Συγκεκριµένα µε το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ισχύουν τα εξής:
- Απλοποιούνται οι διαδικασίες καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων (GI) των αλκοολούχων ποτών, όταν χρησιµοποιούνται ως συστατικά, όταν έρχονται σε αντίθεση µε τα εµπορικά σήµατα και όταν διακινούνται στο έδαφος της ΕΕ. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην καλύτερη προστασία και ευκολότερη διαχείριση των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών.
- Απλουστεύονται οι διαδικασίες έγκρισης ή τροποποίησης των συστηµάτων ποιότητας και ευθυγραµµίζονται µε εκείνες των άλλων τοµέων γεωγραφικών ενδείξεων.
- Αυξάνεται η συνάφεια µεταξύ των οινολογικών πρακτικών της ΕΕ και του διεθνούς κώδικα των οινολογικών πρακτικών αλλά και του διεθνούς οινολογικού κώδικα του ∆ιεθνούς Οργανισµού Αµπέλου και Κρασιού.
Παράλληλα, ευθυγραµµίζονται οι ενηµερωµένοι κανόνες για το κρασί µε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ήτοι προβλέπουν τα εξής:
- Την παρουσίαση και επισήµανση του οίνου,
- Τις εγκρίσεις για την καλλιέργεια αµπέλου,
- Τους ελέγχους για την αποφυγή απάτης στον αµπελοοινικό τοµέα,
- Το αµπελουργικό µητρώο και
- Τα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.
Αυτός ο νέος κανονισµός θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ενηµερώνονται µε ακρίβεια σχετικά µε τις µεθόδους που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή οινοπνευµατωδών ποτών, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των παραγωγών αλκοολούχων ποτών.
«Αυτή η δέσµη νοµοθεσιών εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς αµπελοοινικών προϊόντων µέσω εναρµονισµένων κανόνων που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Ανοίγει το δρόµο για την Επιτροπή να επικεντρωθεί στο µέλλον του τοµέα στο πλαίσιο της µεταρρύθµισης της ΚΑΠ και να ενισχύσει τη βιωσιµότητά της», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η Κοµισιόν.