![18-19_pin_39](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/18-19_pin_39.jpg)
Άτοκος δανεισμός έως 50.000 ευρώ για την αγορά αγροτεμαχίου αποκλειστικά σε Νέους, νεοεισερχόμενους
Για όλους τους υπόλοιπους η αγορά γης δεν θα πρέπει να ξεπερνά ως ποσοστό δαπάνης το 10% του επενδυτικού φακέλου που προσκοµίζουν στις Τράπεζες.
Τις παραπάνω δυνατότητες γνωστοποίησε ο προϊστάµενος της Μονάδας Χρηµατοδοτικών Εργαλείων των διαχειριστικών αρχών, Ιωάννης ∆ανιηλίδης µιλώντας σε τεχνική συνάντηση για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 που πραγµατοποιήθηκε στο ∆ηµαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 1004 της Agrenda
Με βάση τη σχετική παρουσίαση και ειδικότερα για την αγορά γης από τους νέους αγρότες, θα παρέχονται από τα εξής χρηµατοδοτικά εργαλεία:
Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: ∆ανεισµός από 25.000 έως 5 εκατ. ευρώ. Το ανώτερο ποσό το αποφασίζει η Τράπεζα για το προϊόν που θα διαθέσει. Θα συνοδεύεται µε επιδότηση επιτοκίου. «Αυτό που συζητείται είναι ένα 5% για πέντε χρόνια, οπότε για ένα δάνειο µε 6,5% τα πρώτα χρόνια θα δει ο δικαιούχος επιβάρυνση 1,5% στην τσέπη του. Επίσης το κάτω όριο του δανείου θα αυξηθεί από τα 10.000 ευρώ. Φανταστείτε λοιπόν ένα δάνειο 100.000 ευρώ, µε επιτόκια αγοράς που ισχύουν αυτή τη στιγµή και χρόνο αποπληρωµής τα 10 χρόνια, θα έχει επιδότηση επιτοκίου 20.000 ευρώ», σηµείωσε ο κ. ∆ανιηλίδης. «Θα παρέχουµε επίσης µία συµβουλευτική υποστήριξη, ένα ποσό το οποίο θα είναι σαν αµοιβή για τον µελετητή, ώστε να έχουµε επενδυτικά σχέδια βιώσιµα µε πολύ καλή περιγραφή», πρόσθεσε. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως οι εξασφαλίσεις για το δανεισµό θα είναι αρκετά µικρότερες σε σχέση µε αυτές που ζητά η αγορά. Για παράδειγµα, σε 520 από τα 630 δάνεια έως 2,5 εκατ. ευρώ, οι εξασφαλίσεις ήταν µηδενικές µε τη χρήση του εργαλείου αυτού.
Μικροπιστώσεις: ∆άνεια από 10.000 έως 50.000 ευρώ. Θα παρέχεται άτοκο δάνειο για τα 2 πρώτα χρόνια, µε µόνο ενοχικές και όχι εµπράγµατες εξασφαλίσεις. «Αυτό το εργαλείο δεν απαιτεί καθόλου εµπράγµατες εξασφαλίσεις, µόνο ενοχικές. Για παράδειγµα τη δήλωση ενός επενδυτή ότι θα καλύψει το ποσό του δανείου αν προκύψει πρόβληµα, ή να µπει κάποιος εγγυητής. Θέλουµε να κρατήσουµε αυτή την ευελιξία, πριν οριστικοποιήσουµε το τελικό ανώτερο ποσό, καθώς πρέπει να εξασφαλίσουµε τους όρους για τις εγγυήσεις», ανέφερε συγκεκριµένα ο κ. ∆ανιηλίδης.
Aπό Σεπτέμβριο έτοιμα τα εργαλεία
Ο οδικός χάρτης για την ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων προβλέπει πως μετά τον Σεπτέμβριο του 2025 θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να βγουν στην αγορά τα πρώτα τραπεζικά προϊόντα για τα νέας γενιάς Ταμεία Αγροτικών Εγγυήσεων και Μικροπιστόσεων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα με βάση την παρουσίαση του κ. Δανιηλίδη, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
Φεβρουάριος 2025: Πρόσκληση και ένταξη διαχειριστικών ταµείων στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
Μάρτιος 2025: ∆ηµοσίευση θεσµικού πλαισίου χρηµατοδοτικών εργαλείων ΣΣ ΚΑΠ.
Απρίλιος 2025: Σύσταση Ταµείων Χαρτοφυλακίου-Ειδικού Ταµείου.
Ιούνιος 2025: Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος για τις αιτήσεις.
Ιούλιος 2025: Συµφωνία χρηµατοδότησης µεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του φορέα που θα είναι ο διαχειριστής των Ταµείων. Πιθανώς να είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Σεπτέµβριος 2025: Πρόσκληση για συµµετοχή των Τραπεζών στα Ταµεία. Φιλοδοξία των αρχών είναι να συµµετάσχουν ενεργά όλες οι συστηµικές Τράπεζες και οι συνεταιριστικές.
Μετά την πρόσκληση και την ένταξη θα µπορέσουν µετά οι Τράπεζες να βγάλουν στην αγορά τα προϊόντα που αντιστοιχούν στα σχετικά χρηµατοδοτικά εργαλεία.
Τελικός στόχος είναι πως τα χρηµατοδοτικά εργαλεία θα είναι ενεργοποιηµένα για τις ανάγκες των Σχεδίων Βελτίωσης του 2026 και της Μεταποίησης του 2025, αλλά και για να ικανοποιήσουν τη ρευστότητα που θα χρειαστούν οι Νέοι Αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα φέτος. Σηµειώνεται πως από τα χρηµατοδοτικά εργαλεία µπορεί να χρηµατοδοτηθεί αυτόνοµο κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ.
Έως 28 Φεβρουαρίουη αξιολόγηση αγροτικών έργων Αναπτυξιακού
Έως τις 28 Φεβρουαρίου αναµένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έκδοση των προσωρινών πινάκων των καθεστώτων ενίσχυσης «Επιχειρηµατικότητα 360ο» και «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία». Στο µεν πρώτο υποβλήθηκαν 121 αιτήσεις, µε προϋπολογισµό επενδυτικών σχεδίων 275.75 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο 330 αιτήσεις, µε προϋπολογισµό έργων 481 εκατ. ευρώ. Το παραπάνω χρονοδιάγραµµα γνωστοποιήθηκε κατά το υπουργικό συµβούλιο της περασµένης Παρασκευής όπου
ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τα πλάνα για τον νέο Αναπτυξιακό Νόµο αλλά και τη διαχείριση των έργων που δεν έχουν ακόµη ολοκληρωθεί (βλ. ρεπορτάζ σελ. 25). Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως για τα έργα του αγροτικού τοµέα έχει υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση τουλάχιστον 2 ετών.