BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Τρίτο Πυλώνα ΚΑΠ για «πράσινες» πολιτικές συζητά η Ευρωβουλή για να διασωθούν ΠΑΑ και άμεσες ενισχύσεις

Πρόταση για 3ο Πυλώνα αφιερωµένο στο περιβάλλον ώστε να παραµείνουν αµιγώς αγροτικές οι άµεσες ενισχύσεις και τα διαρθρωτικά Μέτρα του ΠΑΑ, έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται η Ευρωβουλή ενόψει των διαπραγµατεύσεων που ξεκινάνε φέτος µε την Κοµισιόν για την ΚΑΠ µετά το 2027. Από την ευρωοµάδα Renew Europe διορίστηκε ο ευρωβουλευτής Μπάρι Κόουεν σε ρόλο σκιώδους εισηγητή για να παρακολουθεί την πρόοδο και να διαπραγµατεύεται συµβιβαστικά κείµενα µε τον εισηγητή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (ΕΛΚ). Στο έγγραφο θέσης του, ο Μπάρι Κόουν ανακοίνωσε πως «βασική εστίαση» της ατζέντας της µεταρρύθµισης της ΚΑΠ θα είναι η δηµιουργία ενός τρίτου, περιβαλλοντικού πυλώνα για την εξισορρόπηση της βιωσιµότητας και της παραγωγικότητας µε τρόπο που να προσφέρει τόσο στους αγρότες όσο και στο περιβάλλον.

46_70

Γιώργος Κοντονής

801
2

«Η ΚΑΠ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής γεωργίας και πρέπει να διασφαλίσουµε ότι θα επιστρέψει στην βασική της αποστολή να προσφέρει στους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίµων και τις αγροτικές κοινότητες. Πιστεύω ακράδαντα ότι µε την εισαγωγή ενός τρίτου, ξεχωριστού περιβαλλοντικού πυλώνα µπορούµε να επιτύχουµε µια ΚΑΠ που εξισορροπεί την περιβαλλοντική βιωσιµότητα µε την οικονοµική βιωσιµότητα για τους αγρότες µας», είπε.

Προετοιµάζοντας τη σύνταξη του εγγράφου θέσης του, ο Κόουεν είπε ότι θα αναλάβει µια «εντατική» διαδικασία εµπλοκής των ενδιαφεροµένων (αγρότες, αντιπροσωπευτικούς φορείς κ.λπ)  για να ακούσει τις απόψεις τους και να διασφαλίσει ότι οι φωνές τους αντικατοπτρίζονται στις προτάσεις του.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 997 της Agrenda

∆ιαπραγµατεύσεις ΚΑΠ, ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ και Mercosur στο επίκεντρο της πολωνικής προεδρίας

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ και το γενικό ζήτηµα της επισιτιστικής ασφάλειας είναι µεταξύ των προτεραιοτήτων στις οποίες θα επικεντρωθεί η Πολωνία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά το νέο έτος. «Θα διαµορφώσουµε νέες κατευθύνσεις και θα εργαστούµε για την προετοιµασία νέων πολιτικών σε επιµέρους τοµείς», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Τσέσλοφ Σιεκιέρσκι σε συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι η Βαρσοβία αναµένει από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει στη διαµόρφωση ενός οράµατος της γεωργικής πολιτικής για την περίοδο µετά το 2027.

Ο Σιεκιέρσκι σηµείωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Πολωνία θέλει επίσης να ασχοληθεί µε εξωτερικά ζητήµατα, όπως η συµφωνία Mercosur, καθώς και προετοιµασίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και περαιτέρω συνεργασία µετά τις 5 Ιουνίου 2025, που σηµατοδοτεί το τέλος της τρέχουσας ΕΕ-Ουκρανίας εµπορική συµφωνία. «Θα θέλουµε να περιορίσουµε σηµαντικά το «άνοιγµα» της ΕΕ προς τα αγαθά από την Ουκρανία, επειδή υπονοµεύει τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά θα µιλήσουµε επίσης για το πώς θα πρέπει να είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική σε σχέση µε τη διεύρυνση της Ένωσης προς την Ουκρανία ή άλλες χώρες », πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Πολωνός υπουργός είπε πως θα δουλέψει για την προώθηση ανάπτυξης γονιδιωµατικών τεχνικών που προσαρµόζουν τις καλλιέργειες σε κλιµατικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.




Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

25-12-2024 17:18tassos

Καλά Χριστούγεννα . Είναι η τελευταία ευκαιρία να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος και είναι πολιτική βούληση να γίνει, αν οι πολιτικοί δεν αφήσουν τον κάθε ανεγκέφαλο , τεμπέλη . καλό βολεμένο και με παχυλό μισθό ευρωβουλευτή να αναδιανέμει λανθασμένα τους πόρους , διότι αυτοί κατέστρεψαν τον αγροτικό κόσμο στην Ευρώπη τότε θα υπάρξει πραγματική αγροτική ανάπτυξη . Η ραχοκοκαλιά του αγροτικού κόσμου στην Ευρώπη είναι ο μικρομεσαίος αγρότης χάρη σε αυτόν η ύπαιθρος παραμένει ζωντανή λαβωμένη όμως. Πρέπει να συνεχιστούν και να αυξηθούν οι επιδοτήσεις ανά καλλιεργούμενο στρέμμα και ανά καλλιέργεια που φυσικά παράγει προϊόν όχι στα χαρτιά , και πανευρωπαϊκά πιστεύω είναι το 80 τις εκατό των αγροτών . Όταν ο μικρομεσαίος αγρότης νοιώσει σιγουριά θα παράξει προϊόντα ασφαλή , ποιοτικά , με χαμηλό περιβαλλοντικό ίχνος , με συνέπεια και η ύπαιθρος να ανάκαμψη . Για το υπόλοιπο 15 τις εκατό πολύ μεγάλης εκμετάλλευσης και εταιριών με μονάδες θερμοκηπίων η πολύ μεγάλων εκτάσεων και γης και δασικής γης , να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις και μόνο όχι επιδότηση .Φυσικά θα επιδοτούνται μόνο τα στρέμματα που παράγουν προϊόντα . Το παιχνίδι όμως μάλλον είναι στην επιρροή που ασκούν στο ευρωκοινοβούλιο η αλλιώς ευρωδιαφθοροβουλιο οικονομικοί παράγοντες με τεράστιες εκτάσεις που καρπώνονται τις επιδότησης εις βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων , και η επιρροή είναι τα χρήματα .Καλή χρόνια .

Απάντηση

25-12-2024 15:00Γιωργος

Χρονια πολλα σε ολους.Χριστος ετεχθη!!!!να εχετε υγεια σωματικη,ψυχικη,πνευματικη!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά