Αντλώντας από την εµπειρία των παλιών, χαράζουν τη δική τους ενωτική πορεία και δεν αφήνουν σε κανενός τα χέρια την τύχη την δική τους και των παιδιών τους. Η λαχτάρα της σποράς, η χαρά του φυτρώµατος και η ικανοποίηση της σοδειάς ήταν οι σειρήνες που τους καλούσαν, παρά τις σπουδές τους, στην επιστροφή στη γη. Ξέρουν ότι αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονοµίας και απαιτούν να τους σεβαστούν και να τους αφήσουν να καλλιεργήσουν. Αυτό είναι το νέο αίµα στον αγώνα των αγροτών, αυτό είναι το νέο αίµα των µπλόκων.
Με δύναµη από τη Μελούνα
«Για ένα στρέµµα τριφύλλι πληρώνω σπόρο και σπορά 37 ευρώ, νερό και ρεύµα 60 ευρώ, συν ενοίκιο 50 ευρώ, κοπτικά 8 ευρώ, πρέσα 1 ευρώ ανά µπάλα των 30 κιλών, µεταφορά της στον κτηνοτρόφο 0,80 λεπτά και πουλώ 0,13-0,18 λεπτά το κιλό ανάλογα την ποιότητα. Με αυτά θα πληρώσουµε τις υποχρεώσεις µας, θα φάµε, θα πιούµε και θα βάλουµε και στην τράπεζα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda το µέλος του ΑΣ Τυρνάβου και της Συντονιστικής Μπλόκου Μελούνας, ο 32χρονος Ευριπίδης Κατσαρός.
Αποχωρήσαµε από τη Σίνδο
«Εµείς το µπλόκο των Τεµπών µαζί µε εκπροσώπους άλλων µπλόκων, αποχωρίσαµε από τη Σίνδο, µόλις καταλάβαµε ότι άνθρωποι εκτός αγροτικού κόσµου πήγαν να καπελώσουν τον αγώνα µας. Όλος ο αγροτικός κόσµος έχει κοινά προβλήµατα και ενωµένοι θα παλέψουµε για λύσεις», λέει χαρακτηριστικά ο 30χρονος Παναγιώτης Καλογιάννης, υπεύθυνος της Οµάδας Βιοµηχανικής Ντοµάτας του ΑΣ Λαρισαίων.
Προφήτης ο Πατάκης
«Τελικά προφήτης αποδείχτηκε ο Γιάννης Πατάκης, όταν πιτσιρίκια µε τον αδερφό µου τον ακούγαµε πριν είκοσι χρόνια στο µπλόκο της Βιοκαρπέτ να καταγγέλλει την Ε.Ε. και τις ΚΑΠ της για σχέδιο εξαφάνισης της µικροµεσαίας τάξης» τονίζει ο 25χρονος Κυριάκος Τσικριτσής που διέκοψε τις σπουδές του στην Τεχνολογία Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου και γύρισε στα οικογενειακά κτήµατα ενώ από τον Σεπτέµβρη είναι νέος αγρότης, υλοποιεί Σχέδιο Βελτίωσης και είναι µέλος του Οινοποιητικού Τυρνάβου.
Μας παίζουν στα ζάρια
Από τη Μελούνα και ο 30χρονος Θάνος Χαλκιάς, που σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος στο ΤΕΙ Λάρισας, είναι αντιπρόεδρος στον ΑΣ Τυρνάβου και µέλος στο Σύλλογο Αµβυκούχων Τυρνάβου. Ανήκει στη Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου της Μελούνας, που συµπορεύεται µε την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων στη Νίκαια. «Εµείς οι νέοι που βλέπουµε το µέλλον µας να το παίζουν στα ζάρια, δεν θα το αφήσουµε να περάσει έτσι. Να πάρουν πίσω τον εξοντωτικό φόρο στο κρασί και το τσίπουρο» τονίζει χαρακτηριστικά.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
«Από ζηµιές χαλαζόπτωσης στα αµπέλια και τα ροδάκινά µου τον Μάιο του 2014, αναρτήθηκε η πληρωµή µου αρχές του 2015. Τότε έκανα το Σχέδιο Βελτίωσής µου, το οποίο πλήρωσα και δεν πλήρωσα τον ΕΛΓΑ. Πήγα φέτος να τον πληρώσω (2.800 ευρώ) εκπρόθεσµα και ο ΕΛΓΑ Λάρισας µου είπε ότι έχασα την αποζηµίωση (13.000 ευρώ), αναφέρει ο Στέφανος Βογιατζής που από µικρός ασχολείται µε τη γη και το 1995 µπήκε στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών. Από το 2011 είναι πρόεδρος του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισµού «Η Πρόοδος» και ανήκει στην Οµάδα Παραγωγών Αργυροπουλίου, ενώ έχει τρία παιδιά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Αξιωµατικός στη Μελούνα
ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΜΑΝΟΥ
Μια µουσικός στο αµπέλι
«Πάντα θαύµαζα τις γυναίκες στα χωράφια, στα κοπάδια…Πόση δύναµη κρύβουν! Άφησα τις νότες και έπιασα την αληθινή µελωδία της ζωής, την γη που καρπίζει τον κόπο µας» αναφέρει χαρακτηριστικά η 30χρονη Ευγενία Μαµανού που γεννήθηκε στην Λάρισα και κατοικεί στον Τύρναβο. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. στο τµήµα Μουσικών Σπουδών και για χρόνια εργαζόταν σε ωδεία. Λόγω οικονοµικών συγκυρίων επέστρεψε και καλλιεργεί οικογενειακώς µεταξύ άλλων 180 στρ. επιτραπέζιο και οινοποιήσιµο σταφύλι, ενώ είναι µέλος του ΑΣ Τυρνάβου και έχει ένα γιο, τον 4χρονο Θοδωρή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡ∆ΟΥΛΗΣ
Νέοι, παλιοί, όλοι µαζί
«Όταν είσαι παιδί αγροτοκτηνοτρόφων δύσκολα ξεφεύγεις από το οικογενειακό επάγγελµα, Απλά η εποχή των παππούδων και πατεράδων µας, φαντάζει σήµερα ονειρική. Τα αιτήµατά µας κοινά και τα διεκδικούµε ενωµένοι όλοι» λέει
ο Γιώργος Βαρδούλης που κατοικεί στον Νέσσωνα Τεµπών, κατάγεται από αγροτική οικογένεια και καλλιεργεί 390 ενοικιαζόµενα στρέµµατα µε βαµβάκι, σιτηρά, βιοµηχανική ντοµάτα, φασόλι και ρεβίθι. Ανήκει στην Οµάδα Παραγωγών Βιοµηχανικής Τοµάτας του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, είναι παντρεµένος µε την Ουρανία Φουρκιώτη και έχουν τέσσερα παιδιά.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΤΑΝΗΣ
Με τρακτέρ και φορτηγό
«Με το τρακτέρ και µε το φορτηγό κατεβαίνω στο µπλόκο, αφού και τα δύο είναι ιδιότητες µου. Από τη µία του αγρότη που στενάζει κάτω από την πίεση της ΚΑΠ και από την άλλη, του αυτοκινητιστή που συµπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών και διεκδικεί τα δικά του αιτήµατα». Ο Μανώλης Ντάνης του Γεωργίου γεννήθηκε το 1991 στον Τύρναβο, όπου και κατοικεί. Κατάγεται από αγροτική και επαγγελµατιών αυτοκινητιστών οικογένεια. Οικογενειακώς καλλιεργεί 70 στρ. επιτραπέζιου και οινοποιήσιµου σταφυλιού.
«Νιώθω ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει για µας, χωρίς εµάς και δεν σκοπεύω να τους κοιτώ µε σταυρωµένα χέρια», τονίζει ο ίδιος.
ΑΡΗΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ
Στη Νίκαια κοιτάµε πρώτα το ποτάµι
«Τώρα η κυβέρνηση ζητά διάλογο, εµείς όµως ως µπλόκο Νίκαιας, πρώτα βλέπουµε το ποτάµι αν έχει νερό και µετά σηκώνουµε τα µπατζάκια µας!» δηλώνει στην Agrenda ο Άρης Πολυγένης που γεννήθηκε το 1980 στη ∆υτική Γερµανία και κατοικεί στη Λεύκη Καρδίτσας. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια και καλλιεργεί 190 στρέµµατα λαχανικά, σιτηρά, όσπρια και βαµβάκι. Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λεύκης και µέλος του ∆.Σ. της Ένωσης Οµοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Έξω οι δεινόσαυροι, μέσα το νέο αίμα στα αγροτικά μπλόκα
Λεωνίδας Λιάμης
Φρέσκα πρόσωπα, με σπουδές ανεξάρτητες, συνήθως, από το αντικείμενο του πρωτογενή τομέα και με συγκροτημένο λόγο, που χαίρεσαι να του ακούς, είναι το μεγάλο κέρδος, που φαίνεται ότι θα αφήσει, ως υποθήκη για το μέλλον του αγροτικού κινήματος, η μεγαλειώδης κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με προηγούμενο δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda.Στην πλειονότητα των µπλόκων, που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα τα ηνία της εκπροσώπησης είναι πασίδηλο ότι τα έχουν πάρει πλέον νέοι -στην ηλικία και στον τρόπο σκέψης- αγρότες και κτηνοτρόφοι, απαλλαγµένοι από συµπεριφορές που προσιδιάζουν σε... δεινοσαύρους του παρελθόντος
Βαρύ πυροβολικό στα Τέµπη
∆εν είναι τυχαίο ότι η τριάδα που συγκροτεί το βαρύ πυροβολικό στο µεγάλο µπλόκο των Τεµπών, απαρτίζεται από τον 29χρονο Παναγιώτη Καλογιάννη και τους συνοµήλικούς του Φάνη Τραγάκη και Τριαντάφυλλο Τσιντούλη, ενώ και ο «µπαρουτοκαπνισµένος» Βαγγέλης Μπούτας στη Νίκαια έβγαλε στα φώτα της... ράµπας τον νεαρό Στέλιο Τσικρικά.
«Πάµε να διεκδικήσουµε κάτι και στο επίπεδο της µείωσης του κόστους παραγωγής και στο φορολογικό, αλλά και στο ασφαλιστικό. Εάν δεν δοθεί συνολική λύση, το αγροτικό επάγγελµα οδηγείται σε αφανισµό», µας είπε ο Παναγιώτης Καλογιάννης, που σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος στο ΤΕΙ Λάρισας και καλλιεργεί 500 στρέµµατα σιτηρά, όσπρια, βιοµηχανική τοµάτα, καλαµπόκι και τριφύλλι, ενώ ο Τριαντάφυλλος Τσιντούλης έχει παρόµοιες καλλιέργειες σε έκταση 600 στρεµµάτων.
∆ικτύωση στο Νησέλι
Στον κόµβο του Νησελίου, στην Ηµαθία, το µπλόκο των αγροτών αριθµεί πάνω από 550-600 τρακτέρ και είναι από τις εκπλήξεις της κινητοποίησης. Την ευθύνη εκπροσώπησης των αγροτών εδώ έχει ο Παναγιώτης Μεσαλάς, ένας 40χρονος αγρότης 4ης γενιάς που καλλιεργεί 500 στρέµµατα βαµβάκι, ροδάκινα και µανιτάρια.
Στη Χαλκηδόνα καθοριστική συνδροµή στην οργάνωση έχει ο Θεόδωρος Νέλλας, πρώην εργαζόµενος στην Goodyear και ιδιοκτήτης εµπορικού καταστήµατος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παράτησε, όµως, το 2000 και αποφάσισε να γυρίσει στην πατρογονική γη και να αρχίσει να καλλιεργεί βαµβάκια, καλαµπόκια, αλλά και ρύζια, καλλιεργήσιµης έκτασης 500 στρεµµάτων.
Ένας πρώην γραφίστας
Πρώην γραφίστας που εργάστηκε για λίγο στην Καθηµερινή, αλλά τελικώς τον κέρδισε η αγάπη του για τη γη είναι ο 43χρονος Γιάννης Πασσαλίδης από το µπλόκο του κόµβου της Χρυσούπολης, καλλιεργητής δενδρωδών καλλιεργειών, συνολικά περίπου 160 στρέµµατα, εκ των οποίων τα µισά ακτινιδιές.
Συνήθως κινούµενος στα... µετόπισθεν, λόγω των οργανωτικών ικανοτήτων του, ο πρόεδρος του ΑΣ Νέστου, αποφάσισε να βγει µπροστά, αντί να κρατά τα... χαλινάρια των πάλαι ποτέ πρωταγωνιστών του παρελθόντος. «Βλέπω ότι η κινητοποίηση θα εξελιχθεί δυναµικά και γι’ αυτό πρέπει να το διαχειριστούµε προσεκτικά όλοι, για να µε ξεφύγει η κατάσταση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από τα 18 του στα συνδικαλιστικά
Τα 44 του χρόνια διανύει, επίσης, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, απόφοιτος του γεωργοκτηνοτροφικού τοµέα από το Λύκειο, ο οποίος καλλιεργεί 700 στρέµµατα µε τριφύλλια, καλαµπόκια και βαµβάκια. «Ζυµώνεται» µε τα συνδικαλιστικά του χώρου από όταν ήταν 18 ετών, αλλά τώρα παίρνει πιο ενεργό ρόλο και είναι από τους βασικούς οργανωτές του µπλόκου στο Τελωνείο, ενώ µετείχε και στη συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το κτήριο της πρώην Νοµαρχίας της Ροδόπης.
ΦΑΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Με δύναµη από τα Τέµπη
Στην τριάδα που συγκροτεί το βαρύ πυροβολικό στο µεγάλο µπλόκο των Τεµπών ανήκει ο 30χρονος Φάνης Τραγάκης µαζί µε τους Παναγιώτη Καλογιάννη και Τριαντάφυλλο Τσιντούλη. «Είµαστε αποφασισµένοι να µείνουµε όσο χρειαστεί, ώστε να δικαιωθούµε. Έχουµε µέχρι τώρα παραταγµένα δεξιά και αριστερά των Τεµπών 1000 τρακτέρ, αποκλείοντας συµβολικά για δύο ώρες τον δρόµο και έπεται συνέχεια. Περιµένουµε κάλεσµα µόνο από τον Πρωθυπουργό, ώστε να δώσει άµεσα απαντήσεις και λύσεις στα πολλά και χρόνια προβλήµατά µας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο 30χρονος αγρότης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΣΑΛΑΣ
«Κυψέλη» το Νησέλι
Απόφοιτος από το ΤΕΙ Λογιστικής της Λάρισας, αλλά και από µια σχολή ∆ιαφήµισης στη Θεσσαλονίκη, ο νυν πρόεδρος του ΑΣ Αλεξάνδρειας Ηµαθίας αποφάσισε να εκθέσει εαυτόν στα κοινά. Στις τωρινές κινητοποιήσεις έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των αγροτών στον κόµβο του Νησελίου. . Στον στενό πυρήνα της οµάδας του έχει µια πλειάδα 30άρηδων και 35άρηδων αγροτών οι οποίοι κάθονται µε τις ώρες στα µπλόκα και στέλνουν e-mails για να κάνουν γνωστές τις θέσεις των αγροτών στην υπόλοιπη κοινωνία.
AΣΤΕΡΙΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ
Βράζει η Νίκαια
Ο «µπαρουτοκαπνισµένος» Βαγγέλης Μπούτας στον κόµβο της Νίκαιας έβγαλε στα φώτα της... ράµπας τον νεαρό Στέλιο Τσικριτσής, ο οποίος γεννήθηκε το 1989 στον Τύρναβο και κατάγεται από αγροτική οικογένεια αµπελοκαλλιεργητών, Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και νέο µέλος του ∆.Σ. της Ενωτικής Οµοσπονδίας Νοµού Λάρισας ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «∆εν ζητούµε, απαιτούµε να ζήσουµε και να εργαστούµε στον τόπο µας αξιοπρεπώς. Το Μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί λαϊκή εξέγερση!».
-∆ηµιουργήσατε το µπλόκο της Νίκαιας, τι κλίµα επικρατεί εκεί;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Γελαδάρης στα Μάλγαρα
Γέννηµα θρέµµα παιδί της πόλης, που στα 22 του χρόνια αποφάσισε να αφήσει τη γειτονιά της Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, όπου και µεγάλωσε, προκειµένου να επιστρέψει στο χωριό και να ασχοληθεί µε την αγελαδοτροφία, είναι και ο ∆ηµήτρης Παπαδάκης, που παίζει καίριο ρόλο στην οργάνωση του µπλόκου των Μαλγάρων. Ο 39χρονος σήµερα αγελαδοτρόφος, που διατηρεί µονάδα µε 100 αρµεγόµενες αγελάδες στα Κύµινα, βλέπει πιο σφαιρικά το θέµα των διεκδικήσεων των αγροτών, σηµειώνοντας πως τόσο το φορολογικό, όσο και το ασφαλιστικό συνδέονται και µε άλλα ζητήµατα, όπως τα δάνεια.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΕΛΛΑΣ
Ισχυρή φωνή στη Χαλκηδόνα
Στη Χαλκηδόνα καθοριστική συνδροµή στην οργάνωση του µπλόκου έχει ο Θεόδωρος Νέλλας, πρώην εργαζόµενος στην Goodyear και ιδιοκτήτης εµπορικού καταστήµατος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παράτησε, όµως, το 2000 και αποφάσισε να γυρίσει στην πατρογονική γη και να αρχίσει να καλλιεργεί βαµβάκια, καλαµπόκια, αλλά και ρύζια, συνολικής καλλιεργήσιµης έκτασης 500 στρεµµάτων. Σήµερα είναι αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χαλκηδόνας και µέλος του πανελλαδικού συντονιστικού και ο λόγος του µετράει µεταξύ των αγροτών της περιοχής.