BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ευελιξία στα οικολογικά σχήματα και μεταφορά πόρων για ενίσχυση τσεκ

Στην παραδοχή ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν είναι αρκετές προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απερχόμενος από το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο ενέκρινε πάντως το πακέτο των αλλαγών.

simvoylioavgenakis

36
0

Νωρίτερα, επιπλέον χρήματα για τις άμεσες ενισχύσεις με άντλησή τους από το ΠΑΑ, και τη μείωση του κόστους ενεργοποίησης των eco-schemes από τους παραγωγούς χωρίς να απαιτούνται γραφειοκρατικές πολύπλοκες διαδικασίες και τεχνικοί σύμβουλοι, πρότεινε ο υπουργόςΛευτέρης Αυγενάκης στη συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο ΥπΑΑΤ ζητεί κι άλλες αλλαγές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξουν ταχύτερες διαδικασίες εν όψει ευρωεκλογών

Οι σημερινές αποφάσεις για παρεκκλίσεις και αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών θα αρχίσουν να ισχύουν μέσα στην άνοιξη

Καλή εξέλιξη, η οποία όμως δεν φτάνει για να καλύψει τις ανησυχίες των αγροτών, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τις αλλαγές στην ΚΑΠ, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews, στον Θάνο Σιαφάκα.

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι αποδίδει η συντονισμένη δουλειά που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα από τη χώρα μας, η οποία έχει αναπτύξει συμμαχίες σε επίπεδο EUMED-9 και ΕΡΡ, με αποτέλεσμα να έχουν υιοθετηθεί οι 19 προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.

«Είχαμε μια πρώτη καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει. Έχουμε ένα καλό πρώτο στοιχείο της πίεσης και της συντονισμένης δουλειάς που έγινε από τη χώρα μας και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμαχήσαμε, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε.

Δεν φτάνει όμως αυτό. Εμείς επιμένουμε ότι μέχρι το πριν τις ευρωεκλογές οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πέρα από τα 19 αιτήματα που συνολικά έχουμε καταθέσει.

Το 2% της ΚΑΠ των χρημάτων της ΚΑΠ που καταλήγει σε κάθε χώρα. Να μπορεί η κάθε χώρα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, με το Daniel να το αξιοποιεί, να το απορροφά χωρίς ενδιάμεσες διαδικασίες και γραφειοκρατικά προβλήματα.

Να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, απορροφήσεων, χρημάτων από έτος σε έτος από πυλώνα 1 σε πυλώνα 2»,
είπε ο υπουργός.

Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε ορισμένες από τις προτάσεις με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από την εφετινή άνοιξη. Οι αλλαγές αυτές, είναι πολύ στοχευμένες, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ και στοχεύουν στην απλούστευση της ΚΑΠ και στη μείωση του διοικητικού φόρτου στην εφαρμογή της.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξετασθούν άμεσα και οι εξής προτάσεις:

  1. Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
  2. Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
  3. Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο χρόνος είναι οριακός για την έγκρισή τους, καθώς για την άμεση εφαρμογή τους πρέπει να έχουν προωθηθεί σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια και κυρίως από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, την τελευταία, το πιθανότερο, πριν από τις ευρωεκλογές.

 

Πιέζει ο χρόνος

 

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ, όπως είπε στην ΕΡΤnews, είναι ότι θα επιταχυνθεί η έναρξη των συζητήσεων και για την επόμενη ΚΑΠ, θα αρχίσουν δηλαδή ένα χρόνο ενωρίτερα, εντός του 2024.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε σήμερα τις αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία από τις κύριες αλλαγές είναι ότι εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές. Μία φορά ετησίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή για τέτοιες παρεκκλίσεις. Την εξέλιξη αυτή ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» σημειώνοντας, ωστόσο στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ότι «αναμένεται και το έγγραφο της Επιτροπής σχετικά με την απλούστευση της εφαρμογής της αρχής της ανωτέρας βίας».

Επιπλέον, εισάγονται ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα GAEC, όπως:

-          για το GAEC 6 σχετικά με την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους: τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν ποια εδάφη θα προστατεύσουν και σε ποια εποχή, με βάση τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες

-          για το GAEC 7 για την αμειψισπορά: η αμειψισπορά θα παραμείνει η κύρια πρακτική, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών ως εναλλακτική. Αυτό είναι λιγότερο απαιτητικό για τους αγρότες, ειδικά σε περιοχές που υπόκεινται σε ξηρασία ή υψηλές βροχοπτώσεις

-          για το GAEC 8: οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι μόνο να διατηρήσουν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του τοπίου και στο εξής θα ενθαρρύνονται, σε εθελοντική βάση, να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή να δημιουργούν νέα χαρακτηριστικά τοπίου μέσω οικολογικών συστημάτων, αλλαγή την οποία ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε θετική.

Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων  (100 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά το 65% των δικαιούχων.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «οι εξαιρέσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων από τους ελέγχους και τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση τόσο στις διοικήσεις όσο και στους μικροκαλλιεργητές από την άποψη της μείωσης του περιττού διοικητικού φόρτου».

Επίσης  η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε οι χώρες της ΕΕ να  μπορούν πλέον να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση, σε αντίθεση με μία φορά, όπως ισχύει σήμερα.

 

Μεγαλύτερη ταχύτητα

 

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών κάλεσε την Επιτροπή να ακολουθήσει την επιβαλλόμενη ταχύτητα και να εγκρίνει τάχιστα τις απαραίτητες τροποποιήσεις στα Στρατηγικά Σχέδια που αφορούν στις αλλαγές στην ΚΑΠ.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευελιξία που προτείνεται στην επικουρικότητα κατά την εφαρμογή των οικολογικών προτύπων (GAEC 5, 6, 7 και 9), καθώς πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στα ιδιαίτερα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά των κρατών μελών κατά την επιλογή των κατάλληλων πρακτικών για τη συμμόρφωση των γεωργών με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ χαιρέτισε την απόφαση «για τη σύσταση παρατηρητηρίου τιμών σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Θα βοηθήσει σημαντικά στον μετριασμό φαινομένων κερδοσκοπίας. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια δικαιότερη κατανομή των κερδών μεταξύ των κρίκων της αλυσίδας, ωφελώντας τον πρωτογενή τομέα που παραδοσιακά βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση. Ομοίως, αναμένουμε με εποικοδομητική διάθεση τις προτάσεις βελτίωσης της Οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τις στοχευμένες τροποποιήσεις των διατάξεων της ΚΟΑ για τις συμβάσεις των Οργανώσεων Παραγωγών, καθώς και τις οδηγίες για την απλούστευση του συστήματος AMS».

Επιμένουμε στις 19 προτάσεις

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, είπε:

«Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουμε και την πρόθεση της Προεδρίας να εκκινήσει βαθύτερες συζητήσεις σχετικά με τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων και με τα θέματα εμπορίου που σχετίζονται με τη γεωργία. Το δίχτυ ασφαλείας της ΚΑΠ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων με σκοπό την ολιστική προσέγγιση σε επίπεδο δράσεων και χρηματοδότησης, καθώς το γεωργικό αποθεματικό δεν επαρκεί. Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες από την άποψη των ίσων όρων ανταγωνισμού.

Δεν αρκεί, όμως, αυτή η διόρθωση. Είναι εξαιρετικά μικρή μπροστά στον όγκο των θεμάτων που πρέπει να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ. Θυμίζω ότι εμείς, η χώρα μας επιμένουμε και στις άλλες (στις 19) βελτιώσεις, που πρέπει να κάνουμε γνωρίζοντας τα στενά χρονικά περιθώρια λόγω Ευρωεκλογών. 

Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε την δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, προκειμένου να ενισχύσουμε την απορροφητικότητα των πόρων. Κι επαναλαμβάνουμε τη θέση μας να δοθεί δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να μπορεί να διαθέτει, εφόσον το επιθυμεί, το 2% από την ΚΑΠ για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από την κλιματική κρίση. Παρακαλώ πολύ την Επιτροπή να το εξετάσει».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Eco-schemes χωρίς κρυφά κόστη και ξεκλείδωτο ταμείο β΄ πυλώνα ζυμώνουν στην ΕΕ 

Επιπλέον χρήματα για τις άμεσες ενισχύσεις με άντλησή τους από το ΠΑΑ, και τη μείωση του κόστους ενεργοποίησης των eco-schemes από τους παραγωγούς χωρίς να απαιτούνται γραφειοκρατικές πολύπλοκες διαδικασίες και τεχνικοί σύμβουλοι, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στη συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Πρόταση να γίνει συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του ΕΛΚ στην Ελλάδα, πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να συντονισθεί η δράση τους, εν όψει των αλλαγών στην ΚΑΠ, κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στη συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το πρωί στις Βρυξέλλες.

Της συνεδριάσεως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε προηγηθεί, χθες το βράδυ, συνεδρίαση της Ομάδας των EUMED-9.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε στους ομολόγους του ότι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολιτικοί και όχι ένα think-tank. Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι θέσεις που λαμβάνουμε θα ενδυναμώνουν το ΕΡΡ ώστε να υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος, δυνατή φωνή και ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών». Και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εμείς οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις,  είμαστε η ρεαλιστική φωνή, των Ευρωπαίων αγροτών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με πράξεις, πρωτοβουλίες και αποτέλεσμα».

Παράλληλα τόνισε ότι οι αλλαγές που επιχειρεί να περάσει το ΕΛΚ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι οποίες δημιουργούν  προβλήματα στη βιωσιμότητα  των αγροτών, είναι αλλαγές σε πολιτικές που επέβαλαν κυβερνήσεις στις οποίες μετείχαν Σοσιαλιστές. Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε στους ομολόγους του να κάνουν ως υπουργοί μέλη του ΕΡΡ, κοινές επισκέψεις σε όλα τα κράτη μέλη, «για να μεταφέρουμε το μήνυμα της πολιτικής και των προτάσεών μας αλλά και για να καταδειχθεί η ενότητά μας εν όψει εκλογών». Επίσης πρότεινε να γίνει μια συνεδρίαση των υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα πριν τις εκλογές.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός «την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν οι αρχηγοί κρατών και συζήτησαν και για τα αγροτικά αλλά σε εμάς τους υπουργούς Γεωργίας πέφτει το βάρος να βρούμε λύσεις για τους αγρότες. Γι αυτό σας καλώ στο σημερινό Συμβούλιο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσει η αλλαγή του Κανονισμού» και επανέλαβε τις τέσσερις από τις αλλαγές που προτείνει η χώρα μας, οι οποίες είναι επιβεβλημένο να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 958 της Agrenda

Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.

Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.

Εξαίρεση ελέγχων από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων για εκμεταλλεύσεις μέχρι 100 στρέμματα. Παράλληλα η εφαρμογή των «Προτύπων Καλής Γεωργικής Περιβαλλοντικής Κατάστασης», να στηρίζεται σε ρεαλιστικές κλιματολογικές – παραγωγικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους (επικουρικότητα).

Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται. Τα οικολογικά σχήματα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους χωρίς να απαιτούνται για την ενεργοποίησή τους γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύπλοκες με την ενεργοποίηση τεχνικών συμβούλων.

Στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός καλωσόρισε τον Πολωνό ομόλογό του, καθώς υπουργός Γεωργίας ανέλαβε ο κεντροδεξιός Czesław Siekierski.

Μετά τη συνεδρίαση το ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών των αρχηγών των κρατών μελών  και φυσικά του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζουμε και εμείς σε επίπεδο Γεωργίας και Αλιείας.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΕΛΚ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίας του EUMED, συμμαχίες που αξιοποιούμε σε μέγιστο βαθμό, έτσι ώστε τα 19 σημεία- προτάσεις της χώρας μας να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο και να κερδίσουν περισσότερους συμμάχους.

Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη κινείται αργά. Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί και τα αντανακλαστικά της δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών. Όμως εμείς ως χώρα είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε όσα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ 23-27 πριν τις Ευρωεκλογές, να διορθωθούν άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η παρουσία μου σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών. Έτσι θα πορευτούμε, έτσι θα προσπαθήσουμε, μέσω των συμμαχιών που δημιουργήσαμε, ή που διατηρούμε και ισχυροποιούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες.

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια βεβαίως θα κινηθούμε συντονισμένα και για την επόμενη ΚΑΠ, που σε περίπου ένα χρόνο ξεκινάει η συζήτηση και όπως φαίνεται ίσως έρθει και λίγο νωρίτερα. Δεν χάνουμε ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα για να  πετύχουμε το καλύτερο των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών».

Μετά το τυπικό «OK» των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, οι προτάσεις που αφορούν στην κατάργηση της αιρεσιμότητας για τη λήψη του τσεκ σε αγρότες με έως 100 στρέμματα γης, η μπάλα περνά στο γήπεδο της Ευρωβουλής, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη ανάγνωση του πλαισίου στις 22 με 25 Απριλίου πριν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα με διαδικασίες fast track, ώστε να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός πριν λήξει η θητεία της ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Βέβαια, η ταχύτητα αυτή, δεν άφησε περιθώρια για πιο γενναίες παραχωρήσεις στη βάση των αιτημάτων των Ευρωπαίων αγροτών, οι οποίοι βρέθηκαν ξανά στις Βρυξέλλες με τις μηχανές των τρακτέρ τους αναμμένες.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου, οι υπουργοί γεωργίας των κρατών μελών, ενέκριναν μια στοχευμένη αναθεώρηση ορισμένων βασικών πράξεων της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚAP) που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αγρότες.

Αυτή η αναθεώρηση αντιμετωπίζει ζητήματα που ανακύπτουν, για παράδειγμα, με την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ και στοχεύει στην απλούστευση, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Εξασφάλιση στοχευμένης απόκρισης

Η αναθεώρηση πραγματεύεται ορισμένα στοιχεία του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και του κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ο λεγόμενος «οριζόντιος κανονισμός»).

Το κείμενο επιτυγχάνει μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ της ανάγκης διατήρησης του υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής και κλιματικής φιλοδοξίας στην τρέχουσα ΚΑΠ και της διασφάλισης της αντιμετώπισης των ανησυχιών των αγροτών.

Προσαρμογή προϋποθέσεων

Η ειδική επιτροπή γεωργίας ενέκρινε σήμερα τις αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι GAEC είναι ένα σύνολο εννέα προτύπων επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα που ισχύουν για τους γεωργούς που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο της ΚAΠ. Αυτά τα πρότυπα αναφέρονται επίσης ως προϋποθέσεις, δεδομένης της σχέσης μεταξύ της τήρησης αυτών των απαιτήσεων και της υποστήριξης που παρέχεται στους αγρότες.

Μία από τις κύριες αλλαγές είναι ότι εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές. Μία φορά ετησίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή για τέτοιες παρεκκλίσεις.

Επιπλέον, εισάγονται ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα GAEC, όπως:

  • για την GAEC 6 σχετικά με την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους: τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν ποια εδάφη θα προστατεύσουν και σε ποια εποχή, με βάση τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες
  • για την GAEC 7 για την αμειψισπορά: η αμειψισπορά θα παραμείνει η κύρια πρακτική, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών ως εναλλακτική. Αυτό είναι λιγότερο απαιτητικό για τους αγρότες, ειδικά σε περιοχές που υπόκεινται σε ξηρασία ή υψηλές βροχοπτώσεις
  • για την GAEC 8: οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι μόνο να διατηρούν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του πεδίου και στο εξής θα ενθαρρύνονται, σε εθελοντική βάση, να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή να δημιουργούν νέα χαρακτηριστικά πεδίου μέσω οικολογικών συστημάτων.

Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Δεδομένου ότι αυτό αφορά το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 10% περίπου της γεωργικής γης, θα μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με τους ελέγχους τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές διοικήσεις, διατηρώντας παράλληλα τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Περισσότερη ευελιξία για τα κράτη μέλη και τους αγρότες

Σύμφωνα με τα προηγούμενα αιτήματα των κρατών μελών, η αναθεώρηση θα διασφαλίσει ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν πλέον να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση, σε αντίθεση με μία φορά, όπως ισχύει σήμερα.

Αυτό θα παράσχει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων συνθηκών. Επιπλέον, θα εξακολουθεί να είναι δυνατή η υποβολή τριών επιπλέον αιτημάτων για αλλαγές σε όλη την προγραμματική περίοδο.

Επόμενα βήματα

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Γεωργίας θα στείλει τώρα την επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την επείγουσα διαδικασία για την πρόταση αυτή. Η θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση αναμένεται να εγκριθεί στην ολομέλειά του στις 22-25 Απριλίου 2024.

Στη συνέχεια, ο κανονισμός θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Εάν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της τρέχουσας άνοιξης.

Δεδομένου του εξαιρετικά σύντομου χρόνου μεταξύ της έγκρισης της πρότασης από την Επιτροπή (15 Μαρτίου 2024) και της προβλεπόμενης έναρξης ισχύος της, αυτό δείχνει τη δέσμευση των τριών θεσμικών οργάνων να αντιμετωπίσουν γρήγορα την τρέχουσα κατάσταση των Ευρωπαίων αγροτών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά