Παράλληλα το πόρισµα των Ολλανδών εµπειρογνωµόνων της HVA µάλλον κινείται σε θεωρητικό επίπεδο.
Εν αρχή 43 εκατ. ΕΕ και 90 από ΥΠΟΙΚ
Οι τελευταίες εξαγγελίες αφορούν στην εξασφάλιση 43,1 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, το λεγόµενο Γεωργικό Αποθεµατικό της ΕΕ, το οποίο µπορεί να προσαυξηθεί κατά 200% µε εθνικούς πόρους, σε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που θα µπορούσε να χρηµατοδοτήσει ένα εκ των δύο µέτρων αναπλήρωσης εισοδήµατος που επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (βλ ρεπορτάζ σελ. 16-17). Προς το παρόν, το µόνο σίγουρο είναι τα 43,1 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στη Βουλή την Τετάρτη 22 Νοεµβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τον διπλασιασµό του «ταµειακού διαθέσιµου» της Κρατικής Αρωγής στα 600 εκατ. ευρώ, µε τα χρήµατα να προέρχονται από ειδικό περιβαλλοντικό τέλος που αναµένεται ότι θα επιβαρύνει τους τιµοκαταλόγους σε ακριβά τουριστικά καταλύµατα. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο σε τι βαθµό θα µπορούσε να συµµετέχει το ποσό αυτό στις ανάγκες των 3,3 δισ. για τις οποίες µίλησε ο πρωθυπουργός.
Ανακατανοµή 2% της ΚΑΠ
Μια άλλη επιδίωξη, αυτήν τη φορά του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, αφορά στην ανακατανοµή πόρων της ΚΑΠ. Το αίτηµα αυτό, έχει καταθέσει επανειληµµένα στις ευρωπαϊκές αλλά και τις εγχώριες «εµφανίσεις» του ο υπουργός και αφορά στη δυνατότητα το κάθε κράτος µέλος να µπορεί να απορροφά µέχρι και το 2% των κονδυλίων της ΚΑΠ για να αντιµετωπίσει έκτακτες κρίσεις που σχετίζονται µε ακραία καιρικά φαινόµενα και καταστροφές. Προκειµένου να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η τροποποίηση της ΚΑΠ αλλά και η σύµφωνη γνώµη της Κοµισιόν, η οποία αποφεύγει να σχολιάσει το αίτηµα αυτό, µιας και λίγο έως πολύ αλλοιώνει τον χαρακτήρα της ΚΑΠ. Σε περίπτωση πάντως που τα ευρωπαϊκά όργανα έδιναν το πράσινο φως για κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα µπορούσε να εξασφαλίσει επιπλέον 380 εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήµατος, µόνο που θα τα έχανε από αλλού, όπως για παράδειγµα τη βασική ενίσχυση και κυρίως τα προγράµµατα του δεύτερου πυλώνα.
Στο µεταξύ, φαίνεται πως οι κυβερνώντες παραµένουν µπερδεµένοι αναφορικά µε τον δρόµο που θα ακολουθήσουν στο µέτωπο της αποστράγγισης του κάµπου. Κατά την παρουσίαση την Πέµπτη 23 Νοεµβρίου στη Λάρισα της πρώτης αναφοράς της ολλανδικής εταιρείας HVA International, που ανέλαβε το έργο, φάνηκε αυτή η σύγχυση. Τόσο για την αποστράγγιση των περιοχών γύρω από την Κάρλα όσο και για τη θωράκιση του συνόλου της Θεσσαλίας, «στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια. Όλα είναι σε εξέλιξη και µελετώνται και θα επιλεγεί η καλύτερη και συµφερότερη λύση για τους αγρότες και τους πολίτες της Θεσσαλίας. Καταλαβαίνουµε αυτό που ζείτε. Κάνουµε µια πρώτη, ανοιχτή διαβούλευση. Θα ακολουθήσουν κι άλλες», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπενθυµίζοντας ότι η διαχείριση υδάτων θα γίνει από ενιαίο φορέα. Ο διευθύνων σύµβουλος της HVA, Μίλτος Γκουζούρης, επεσήµανε την ανάγκη αλλαγής προσέγγισης πάνω στη διαχείριση υδάτων και πληµµυρών και πρότεινε την εφαρµογή πρωτοκόλλου σε τρία επίπεδα ασφαλείας:
1ο επίπεδο: Πρόληψη µέσω ισχυρών προστατευτικών µέσων και υποδοµών.
2ο επίπεδο: Ευέλικτη λειτουργία του διοικητικού συστήµατος υποστήριξης
3ο επίπεδο: Βέλτιστη διαχείριση κρίσεων µέσω συστήµατος έγκαιρης προειδοποίησης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
03-12-2023 09:30Peter
Αυτή η εταιρεία HVA στο site το μόνο που έχει είναι ένα κτήριο από έξω κιόλας που λέει ότι είναι στην Ολλανδία, δήλωση ότι δεν κατηγορείται για δουλεία (ποιος την κατηγορεί άραγε?), και έναν ceo που δηλώνει δημοσιογράφος και πρώην σύμβουλος πολιτικών. Έργα της εγώ δεν βρίσκω.... Α,και γενικώς αναφέρεται στα αποστραγγιστικα της Ολλανδίας τα οποία κατασκευασταν από μεγάλη κρατική εταιρεία και όχι την HVA Βοηθήστε με αν κάπου κάνω λάθος
Απάντηση29-11-2023 09:51Σάκης
Το σάιτ arogi.gr ποτέ θα ξανανοίξει; Κάποια χωράφια μου δεν μπόρεσα να τα σπειρω λόγω νερού και θέλω να τα δηλώσω.
Απάντηση