Το ζήτημα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, όταν ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αποστόλου το ανέδειξε με σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου.
Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πάντως δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκκρεμείς συντάξεις, παρά μόνο τη διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι οι ρυθμοί επιταχύνονται.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Αποστόλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αναμονή υπερβαίνει ακόμη και τα δύο χρόνια, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν και χωρίς πολλές φορές να λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη, μένοντας έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μέσα βιοπορισμού. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφορούν κυρίως ειδικές περιπτώσεις αγροτών που έχουν διαδοχική ασφάλιση, χρόνο ασφάλισης με εργόσημο ή οφειλές εισφορών κλπ.
Ένα επίσης πολύ σοβαρό θέμα που υπάρχει σχετικά με τις καθυστερήσεις των υποθέσεων του πρώην ΟΓΑ αφορά και στο γεγονός της εκκαθάρισης του ασφαλιστικού χρόνου των αγρεργατών. Πρόκειται για περίπου 75000 περιπτώσεις, κυρίως αλλοδαπών εργατών στον αγροτικό τομέα στη χώρα μας.
Ο κ. Τσακλόγλου από την πλευρά του έδωσε ορισμένα στοιχεία λέγοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκδόθηκε υπερδιπλάσιος αριθμός συντάξεων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο χρόνο του 2019. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2021 εκδόθηκαν 19.794 αποφάσεις κύριας σύνταξης, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαν εκδοθεί 8.664 και τον Μάρτιο του 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 10.867. Αναφορικά με το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τον Φεβρουάριο του 2021 ανέρχονταν σε 141.801, ενώ τον Μάρτιο το πλήθος τους μειώθηκε κατά 5,4% φτάνοντας στις 134.288 συντάξεις. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 25.537 συντάξεις, από τις οποίες οι 6.216 αφορούσαν συντάξεις του τέως ΟΓΑ.