BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Απονιτροποίηση 2024-2025 για Θεσσαλία, Ροδόπη, Έβρο, Δομοκό

Σε νέα πρόσκληση του Μέτρου απονιτροποίησης για τη διετία 2024-2025 που θα καλύπτει τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα όλη τη Θεσσαλία, τον κάμπο του Δομοκού στη Φθιώτιδα, τον Έβρο και τη Ροδόπη.

avgenakis_32231-1

Γιώργος Κοντονής

93
9

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πρόσκληση για την οποία αναμένεται ΦΕΚ σύντομα, θα αφορά όλη τη Θεσσαλία, τον κάμπο του Δομοκού στη Φθιώτιδα, τον Έβρο και τη Ροδόπη.

Σημειώνεται εδώ πως εκ παραδρομής, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης ανέφερε πως θα αφορά μόνο σε Λάρισα, Έβρο και Ροδόπη. «Για να απορροφήσουμε τους πόρους των περιβαλλοντικών, είναι πρόθεσή μας να βγάλουμε ξανά μία προκήρυξη για το 2024-2025 το πρόγραμμα απονιτροποίησης, μόνο στις περιοχές που είχαν φυσικές καταστροφές. Τη Λάρισα, τον Έβρο, τη Ροδόπη κ.λπ, αυτό θα μπορέσει να σώσει τους ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας.

Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΑΑ: Οι 7 προτεραιότητες που έθεσε ο Λευτέρης Αυγενάκηςγια την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα

Στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα στην ΚΑΠ και να μη μπορούν να τα απορροφήσουν τα Κράτη Μέλη λόγω γραφειοκρατίας

 

Τις επτά προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των οποίων η υλοποίηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας μας, από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ) που γίνεται στα Ιωάννινα.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «οι Έλληνες αγρότες περιμένουν από εμάς να είμαστε ολοένα πιο αποτελεσματικοί και ολοένα πιο άμεσοι στις αντιδράσεις μας στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αξιοποιώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και επιλογές που προσφέρονται μέσα από τις πολιτικές της Ε.Ε. για τον πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό κι ένα από τα ζητήματα που έθεσα στον απολογισμό για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΣ ΚΑΠ είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και της επικουρικότητας. Είναι στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα που τα Κράτη Μέλη δεν μπορούν να απορροφήσουν, λόγω της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας εφαρμογής των προγραμμάτων».

Σε αυτή τη λογική κάλεσε όλο το δυναμικό του ΥπΑΑΤ να παρακαλουθεί στενά τις εξελίξεις και να καταγράφει και να ιεραρχεί τις ανάγκες που υπάρχουν, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες, που αφ’ ενός μοχλεύουν πόρους τη ΚΑΠ, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και αφ’ ετέρου υπηρετούν την στρατηγική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

Επανέλαβε την ανάγκη δομικής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας, ότι πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία. «Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, αποτελούν:

  1. η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος 
  2. η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας,
  3. η εξωστρέφεια και η αύξηση της παραγωγικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,
  4. η βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας,
  5. η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,
  6. η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές, καθώς και
  7. η βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

Αναφερόμενος στις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥπΑΑΤ προς την κατεύθυνση αυτή επισήμανε ότι σχεδιάσθηκαν και υλοποιούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από πόρους της Ε.Ε., σε μέτρα πολιτικής που στοχεύουν:

-      Στην στήριξη της ηλικιακής αναδιάρθρωσης του πρωτογενή μας τομέα και στην ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές μας περιοχές μέσα από το πρόγραμμα των νέων γεωργών με πόρους άνω των 600 εκ. €,. Υπενθύμισε μάλιστα την ένταξη 2.200 επιλαχόντων στο πρόγραμμα, με επί πλέον 81 εκατ. ευρώ. και τόνισε ότι το πρόεγραμμα για Νέους Αγρότες θα επαναπροκηρυχθεί εντός του 24. Ήδη έγινε η προδημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης.

-      Στην βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων υποδομών στη Γεωργία, με στόχο τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων. Υπενθύμισε δε ότι μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» ύψους 4 δις ευρώ και τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλάζει ο παραγωγικός χάρτης της χώρας.

-      Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, επιδιώκοντας τη διασύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική μας παράδοση, μέσα από τα τοπικά προγράμματα LEADER, στα οποία διαθέσαμε για πρώτη φορά συνολικούς πόρους 600 εκ. € για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.  

Παράλληλα τόνισε ότι η πολιτική του ΥΠΑΑΤ επενδύει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες διαθέτοντας σημαντικότατους πόρους:

ü  σε προγράμματα για επενδύσεις Εκσυγχρονισμού Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης) και Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων,

ü  σε προγράμματα για την διευκόλυνση πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης, μέσα από τα Ταμεία Εγγυήσεων και Μικροπιστώσεων,

ü  σε προγράμματα για τη συνεργασία και τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, την κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ΥπΑΑΤ  «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασικός άξονας της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυσης της ελληνικής περιφέρειας αλλά και κυρίαρχο στοιχείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω της διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας».

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Ηπείρου εξήρε το έργο του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και την προσπάθειά του η περιοχή να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και υπενθύμισε ότι μόνο για την Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά το ΠΑΑ 2014-2020 στήριξε 46.623 δικαιούχους με Δημόσια Δαπάνη ύψους 316 εκατ. ευρώ. Ενώ, μόνο μέσω του προγράμματος LEADER και του Μέτρου 19, η Αναπτυξιακή Ηπείρου και η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού, επένδυσαν στην Περιφέρεια Ηπείρου κονδύλια άνω των 17,5 εκατ. ευρώ.





Έγκριση τροποποιήσεων ΚΑΠ στα Ιωάννινα και πλάνο για νέα Βιολογικά εντός 6μήνου


Στα Ιωάννινα στις 14 ∆εκεµβρίου πραγματοποιείται η 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, µε την ηµερήσια διάταξη να περιλαµβάνει (προς το παρόν) παρεµβάσεις που αφορούν την πορεία Υλοποίησης Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, την έγκριση των κριτηρίων επιλογής (µοριοδότηση) της νέας πρόσκλησης Μεταποίησης-Εµπορίας για προϊόντα αγροδιατροφής και την ενηµέρωση για την  έγκριση των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Leader. Παρέµβαση για την τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ δεν περιλαμβάνεται. 

Συνολικά 10 προκηρύξεις αναµένονται να εκδοθούν το 2024 στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό των διαχειριστικών αρχών που θα ανακοινωθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Σύµφωνα λοιπόν µε το καλεντάρι που φιλοξενείται στο φάκελο της Επιτροπής, τα υπό προκήρυξη µέτρα έχουν ως εξής:

1) Σύσταση Οµάδων και Οργανώσεων Παραγωγών: Προκήρυξη αρχές 2024 (σ.σ  «Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραµµατίζεται να εκδοθεί εντός του µήνα ∆εκέµβριου» αναφέρει το σχετικό έγγραφο ωστόσο θα πάει σύµφωνα µε το ρεπορτάζ παραπίσω). Ενίσχυση έως 100.000 ευρώ ετησίως.

2) Ενεργητική Προστασία: Αφορά επενδύσεις αντιχαλαζικών και αντιπαγετικών συστηµάτων, αλλά και για πρώτη φορά συστήµατα τεχνικής βροχής, κάθετες τουρµπίνες, ανεµοφράκτες. Πρόσκληση πρώτο εξάµηνο του έτους 2024.

3) Leader: Το θεσµικό πλαίσιο των λεπτοµερειών εφαρµογής των τοπικών προγραµµάτων βρίσκεται σε φάση προετοιµασίας και αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024.

4) Μεταποίηση: Έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νέας Υπουργικής Απόφασης που θα διέπει την παρέµβαση και προετοιµάζεται η σχετική προδηµοσίευση. Εκτιµώµενος χρόνος πρόσκλησης Απρίλιος 2024.

5) Κοµφούζιο: Εντός 2024 η πρόσκληση µε επιλέξιµες καλλιέργειες βαµβάκι, µηλοειδή, πυρηνόκαρπα και αµπέλια.

6) Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας: Έκδοση το τρίτο τρίµηνο του 2024 Υπουργικής Απόφασης & Πρόσκλησης µετά τη λήξη της Πρόσκλησης από την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο (18.02.2024). Τον Οκτώβριο του 2024, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή Ενηµέρωση των στοιχείων των δικαιούχων στο Πληροφοριακό Σύστηµα υποστήριξης της δράσης και στο ΟΠΣΚΑΠ, έκδοση τροποποιητικής απόφασης ένταξης, έκδοση αποφάσεων έγκρισης διάθεσης πίστωσης) για την πληρωµή της προκαταβολής (70% τουλάχιστον του ετήσιου ποσού) του έτους εφαρµογής 2024 στους νέους δικαιούχους της δράσης του Ελαιώνα.

7) ∆ιατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής στον αµπελώνα νήσων Θήρας και Θηρασιάς: Έκδοση στα τέλη του 2024 Υπουργικής Απόφασης & Πρόσκλησης µετά τη λήξη της πρόσκλησης από την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο (30.09.2024).

8) Νέοι Αγρότες: Έκδοση πρόσκλησης εντός του φθινοπώρου του 2024.

9) Εξισωτική αποζηµίωση: Έκδοση πρόσκλησης εντός του δεύτερου τριµήνου του 2024.

10) Βιολογική Γεωργία: Αφορά τους νεοεισερχόµενους στις βιολογικές πρακτικές. Εκτιµώµενος χρόνος πρόσκλησης το 1ο τρίµηνο του 2024.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

14-12-2023 20:00ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΖΗΜΙΑ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

Απάντηση

14-12-2023 18:07ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΖΗΜΙΕΣ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ 2 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΕΔΩ !!

Απάντηση

14-12-2023 17:16Γιάννης

Υπουργέ, προσπαθήστε να λύσετε πρώτα τα προβλήματα που δημιουργήσατε με τις πληρωμές των επιδοτήσεων του 2023 και όχι μόνο και μετά βλέπετε τι θα κάνετε τα διαθέσιμα κονδύλια που περίσσεψαν. θα μπορούσατε να το είχατε λύσει το θέμα οριζόντια στην αρχή του 2023 εαν είχατε εγκαίρως αιτηθεί στην ΕΕ το μοίρασμα του κονδυλίου ποσοστιαία επί της βασικής ενίσχυσης όπως γινόντουσαν στην προηγούμενη ΚΑΠ, αλλά προφανώς κάποιοι δεν προνόησαν ή δε σας άφησαν έχοντας κατά νου την αμοιβή του 8% για τη σύνταξη των οικοσχημάτων, βλέπετε είναι πολλλά τα ευρώ. όσο για το μέτρο της απονιτροποίησης που θέλετε να τρέξετε πάλι για λίγους θα είναι και σίγουρα όχι γι' αυτούς που πνιγήκανε στα νερά της κάρλας, εκτός κι αν αποσύρετε το χάρτη με τις ευπρόσβλητες από νιτρικά περιοχές. Ρωτήστε λοιπόν εκεί στις συγκεντρώσεις που πάτε πόσοι από τους παραγωγούς είναι ενταγμένοι στα δύο προγράμματα της απονιτροποίησης. Στην πρώτη πρόσκληση της 5ετίας ούτε ένας, στη δεύτερη πρόσκληση της 2ετίας θα βρείτε λίγους μυημένους από εσωτερική πληροφόρηση και μόνο κατά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε τις τελευταίες μέρες.

Απάντηση

14-12-2023 17:07Εσεις παιδια απ τα ΑΓΡΑΦΑ

Όπου γάμος κ χαρα η βαζουρινα μπροστά. Η Καρδίτσα καταστράφηκε χωριά έσβησαν απ το χαρτί κ σεις την βιόλα σας. Γλυψιμο ρουσφέτι κ λεφτά με το τσουβάλι είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε με προγραμματα επιλεκτικά σε έναν νόμο. Δεν μιλάμε για τους ακρίτες μας να παρουν αυτά κ αλλά τόσα με όλη την ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ. Όλα αντεχονται η κοροϊδία κ το ρουσφέτι όχι..

Απάντηση

14-12-2023 16:51ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΗ

Απάντηση

14-12-2023 16:16ΜΟΝΟ Η ΛΑΡΙΣΑ

Έπαθε ζημιά ή βόρεια Φθιώτιδα πουθενά τα χωριά του δήμου Δομοκού Βελεσιωτες Σοφιαδα Νέο Μοναστήρι και άλλα δε καταστράφηκαν από τον Daniel . Άδικο να διορθωθεί και να μπούνε όλες οι περιοχές που επλήγησαν. Αγρότες δεν υπάρχουν μόνο στην Λάρισα.

Απάντηση

14-12-2023 13:46ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Γιατί η ΚΑΡΔΙΤΣΑ δεν επλήγη από την θεομηνία ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΥΣΤ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑΡΑΔΕΣ.

Απάντηση

14-12-2023 13:27lio@

ti pes tora esy?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά