb_AhVN_rsIHVkSCZ8QwqsBegQICRAB&usg=AOvVaw3eeglQdJNTBHX0L7ONzxHJ

Απάντηση

21-05-2023 05:49Γιωργος

Προσοχη προσοχη.ολοι οι ορθοδοξοι χριστιανοι δεν πρεπει με τιποτα να ψηφισουμε τον αντιχριστο μητσοτακη που μας εκλεισε τις εκκλησιες,που επεβαλε υοοχρεωτικο εμβολιασμο,που υποθαλπτει λιγναδηδες μιχηδες γεωργιαδηδες και αλλους,που αφοριστηκε απο επισκοπο.μακρυα απο τετοιους.θα συμβει μεγαλο κακο στη χωρα μας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά