BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Δεν παίζει άμυνα η ΕΕ στο αγροτικό εμπόριο ούτε όμως και επίθεση

Αρνητικός εµφανίζεται ο απερχόµενος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, µε την ιδέα ενός προϋπολογισµού της ΕΕ, συµπεριλαµβανοµένης της γεωργίας, βασισµένου σε πολιτικές συνθήκες και ορόσηµα, όπως συµβαίνει µε το Ταµείο Ανάκαµψης µετά την περίοδο της πανδηµίας. Μια τέτοια ιδέα, είναι «απαράδεκτη», είχε δηλώσει στο Euractiv ο Πολωνός Επίτροπος, ο οποίος δεν διστάζει να πει τη γνώµη του για το µέλλον της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και να εκφράσει την αντίθεση του στην πρόσφατη περικοπή χρηµατοδότησης για προγράµµατα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

kap-den-einai-mono-oroshma

Μαρία Γιουρουκέλη

736
0

Δεν παίζει άμυνα η ΕΕ  στο αγροτικό εμπόριο  ούτε όμως και επίθεση  με μαχαίρι 300 εκατ. σε δράσεις προώθησης

Αυτή την περίοδο ο Βοϊτσεχόφσκι εργάζεται για την έκθεση των πεπραγµένων της θητείας του µε ένα προσχέδιο που φαίνεται να δικαιώνει την ΕΕ και την προσωπική του συµβολή στην ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τοµέα απέναντι στις «τεράστιες προκλήσεις» που θέτουν η πανδηµία, τα ακραία καιρικά φαινόµενα και οι οικονοµικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Βοϊτσεχόφσκι πάντως δείχνει να απορρίπτει την ιδέα ενός προϋπολογισµού της ΕΕ που εκταµιεύει κεφάλαια µε βάση την εκπλήρωση ορισµένων πολιτικών µεταρρυθµίσεων ή προϋποθέσεων, όπως τα «ορόσηµα» που σηµατοδοτούν επί του παρόντος την παράδοση κεφαλαίων για τα εθνικά σχέδια Ανάκαµψης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 978 της Agrenda


Με βάση τις αναφορές του στο Euractiv, δεν θα µπορούσε να φανταστεί µια Κοινή Αγροτική Πολιτική µε προϋποθέσεις όπως ο «σεβασµός του κράτους δικαίου» ή οικονοµικά κριτήρια. «Οι αγρότες στην Πολωνία δεν θα λάµβαναν χρήµατα εξαιτίας του προβλήµατος µε το δικαστικό σώµα; Σίγουρα όχι», λέει, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα µπορούσε να συµβεί και στους Ιταλούς, λόγω ανησυχιών για το δηµόσιο χρέος της χώρας.

Ενάντια στις περικοπές πολιτικών προώθησης

∆υσαρέσκεια εξέφρασε αναφορικά µε την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής να περικόψει τη χρηµατοδότηση της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων, λέγοντας ότι είναι «πολύ σηµαντικό» να διατηρηθεί ένα εµπορικό πλεόνασµα για τον τοµέα. Στην αναθεώρηση του Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου προτάθηκε η µείωση κατά τα 440 εκατ. του προϋπολογισµού για την ΚΑΠ της περιόδου 2025-27, περιορίζοντας την στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην προώθηση αγροτικών προϊόντων, δράσεων και εκδηλώσεων σε αγορές του εξωτερικού. Σε σχέση µε την περικοπή αυτή ο Επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία του, αφού θεωρεί µυστικό της επιτυχίας της ΕΕ στον χώρο του αγροτικού εµπορίου, την ποιότητα των προϊόντων της που πρέπει να προωθηθούν.

Κατά τον ίδιο, η Ευρώπη χρειάζεται τη διατροφική διπλωµατία, υπενθυµίζοντας τις έξι αποστολές σε Βιετνάµ, Σιγκαπούρη, Ινδία, Κίνα, Καζακστάν και Ιαπωνία, και «την πολύ θετική γνώµη» γι’ αυτά τα ταξίδια εκπροσώπων των επιχειρήσεων αγροδιατροφής της ΕΕ.

Η Ευρώπη δεν παίζει άµυνα στο αγροτικό εµπόριο

Αναφορικά µε «φωνές» για την εξασφάλιση ενός πεδίου ισότητας µεταξύ των παραγωγών της ΕΕ και των διεθνών ανταγωνιστών τους µέσω των ίδιων προτύπων παραγωγής, τις λεγόµενες «ρήτρες κατοπτρισµού», ο Επίτροπος Γεωργίας, συνιστά προσοχή, λέγοντας πως το ανοιχτό εµπόριο είναι καλό για την Ευρώπη, αφού τα συµφέροντα της είναι περισσότερο επιθετικά παρά αµυντικά στο συγκεκριµένο τοµέα.

Τέλος τόνισε πως οι διαπραγµατευτές της ΕΕ θα πρέπει να ισοσταθµίσουν τα standards ποιότητας των προϊόντων µεταξύ των χωρών του µπλοκ και των εµπορικών εταιρών τους, «όσο το δυνατόν περισσότερο» όταν διαπραγµατεύονται συµφωνίες ελεύθερου εµπορίου, υπογραµµίζοντας όµως ότι ως µέλος του ΠΟΕ  δεν γίνεται η ΕΕ να έχει απαιτήσεις, που µπορούν να θεωρηθούν ως εµπορικοί φραγµοί.

Αναστατώνουν οι περικοπές στην προώθηση φρούτων και λαχανικών

«Φωτιές» άναψε στον ευρωπαϊκό κλάδο νωπών οπωρολαχανικών το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει ανακατανομή κονδυλίων και περικοπές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ στα τριετή προγράμματα προώθησης. Η Freshfel Europe, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών στην Ε.Ε υπέβαλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας ισχυρής πολιτικής προώθησης για να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τα «πολλαπλά προγράμματα», στα οποία εμπλέκονται κράτη μέλη, καθώς και τις δράσεις προώθησης σε Τρίτες χώρες.  «Ενώ η ΕΕ μειώνει τον προϋπολογισμό δράσεων προώθησης, παγκόσμιοι ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επενδύουν εκατομμύρια για την προβολή των δικών τους προϊόντων», ανέφερε ο Philippe Binard, εκπρόσωπος της Freshfel Europe. Η μείωση του προϋπολογισμού θα επηρεάσει επίσης, τις προσπάθειες της ΕΕ να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα οφέλη των φρούτων και λαχανικών για την υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τρέχουσα ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μόλις 340 γραμμάρια ανά άτομο στην ΕΕ, πολύ κάτω από την ελάχιστη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των 400 γραμμαρίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά