Οι διαδηλωτές μπήκαν όλοι μαζί στους χώρους της έκθεσης Agrotica, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο.
Νωρίτερα, στην εμπορική πύλη επί της Εγνατίας, αγρότες από τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα, τον Τύρναβο, την Πελοπόννησο, αλλά και την Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώθηκαν για να κάνουν ξεκάθαρο πως «παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και την ΚΑΠ της ΕΕ» όπως αναφέρει και το πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Οι αγροτοσυνδικαλιστικές ενώσεις ετοιμάζονταν εβδομάδες για την διαδήλωση αυτή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, τα τρακτέρ που θα υπήρχαν συμβολικά στο σημείο δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν την πόλη λόγω κίνησης και δεν θα καταφθάσουν τελικά στη διαμαρτυρία. Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες,η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με μία μικρή καθυστέρηση καθώς περίπου 15 πούλμαν είχαν κολλήσει στην κίνηση στο κέντρο της πόλης.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα στα μπλόκα μας και σήμερα διοργανώνουμε αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο με στόχο να δείξουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους» ανέφερε από τα μεγάφωνα ο κ. Μαρούδας, παραθέτοντας τα αιτήματα των διαδηλωτών.
«Ζητάμε και απαιτούμε κατώτερες συγκεκριμένες τιμές ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε, μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να μπορούμε να σταθούμε στα χωράφια μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια» σημείωσε.
Παράλληλα έθιξε το θέμα της επιστροφής του πετρελαίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αθετεί την προεκλογική της δέσμευση.
«Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να δοθούν συντάξεις αξιοπρέπειας και να καλυφθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ» πρόσθεσε και τόνισε «είναι προβλήματα που μας οδηγούν στο ξεκληρισμα αν δεν λυθουν για να μπορέσουμε κι εμείς να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».
Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας πως «από τον καναπέ δεν κερδίζεται τίποτα».
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της κινητοποίησης των αγροτών έχει προκληθεί μποτιλιάρισμα στο ένα ρεύμα της Εγνατίας που έμεινε ανοικτό καθώς και στους υπόλοιπους κεντρικούς δρόμους της πόλης, λόγω του μεγάλου όγκου των οχημάτων.
Φωτογραφίες: Μαρίνα Κάππου
Του Λεωνίδα Λιάμη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη για την… τιμή των όπλων στο ένα ρεύμα της οδού Εγνατίας, προκαλώντας μποτιλιάρισμα έξω από την πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 1η Φεβρουαρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο πλαίσιο της 28ης Agrotica.
Μέλη από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από τη διεθνή έκθεση και κρατώντας πανό και σημαίες διαδήλωσαν για σειρά αιτημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, τα τρακτέρ που θα υπήρχαν συμβολικά στο σημείο δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν την πόλη, λόγω της μεγάλης κίνησης, ενώ υπήρξαν και άλλα περίπου 15 λεωφορεία με διαδηλωτές τα οποία «φράκαραν» στο μεγάλο μποτιλιάρισμα και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο χώρο του συλλαλητηρίου.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα στα μπλόκα μας και σήμερα διοργανώνουμε αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο με στόχο να δείξουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους» δήλωσε ο κ. Μαρούδας, προσθέτοντας πως «ζητάμε και απαιτούμε κατώτερες συγκεκριμένες τιμές προκειμένου να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε και μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορούμε να σταθούμε στα χωράφια μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια».
Έθιξε επίσης το θέμα της επιστροφής του πετρελαίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αθετεί την προεκλογική της δέσμευση και σημείωσε πως είναι ανάγκη «να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να δοθούν συντάξεις αξιοπρέπειας και να καλυφθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ. Είναι προβλήματα που αν δεν λυθούν προκειμένου να μπορέσουμε και εμείς να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, θα οδηγηθούμε σε ξεκλήρισμα».
Παράλληλα ο κ. Μαρούδας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας, για άλλη μια φορά, πως «από τον καναπέ δεν κερδίζεται τίποτα».
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών οι αγρότες είχαν αποκλείσει το δρόμο επί της Εγνατία οδού, ενώ περίπου στις 13:30 εισήλθαν ειρηνικά μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ φωνάζοντας συνθήματα.
Η συμμετοχή πάντως, περιορίστηκε σε μερικές εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, από διάφορους αγροτικούς συλλόγους κυρίως από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, ενώ το «παρών» έδωσαν κι αγροτοσυνδικαλιστές από άλλες περιφέρειες της χώρας. Την ίδια στιγμή μέσα στους χώρους της Agrotica γινόταν το αδιαχώρητο από δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους, οι οποίοι ενημερώνονταν για τα εκθέματα της έκθεσης.
03-02-2020 08:19Fanis
Ουτε απο τον καναπε ουτε με το κλεισιμο των δρομων θα γινει κατι.Τα μετρα που κατα την γνωμη μου θα εφεραν αποτελεσμα ειναι; Να σταματησουμε να πληρωνουμε με το μηνα τις υπερογκες εισφορες στο ΕΦΚΑ και τις εισφορες στονΕΛΓΑ που πληρωνουμε λες και ασφαλιζουμε καραβι και να σταματισουμε σιγα σιγα να τροφοδοτουμε τη αγορα με προιοντα που εμεις παραγουμε ωστε να αισθανθουν την ελλειψη πρωτα στην τσεπητους και μετα στην κοιλια τους
Απάντηση