BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση ΚΑΠ, χωρίς υποχρεώσεις το τσεκ στον μικρό κλήρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επισήμως την αναθεώρηση ΚΑΠ 2023-2027. Με την αναθεώρηση αυτή, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση αντί για μία φορά που ισχύει σήμερα ενώ θα εξακολουθεί να είναι δυνατή η υποβολή τριών επιπλέον αιτημάτων μέσα στην προγραμματική περίοδο (2023-2027), παρέχοντας με αυτό τον τρόπο στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

_132228606_gettyimages-1916691000

1188
3

Όσον αφορά στη βασική δέσμη αλλαγών, αυτές αφορούν στα πρότυπα για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές (ΚΓΠΚ), δηλαδή στο σύνολο των προτύπων επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα, τα οποία ισχύουν για τους αγρότες που λαμβάνουν ενισχύσεις και αναφέρονται ως όροι που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να λάβουν στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη - μέλη θα έχουν την δυνατότητα να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις αιρεσιμότητας σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών, που εμποδίζουν τους αγρότες να τις τηρήσουν ενώ θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή μία φορά τον χρόνο για τις εν λόγω παρεκκλίσεις. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 965 της Agrenda

 

Όσον αφορά στις εξαιρέσεις, η αναθεωρημένη ΚΑΠ θα εξαιρεί τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων -> 100 στρεμμάτων (δηλαδή το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ, ένα μέτρο που αποσκοπεί στην μείωση του διοικητικού φόρτου που σχετίζεται με τους ελέγχους. Ουσιαστικά, εγκρίθηκε η συνολική εξαίρεση των παραγωγών που δηλώνουν κάτω των 100 στρεµµάτων από όλες τις πράσινες υποχρεώσεις για τη λήψη του τσεκ. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναθεώρηση πραγματεύεται ορισμένα στοιχεία του Κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και του Κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ο «οριζόντιος κανονισμός» ). Επίσης, οι ενημερωμένοι κανόνες προσφέρουν απλοποίηση, μειώνουν τον διοικητικό φόρτο και παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Επόμενα βήματα

Ο νόμος θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του έως τα τέλη Μαΐου. Οι αγρότες θα μπορούν να εφαρμόζουν αναδρομικά ορισμένους από τους νέους κανόνες που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για το έτος αξίωσης 2024.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-05-2024 12:51ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλή η αναθεώρηση αλλά ο αγρότης δεν ζει με λόγια θέλει και λεφτά τα οποία η ΕΕ βλέπω δεν είναι διατεθημενη να δώσει, τα λεφτά είναι λίγα και δεν φτάνουν για όλους αυτή είναι η αλήθεια, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια

Απάντηση

14-05-2024 12:23πιτσικαμορτης

απο την στιγμη που δεν εγινε αυξηση του ποσου των κονδυλιων που δικαιουται η καθε χωρα της ΕΕ δεν γινετε τπτ ,παραμυθιαζει τους αγροτες και η ΕΕ και το ΥΠΑΑΤ,με ανακανομη των κοωδυλιων κοψε εδω δωσε εκει δεν γινετε τπτ,τα λεφτα ειναι λιγα και δεν φτανουν για ολους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά