BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Ανακατασκευή κτηρίων κουφαριών σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Την ασάφεια γύρω από το καθεστώς των νομίμως υφιστάμενων κτηρίων που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας επιχειρεί να επιλύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

Anakataskevi

Πέτρος Γκόγκος

0
0

Εδώ αντιμετωπίζεται το φαινόμενο να υπάρχουν κτήρια - κουφάρια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν σε άλλη γεωργική δραστηριότητα από εκείνη για την οποία κατασκευάστηκαν. Με το νομοσχέδιο το οποίο μπήκε προς συζήτηση στη Βουλή την Δευτέρα 20 Ιουλίου, το θέμα αυτό λύνεται με τη δυνατότητα αλλαγής της χρήσης των κτηρίων μόνο για γεωργικούς σκοπούς

Σημειώνεται πως η συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο συνεχίζεται την Τρίτη 21 Ιουλίου με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Στις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται μια σειρά από ρυθμίσεις όπως ο καθορισμός ανώτατου ορίου καταβολής αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε δικαιούχους, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο και ανά έτος τις 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, καθορίζονται νέα ποσοστά εισφοράς γάλακτος, η υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης στο γάλα, η απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ., απλουστεύονται οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας, εντατικής και ημι-εντατικής μορφής, κτηνιατρείων, κτηνιατρικών κλινικών, εκτροφείων ζώων συντροφιάς. Στόχος των ρυθμίσεων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η επιτάχυνση της αναμόρφωσης του πλαισίου άσκησης αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση της απλοποίησης και του ανασχεδιασμού των διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, ώστε να διευκολυνθεί η άσκησή τους από τους ενδιαφερόμενους και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του αγροτικού τομέα με συνέπεια την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Κατά την διάρκεια της πρώτης συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Μάξιμος Συνετάκης, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι της πράξης και της εφαρμοσμένης πολιτικής και πίσω από τις «γραμμές» του αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζεται επίμονα για τον στόχο της που είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού πλαισίου με παράλληλους κανόνες διαφάνειας».

Για ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές διατάξεις έκανε λόγο η αντιπολίτευση. Η εισηγήτρια της μειοψηφίας, Ολυμπία Τελιγιορίδου ανέφερε πως στο νομοσχέδιο αυτό δεν βρίσκει κανείς ένα κεντρικό αφήγημα που να έχει μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει εμπράκτως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επικοινωνιακό» και φιλοτέχνησης μιας «εικονικής πραγματικότητας» έξω από τα υπαρκτά καθημερινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου που απαιτούν ολοκληρωμένες προτάσεις και λύσεις. Τόνισε μάλιστα ότι εάν σε ευρωπαϊκό επίπεδο περάσουν οι προτάσεις για την γεωργία των χωρών του Βίζεγκραντ αυτό θα είναι καταστροφικό για τους έλληνες αγρότες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό προσπαθεί να «παίξει με τις εντυπώσεις» και «δεν προσφέρει πρόσθετη αξία» την ώρα που ο αγροτοδιατροφικός κλάδος στενάζει και θέλει ρευστότητα. Ζήτησε από το υπουργείο να φέρει ένα νομοσχέδιο που να έχει κίνητρα, να προωθεί την ευφυή παραγωγή, την πράσινη ανάπτυξη και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον μικρομεσαίο αγρότη που σήμερα δεν έχει δυνατότητα δανειοδότησης. Μια πολιτική, όπως είπε, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει το κόμμα του.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, υποστήριξε ότι όπως όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, έτσι και αυτό «έχει παροχές για τους μεγάλους ομίλους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, «δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες και τα προβλήματα που τους βασανίζουν αλλά διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το μονοπώλιο που δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, μίλησε για ένα ακόμα νομοσχέδιο - συνονθύλευμα διατάξεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα σε αντίθεση με τον τουρισμό» και τόνισε πως «ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει επιτευχθεί τίποτα, ειδικά σε θέματα όπως της αύξησης της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων, της δημιουργίας εθνικής τράπεζας σπόρων, της ενίσχυσης των παραγωγών των μικρών νησιών, της καθιέρωσης αλιευτικών ζωνών κ.λ.π».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο. Επέκρινε το υπουργείο ότι κατέθεσε πολύ βιαστικά αυτό το νομοσχέδιο και δεν έλαβε σοβαρά τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά την διαδικασία της διαβούλευσης. Υποστήριξε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος των κανόνων της ασφάλειας δικαίου.

Η δεύτερή του ανάγνωση στην Επιτροπή ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία