BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ένα έτος διορία ακόμη για απορρόφηση κονδυλίων ΠΑΑ, ζητά η Ελλάδα

Την υιοθέτηση του κανόνα Ν+3 για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, ζητά η Ελλάδα μαζί με 12 ακόμη κράτη-μέλη, καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων λόγω της μη έγκυρης απορρόφησής τους.

kostas-tsiaras-7

75
0

Το παραπάνω αίτημα θα συζητηθεί κατά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που διεξάγεται τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους δικαιούχους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους χωρίς τον κίνδυνο απώλειας των σχετικών ενωσιακών πόρων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 992 της Agrenda

 

Το σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιάσει η Ισπανική αντιπροσωπεία, που το κατέθεσε με την υποστήριξη της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, αναφέρονται τα εξής:

«Το έτος 2025 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης από δύο κανόνες αυτόματης αποδέσμευσης: το τελευταίο έτος των εκτεταμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 - 2022) βάσει του N+3 κανόνα, (για τον οποίο εφαρμόζονται, επιπλέον, τα κονδύλια EURI του ΕΓΤΑΑ) και το πρώτο έτος εφαρμογής του κανόνα N+2 για τις παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. 

Ως εκ τούτου, έως το 2025 θα υπάρξουν σοβαρές εκτεταμένες δυσκολίες για πολλές διαχειριστικές αρχές να συμμορφωθούν με τον κανόνα N+2, θέτοντας κίνδυνο αποδέσμευσης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ.

Επιπλέον, εάν ο κανόνας N+2 παραμείνει αμετάβλητος, ο κίνδυνος θα μπορούσε να επεκταθεί στα επόμενα έτη και μπορεί να γίνει διαρθρωτικός.

Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, και υπό το φως αυτών των προκλήσεων, ζητάμε από την Επιτροπή την εφαρμογή του κανόνα N+3 και για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027, όπως έγινε κατά την περίοδο 2014-2022 , για τους εξής λόγους: 

  1. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022 παρατάθηκαν λόγω απρόβλεπτων συνθηκών (BREXIT, COVID-19) και η εφαρμογή τους επιβαρύνθηκε από νέες συνθήκες, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία (με σημαντικό αντίκτυπο στις επενδύσεις), και στην περίπτωση πολλών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, από τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν οι ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, οι συνέπειες αυτών των κλιματικών φαινομένων επηρεάζουν επίσης τις παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.
  2. Η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος εφαρμογής της ΚΑΠ προκαλεί δυσκολίες στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εφαρμογή της ΚΓΠ.
  3. Τέλος, ο διαρθρωτικός χαρακτήρας του ΕΓΤΑΑ καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του κανόνα Ν+3, ευθυγραμμιζόμενος με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, τα οποία συνεχίζουν να ακολουθούν τον κανόνα Ν+3 την περίοδο 2021-2027 (άρθρο 105 του Κανονισμός (ΕΕ) 1060/2021).

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών περιλαμβάνει και τα εξής θέματα:

  • Αλιευτικές δυνατότητες το 2025 στον Ατλαντικό, στη Βόρεια Θάλασσα, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα (+/- 10.10 δημόσια συνεδρίαση )
  • Η στρατηγική για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (+/- 11.50 δημόσια συνεδρίαση )
  • Χρήση κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (+/- 12.20 δημόσια συνεδρίαση )
  • Κατάσταση των αγροτικών αγορών, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
  • Οι εισαγωγές μελιού από την Ουκρανία (+/- 17.05 δημόσια συνεδρίαση ).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά