BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στους δρόμους οι αγρότες, κάλεσμα στην Agrotica για το συλλαλητήριο

Συλαλλητήριο διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica προανάγγειλε για το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, με το μέλος της Ρίζο Μαρούδα να σημαίνει προσκλητήριο προς όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας και να τους υπενθυμίζειπως “από το σπίτι και τον καναπέ δεν κερδήθηκε τίποτε”.

20200128_113110

Λεωνίδας Λιάμης

7
1

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν μέλη της Επιτροπής για να γνωστοποιήσουν την κινητοποίηση, ο κ. Μαρούδας σημείωσε πως “θέλουμε να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των αγροτών και την κτηνοτρόφων και να στείλουμε και ένα μήνυμα διεκδίκησης στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ κι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει με συνέπεια τις αντιλαϊκές πολιτικές που απειλούν τη βιωσιμότητα του χώρου”.

Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής χαρακτήρισε τα μπλόκα ως τη μοναδική μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση, ενώ κάλεσε τους αγρότες «να πιστέψουν ότι τα τρακτέρ είναι δύναμη» και υπενθύμισε προς τους αδρανείς συναδέλφους του πως “οτιδήποτε κατακτήθηκε από τον κλάδο μέχρι στιγμής, ήταν αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων και των μπλόκων που έστηναν σε όλη τη χώρα”.

Ο κ. Μαρούδας δεν παρέλειψε επίσης να χαιρετίσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και όσους ετοιμάζονται στην Πέλλα και τη Φλώρινα, αλλά και να καταγγείλει “τον κυβερνητικό αυταρχισμό που εκφράστηκε με την αποστολή των ΜΑΤ. Πρέπει να πούμε πως ασκούνται αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, γιατί καταλαβαίνουν πως οι πολιτικές που ασκούν θα βγάλουν ακόμη περισσότερο κόσμο στους δρόμους”.

 Ανέφερε ακόμη πως στόχος των κινητοποιήσεων  είναι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος και σε ξεκλήρισμα των οικογενειών τους τις οποίες δεν θα μπορούν να τις συντηρήσουν.

 Προμετωπίδα των διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη είναι η εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. “Διεκδικούμε να πληρωνόμαστε με βάση το κόστος παραγωγής συν ένα μεροκάματο για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζήσουμε και τις οικογένειές μας” εξήγησε ο ίδιος για να προσθέσει πως δεν στέκει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στη νομοθεσία, διότι όπως είπε “ήδη η ίδια κυβέρνηση παρέχει κατώτατη εγγυημένη τιμή για τα φωτοβολταϊκά, στα διόδια και αλλού”.

 Βασικό αίτημα των αγροτών είναι και το αγροτικό πετρέλαιο, με τον κ. Μαρούδα να τονίζει πως “δεν μπορεί να πληρώνουμε το πετρέλαιο στα 1,40 ευρώ το λίτρο, όταν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση τιμή είναι στα 0,60 ευρώ το λίτρο” και να υπενθυμίζει πως “προεκλογικά από τη Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως θα υπάρξει επιστροφή, αλλά στον προϋπολογισμό δεν βρήκαν ούτε ευρώ για να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα των αγροτών”. Στο σημείο αυτό μάλιστα,  καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λέγοντας  πως “είναι θράσος και ψέμα του Βορίδη να λέει ότι δεν υπήρξε προεκλογική δέσμευση από τη ΝΔ για το αγροτικό πετρέλαιο”.

Ως προς τα άλλα αιτήματα, ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα του ΕΛΓΑ, με την επισήμανση πως “θέλουν να τον ιδιωτικοποιήσουν” αλλά και στο ασφαλιστικό το οποίο για το 87% των αγροτών που ζουν με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, τα 120 ευρώ το μήνα, σημαίνουν για ένα ζευγάρι 2.700 ευρώ το χρόνο. “Είναι μεγάλο το ποσό, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις παροχές που έχουμε από το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ενότητας Πέλλας, Χρήστος Καμτσής, τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πολύ μεγάλα και όσο δεν δίνονται λύσεις διογκώνονται.

«Από το σπίτι και τον καναπέ δεν κερδίθηκε ποτέ τίποτα, οι αγώνες δύνονταν στο δρόμο. Χρειάζεται μαζικός αγώνας και συμμετοχή για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ούτως ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να καλλιεργούμε» τόνισε.

«Στον νόμο Πέλλας το 2019 ήταν μια χρόνια καλή από πλευράς παραγωγής αν εξαιρέσουμε ζημιές χαλαζιού. Επί τρεις μήνες έπεφτε χαλάζι κι είχε καταστρέψει τον νομό. Τέλη του Γενάρη και ακόμη δεν έχουν έρθει εκτιμήσεις για τις ζημιές που είχαμε τον Απρίλιο», υπογράμμισε.

Σε κινητοποιήσεις προχωρά τις επόμενα ημέρες και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Διαμάντω Κρητικού.

«Παλεύουμε μόνοι μας για να μπορέσουμε να αποδώσουμε στα σπίτια μας κι στον εαυτό μας. Η κτηνοτροφία έχει μειωθεί κατά 40%. Νέοι άνθρωποι δεν έχουν μείνει στον τόπο μας και δεν υπάρχουν αγροτικά χέρια. Δεν βγαίνουμε στον δρόμο από αντίδραση», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-01-2020 12:20ΤΡΑΚΩΝ

Κύριε Μαρούδα, η ψήφος είναι δύναμη, κι όχι τα τρακτέρ... Κι αν δεν απατώμαι, στις προηγούμενες εκλογές, ο λαός ψήφισε Μνημόνια... κατά 80%....τώρα αν το μέτρο του κλεισίματος των δρόμων αποδώσει... αμφιβάλω (μόνο για μερικούς αγροτοπατέρες που μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία). Αν θέλετε να έχετε τον κόσμο μαζί σας κι όχι εναντίον σας, ανοίξτε τα διόδια (που είναι παράνομα κι αντισυνταγματικά) κι αφήστε τον κόσμο να περνάει ελεύθερα (όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, περί ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών).Επίσης κάντε κατάληψη στις εφορίες που πλέον ανήκουν σε ιδιώτες, όπως και το ταμείο του κράτους. Αλλά μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία