BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Εμπόδια σε αποζημιώσεις, εμμονικά γραφειοκρατική η ΚΑΠ

Την ανάγκη για γρήγορες αγροτικές αποζημιώσεις με απλούστευση του υπάρχοντος κοινοτικού μοντέλου και την απομάκρυνση από τις εμμονικές λεπτομέρειες που καθιστούν την ΚΑΠ μία άκαμπτη πολιτική που δεν ανταποκρίνεται έγκαιρα στις ανάγκες, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, την περασμένη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

82885df7-d4f8-4c89-b8ed-c397bbefe172_3_2

1174
4

Αγκυλώσεις σε αποζημιώσεις και εμμονική γραφειοκρατία ΚΑΠ, βλέπει ο Τσιάρας

Μία ακόµη αλλαγή που επιδιώκουν 22 κράτη-µέλη (µαζί και η Ελλάδα) για τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει να κάνει µε το λεγόµενο µοναδιαίο κόστος και την κατάργησή του. Για παράδειγµα η χώρα µας προβλέπει στο στρατηγικό σχέδιο πως µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης θα επιδοτήσει συνολικά 1.170 επενδύσεις µε ποσό 80.000 ευρώ. Για την παραµικρή παρέκκλιση από αυτόν τον στόχο, το κράτος-µέλος πρέπει να παρέχει αναφορά στην Κοµισιόν και ενδέχεται µάλιστα να υποστεί κυρώσεις. Η Ελλάδα µάλιστα έχει προβλέψει πως από φέτος θα ξεκινήσει να παρέχει επιδοτήσεις όχι µόνο για τα Σχέδια Βελτίωσης της τρέχουσας ΚΑΠ αλλά και για Μεταποίηση, Leader κ.λπ. Προφανώς, το σχέδιο της χώρας µας δεν λειτουργεί και ως εκ τούτου, συντάσσεται µε τις υπόλοιπες χώρες που ζητάνε τα έτη 2023-2024 είναι «πιλοτικά», ζητώντας παράλληλα για τα υπόλοιπα έτη ένα πιο επιεικές πλαίσιο. γεγονός που προκαλεί επιπλέον γραφειοκρατία. «Η εµµονή στις λεπτοµέρειες ακυρώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των Σχεδίων της ΚΑΠ, περιορίζει τις δυνατότητες προσαρµογών για τους αγρότες και πιέζει σε υπερβολικό βαθµό τους εµπειρογνώµονές µας», επισήµανε συγκεκριµένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας κατά το συµβούλιο Υπουργών. Εξήγησε, ότι οι εκ των προτέρων εκτιµήσεις των µοναδιαίων ποσών δεν µπορεί να είναι άκαµπτες, καθώς ο τοµέας είναι δυναµικός και επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 984 της Agrenda

 

Αναφορικά με το μέλλον της ΚΑΠ, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε την ειδική επιπλέον μέριμνα και στήριξη για τις μικρές και πολυλειτουργικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:

Νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα είναι προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας. 

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζονται άμεσα οι συνέπειες καταστροφών, που μπορεί να προέρχονται, για παράδειγμα, από μια επιδημία ή από την κλιματική κρίση και, συνεπώς, απαιτείται μια νέα λογική στη χρήση των κονδυλίων. Όπως εξήγησε,« η εμπειρία μας από τα δυο πρώτα έτη εφαρμογής έχει καταδείξει ότι επιβάλλονται αυξημένες δυνατότητες μεταφοράς ποσών, καθώς και  εναρμόνισης των κανόνων μεταξύ των δύο Πυλώνων κατά τις προτάσεις τροποποίησης παρεμβάσεων και έναρξης της ισχύος τους».

Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι  είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα έκτακτες ανάγκες, μέσω της adhoc χρήσης μέρους των κονδυλίων του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς οι δυνατότητες του γεωργικού αποθεματικού είναι περιορισμένες. «Οφείλουμε να καταστήσουμε την ΚΑΠ μία cost-effective(οικονομικά αποδοτική) πολιτική που βασίζεται σε ένα ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο», είπε και χαρακτήρισε απαραίτητο να δοθεί αυξημένη ευελιξία στην κατανομή των πόρων. «Η εμμονή στις λεπτομέρειες ακυρώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των Σχεδίων της ΚΑΠ, περιορίζει τις δυνατότητες προσαρμογών για τους αγρότες και πιέζει σε υπερβολικό βαθμό τους εμπειρογνώμονές μας», επισήμανε. Εξήγησε, ότι οι εκ των προτέρων εκτιμήσεις των μοναδιαίων ποσών δεν μπορεί να είναι άκαμπτες, καθώς ο τομέας είναι δυναμικός και επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα, το διεθνές εμπόριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ειδική μνεία έκανε και στη γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι δυσκολεύει σημαντικά την καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων, σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα βάλλεται πολλαπλώς. Πρότεινε, δε, την απλούστευση του νέου μοντέλου επιδοτήσεων.

Ο Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι γενικότερα το εισόδημα των κτηνοτρόφων βαίνει μειούμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση το μέλλον του κλάδου παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ανέφερε επιγραμματικά τα βασικά στοιχεία, τα οποία θα στηρίξουν το μέλλον της γεωργίας:

  • Επαρκής και στοχευμένη χρηματοδότηση για την ΚΑΠ για την επίτευξη των φιλόδοξων και πολυδιάστατων στόχων που καλείται να επιτελέσει.
  • Σταθερή εισοδηματική στήριξη των αγροτών, ειδικά μέσω του πρώτου πυλώνα που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, και επιπλέον κίνητρα, αναγνωρίζοντας τον πολλαπλό ρόλο τους.
  • Ειδική επιπλέον μέριμνα και στήριξη για τις μικρές και πολυλειτουργικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
  • Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως δάνεια και ειδικά ταμεία υποστήριξης είναι ευπρόσδεκτα, μένει όμως να αποδείξουν στο μέλλον την απόδοση και την αποτελεσματικότητά τους.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων με χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ανταποκρισιμότητα, συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα. Κρίνουμε απαραίτητη την αναμόρφωση και ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού και προσβλέπουμε στη Σύσταση Ειδικών Ταμείων για την κάλυψη της απώλειας γεωργικού εισοδήματος, κυρίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ή και adhoc χρήσης μέρους των κονδυλίων της ΚΑΠ, σε έκτακτες ανάγκες.
  • Προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής με εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στη διαχείριση του νερού.
  • Αναμόρφωση της υπαίθρου με παροχή κινήτρων για βιώσιμες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, μέσω διατήρησης ενός ισχυρού δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ αλλά και της πολιτικής Συνοχής, για την επίλυση δημογραφικών προβλημάτων, την εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην τεχνολογία και στην καινοτομία.
  • Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας τροφίμων για τη θωράκιση του γεωργικού εισοδήματος.
  • Εναρμόνιση της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης με τους στόχους μας για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση για το στρατηγικό ρόλο και το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ αναδεικνύει το βασικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2024 13:15Γεωργόπουλος

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΧΡΥΣΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΠΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΣΟΙ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΥΜΕΤΕΡΟΥΣ. ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΩΛΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΣΔΕ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 350+ ΕΚΑΤ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ Ή ΈΣΤΩ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΌΠΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΩΣΤΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΥΜΕΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΑΠΕΞΩ, ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕ, ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΥΔ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΠ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΝ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΥΔ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ή ΜΟΝΟ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ 350 ΕΚΑΤ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ; ΠΑΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ

Απάντηση

25-09-2024 09:43Argiro

ΒΆΖΟΥΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΎΣ ΓΕΩΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ.ΑΛΛΑ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΉ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΑΧΡΙΣΤΩΣ. Ο <<ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΣ>>ΟΜΩΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΕΊ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΈΨΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΦΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΊΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΚΑΙ ΑΠΑΝΟ ΤΟΥ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΓΙΑΤΊ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά