BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αλλάζει χέρια το 50% των επιδοτήσεων με νέα ΚΑΠ βάσει τυπικής απόδοσης

Ύψος τεκµαρτού τζίρου ή αλλιώς Τυπικής Απόδοσης, τοποθεσία εκµετάλλευσης, και η ηλικία γεωργού είναι τα τρία κύρια φίλτρα που θα ξεκλειδώνουν τη βασική ενίσχυση στη µελλοντική ΚΑΠ. Έννοιες όπως τα δικαιώµατα ενίσχυσης, το Εθνικό Απόθεµα, οι µεταβιβάσεις και η σύγκλιση θα γίνουν παρελθόν, ώστε το τσεκ να λάβει «κοινωνικοοικονοµικό» χαρακτήρα, όπως προστάζει η έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για την ΚΑΠ µετά το 2027, που θα αποτελέσει τον οδηγό διαπραγµατεύσεων µεταξύ Κοµισιόν και κρατών-µελών.

46_64

Γιώργος Κοντονής

15754
6

Το 50% επιδοτήσεων αλλάζει χέρια στη νέα ΚΑΠ, ανάλογα το ύψος τυπικής απόδοσης σε 7 κλίμακες η μοιρασιά

Πρόκειται για εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει µάλιστα η οµάδα συµβούλων του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ στη χώρα µας, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας τον περασµένο Μάρτιο µε το υψηλόβαθµο στέλεχος της Κοµισιόν, Πέτρο Αγγελόπουλο, Αναλυτή Πολιτικών της DG Agri (∆ιεύθυνση Γεωργίας). Στη συνάντηση αυτή ο καθηγητής Οικονοµικών Στάθης Κλωνάρης, είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως οι επιδοτήσεις στο µέλλον θα πρέπει να παρέχονται µε άλλον τρόπο και όχι εκταρικά, τρόπος ο οποίος, κατά τον ίδιο, είναι εχθρικός προς τις µικρές και οικογενειακές εκµεταλλεύσεις. Είχε µάλιστα ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να λαµβάνεται υπόψη η Τυπική Απόδοση των εκµεταλλεύσεων να χρησιµοποιείται ως δείκτης για τη λήψη της επιδότησης.

Tα τρία φίλτρα στην Ελλάδα

  • Τυπική Απόδοση: Οι εκµεταλλεύσεις χωρίζονται πανευρωπαϊκά σε 7 κατηγορίες ανάλογα µε το ύψος της Τυπικής Απόδοσης:
1) Κάτω των 2.000 ευρώ: Πάρα πολύ µικρές εκµεταλλεύσεις (ηµιεπιβίωσης)

2) 2.001-8.000 ευρώ: Πολύ µικρές εκµεταλλεύσεις (οριακές).

3) 8.000-25.000 ευρώ: Μικρές εκµεταλλεύσεις.

4) 25.000-50.000 ευρώ: Μεσαίες εκµεταλλεύσεις.

5) 50.000-100.000 ευρώ: Μεγάλες εκµεταλλεύσεις.

6) 100.000-500.000 ευρώ: Πολύ µεγάλες εκµεταλλεύσεις.

7) Άνω των 500.000 ευρώ: Πάρα πολύ µεγάλες εκµεταλλεύσεις.

Με βάση το σκεπτικό της έκθεσης, η βασική ενίσχυση θα παρέχεται στις εκµεταλλεύσεις µέχρι και την κατηγορία 3, δηλαδή τις µικρές εκµεταλλεύσεις. Στις κατηγορίες από 1-3 ανήκει το 88% των εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα σύµφωνα µε στοιχεία του καθηγητή ΓΠΑ, Κωνσταντίνου Τσιµπούκα. Αλλά, πρέπει να σηµειωθεί εδώ πως το 9% των εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα λαµβάνει το 50% της βασικής ενίσχυσης οι οποίες και ανήκουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στις κατηγορίες 4-6. Άρα, µπορεί να εκτιµηθεί πως για αυτό το 88% το ποσό βασικής µπορεί να διπλασιαστεί. Όµως έτσι αποµακρύνεται το κίνητρο αύξησης της εκµετάλλευσης και ανάπτυξης για τους µικρότερους, και δηµιουργείται ένα αίσθηµα αδικίας για τους µεγαλύτερους. Γι’ αυτό το λόγο στην έκθεση της Κοµισιόν σηµειώνεται ότι θα βρεθεί µία στάνταρ φόρµουλα από µία ανεξάρτητη αρχή που θα διαµορφώσει αυτά τα κριτήρια.

  • Ορεινή-µειονεκτική περιοχή: Στην Ελλάδα περί τις 405.000 εκµεταλλεύσεις λαµβάνουν εξισωτική, δηλαδή το 70% των µονάδων που λαµβάνουν βασική ενίσχυση. Πρόκειται λοιπόν ξανά για ένα φίλτρο που περιλαµβάνει την πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών. Το ζήτηµα βέβαια είναι λαµβάνεται υπόψη η κατοικία του αγρότη όχι µόνο το πού βρίσκεται το αγροτεµάχιο.
  • Ηλικία αγρότη: Στην Ελλάδα, περίπου το 8% των εκµεταλλεύσεων ανήκουν σε νέους γεωργούς κάτω των 40 ετών. Πρόκειται λοιπόν για το πιο ισχυρό φίλτρο που αν µπει στην εξίσωση, µπορεί να δει αρκετά κερδισµένους µία µικρή µερίδα αγροτών στη χώρα µας.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

16-09-2024 20:35ΡΟΖΑΛΙΝΤΑ

Ευχαριστώ πολύ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company. Καταλαβαίνω γιατί η εταιρεία σας έχει βαθμολογία BBB A+. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους προτείνουν την ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company, είναι απίστευτα Για όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προβλήματα, επικοινωνήστε με την εταιρεία δανεισμού τους Πρέπει όλοι να πάτε να τον δείτε τώρα και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email: kikivas86@gmail.com, σέβεται αυστηρά τη δέσμευσή τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

16-09-2024 11:30Αγρότης της χρονιάς 2035 (μέχρι το)

Οι σπανακοβιοι που μπήκαν σε προγράμματα νέων αγροτών και σήκωσαν τις τυπικές τους αποδόσεις επίτηδες στον Θεό να ετοιμαστούν για τσιβί, κοινώς ψάξτε για δουλειά από τώρα

Απάντηση

15-09-2024 22:24Spiros

Οι επιδοτήσεις στην παραγωγή αυτό είναι το δίκαιο

Απάντηση

15-09-2024 22:14Lllo

Πούλο φιλελεδες. Πούλο και στα αγροτικά πούλο και στα μετανάστευτικο. Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά δηλαδή ο άπλος κόσμος έπιασε τόπο που αντέδρασε το χειμώνα. Ειδάλλως αν ήταν στο χέρι μας θα τρώγαν μόνο οι πλούσιοι για πάντα με τον κουλη

Απάντηση

15-09-2024 13:33Κτηνοτροφος113

Ειναι πολυ σωστη η σκεψη να ενισχυονται οι μικρες επιχειρησεις [οι τρεις πρωτες κατηγοριες του παραπανω πινακα]. Επισης, ειναι γνωστο οτι οι μικροι ειναι αυτοι που ταλαντευονται μετα απο καθε δυσκολια, και δεν ειναι διολου απιθανο να αλλαξουν επαγγελμα ξαφνικα. Οι μεγαλοεπιχειρηματιες, που ειναι και λιγοτεροι, δεν εχουνε αναγκη τις πενταροδεκαρες της ευρωπαικης ενωσης.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά