Η υπόθεση αυτή ήταν εξ αρχής µπρος γκρεµός και πίσω ρέµα. Κι αυτό γιατί, τα δάνεια µε την εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου για την παραλαβή σιτηρών του 2008, είναι απ’ αυτά που για µια δεκαετία σχεδόν ήταν ξεχασµένα. Το θέµα ξανάνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε την ανάκτησή τους από τις δανειοδοτηθείσες οργανώσεις, η δε προηγούµενη κυβέρνηση µπήκε στη διαδικασία να επαναδιαπραγµατευθεί τα ποσά, µε τη διαβεβαίωση ότι το όποιο «υπόλοιπο» θα το ζητούσε πίσω.
Κάπως έτσι το δύσκολο έργο της ανάκτησης του «υπολοίπου» έφθασε στη σηµερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στον υπουργό Μάκη Βορίδη.
Είναι σαφές ότι µια ολοσχερής απαίτηση του ποσού θα σήµαινε την αυτόµατη χρεοκοπία των τελευταίων εκ των υπόχρεων οργανώσεων που έχουν µείνει όρθιες.
Με µια - δυο ενδεχοµένως εξαιρέσεις. Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επέλεξε να φέρει στη Βουλή ρύθµιση βάσει της οποίας οι συγκεκριµένες απαιτήσεις θα αποπληρωθούν σε 20 χρόνια. Προφανώς για το καλό τους! Τώρα τα θέµατα που ανακύπτουν είναι δύο:
α) έστω και έτσι, ποιες εκ των οργανώσεων δύνανται να αποπληρώσουν αυτά τα χρέη
β) τι συνεννόηση έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα µε τις Βρυξέλλες γι’ αυτή τη ρύθµιση;
Αξιόπιστοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και οι οργανώσεις να ταλαιπωρηθούν και οι οφειλές να µην τακτοποιηθούν και η χώρα να βρεθεί αντιµέτωπη µε νέους καταλογισµούς εξαιτίας αυτού του λόγου.
Σε γενικές γραµµές, η νοµοθετική ρύθµιση (άρθρο 19) προβλέπει κατ’ ουσίαν να ανακτηθεί έντοκα σε µέχρι 20 ετήσιες δόσεις ποσό 95 εκατ. ευρώ από 78 Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις που ωφελήθηκαν από ρυθµίσεις - διαγραφές χρεών (1992 και 1994) ή έλαβαν δανειοδοτήσεις (2008) οι οποίες κηρύχθηκαν ασύµβατες µε την κοινή αγορά.
Οι πρώτες, δόθηκαν κατά τα έτη 1992 και 1994, µε σκοπό τη ρύθµιση χρεών γεωργικών συνεταιρισµών (συν ΑΓΝΟ).
Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για επιδότηση επιτοκίου σε δάνεια τα οποία είχαν χορηγηθεί ή επρόκειτο να χορηγηθούν το έτος 2008 από τα πιστωτικά ιδρύµατα της χώρας προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΑΣ) και τους πρωτοβάθµιους συνεταιρισµούς για αγορά δηµητριακών.
Το συνολικό ποσό προς ανάκτηση ανέρχεται σε 95.000.000 ευρώ και οι υπόχρεοι προς επιστροφή των ενισχύσεων ΑΣΟ ανέρχονται σε 78 (εβδοµήντα οκτώ).
Μόνο στη δεύτερη περίπτωση (δάνεια Κοντού) υπολογίζεται ότι το ποσό των τόκων που πρέπει να ανακτηθούν ανέρχεται σε 7.727.993 ευρώ για τις 49 ΑΣΟ, ενώ το ποσό των εγγυήσεων ανέρχεται σε 3.686.255,94 ευρώ. Εδώ, το συνολικό ποσό που πρέπει να ανακτηθεί ανέρχεται σε 13.265.352 ευρώ.