BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δυναμώνουν τα μπλόκα της Πέλλας

(Upd) Σε νομούς της βόρειας Ελλάδας μεταφέρεται το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά την ολοκλήρωση του συλλλητηρίου της Λάρισας, στο οποίο συμμετείχαν περί τους 500 αγρότες. Κατά τα άλλα μεγάλη συμμετοχή των Κρητικών στη διαμαρτυρία της Αθήνας προδηλώνουν οι κρατήσεις εισιτηρίων, ενώ διατηρούνται οι "φρέσκοι" πυρήνες αντίδρασης στο νομό Πέλλας και ιδιαίτερα στον κόμβο Μαυροβουνίου, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα πάνω από 200 τρακτέρ.

Δυναμώνουν τα μπλόκα της Πέλλας

0
0

Το συλλαλητήριο της Λάρισας μπορεί να μην είχε τη συμμετοχή αντίστοιχων διαμαρτυριών του παρελθόντος λόγω του ότι υπάρχουν ακόμη δουλειές στο χωράφι και δεν υπάρχει χρόνος, ωστόσο όπως λέει στο AgroNews εις εκ των διαργανωτών: "αποτέλεσε σαφώς την απαρχή δυναμικών κινητοποιήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, και το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, στις 18 του μήνα".

Για το σκοπό αυτό, σημειώνεται πως σε συννενόηση με τα μέλη τους, κάθε είδους συλλογικό σχήμα, θα κανονίσει τις λεπτομέρειες μετάβασης με λεωφορεία στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, όπως υποστηρίζουν, το 2016 και το 2017, με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου δύο δισ. ευρω.

Θεωρούμε, τονίζουν, ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή και συνεχίζουν: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας, ούτε ο δευτερογενής που αφορά στη μεταποίηση όπως και τις εξαγωγές, προϊόντων που κερδήθηκαν με πολλούς κόπους και δυσκολίες στις αγορές του εξωτερικού.

Θεωρούμε, ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, θα είναι καταστροφική για την χώρα μας, για την ύπαιθρο στην οποία ζούμε όλοι εμείς. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρω τα επόμενα χρόνια από τη Θεσσαλία , 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακαλλιέργητη γη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων».

Προειδοποιούν δε ότι «αν περάσουν αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει επιστροφή»

Σημειωτέον ότι στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των αγροτών συμμτείχαν και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. «Είμαστε προ του τέλους και πρέπει να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας.

Τα ζητήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους και ζητούν επίλυση, όπως τα διατυπώνουν οι ίδιοι είναι:

– Το ζήτημα των βοσκοτόπων όπου δεν δέχονται την τεχνική λύση και απαιτούν ο επιλέξιμος βοσκότοπος να δοθεί σε όσους κτηνοτρόφους κάνουν χρήση.

– Το νέο καταστροφικό φορολογικό – όπως το χαρακτηρίζουν – που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

– Το ασφαλιστικό που, όπως τονίζουν «θα είναι η ταφόπλακά μας».

– Το σοβαρό ζήτημα του εργάτη κτηνοτροφίας και τις επιπτώσεις του σε όλους.

– Το θέμα με την φέτα και τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Επίσης εξετάζεται και η κατάθεση μηνύσεων από όσους το επιθυμούν για ανεξόφλητα υπόλοιπα προηγούμενων ετών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής προς τον Δήμαρχο Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

Κύριε Δήμαρχε

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, την παύση πληρωμών από την πολιτεία, την μη ανακοίνωση της αγροτικής ανάπτυξης από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό που πλέον είναι η ταφόπλακα του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του νομού μας και κατ’ επέκταση της χώρας, είναι τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει.

1.Αύξηση κόστος παραγωγής

2. Φορολογικό

3. Ασφαλιστικό

Στους υπολογισμούς μας το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από  αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου στα δύο δις ευρώ.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή. Γ’ αυτό ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση της χώρας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ενημέρωσης και στο δεύτερο σημείο αναφοράς σε κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ:

-Το 13% του ΦΠΑ έγινε 23%

- Η φορολογία από 13% το 2015, γίνεται το 2016 20% και το 2017 29%

-Η προκαταβολή φόρου από 55% το 2015 θα γίνει 100% έως το 2017

-Το 2016 θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις από το πρώτο ευρώ.

-Οι εισφορές στον ΟΓΑ τριπλασιάζονται.

π.χ  Ένας αγρότης που δίνει το χρόνο 1.080 ευρώ μέσο όρο φαίνεται από την εξέλιξη ότι θα γίνει 3.100 ευρώ το χρόνο. Για δυο άτομα στην οικογένεια το ποσό θα φτάνει τα 6.200ευρω.

-Η επιστροφή φόρου πετρελαίου μειώθηκε το 2015 κατά 50%. Το 2016 καταργείται παντελώς.

- Στην κτηνοτροφία και την αγελαδοτροφία , η εφαρμογή του ΦΠΑ και το άνοιγμα τον ημερών του φρέσκου γάλατος, δημιουργούν γ’ αυτόν τον τομέα τεράστια οικονομικά ζητήματα, η βιωσιμότητα τους κρίνεται αμφίβολη.

- Αύξηση της ενέργειας (ρεύμα – πετρέλαιο – νερό) κατά 40%

Για τις κυβερνήσεις που πέρασαν και τη σημερινή είναι μεγάλη η ευθύνη τους για την παύση πληρωμών προς τους δικαιούχους αγρότες , νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Από το 2012 έως το 2015, έχουμε υπόλοιπα, προς τον πρωτογενή τομέα, που ανέρχονται στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά τα εξής:

-Επιστροφή φόρου πετρελαίου σε όλους τους παραγωγούς, περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.

-Σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών-προγράμματα τυποποίησης και πιστοποίησης, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

-Προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον για 3 χρόνια, είναι απλήρωτα, όπως η νιτρορύπανση και η βιολογική κτηνοτροφία-γεωργία, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

-Η εξισωτική, άρθρο 68,και οι βοσκότοποι για τους κτηνοτρόφους προηγούμενων ετών, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Κύριε Δήμαρχε, από την πρώτη ενότητα, η Πολιτεία προσδοκά δύο δισεκατομμύρια ευρώ φόρους και περικοπές ενώ από τη δεύτερη ενότητα, αρνείται να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της.

Ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο, υπάρχει απογοήτευση. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας, ούτε ο δευτερογενής που αφορά τη μεταποίηση όπως και οι εξαγωγές, προϊόντων που κερδήθηκαν με πολλούς κόπους και δυσκολίες στις αγορές του εξωτερικού.

Θεωρούμε ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, θα είναι καταστροφική για την χώρα μας, για την ύπαιθρο στην οποία ζούμε όλοι εμείς.

Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα χρόνια από τη Θεσσαλία , 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακαλλιέργητη γη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων.

Από την πλευρά σας ζητάμε σε ένα επόμενο Δημοτικό σας Συμβούλιο να συζητηθεί το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το ίδιο αίτημα απεστάλη και στον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό.

Σας καλούμε στο συλλαλητήριο – διαμαρτυρία που έχει οριστεί  την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. στην Κεντρική Πλατειά Λάρισας

Καλούμε εσάς προσωπικά καθώς και όλους τους Δημότες σας.

Με εκτίμηση

Α.Σ.ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Π.Ε.Ν.Α. – ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΣΟΦΟΛΟΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Μένουν στον κόμβο Μαυροβουνίου οι αγρότες

Πάνω από 200 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στον κόμβο Μαυροβουνίου στο δημοτικό διαμέρισμα Σκύδρας του νομού Πέλλας. Οι αγρότες που πραγματοποίησαν και την Παρασκευή πορεία μέσα στην Έδεσσα και κατέληξαν στην αντιπεριφέρεια έκλεισαν τον κόμβο συμβολικά δυο φορές μέσα στην ημέρα. Ανάλογη διαμαρτυρία έγινε και στη γέφυρα Καλογήρου, το πρωί της Δευτέρας, με αγρότες και κτηνοτρόφους αφού έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο της Άρτας, να αποχωρούν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στο μπλόκο Μαυροβουνίου βρίσκονται ακόμη συγκεντρωμένοι πάνω από 200 αγρότες, όπως λέει στο AgroNews ο κ. Αντωνίου, μέλος στο πενταμελές συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογία. Οι αγρότες της περιοχής δεν πρόκειται να φύγουν από το σημείο, όπως διαμηνύουν, κι ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι και από άλλες περιοχές του νομού ξεκίνησαν την Τρίτη κινητοποιήσεις σε διαφορετικά σημεία (Γιαννιτσά και Αριδαία). Σκοπός τους, όπως λένε, είναι να συγκροτήσουν μετέπειτα ένα μεγάλο μέτωπο με παραπάνω από 500 τρακτέρ και να "πιάσουν" κομβικά σημεία της περιοχής.

Στην Ήπειρο οι παραγωγοί που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τους 150, όπως λέει στο AgroNews η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, Μυρτώ Λύκα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, περισσότερα από χίλια αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν την αντιπεριφέρεια Έδεσσας το πρωί, μετά από πορεία αγροτών στο κέντρο της πόλης.

Αναλυτικά το ψήφισμα των αγροτών

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ - 6/11/2015

Διεκδικούμε:

1 . ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «ΑΓΡΟΤΗΣ» : κατοχύρωση του επαγγέλματος, ταυτότητα αγρότη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε «επιτηδευματίες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες»

2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Να προσμετρώνται στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες οι δαπάνες και οι αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαικά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, αγορά γης, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).

Αφορολόγητο της προσωπικής και της Οικογενειακής Εργασίας του Αγρότη.

Όχι στη φορολόγηση αποζημιώσεων. Όχι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

 Όχι στην απαράδεκτη φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένο εισόδημα ή και καθόλου, λόγω ζημιών.

3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωσή του (μέσα από μια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη) ώστε άμεσα να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τον αγρότη – ασφαλισμένο.

4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Άμεσα να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση λαμβάνοντας σοβαρή μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότηση του, την διαφοροποίηση της φορολογίας των 100% συνεταιριζόμενων αγροτών, το λαθρεμπόριο (μαύρη πώληση αγροτικών προϊόντων), τα κόκκινα δάνεια, και μια σειρά αλλά θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου.

Για 18 Νοέμβρη έδειξαν οι αγρότες

Εν τω μεταξύ αφού οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται την οργή των αγροτών εκ του μακρόθεν ήρθε η ώρα να νιώσουν την καυτή ανάσα των εξεγερμένων αγροτών εκ του σύνεγγυς. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, κατά τους ίδιους τους επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας, αυτό να γίνει στην… έδρα των πολιτικών και λίγα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκεί όπου ψηφίζονται μέτρα – ταφόπλακα για γεωργούς και κτηνοτρόφους σε φορολογία και ασφαλιστικό, όπως γράφει η εφημερίδα Agrenda.

Πρώτο βήμα, για να γίνει αυτό, κατά τους εκπροσώπους των αγροτών, δεν είναι άλλο από την πραγματοποίηση ενός δυναμικού συλλαλητηρίου  στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα. Ημερομηνία της κινητοποίησης ορίστηκε η 18η Νοεμβρίου, έπειτα από την επιμονή των Κρητικών, οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις αντιδράσεις, κάτι άλλωστε που φάνηκε από την δυναμική κινητοποίηση που κατέληξε σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, προ ολίγων ημερών. Αλλά και εξαιτίας της πρόκλησης που εισέπραξαν οι αγρότες από το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα της εβδομάδας, ότι δήθεν οι περισσότεροι δηλώνουν μικρά εισοδήματα στην εφορία και άρα δεν πρέπει να διαμαρτύρονται.

Αυτή φαίνεται να είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την Επιτροπή Αγώνα Κρήτης, οι αγρότες της οποίας είχαν δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και των δυνάμεων της Πρωτοβουλίας Αγροτών, των αγροτών της Πελοποννήσου, της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, των Νέων Αγροτών , των βιοκαλλιεργητών, της επιτροπής των συνεταιριστών και άλλων συλλογικών σχημάτων.

Την ορμή των γνήσιων δυνάμεων του αγροτικού κόσμου δεν είναι ικανή σε καμιά περίπτωση να σταματήσει η νέα δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Πέμπτη, για πληρωμές προκαταβολών ενιαίας τέλος Νοεμβρίου, καθώς η κριτική των αγροτών εστιάζεται στο μέλλον και στο γεγονός ότι με τα μέτρα που προωθούνται «δεν θα συμφέρει κανέναν να καλλιεργήσει στο τέλος», όπως λένε με παράπονο οι παραγωγοί.

Αθήνα πάνε και οι Νέοι Αγρότες

Το δικό τους δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 18 Νοεμβρίου ετοιμάζονται να δώσουν οι νέοι αγρότες και νέοι κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους απ’ όλη την Ελλάδα, για να αποτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων- ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κινητοποίηση και καλεί όλες τις Ενώσεις της να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση, τονίζεται σε σχετική της ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών το συλλαλητήριο της Αθήνας έχει σκοπό την ανάδειξη ενός θέματος που δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

«Δεν θέλουμε να αποφύγουμε την φορολογία , όπως ενδεχομένως νομίζουν πολλοί. Θέλουμε δίκαιη φορολόγηση όταν υπάρχει εισόδημα και κέρδος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Η Π.Ε.Ν.Α. ζητά μεταξύ άλλων:

·        Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

·         Αφορολόγητο της προσωπικής και της Οικογενειακής Εργασίας του Αγρότη. Να υπολογίζοντα ως δαπάνες τα μεροκάματα των αγροτών.

·        Θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων απόκτησης του «τίτλου» του κατ’ επάγγελµα αγρότη.  

·        Όχι στη φορολόγηση αποζημιώσεων. Όχι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

·        Όχι στην φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένο εισόδημα ή και καθόλου, λόγω ζημιών.

·        Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

·        Διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου και ένταξη σε αυτόν μόνο των κατ’ επάγγελμα αγροτών ( με οικογενειακά εισοδήματα 70% από αγροτική εκμετάλλευση).

·        Σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των αγροτών

·        Θέσπιση κινήτρων για την ενθάρρυνση της εισόδου των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

·        Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που «πνίγει» κυριολεκτικά τους νέους αγρότες

·        Πρόσβαση των νέων αγροτών στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

·        Αναθεώρηση της πρότασης του υπουργείου προς την ΕΕ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και την ενίσχυση για την παραγωγή πρωτεϊνούχων φυτών (για ζωοτροφές).

·        Θα πρέπει επιτέλους να γίνει καταγραφή των βοσκοτόπων και να προχωρήσει η αναδιανομή τους, καθώς και βελτίωσή τους.

·        Ενίσχυση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» για την στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας των νέων αγροτών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και των γεωργικών εφαρμογών.

Κατεβαίνουν Αθήνα αγρότες και κτηνοτρόφοι Λάρισας

Την απόφαση τους να κατέβουν στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου να διαμαρτυρηθούν για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών ομοσπονδιών της χώρας που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου

Η απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα ήταν ομόφωνη καθώς όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα έντονα, ώστε να μην επιτρέψουν την ψήφιση των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον αγροτικό πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ακούστηκαν πολλές προτάσεις που αφορούν την καλύτερη παρουσία και διαμαρτυρία τους στην Αθήνα. Ωστόσο αποφασίστηκε η μετάβαση στην Αθήνα να γίνει παρουσία και αγροτικών μηχανημάτων. Οι κτηνοτρόφοι και οι εκπρόσωποι των αγροτών του Νομού Λάρισας που συμμετείχαν στην σύσκεψη, υποστήριξαν ότι οι κινητοποιήσεις θα έχουν μεγάλη διάρκεια εάν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην ψήφιση των μέτρων που θα επιφέρουν το ξεκλήρισμα του αγροτικού δυναμικού. Στην σύσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών ομοσπονδιών και συλλόγων από την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο , τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας δήλωσε:

«Μαζευτήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα. Όπως είδατε η απόφαση ήταν ομόφωνη τόσο για την διαμαρτυρία μας όσο και για την διοργάνωση ενός δυναμικού συλλαλητηρίου. Το έχουμε πει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά και αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης η κτηνοτροφία θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο σε εμάς και στις οικογένειες μας αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Εμείς δεν λέμε όχι στην φορολογία. Όμως, αυτά που θέλουν οι δανειστές να εφαρμόσουν θα επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κτηνοτροφία. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία για την σημερινή σύσκεψη ανήκει στους κτηνοτρόφους. Η πρόσκληση ήταν για να συζητήσουμε την ημερομηνία για τη διοργάνωση διαμαρτυρίας, συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Φαίνεται ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση για τις 18 Νοεμβρίου. Σίγουρα χρειάζεται δουλειά. Πρέπει να ετοιμαστούμε κατάλληλα. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, βάση του μνημονίου, όλα τα μέτρα να τα φέρει προς ψήφιση κοντά σε αυτήν την ημερομηνία που επιλέχθηκε. Όμως, πρέπει να πω ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλο λάθος, δεν βάζει στο διάλογο τη διαδικασία για να μας πει πως θα εφαρμοστούν αυτά . Μπορεί να ψηφιστεί το μνημόνιο, αλλά η εφαρμογή του θα είναι τόσο δύσκολη, θα είναι αρνητικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς. Πιστεύω ότι στ η χώρα μας, πλήττεται και ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας και ενδεχομένως η απογοήτευση αυτή να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, το οποίο θα είναι στο δρόμο. Εμείς δεν πάμε να εκτονωθούμε, πάμε για να αναδείξουμε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο εμάς αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Ούτε θέλουμε να αποφύγουμε την φορολογία , όπως ενδεχομένως νομίζουν πολλοί. θέλουμε δίκαιη φορολόγηση όταν υπάρχει εισόδημα και κέρδος».

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις κακώς έχουν χαρακτηριστεί εθιμοτυπικές και εποχιακές. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια στους λόγους της και ζήτησε να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που θα αποτελέσουν ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα.

Στο μεταξύ το αγροτικό ζήτημα θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όπου καλούνται φορείς και αυτοδιοίκηση να πάρουν θέση. Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας.









Αποπλέουν στις 17 Νοεμβρίου από Ηράκλειο τα πλοία της οργής

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου ξεκινούν από το λιμάνι του Ηρακλείου, με τα πλοία της γραμμής για Πειραιά οι αγρότες της Επιτροπής Αγώνα Κρήτης. Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους – κάλεσμα το εισιτήριο από και προς το Ηράκλειο ορίστηκε στα 20 ευρώ ενώ στους ταξιδιώτες παρέχεται έκπτωση στις καμπίνες 50%ω ως προσφορά των ακτοπλοϊκών γραμμών της Κρήτης.

«Η πληρωμή του εισιτηρίου, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, θα γίνεται στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τα Δημοπρατήρια, & τις Οργανώσεις Παραγωγών, όλης της Κρήτης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, η οποία μετά από συνεννόηση με τις αγροτικές Οργανώσεις της Κρήτης και της χώρας, αποφάσισε η διαμαρτυρία για την ψήφιση των μέτρων για τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών,  να εκφραστεί με δυναμική απόβαση στην Αθήνα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015.

«Στο Πανελλήνιο αγροτικό συλλαλητήριο θα συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι συστρατευόμενοι με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μας για να δώσουμε δυναμικό παρόν και να διαμαρτυρηθούμε, για την ισοπέδωση και τις πολιτικές που ξεκληρίζουν τον αγροτικό χώρο. Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης με το κεφάλι ψηλά σε μαζική  συμμετοχή, για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας και το μέλλον των παιδιών μας», καταλήγουν στο κάλεσμα οι Κρητικοί.

Ξανά στην Αθήνα οι αγρότες της Πρωτοβουλίας

Σε συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους στην Κρήτη, την νησιωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο  την Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, στις 18 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη. Με ανακοίνωσή της μάλιστα, που υπογράφει ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου καλεί στο πλευρό της «όλα τα μέλη της και όλους τους αγρότες που  θέλουν να αγωνιστούν  ώστε να μην περάσουν τα σκληρά μέτρα της  κυβέρνησης που μας ισοπεδώνουν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την Καρδίτσα ξεκίνησαν τα προπαρασκευαστικά συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ

Ξεκίνησαν τα προπαρασκευαστικά συλλαλητήρια σε περιοχές της Θεσσαλίας από την ΠΑΣΥ, όπως είχαν προαναγγείλει σε συνέντευξη της ΕΟΑΣΝΛ που παραχώρησαν την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ο πρόεδρός της Ρίζος Μαρούδας και άλλα στελέχη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, με ικανοποιητική συμμετοχή, σύμφωνα με τους διοργανωτές πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου στην πλατεία Πλαστήρα, στην Καρδίτσα το αγροτικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΕΟΑΣΚ.

Το μήνυμά του περικλείεται στην φράση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Βαγγέλη Μπούτα που είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για εκείνους που επιχειρούν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ένα μήνυμα αντίστασης στις ακολουθούμενες πολιτικές και προειδοποίησης για να μην συνεχιστούν».

Σύμφωνα με το κάλεσμα Μαρούδα περιλαμβάνει συλλαλητήρια με τρακτέρ το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στον Τύρναβο και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στα Φάρσαλα, ενώ αγωνιστικά συλλαλητήρια θα προγραμματιστούν σε Αγιά, Ελασσόνα το επόμενο διάστημα. Αρχές Δεκεμβρίου στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων θα αποφασιστεί ο συντονισμός και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Βασικός αγωνιστικός σταθμός θα είναι η μαζική και οργανωμένη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις 12 Νοεμβρίου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα, προβάλλοντας τα αιτήματα και την ανάγκη συντονισμού με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Κινητοποίηση στον Τύρναβο

Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο, με την παρουσία πολλών τρακτέρ που κατέκλυσαν την πλατεία της πόλης και τους γύρω δρόμους, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον Τύρναβο.

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής, με κεντρικό διοργανωτή τον Αγροτικό Σύλλογο Τυρνάβου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστέριος Τσικριτσής, ο οποίος κάλεσε σε αγώνα ώστε να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και τα μέτρα που έρχονται με το τρίτο μνημόνιο, για τη φορολόγηση των αγροτών και τον ΟΓΑ.

Τα κυριότερα αιτήματα που διατυπώθηκαν από τους αγρότες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο είναι: - Να μην φορολογηθεί το τσίπουρο. - Η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στην αμπελοκαλλιέργεια. - Ενίσχυση των κτηνοτρόφων και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. - Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν φέτος. - Ενίσχυση των παραγωγών που ζημιώθηκε το εισόδημά τους από το εμπάργκο στη Ρωσία.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας Τυρνάβου, «χαιρετίζουν την μαζική και μαχητική συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Νοέμβρη 2015 στην Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου».

Η ΕΟΑΣΝΛ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Στο συλλαλητήριο παραβρεθήκαν και τα ταξικά σωματεία της περιοχής με ψηφίσματα συμπαράστασης τα οποία και εκφώνησαν στην πλατεία, καλώντας τους αγρότες για κοινό αγώνα και τη συμμετοχή όλων στην Πανελλαδική Απεργία στις 12 Νοέμβρη 2015. Οι αγρότες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο αποφάσισαν να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Απεργία στις 12 Νοέμβρη 2015 στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας στις 10.30πμ.

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, επειδή διάφορα ΜΜΕ συνέδεσαν από λαθεμένη θέλουμε να ελπίζουμε πληροφόρηση, το συλλαλητήριο στο Τύρναβο με την συγκέντρωση που θα κάνουν διάφορα σχήματα και αυτοαποκαλούμενες πανελλαδικές συντονιστικές αγροτών στην Αθήνα, τονίζουμε ότι τέτοια απόφαση ουδέποτε πάρθηκε.

Αυτά τα σχήματα, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εξυπηρετούν τους μεγαλοαγρότες και τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια τους, αποκρύπτοντας τις αιτίες που γεννάνε τα προβλήματα. Δε λένε κουβέντα για το ρόλο της ΚΑΠ και της ΕΕ, παρά τη λιβανίζουν ότι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας.

Ζητάνε να φορολογούνται οι αγρότες με 13% του εισοδήματος τους λες και αυτή η φορολόγηση δεν είναι ήδη δυσβάσταχτη για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και μαζί με την ΚΑΠ που μειώνει μέχρι 50% τις ενισχύσεις ως το 2019 θα τους ξεκληρίσει.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Τυρνάβου καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν την οργάνωση τους και να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους.

Τους καλούμε σε ανυποχώρητη πάλη για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. Σε ενωτικό αγώνα που θα στηρίζεται στην συμφωνία με τα αιτήματα όπως αυτά αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Λάρισα και εγκρίθηκαν από τους αγρότες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του Τυρνάβου.

Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των αγροτών και τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε απόφαση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας».

Στήνουν μπλόκο και στον Ισθμό

Παναγροτικό συλλαλητήριο στον Ισθμό της Κορίνθου οργανώνουν το επόμενο Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι επιτροπές μπλόκων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) από την Πελοπόννησο.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν αγροτοσυνδικαλιστές από όλη την Πελοπόννησο που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, στην Τρίπολη, όπου επίσης αποφασίστηκε οι αγρότες να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που οργανώνονται την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου.

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στον Ισθμό, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι, καλούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πάρουν μαζικά μέρος, «στήνοντας ισχυρό μπλόκο στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης».

Το σχετικό κάλεσμα αναφέρει και τα εξής: «Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για την σωτηρία τους από το ξεκλήρισμα, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ-κυβέρνησης και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού».

Και οι Κοζανίτες στην Αθήνα

Μετα την συνέλευση του Αγροτικού συλλόγου Βελβεντού αποφασίστηκε η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην κινητοποίηση των αγροτικών συλλόγων στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου "για να διεκδικήσουμε το αύριο του Αγροτικού τομέα μαζί με όλους τους αγρότες όλης της Ελλάδας.ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ. ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΌ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. Θα παλέψουμε για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε την γη μας για εμάς και τα παιδιά μας. Ολοι στην Αθήνα.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ, όπως αναφέρουν στην σχετική τους ανακοίνωση.

Κάλεσμα ΣΕΚ για την κινητοποίηση στις 18 Νοεμβρίου

Κάλεσμα στα μέλη του και σε κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα απευθύνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με σχετική ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση "επιβάλλεται η παρουσία όλων για το καλό, για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεών μας και των οικογενειών μας".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία