BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ένας αιώνας για τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς

Το δρόμο της σύγχρονης συνεταιριστικής ιδέας, της παραγωγής και της ευημερίας που ακολουθεί πιστά από ιδρύσεώς του ανέδειξαν με τις ομιλίες οι προσκεκλημένοι στη γιορτή του Σαββατοκύριακου στη Ζαγορά, με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του πρότυπου συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Ένας αιώνας για τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς

1
0

Από το χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τον συνεταιρισμό ως παράδειγμα για τον τόπο, υγιούς επιχειρηματικότητας, ενώ τόνισε πως η Ζαγορά μέσα από τα αιωνόβια πλατάνια, μέσα από την ιστορία της και μέσα από την ψυχή των κατοίκων της, αποδεικνύει τη δύναμη του Ελληνισμού!

«Είμαστε ως λαός και ως έθνος, ένας ανεξίθρησκος λαός. Ανεχόμαστε καθέναν και του παρέχουμε την ελευθερία να πιστεύει ό,τι νομίζει αλλά έχουμε το απόλυτο δικαίωμα ως Έλληνες να διακρίνουμε πάντοτε μέσα στην ιστορία μας, τον ιδιαίτερο δεσμό της Ορθοδοξίας με το Έθνος μας. Αυτό δεν συνιστά διάκριση. Συνιστά αναγνώριση ιστορικής αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως για τον ίδιο είναι μεγάλο στήριγμα η ευχή της Εκκλησίας και το μήνυμα της Ορθοδοξίας γενικότερα.

Αναφερόμενος στην πολιτιστική παρακαταθήκη που αποτελεί για τη Ζαγορά και την ευρύτερη περιοχή, η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ένα λίκνο του νεοελληνικού διαφωτισμού, ένα λίκνο το οποίο αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος, το γεγονός ότι ουδέποτε το ελληνικό πνεύμα, που ούτως ή άλλως δημιούργησε τον δυτικό ευρωπαϊκό πολιτισμό, έχασε την επαφή του με τη Δύση ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια.

Σε αυτόν εδώ τον χώρο, χάρη στην ευλογημένη συνεργασία του Πατριάρχη Καλλίνικου του Γ’ δημιουργήθηκε αυτή η εστία, όχι μόνο σπουδών για τους νέους ανθρώπους της εποχής, αλλά και εστία πνεύματος μέσα από μια εντελώς πρωτοποριακή βιβλιοθήκη για τα δεδομένα της περιοχής» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να ξεχνά κανείς, όταν βρίσκεται στη Ζαγορά ότι από εκεί πέρασαν φυσιογνωμίες, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος και όπως ένας μεγάλος φιλόσοφος, ο Φίλιππος Ιωάννου.

«Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτή την παρακαταθήκη. Είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε ότι εκτός από αυτό το παρελθόν, έχουμε και πρέπει να έχουμε ένα ανάλογο μέλλον εμείς οι Έλληνες. Τούτος ο τόπος μπορεί να μας εμπνέει και σαν φάρος πνεύματος, και σαν εστία δημιουργίας, αλλά κυρίως σε αυτούς τους δύσκολους χρόνους, σαν εστία ενότητας. Κυρίως τις δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες τις περάσαμε ενωμένοι. Πρέπει να μάθουμε να θυμόμαστε ότι αυτά που μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα λίγα που μας χωρίζουν» τόνισε ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στη Ζαγορά του Πηλίου με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στις δέκα και μισή το πρωί και τον υποδέχτηκαν η Υφυπουργός Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης ενώ τιμές απέδιδαν αγήματα και η μπάντα της 1ης Στρατιάς, παρουσία πλήθους κόσμου.

Στη Δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Ζαγοράς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος χάρισε στον κ. Παυλόπουλο την εικόνα του Οσίου μάρτυρος Τριαντάφυλλου, τοπικού αγίου, που θεωρείται προστάτης της περιοχής και τον χρυσό σταυρό της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης

Στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Ζαγοράς ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ζαγοράς- Μουρεσίου παρουσία των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Ζαγοράς Πατής Κουτσάφτης αναφέρθηκε στην κοσμοπολίτικη κοινότητα των Ελλήνων και στους επιφανείς δασκάλους του Διαφωτισμού. Επισήμανε ότι οι Ζαγοριανοί κατανόησαν έγκαιρα την ανάγκη συνεργασιών και έτσι έστησαν τον συνεταιρισμό πρότυπο, που μέχρι σήμερα ανθεί. Επισήμανε όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς ανέγνωσε την απόφαση του Δ.Σ. για την αναγόρευση του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη και του δόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης καθώς και δώρα, μεταξύ των οποίων βιβλία. 

Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Ζαγοράς και τη δυναμική της στο εμπόριο αλλά και στα γράμματα και τις τέχνες και εξέφρασε το θαυμασμό του για τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ζαγορίν» και την θαυμάσια 100ετή πορεία του με τα εκλεκτά προϊόντα.

Ένας συνεταιρισμός πρότυπο

Τέλος στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς δόθηκε γεύμα προς τιμήν του κ. Παυλόπουλου. Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Αντώνης Λάσκος αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία του συνεταιρισμού που ιδρύθηκε από 199 παραγωγούς στις 27 Οκτωβρίου του 1916, τα βραβεία που έχει λάβει, τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ανοδική πορεία και την προσπάθειά του να επενδύει συνεχώς σε νέες καλλιέργειες ενώ έχει υιοθετήσει την ολοκληρωτική καλλιέργεια για καλύτερη ποιότητα προϊόντων.

Επισήμανε ότι παραμένει στόχος η ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της περιοχής και ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους.

«Σήμερα μπήκε μία ψηφίδα στην ιστορία της οργάνωσης και του τόπου, με την επίσκεψή σας κ. Πρόεδρε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάσκος.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στους νόμους του 1915 που συνέβαλλαν στην δημιουργία των συνεταιρισμών με πρώτον αυτόν της Ζαγοράς. «Έχετε μεγάλη ιστορία και αντέχετε στο χρόνο. Έχετε πάρει στους ώμους σας την οικονομίας όλης της περιοχής», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τόνισε ότι ο συνεταιρισμός αποτελεί παράδειγμα υγιούς επιχειρηματικότητας και το μυστικό της επιτυχίας του έγκειται ότι ερμήνευσε σωστά τα μηνύματα για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος και εργάστηκαν με κανόνες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οικονομίας της αγοράς, αξιοποίησης της τεχνολογίας και στήριξης στο γνήσιο συνεταιριστικό πνεύμα».

Τέλος ευχήθηκε αυτή η πετυχημένη ανάπτυξη να αποτελέσει πρότυπο συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία.

Ομιλία Β. Αποστόλου

Δεν είναι μικρό πράγμα, μια κοινωνική συλλογικότητα, να κουβαλάει κληρονομιά οικονομικού πολιτισμού ενός αιώνα. Πόσο μάλλον που ο αιώνας αυτός, στην πατρίδα μας, σημαδεύτηκε από όσα μπορεί και όσα δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Αυτό που έχει καταφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου προκαλεί καταρχήν έπαινο και ευθύνη.  Είναι σπουδαίο έργο και ταυτόχρονα δύσκολο φορτίο.

Όμως η παρουσία μου εδώ δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Έχει χαρακτήρα έγνοιας συστράτευσης και στήριξης στις προσπάθειες σας.

Μόνον έτσι αποκτούν αξία οι συμβολισμοί, όταν δίνουν αφορμή για τη συνέχεια, για το καλύτερο, για την πρόοδο.

Η κυβέρνηση σήμερα είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Δεν νοείται ανάπτυξη και έξοδος από τη δύσκολη φάση που περνάμε, αν δεν ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας.

Για το λόγο αυτό έχουμε επεξεργαστεί και επεξεργαζόμαστε προγράμματα, τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε άμεσα και να δώσετε λύσεις και απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα, που σας απασχολούν στην παραγωγική, μεταποιητική και προωθητική διαδικασία των δραστηριοτήτων σας.

Και για να μην υποπέσουμε σ αυτό που έλεγε ο Παπαδιαμάντης «όπου γενικότης επιπολαιότης» αλλά και ταυτόχρονα επειδή δεν «είμαστε μάγοι και δώρα φέροντες»  με πλήρη επίγνωση της δύσκολης σημερινής συγκυρίας, ας τα πάρουμε με τη σειρά για να γίνουμε συγκεκριμένοι και σαφείς:

Όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε σκληρά μέσα σε ένα ασφυκτικά πιεστικό δημοσιονομικό περιβάλλον και πετύχαμε μια σειρά πράγματα για τον αγροτικό κόσμο και ιδίως για τους επαγγελματίες αγρότες.

Δώσαμε μάχη για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και παρά τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών τα καταφέραμε να διασφαλίσουμε αφορολόγητο για τους αγρότες (Πρώτη φορά στη χώρα μας θεσμοθετείται αφορολόγητο σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα), όπως επίσης καταφέραμε την διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 13% για τους συνεταιρισμούς.

Δώσαμε μάχη για το ασφαλιστικό  και εξασφαλίσαμε όχι μόνο τη μεταβατικότητα αλλά κυρίως το να δικαιούται ο Έλληνας αγρότης  την εθνική σύνταξη.

Νομοθετήσαμε:

  • τη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες για τη στήριξη της κτηνοτροφίας,
  • το νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη δημοκρατική του λειτουργία,
  • το εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης, ένα χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου αλλά και μια κοινωνικού χαρακτήρα παρέμβαση.

Καταφέραμε επίσης, παρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, να διαφοροποιήσουμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και για προϊόντα και καλλιέργειες  όπως οι δικές σας ( μηλοειδή – ακρόδρυα από 4 εκατ ευρώ).

Μπορεί τα ποσά να μην είναι μεγάλα, δείχνουν όμως την θέληση μας να εξορθολογήσουμε το σύστημα και να αποκαταστήσουμε αδικίες και σκοπιμότητες.

Με την ίδια αποφασιστικότητα και στην ίδια λογική θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα σε επίπεδο ΚΑΠ.

Νοικοκυρέψαμε τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων ώστε να σταματήσουμε τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς που είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα.

Η ολοκλήρωση των ενισχύσεων και επενδύσεων που εκκρεμούσαν από το 2008 μέχρι τέλος του έτους, παρά τα  δεκάδες γραφειοκρατικά προβλήματα, σκοπιμότητες και αβλεψίες, αποδεικνύουν την θέληση μας να συγκρουσθούμε με ότι καθυστερεί τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παραγωγών.

Ανοίγουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα τα πρώτα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν ιδιωτικές – συλλογικές – συνεργατικές και δημόσιες επενδύσεις στον  αγροτικό χώρο.

Στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν  μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν με τις προβλεπόμενες ενισχύσεις  μια σειρά από τα ζητήματα και τις ανάγκες που έχει ο Συνεταιρισμός σας και αναφέρετε στο υπόμνημα - μελέτη που μας έχετε αποστείλει.

 

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

1)Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (σχέδια βελτίωσης) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την καλύτερη διείσδυση στις αγορές.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι νέοι γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 500.000 € όταν πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ όταν πρόκειται για συλλογικές επενδύσεις μέχρι 2.000.000 €. 

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%, και μπορεί να προσαυξηθεί κατά 20% στις κατηγορίες: συλλογικές επενδύσεις, επενδύσεις σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, επενδύσεις από νέους γεωργούς. 

Εξετάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ένταξης των γεωργικών συν/σμών ως δικαιούχων των σχεδίων βελτίωσης έτσι ώστε να επωφεληθούν της προσαύξησης του 20%, αλλά και του αυξημένου ύψους επένδυσης  μέχρι τα 2.000.000 €.

2) Στήριξη για επενδύσεις στην μεταποίηση/ εμπορία και παραγωγή  νέων  προϊόντων

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους υποσχετικούς και σημαντικούς τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και την έξοδο από την στασιμότητα.

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η καλύτερη αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και η τόνωση της απασχόλησης.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί καθώς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 10.000.000, με ποσοστό ενίσχυσης 50%.

Νέα δεδομένα για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι η ενίσχυση της μεταποίησης με τελικό προϊόν μη γεωργικό όπως η ζυθοποιεία, η παραγωγή αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά, η παραγωγή αιθέριων ελαίων, η αξιοποίηση παραπροϊόντων κ.ά. και η ενίσχυση των επαγγελματιών αγροτών για επενδύσεις μεταποίησης.

3) LEADER

Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου εντάσσεται στην πρόταση της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER – τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων».

Στο πλαίσιο του Προγράμματος  μπορείτε να εντάξετε για χρηματοδότηση παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες συμβάλλουν με άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ακόμη, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα  που συμβάλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας. 

4) Συνεργασία

Το Μέτρο 16 του ΠΑΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνεταιρισμό σας γιατί στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, καθώς και πιλοτικά έργα και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διαδικασιών και τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του Μέτρου αυτού έχετε την ευκαιρία να αναζητήσετε επίσης νέες καλλιεργητικές πρακτικές και πρακτικές  παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης για την κάλυψη της οργάνωσης και του συντονισμού της συνεργασίας ανέρχεται σε 30.000 € ,αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια και σε 60.000 €, αν αφορά το σύνολο της χώρας, με 100% ενίσχυση από το ΠΑΑ.

Οι δαπάνες για την υλοποίηση της συνεργασίας ενισχύονται στο 100% και με μέγιστο ύψος μέχρι 120.000 € αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια, ενώ αν αφορά στο σύνολο της χώρας μέχρι 240.000 €.

Με το Μέτρο 16 μπορείτε επίσης  να χρηματοδοτηθείτε με σκοπό:

  • τη δημιουργία και ανάπτυξη μικρών αλυσίδων εφοδιασμού
  • τη δημιουργία τοπικών αγορών (Αγορών Παραγωγών - Farmers' Markets σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία)

Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων με νομική οντότητα στην οποία θα προσδιορίζεται ο επικεφαλής εταίρος και θα διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας (σύμφωνο συνεργασίας).

Τα μέλη των συνεργασιών μπορούν να είναι παραγωγοί, συνεταιρισμοί, ενώσεις παραγωγών, επαγγελματικές οργανώσεις, μεταποιητές, έμποροι λιανικής, Δήμοι, καταναλωτές και οργανώσεις τους. Και τέλος,

5) σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα αντικατάστασης οπωροφόρων δέντρων. Είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή σας και γι αυτό θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Δίνουμε προτεραιότητα στο υπομέτρο 8.2  του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές.

Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών.

Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών καστανιάς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό .

Όμως γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό, διερευνούμε τη δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση:

  • οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης
  • αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές
  •  ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και οι αμυγδαλιές
  • προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων.

Επίσης διερευνούμε βάσιμα την δημιουργία  φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων η και πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε  δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, σε κοντινή στην περιοχή σας  τοποθεσία.

Έχω χρέος να σας πω και μερικές λεπτομέρειες γιατί , γνωρίζοντας το χώρο , έχω τη πεποίθηση ότι αν δεν υλοποιήσετε εσείς ένα σημαντικό μέρος από αυτά δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να το κάνει κάποιος άλλος φορέας στη χώρα μας.

Είναι όλα αυτά και άλλα πολλά τα χρηματοδοτικά και ενισχυτικά εργαλεία που έχετε στα χέρια σας. Δεν έχετε παρά να ανασκουμπωθείτε, να επεξεργαστείτε προτάσεις με βάση τις ανάγκες σας  και τεκμηριωμένες να τις καταθέσετε.

Εμείς θα βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με τον Συνεταιρισμό σας, το Δήμο και τους Φορείς της περιοχής, προκειμένου να διευκολύνουμε κάθε επενδυτική και αναπτυξιακή προσπάθεια σας, προς όφελος των παραγωγών και της περιοχής σας.

Η συνεργατικότητα, η ομοθυμία και η συλλογικότητα που επιδεικνύετε στις παραγωγικές σας δραστηριότητες, φέρνει απτά αποτελέσματα και  καθιστά τον συνεταιρισμό σας μοντέλο συνεταιτεριστικότητας και πηγή αναπτυξιακής αισιοδοξίας, κάτι που το χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο σε τούτη την περίοδο που η πατρίδα μας δοκιμάζεται ποικιλότροπα.

Φίλες και φίλοι,

Περάσαμε τις δύσκολες ημέρες. Ανοίγεται μπροστά μας ένας βατός δρόμος. Ο αγροτικός χώρος έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αφού όλα τα στοιχεία  δείχνουν ότι η ανοδική πορεία που είχαν το 2015 το εισόδημα των αγροτών και οι εξαγωγές θα συνεχιστούν και τη φετινή χρονιά.

Θέλω λοιπόν τελειώνοντας να σας διαβεβαιώσω ότι ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από τη δοκιμασία που περνάει, και έχοντας ως αρχή ότι το τοπικό είναι οικουμενικό, ότι το τοπικό είναι πανελλαδικό, θα είμαστε δίπλα σας και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας για να πάμε όλοι μαζί μπροστά και να βγούμε από τα δύσκολα.

Κ. Αγοραστός: Η Ζαγορά δείχνει το δρόμο στο αύριο της συνεταιριστικής ιδέας.

Ο μοναδικός δρόμος για τη χώρα είναι η παραγωγή τόνισε για άλλη μια φορά από τη Ζαγορά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ζαγορά «της ιστορίας, του πολιτισμού, των αγώνων, αλλά πρωτίστως της παραγωγής», κρατά εδώ και έναν αιώνα την ύπαιθρο ζωντανή. «Δείχνει το δρόμο για το αύριο, δίνει μήνυμα συνεργασίας, ρεαλισμού, υπευθυνότητας αλλά ένα μήνυμα ρηξικέλευθο ότι η κοινωνική ευημερία έρχεται μέσα από παραγωγή των υγειών δυνάμεων της εξωστρέφειας και της δημιουργίας. Αυτό το μήνυμα είναι ο μόνος δρόμος για το αύριο στη χώρα. Γιατί η κοινωνική ευημερία και παραγωγή πάνε μαζί κι όχι να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανέχειας της φτώχειας της πελατειακής διαδικασίας. Ένας είναι ο δρόμος η παραγωγή. Εμείς ως Περιφέρεια βοηθάμε να μείνει ο κόσμος και η Ζαγορά είναι η μόνη περιοχή που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει δουλειά και συνεργασία ο κόσμος μένει στον τόπο του. Χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ότι αυτό συνεπάγεται σταθερό φορολογικό σύστημα, γρήγορη δικαιοσύνη και βοήθεια στη δημιουργία για να υπάρχει προστιθέμενη αξία», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Αραχωβίτης: Προϋποθέσεις και προοπτικές για ανάπτυξη της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

«Και μόνον το βάρος των 100 χρόνων ζωής του συνεταιρισμού Ζαγοράς είναι από μόνο του μια ευθύνη.  Αν το δούμε σε συνδυασμό με την σημερινή εύρωστη κατάστασή του, σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, τότε η ευθύνη για μια ουσιαστική συζήτηση και τοποθέτηση για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος γιγαντώνεται, ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για συνεταιρισμούς στις εκτεταμένες ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας.

Έχοντας αυτό σαν βάση, θα ξεκινήσω με το νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Για το ΣΥΡΙΖΑ ήταν χρέος προς τον αγροτικό κόσμο η διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς που να θέτει ξανά τις βασικές διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.

Η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία και η θεμελίωσή του σε νέες, υγιείς βάσεις, προάγει συλλογικά όχι μόνο το κέρδος αλλά και την ευημερία ως κοινωνικό αγαθό. Μετά από έναν χρόνo από την ανάληψη της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες συνέχισης της αγροτικής παραγωγής με προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και οικονομικώς προσιτά στον καταναλωτή αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας τιμές στον παραγωγό που να επιτρέπουν την αξιοπρεπή παραμονή των ανθρώπων του μόχθου στην ύπαιθρο.

Ο πρώτος στόχος του νέου νόμου είναι διπλός: η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των παραγωγών στην Συνεταιριστική Ιδέα αλλά και η δημιουργία στιβαρών παραγωγικών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών. Γι’ αυτό προβλέπεται ρητά η υποχρέωση παράδοσης του 80% της παραγωγής των μελών στον Συνεταιρισμό. Απ’ ότι θυμάμαι από την τοποθέτηση σας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το καταστατικό του δικού σας επιτυχημένου συνεταιρισμού, προβλέπει παράδοση του συνόλου της παραγωγής.

Ο νόμος διασφαλίζει ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας και ανάδειξης των διοικήσεων παρέχοντας τον άμεσο έλεγχο των μελών με την εφαρμογή της αρχής: «ένα μέλος – μία μερίδα – μία ψήφος» που αποτρέπει τον εσκαμμένο συγκεντρωτισμό για τον έλεγχο του συνεταιρισμού.  Η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών προβλέπεται ρητά για την λήψη πολύ συγκεκριμένων αποφάσεων, που έχουν να κάνουν με την περιουσία και την βιωσιμότητα των Οργανώσεων. Φαινόμενα του παρελθόντος όπου μια «ομάδα» λάμβανε κρίσιμες αποφάσεις, τελείωσε οριστικά.

Η ολιγοσταυρία των 1/3 για την εκλογή οργάνων διοίκησης εξασφαλίζει την εισαγωγή της Απλής Αναλογικής και της δημοκρατικότητας στην λειτουργία των οργανώσεων, αποτρέποντας φαινόμενα ελέγχου διοικήσεων από κατευθυνόμενες πλειοψηφίες.

Προβλέπεται ακόμη η εναλλαγή των προέδρων με περιορισμένο αριθμό θητειών, ούτως ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα καθεστωτισμού.

Οι ευθύνες για τον εκφυλισμό των συνεταιρισμών, αλλά ακόμα  χειρότερα της ιδέας του συνεργατισμού στον αγροτικό χώρο, βαρύνουν εξίσου όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Με την ανοχή τους, τη συγκάλυψη των ατασθαλιών, και την ψηφοθηρική τους πελατειακή πρακτική, απέκτησαν ισχυρά ερείσματα στο συνεταιριστικό χώρο.

Οι λόγοι της διάλυσης ήταν πολλοί και γνωστοί σε όλους. Άσκοπο να τους επαναλάβω αλλά θα σταθώ και σε έναν, κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό. Το ξεπούλημα της ΑΤΕ είχε τραγικές συνέπειες για τον οικονομικό στραγγαλισμό των συνεταιρισμών αλλά και των μικρών παραγωγών. Πάνω σε αυτό προστέθηκε και η οικονομική κρίση, που στην κατάστασή τους οι περισσότεροι συνεταιρισμοί δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν.

Είναι βαθιά μας πεποίθηση όμως, ότι οι συνεταιρισμοί παραγωγών, με βάση το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε,  μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστική  διέξοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο του ίδιου του συνεταιριστικού κινήματος όσο και των μικρομεσαίων παραγωγών που συμμετέχουν  σε αυτό.

Κατανοούμε βέβαια ότι υπάρχουν εμπόδια για την ανάπτυξη της αγροτικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, με βασικότερο από αυτά, το θέμα της διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων των συνεταιρισμών και την προστασία τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό και την εξυγίανσή του. Η διαρκώς διογκούμενη φοροδιαφυγή ωθεί στην άνθηση της εμπορίας αγροτικών προϊόντων χωρίς παραστατικά. Αυτόν τον δρόμο δεν μπορούν να ακολουθήσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και συνεπώς να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, η γραφειοκρατία και η διάλυση των υπηρεσιών από την αποστελέχωσή τους τα χρόνια των μνημονίων δημιουργούν ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, σε αυτά προστίθενται οι δυσκολίες όταν πρόκειται για συνεταιρισμούς ορεινών ή και μειονεκτικών περιοχών, οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζουν αυξημένο αριθμό ιδιαίτερων προβλημάτων.

Για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να αναλάβουμε δράση και να ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση.

  • Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα για την σημερινή κυβέρνηση. Το αίσθημα δικαίου πρέπει να επιστρέψει στην συνείδηση του πολίτη.
  • Η αναδιάρθρωση του κράτους είναι απαραίτητη ώστε να καταστεί δυνατή η ουσιαστική  εξυπηρέτηση του πολίτη και ασφαλώς και των συνεταιρισμών, αλλά και σε τελική ανάλυση η αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων και η δίκαιη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
  • Επιπλέον, οι μειονεκτικές περιοχές και τα εγγενή προβλήματα που τις χαρακτηρίζουν, και άρα επηρεάζουν και τους συνεταιρισμούς στις περιοχές αυτές, είναι απαραίτητο να ειδωθούν ξεχωριστά, και με ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι γνωστό ότι από τον Πυλώνα ΙΙ, η εξισωτική δίνεται στους ενεργούς γεωργούς κατέχοντες αγροτική γη σε αυτές τις περιοχές, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας. Αυτό προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1307/2013 όπως ισχύει. Επομένως δημιουργείται η ανάγκη για εξεύρεση μιας ουσιαστικής επιπλέον στήριξης που να στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις περιοχές αυτές και να απευθύνεται στοχευμένα στους κατοίκους τους ώστε να εξαλειφθεί η ισοπέδωση που προκαλεί η ισχύουσα πρόβλεψη. Αλλά και η αναθεώρηση του ΠΑΑ δίνει συνεχώς την δυνατότητα βελτίωσης των υφιστάμενων σήμερα μέτρων, ώστε να ωφεληθούν προνομιακά οι συνεταιρισμοί των περιοχών αυτών.

Τέλος, η εξωστρέφεια και η καινοτομία που πρέπει να χαρακτηρίζουν την υγιή και δυναμική επιχειρηματικότητα είναι επίσης οι διαστάσεις εκείνες που θα πρέπει να ενισχύονται ιδιαίτερα.

Ελπίζω η συζήτηση να οδηγήσει σε άμεσες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας μας».

Σπύρος Καχριμάνης: Αναστολή του νόμου για τους συνεταιρισμούς και αφορμοίωση της συνεταιριστικής νομοθεσίας άλλων χωρών

Την αναστολή εφαρμογής του τρέχοντος νόμου για τους συνεταιρισμούς, τη θεσμοθέτηση από τη Βουλή διευρυμένου νομοπαρασκευαστικού οργάνου, με δέσμευση κομμάτων και κοινωνικών εταίρων σχετικά με τις προδιαγραφές του νόμου και την αφομοίωση της συνεταιριστικής νομοθεσίας άλλων χωρών και δημιουργία υποδειγματικών συνεταιρισμών ζήτησε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Καχριμάνης, υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης στο «Ποτάμι» στα πλαίσια της παρουσίας του για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Α.Σ. Ζαγοράς.
Επιπλέον, ο Σπ. Καχριμάνης ανέφερε ότι «η νέα διαδικασία παραγωγής συνεταιριστικής νομοθεσίας, θα πρέπει να συνδυαστεί με ορισμένα άμεσα φορολογικά, διαρθρωτικά και αναπτυξιακά μέτρα όπως για παράδειγμα το ΦΠΑ των αγροεφοδίων στην Ιταλία είναι 4% και στην Ελλάδα 24%.»

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις του Ποταμιού για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς:
Στα 101 χρόνια ύπαρξης συνεταιριστικής νομοθεσίας στη χώρα μας, μόνο ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς επιβίωσε με 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, τα οποία και εόρτασε από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016.
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ποτάμι Σπύρος Καχριμάνης στην ομιλία του στην Ζαγορά στις 3 Σεπτεμβρίου, η θνησιμότητα και οι παθογένειες των αγροτικών συνεταιρισμών στην χώρα μας, είναι αποτέλεσμα της συγκρουσιακής διαδικασίας νομοθέτησης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ενώ οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι θέλουν να δημιουργήσουν έναν θεσμό που θα ενώνει, επιχειρούν να παράγουν την σχετική νομοθεσία με εντάσεις και αντεγκλήσεις. Βάζουν δηλαδή στο προζύμι βιτριόλι και περιμένουν το ψωμί να είναι γλυκό και θρεπτικό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Αρ. Κλήμης, η πλέον εξέχουσα περί την συνεταιριστική νομοθεσία προσωπικότητα στη χώρα μας, για τον νόμο περί συνεταιρισμών του 1979, "Ίσως κανένα άλλο νομοσχέδιο (ούτε καν το Σύνταγμα) να συζητήθηκε τόσο πολύ και με τόσες αοριστίες, επαναλήψεις, επεκτάσεις σε άλλα θέματα και ζωηρούς διαπληκτισμούς ... Και ίσως σε κανένα άλλο νομοσχέδιο να μην έγιναν τόσες τροποποιήσεις στη Βουλή".
Η κακή ποιότητα νομοθέτησης για τους συνεταιρισμούς, αποδεικνύεται επίσης αν συγκριθεί με αυτήν των Ανωνύμων Εταιρειών. Ο νόμος 2190 του 1920 περί Α.Ε., εξακολουθεί  να ισχύει με τον ίδιο αριθμό και αυτό αποτελεί τεράστιο δείγμα θεσμικής συνέπειας και συνέχειας του κράτους. Οι ελάχιστες τροποποιήσεις που έχει υποστεί έγιναν στη βουλή "αναίμακτα", κατόπιν ώριμης και ήρεμης διαβούλευσης και χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αντίθετα, στην νομοθέτηση για τους συνεταιρισμούς, έχουν υπάρξει 7 ριζικές αλλαγές νόμων και περί τις 200 τροποποιήσεις. Κάθε νέος νόμος ερχόταν να ανατρέψει και όχι να βελτιώσει τον προηγούμενο και ήταν κάθε φορά προϊόν μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ των κομμάτων και κατ' επέκταση την κοινωνίας και των μελών των συνεταιρισμών.
Για να σταματήσει λοιπόν η θνησιμότητα των συνεταιρισμών στη χώρα μας, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που παράγεται η συνεταιριστική νομοθεσία και συγκεκριμένα πρέπει να υπάρξει:

  1. Αναστολή εφαρμογής του τρέχοντος νόμου, ως δείγμα καλής θέλησης και προς ακύρωση των συγκρούσεων.
  2. Θεσμοθέτηση από την Βουλή διευρυμένου νομοπαρασκευαστικού οργάνου, με δέσμευση κομμάτων και κοινωνικών εταίρων σχετικά με τις προδιαγραφές του νόμου όπως π.χ. ότι ο νόμος θα τροποποιείται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία και μετά την παρέλευση ικανού αριθμού ετών, π.χ. 20, ώστε να "εξαναγκάζονται" τα κόμματα προς συνετές και συναινετικές αποφάσεις. Χώρες με προηγμένους συνεταιρισμούς, έχουν τέτοιες προδιαγραφές στην συνεταιριστική τους νομοθεσία.
  3. Αφομοίωση συνεταιριστικής νομοθεσίας άλλων χωρών και δημιουργία υποδειγματικών συνεταιρισμών. Και τα δύο αυτά μέτρα αποτελούν πάγιες καλές πρακτικές στον διεθνή συνεταιριστικό χώρο.

Όπως συμπλήρωσε ο Σπύρος Καχριμάνης, τα παραπάνω δεν αρκούν από μόνα τους στη παρούσα χρονική στιγμή, διότι "το κύτταρο" των συνεταιρισμών, ο Έλληνας αγρότης, απειλείται με άμεση εξαφάνιση. Επομένως, η νέα διαδικασία παραγωγής συνεταιριστικής νομοθεσίας, θα πρέπει να συνδυαστεί με ορισμένα άμεσα φορολογικά, διαρθρωτικά και αναπτυξιακά μέτρα, εκ των οποίων τα κρισιμότερα είναι:

  • Η φορολογία, το ΦΠΑ και το κόστος ενέργειας στον γεωργικό τομέα, πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν αναλογικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τώρα, αντίκεινται στην αρχή των ίσων ευκαιριών. Το ΦΠΑ των αγροεφοδίων στην Ιταλία είναι 4% και στην Ελλάδα 24%!
  • Ηλεκτρονικό τιμολόγιο για το έλεγχο της φοροαποφυγής και των ελληνοποιήσεων, οι οποίες κρύβουν τεράστια φορολογητέα ύλη.
  • Δεσμευτικές ημερομηνίες (με ρήτρες), προκήρυξης και έγκρισης προγραμμάτων.
  • Πλήρως ηλεκτρονική αξιολόγηση προγραμμάτων, χωρίς διαμεσολάβηση υπαλλήλων.
  • Εξόφληση προγραμμάτων εντός 60 ημερών και εξόφληση τιμολογίων επί πιστώσει στους προμηθευτές.
  • Με την έγκριση των προγραμμάτων, ταυτόχρονη έγκριση τραπεζικού δανεισμού.
  • Άμεση έναρξη συζητήσεων και διαδικασιών για την δημιουργίας αγροτοσυνεταιριστικής τράπεζας, διότι έχουν παγώσει οι επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα, λόγω της ανεπάρκειας των εμπορικών τραπεζών να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες του τομέα.

3/9/2016-Ζαγορά
Σπύρος Καχριμάνης
Υπεύθυνου τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Το Ποτάμι

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία