Σε μία ομιλία, η οποία θα έρθει να περιγράψει την Ελλάδα του 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από τους βασικούς άξονες της "γαλάζιας" στρατηγικής για την επόμενη τετραετία, αναμένεται ότι θα φέρει στην πρώτη γραμμή μέτρα άμεσης εφαρμογής. Μέτρα που σχετίζονται με την περαιτέρω στήριξη των πολιτών και την αντιμετώπιση της…Λερναίας Ύδρας του πληθωρισμού και της ακρίβειας, η οποία ταλανίζει τον προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο…καμβάς των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνει:
-Την επέκταση του market pass κατά τουλάχιστον τρεις μήνες. (Ήδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το καλάθι του Νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες).
-Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δε θα πάρουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς.
-Την κατάργηση της περικοπής 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Και την αντικατάστασή της από μία μικρότερη φορολογική εισφορά, που θα υπολογίζεται επί του πόσου του πρόσθετου εισοδήματος.
-Οι δεσμεύσεις και οι αυξήσεις στο Δημόσιο.
"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και μερικά μέτρα πιο άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα τα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, δημιουργώντας κλίμα προσμονής για τη σημερινή πρωθυπουργική ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, κυρίαρχη θέση στην παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα κατέχουν οι βασικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο "γαλάζιο" πρόγραμμα για την τετραετία 2023-2027, το οποίο αποτέλεσε μία από τις αιχμές της διπλής προεκλογικής εκστρατείας του Μαΐου και του Ιουνίου. Δεσμεύσεις που σχετίζονται με:
-Τους καλύτερους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
-Την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας.
-Το σύγχρονο και πλήρως ψηφιοποιημένο Κράτος.
-Την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.
-Την ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.
Πέραν των κινήσεων-κλειδί για μία παραγωγική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα, οι παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο, που θα τρέξουν μέσα στο 2024 αναμένεται να αποτελέσουν δομικό στοιχείο της πρωθυπουργικής ομιλίας. Και ανάμεσα στις παρεμβάσεις αυτές, περιλαμβάνονται:
-Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Με αυξήσεις αποδοχών από την 1η Ιανουαρίου του 2024 κατά 500 εκατομμύρια εδώ. Και σε αυτό το επίπεδο, το ποσό του εισαγωγικού μισθού που θα ανακοινωθεί θα αποτελέσει την πηγή, η οποία θα καθορίσει στο σύνολό τους τα μισθολογικά κλιμάκια.
-Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.
-Οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν σε ένα επίπεδο τουλάχιστον 3%.
-Η καταβολή youth pass (150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη).
-Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-Η μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της κυβέρνησης, στο μέτωπο της οικονομίας και της ανάπτυξης, συμπορεύονται με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 5,3 δις ευρώ του πρώτου μνημονίου και, μάλιστα, δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. "Καταφέραμε να αψηφήσουμε την τάση, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2023. Αυτό μας δίνει, επίσης, τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος μας. Θα είμαστε σε θέση, πριν από το τέλος του έτους, να αποπληρώσουμε νωρίτερα το ελληνικό δάνειο (από το πρώτο μνημόνιο) για τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό θα στείλει, επίσης, ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ότι όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό", είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στο μεγάλο στοίχημα της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 χρόνια, που θα σημάνει φθηνότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και διπλασιασμό κεφαλαίων από νέους επενδυτές.
Πηγή: capital.gr