BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Τα έσπασαν με τη ΝΔ για τη φέτα οι κτηνοτρόφοι

Απογοητευμένοι μετά από την πολύωρη συζήτησή τους έφυγαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου συζήτησαν με επιτελείο του κόμματος για το ζήτημα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά και της προστασίας της φέτας, καθώς το κόμμα φαίνεται ανυποχώρητο στη θέση του υπέρ της ψήφισης της εν λόγω συμφωνίας.

Τα έσπασαν με τη ΝΔ για τη φέτα οι κτηνοτρόφοι

0
0

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 2.30 το μεσημέρι της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τελικά δεν κατέστη δυνατό να δώσει το «παρών» στη συνάντηση, γεγονός που δυσαρέστησε τους κτηνοτρόφους.

Τη θέση του επικεφαλής της συζήτησης ανέλαβε ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρούσα ήταν και η νέα τομεάρχης αγροτική Ανάπτυξης της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, αλλά και οι αναπληρωτές τομεάρχες Γιώργος Στύλιος και Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολύωρες τοποθετήσεις εκατέρωθεν οδήγησαν τελικά σε διάσταση απόψεων μεταξύ ΝΔ και κτηνοτρόφων. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά μετά την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να τεθεί υπό ψήφιση και στα εθνικά κοινοβούλια. Αν έστω και ένα δεν την επικυρώσει τότε η συμφωνία δε θα ισχύσει και οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να είναι το ελληνικό.


Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Μιχάλης Τζιότζιος  κατέστησε εξ αρχής σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι το μόνο που ζήτησαν από τη ΝΔ ήταν η ηθική στήριξη στο ζήτημα της φέτας. «Το μόνο που επιδιώκουμε είναι η ηθική στήριξή μας. Θέλουμε αν είναι δυνατόν να ακουστούν 300 όχι στη συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε.

Παρόλα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να έχει αντίθετη γνώμη από τους αγρότες. Το «γαλάζιο» επιτελείο έδειξε ανυποχώρητο στη θέση του ότι η συμφωνία τελικώς ενδυναμώνει τη θέση των Ελλήνων παραγωγών, ενώ δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Έτσι το στρατόπεδο της ΝΔ φαίνεται ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, κάτι που δυσαρεστεί τους κτηνοτρόφους σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Στέργιο Κύρτσιο. «Η ΝΔ πιστεύει ότι η συμφωνία είναι στο σωστό δρόμο. Εμείς είμαστε στην τελείως αντίθετη πλευρά. Το κόμμα φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη θέση που ακολούθησε στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ψηφίσει τη συμφωνία. Ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα». Ο ίδιος, δε, υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι απογοητευμένοι καθώς η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και μήνες και όχι τώρα. Τόσο ο Μιχάλης Τζιότζιος όσο και ο Στέργιος Κύρτσιος, μαζί με μερίδα κτηνοτρόφων αποχώρησαν από τη συζήτηση, πριν αυτή λάβει τέλος, καθώς δυσαρεστήθηκαν από την ανυποχώρητη στάση του κόμματος.

Στα «πηγαδάκια» των κτηνοτρόφων, ακόμη, σχολιάστηκε έντονα και η πρόσφατη αποπομπή του Γιώργου Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγροτική Ανάπτυξης της ΝΔ. Ο Γιώργος Κασαπίδης, είχε αντιδράσει στην ψήφιση της συμφωνίας από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, πράγμα που ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους. Φωνές, μάλιστα, στα εν λόγω πηγαδάκια θεωρούν ότι η αποπομπή αυτή θα έχει κάποιο μικρό πολιτικό κόστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποπομπή Κασαπίδη έφερε Αραμπατζή στο αγροτικό της ΝΔ

H βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή αντικαθιστά τον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη στη θέση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλαγές στη «σκιώδη κυβέρνηση» της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ αυτών και η καθαίρεση του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μια κίνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Πειραιώς δεν είναι καθόλου τυχαία. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κασαπίδης είχε προχωρήσει πρόσφατα σε ατυχείς δηλώσεις στο παρασκήνιο με αφορμή την φέτα και την συμφωνία CETA με τον Καναδά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, ο κ. Κασαπίδης τάχθηκε κατά των ευρωβουλευτών του κόμματος που ψήφισαν την τελική συμφωνία στην Ευρωβουλή και αυτό όταν η ίδια η Νέα Δημοκρατία τους έχει στηρίξει επίσημα λέγοντας σε ανακοίνωση της ότι «η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά (CETA) φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν» και ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτή μάλλον ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς είναι το δεύτερο παράπτωμα του βουλευτή Κοζάνης μέσα σε λίγες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κασαπίδης είχε πρωτοστατήσει και στην υπόθεση της ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για το «Τάμα του Έθνους», η οποία μετά από εντολή Μητσοτάκη αποσύρθηκε.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αντικαθίσταται ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, από την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτή Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή.

Στη θέση της κυρίας Αραμπατζή, αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Τέλος, τη θέση του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατείχε ο εκλιπών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος, καταλαμβάνει ο βουλευτής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας.

Αστήρικτοι οι ισχυρισμοί μη κατοχύρωσης της φέτας λέει ο Αυγενάκης

Τα πυρά του προς την κυβέρνηση στρέφει για ακόμη μια φορά με άρθρο του ο  Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης για τους λανθασμένους χειρισμούς της απέναντι στο ζήτημα της φέτας, ενώ παράλληλα αναφέρεται στα «ευρύτερα ευεργετήματα» που παρέχει η υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι».

Ο Γραμματέας τονίζει ότι η εν λόγω συμφωνία φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «εάν η συμφωνία ήταν ευνοϊκή για τα καναδικά συμφέροντα είναι βέβαιο ότι οι Καναδοί τυροπαραγωγοί δεν θα δήλωναν εξοργισμένοι με την κυβέρνησή τους».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «Στο δικό μας γήπεδο έχουμε πλήρη κατοχύρωση, καμία παραχώρηση. Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε.. Η μόνη δυνατότητα είναι να εξάγει η Ε.Ε., δηλ. η Ελλάδα, φέτα στον Καναδά».

Ολόκληρο το άρθρο του Λευτέρη Αυγενάκη έχει ως εξής:


«Εάν η συμφωνία ήταν ευνοϊκή για τα καναδικά συμφέροντα οι Καναδοί τυροπαραγωγοί δεν θα δήλωναν εξοργισμένοι με την κυβέρνησή τους»

Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα.

Ωστόσο, παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Ειδικά για τη φέτα, οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι.  Πρώτον στο δικό μας γήπεδο πλήρη κατοχύρωση, καμία παραχώρηση. Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε.. Η μόνη δυνατότητα είναι να εξάγει η Ε.Ε., δηλ. η Ελλάδα, φέτα στον Καναδά.

Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές.  Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία καθώς:

- ο Καναδάς δέχεται τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ

- από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.

- σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά ( ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης “Made in Canada”)

- κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.

Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής)..

Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς.

Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Η Ιταλία και η Γαλλία, που αντιμετώπιζαν ακριβώς το ίδιο θέμα, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι τα ιταλικά και γαλλικά τυριά  ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοντζόλα και μίνστερ θα απολαμβάνουν στην καναδική αγορά την ίδια ακριβώς προστασία όπως η ελληνική φέτα.

Από την άλλη, εάν η συμφωνία ήταν ευνοϊκή για τα καναδικά συμφέροντα είναι βέβαιο ότι οι Καναδοί τυροπαραγωγοί δεν θα δήλωναν εξοργισμένοι με την κυβέρνησή τους.

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Βλέπουν Μητσοτάκη για Φέτα οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

Να αλλάξει θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της ψηφοφορίας της συμφωνίας και στο ελληνικό κοινοβούλιο θα ζητήσουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο AgroNews ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Τζιότζιος, από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα.

Στην συνάντηση που ξεκίνησε στις 2.30 το μεσημέρι συμμετέχει πολυμελής αντιπροσωπεία (Γκίζας, Γιάννης Γκρίνιας, Τσινιόπουλος, Λειβαδίτης, Γυφτάκης, Βλάχος, Νίκος Παλάσκας, Αντώνιος Αναστάσιος, Δόκος, Γκουρομπίνος, Γιαννακάκης, Μιχάλης Τζιότζιος, Κύρτσιος Αστέριος, Μολώνης Δημήτρης, Στέφος, Τόπας).

Σύμφωνα με τον Θεσσαλό κτηνοτρόφο «όταν το θέμα πρωτοήρθε στην επιφάνεια το 2013 με τη σύμφωνη γνώμη της τότε επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρώπη Μαρίας Δαμανάκη, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν να δουν τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Σαμαράς για να μη χαλάσει τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, έκανε δημόσια τοποθέτηση υπέρ της συμφωνίας, αφού αυτή τη θέση είχε πάρει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υφυπουργός τότε ήταν ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Τελικά δεν μας δέχτηκε ο πρωθυπουργός αλλά ο ιδιαίτερός του κ. Κώστας Μπούρας, ο οποίος μας είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάρει πίσω το λόγο του».

Βολές και από τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ Νικήτα Πρίντζο

Καταστρεπτική για την ελληνική κτηνοτροφία χαρακτηρίζει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, ενώ παράλληλα καλεί τους παραγωγούς και τους φορείς τους να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψήφος που θα κληθούν να δώσουν γι΄ αυτό το θέμα στη Βουλή θα τους στιγματίσει για όλη τους τη ζωή, προσθέτει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΒΟΛ:

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού  Συνεταιρισμού  Βόλου – ΕΒΟΛ  Κος  Νικήτας Πρίντζος έκανε την κατωτέρω δήλωση σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την φέτα. 

Διαφωνώ και θλίβομαι, για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την εξαίρεση της Ελληνικής φέτας από Προστατευόμενο Προϊόν.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA), θα είναι καταστρεπτική για την Ελληνική Κτηνοτροφία. 

Δυστυχώς οι Έλληνες Ευρωβουλευτές συνέπραξαν σε μια απόφαση καταστροφική για τον Κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας.

Συμφωνώ και στηρίζω απόλυτα τις αποφάσεις των κτηνοτρόφων και των οργάνων τους.

Πραγματικά πιστεύει κανείς από τους Έλληνες Πολιτικούς ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στην Κτηνοτροφία ύστερα από  αυτήν την απόφαση;

Όλοι συμφωνούμε  και ομονοούμε ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία μας για να μπορέσει να συμπαρασύρει σε άνοδο και τη γεωργία. Αυτή η απόφαση είναι βέβαιο ότι οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψήφος που θα κληθούν να δώσουν γι΄ αυτό το θέμα στη Βουλή θα τους στιγματίσει για όλη τους τη ζωή.

Καλώ όλους τους κτηνοτρόφους, τις Οργανώσεις τους, τους Τυροκόμους, τις Γαλακτοβιομηχανίες και όλους τους παραγωγούς και φορείς  να υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. (από το οποίο στο παρελθόν είχαμε θετική ανταπόκριση για το ίδιο θέμα.)

Ο Αγροτικός  Κόσμος πιστεύω ότι θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει τη θέση όχι μόνο των Κομμάτων για το θέμα αυτό αλλά και για τον κάθε Βουλευτή και θα πράξει αναλόγως όταν έρθει η ώρα.

Σε ότι με αφορά, με τις μικρές μου δυνάμεις, θα πράξω ότι είναι δυνατόν και με κάθε μέσο θα στηρίξω τις προσπάθειες του Κτηνοτροφικού κόσμου και των φορέων για μπλοκάρισμα της εφαρμογής της επαίσχυντης αυτής απόφασης.

Σύσκεψη στις 4 Μαρτίου στον Τύρναβο

Έκτακτη γενική συνέλευση των κτηνοτρόφων με αποκλειστικό θέμα τη φέτα στο Εμαννουήλειο Πνευματικό κέντρο στον Τύρναβο το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:00 το πρωί αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης θα ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι για τη συγκεκριμένη συμφωνία με τον Καναδά, για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αλλά και θα αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης των φορέων.

Το «παρών» καλούνται να δώσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Θεσσαλίας, αλλά και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της χώρας, ομοσπονδίες κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), οι τυροκόμοι της Ελλάδος, οι γαλακτοβιομήχανοι και ο ΣΕΒΓΑΠ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρει αναλυτικά:

Έγινε την Τρίτη 21-02-2017 στον Τύρναβο έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αποκλειστικό θέμα την φέτα και την συμφωνία με τον Καναδά. Ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει έκτατη γενική συνέλευση των κτηνοτρόφων στο Εμαννουήλειο Πνευματικό κέντρο στον Τύρναβο το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:00 το πρωί για να ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους για την συγκεκριμένη συμφωνία, τις επιπτώσεις που αυτήν θα έχει στον κλάδο της κτηνοτροφίας και τρόπους αντίδρασης.

Επειδή χάσαμε την μάχη της Ευρωβουλής όχι όμως και τον πόλεμο καλούμε στην γενική συνέλευση τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Θεσσαλίας για να εκφράσουν τις απόψεις τους μπροστά στους κτηνοτρόφους και να πάρουν θέση για την επικείμενη ψήφιση της συμφωνίας CETA στην ελληνική Βουλή.

Ταυτόχρονα καλούμε όλους τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της χώρας, τις ομοσπονδίες των κτηνοτρόφων, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), τους τυροκόμους της Ελλάδος, τους γαλακτοβιομήχανους και τον ΣΕΒΓΑΠ όπως παρευρεθούν για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η παρουσία όλων είναι πέρα από επιτακτική και αναγκαία για την επιβίωση τόσο της κτηνοτροφίας όσο και του κλάδου της μεταποίησης δηλαδή όλης της αλυσίδας της φέτας.

Μπλόκο για CETA στη βουλή ζητούν οι Οικολόγοι

Η Φέτα είναι μόνο η αρχή προειδοποιεί με ανακοίνωσή του, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.
«Με τις διατλαντικές συμφωνίες όπως διαμορφώθηκαν, η στρατηγική ανοικτών οριζόντων στο εμπόριο  περνάει από την υποβάθμιση των καθεστώτων προστασίας για τα προϊόντα των μικρών χωρών και παραγωγών», τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Παράλληλα επισημαίνουν πως: Η υπερψήφιση της CETA στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, έδειξε με ένα απτό παράδειγμα για την Ελλάδα τους κινδύνους που εγκυμονεί  η νέα συμφωνία διατλαντικού εμπορίου για τις μικρές χώρες και παραγωγές.

Η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, η φέτα,  δεν μπόρεσε να κατοχυρωθεί στην Καναδική αγορά (και μέσω αυτής και σε άλλες). Το δικαίωμα να παράγονται προϊόντα τύπου φέτας από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που το έκαναν μέχρι τώρα στον Καναδά, παράγοντας ένα τελείως διαφορετικό προϊόν, λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα με το όνομα φέτα, υπερίσχυσε των δικαιωμάτων για την προστασία του προστατευόμενου όρου ονομασίας προέλευσης του ελληνικού προϊόντος, επισημαίνουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων έχει ως εξής:

Η υπερψήφιση της CETA στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, έδειξε με ένα απτό παράδειγμα για την Ελλάδα τους κινδύνους που εγκυμονεί  η νέα συμφωνία διατλαντικού εμπορίου για τις μικρές χώρες και παραγωγές. Η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, η φέτα,  δεν μπόρεσε να κατοχυρωθεί στην Καναδική αγορά (και μέσω αυτής και σε άλλες). Το δικαίωμα να παράγονται προϊόντα τύπου φέτας από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που το έκαναν μέχρι τώρα στον Καναδά, παράγοντας ένα τελείως διαφορετικό προϊόν, λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα με το όνομα φέτα, υπερίσχυσε των δικαιωμάτων για την προστασία του προστατευόμενου όρου ονομασίας προέλευσης του ελληνικού προϊόντος.

Ας μη δεχτούμε την παραπλάνηση: δεν αποτελεί διαπραγματευτική επιτυχία το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία και προστασία για το δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας το ότι δεν θα επιτρέπεται στους μεγάλους ανταγωνιστές τους να χρησιμοποιούν ελληνικές σημαίες,  σύμβολα και λέξεις που παραπέμπουν σε ελληνικό προϊόν. Πολύ ξεκάθαρα για την περίπτωση της φέτας, αποδεικνύεται αυτό που όλοι θεωρητικά συζητούσαμε για την CETA, ότι με τις διατλαντικές συμφωνίες όπως διαμορφώθηκαν, η στρατηγική ανοικτών οριζόντων στο εμπόριο  περνάει από την υποβάθμιση των καθεστώτων προστασίας για τα προϊόντα των μικρών χωρών και παραγωγών. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι κατάφεραν να προστατεύσουν τα ονομαστά τους τυριά, παρμεζάνα και ροκφόρ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν το γεγονός και συμπαρίστανται στην Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που καταγγέλλουν ότι η συμφωνία ρίχνει στο κάδο των αχρήστων τον αγώνα όλων αυτών που πάλεψαν για πολλά χρόνια για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, δήλωσε σχετικά: «Η περίπτωση της φέτας δείχνει ξεκάθαρα το αναγκαίο και επείγον του αιτήματος που τίθεται από πολλούς μαζικούς φορείς για την ακύρωση της προσωρινής εφαρμογής της CETΑ: Η Ελληνική Βουλή έχει το ιστορικό καθήκον να φέρει το θέμα σε ψήφιση άμεσα και να μπλοκάρει τη διαδικασία της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας CETA. Η φέτα είναι μόνο η αρχή!»


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία