Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες με συνολικό κόστος 232 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που είχε ήδη εφαρμοστεί και για τα έτη 2022 και 2023, καθώς και πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο, διάστημα υψηλών αγροτικών καταναλώσεων, που θα παρέχεται από τη ΔΕΗ.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στη Βουλή, αγρότες προχώρησαν στον προσωρινό, συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης στα Δέντρα Τυρνάβου, ενώ στο Ζάρκο Τρικάλων άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα την Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», Λάμπρος Τσέκας, αναφέρθηκε στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή των αγροτών στο παναγροτικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου στην Agrotica.
Αγρότες από διάφορες περιοχές, όπως Σέρρες, Κιλκίς, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη κ.α., επέλεξαν συμβολικά να αποκλείσουν μία από τις πύλες της έκθεσης Agrotica στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Τα τρακτέρ τους παραμένουν παραταγμένα έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ- Helexpo και επιβεβαιώνουν, παράλληλα, ότι θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην έκθεση Agrotica έως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.
Εκπρόσωποι των αγροτών σε μπλόκα δηλώνουν πως περίμεναν την ανακοίνωση ενός μόνιμου μέτρου - και μάλιστα με νόμο - για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και ισχυρότερες παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος θεωρώντας «ελάχιστη» την επιπλέον έκπτωση 10% στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ.
Από το μέτωπο της ΔΕΘ οι αγρότες επισημαίνουν ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό», με τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του μπλόκου Δεβρενίου, Κωνσταντίνο Χατζηπαραδείση να δηλώσει «καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας».
«Δεν πάει άλλο. Καταλαβαίνουμε ότι στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλία, είναι όμως και οι άλλες περιοχές. Αν μπερδεύουν το τεύτλο με το μαρούλι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» αναφέρει αγρότης από την Πέλλα.
Παράλληλα, συνάδελφοί τους από την Θεσσαλία δηλώνουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι «κοροϊδία» και ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο ενώ οι αγρότες της Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι όσα άκουσαν αποτελούν «εμπαιγμό».
Οι αγρότες της Χαλκιδικής υποστηρίζουν πως το μέτρο για το πετρέλαιο είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων χωρίς να αποκλείουν ακόμη και την κάθοδο των τρακτέρ τους στην Αθήνα.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Για κοινό συλλαλητήριο στην Agrotica καλούν το Σάββατο οι Μακεδόνες αγρότες
Με ανοικτή πρόσκληση προς τους αγρότες της Θεσσαλίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στείλουν ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γυρίσουν στις δουλειές τους αν δεν εξασφαλίσουν βιώσιμες λύσεις για τον καθημαγμένο πρωτογενή τομέα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, την έλλειψη ελέγχων στην αγορά και την ολέθρια νέα ΚΑΠ, που οργάνωσαν οι αγρότες από τη Μακεδονία, πάνω στο πλακόστρωτο της νότιας πύλη της ΔΕΘ το οποίο είχε κατακλυστεί από νωρίς με κόσμο, με πολλά νέα παιδιά και μεγάλο αριθμό από τρακτέρ, μελισσοκομικά φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα.
«Εάν έκανα κάποια λάθη στο παρελθόν, ζητώ συγγνώμη, γιατί εκτός από κριτική ξέρω να κάνω και αυτοκριτική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής, εν μέσω χειροκροτημάτων από το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και υπό τους εκκωφαντικούς ήχους των αναμμένων μηχανών των τρακτέρ και των κορναρισμάτων τους κι απηύθυνε επίσημο κάλεσμα στους αγρότες της Θεσσαλίας για συμπόρευση, ώστε να ακούσει η κυβέρνηση τις φωνές των ανθρώπων που παράγουν πλούτο για να ζήσουν 10 εκατομμύρια Έλληνες και να σκύψει να δώσει λύσεις.
«Αντί να κάνετε το συλλαλητήριό σας στη βόρεια πύλη το ερχόμενο Σάββατο, να έρθετε εδώ που είμαστε τώρα με τα τρακτέρ μας και με τριπλάσια δύναμη από τη σημερινή, να στείλουμε μαζί το μήνυμα σε όλους εκείνους που δεν έχουν κάνει τίποτε τα τελευταία 25 χρόνια για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, πως αυτοί οι ανόητοι έχουν πλέον ομονοήσει και έχουν γίνει μια γροθιά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγής. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο είναι κοινά και διευκρίνισε πως επειδή είναι πάρα πολλά, στο υπόμνημα που έχει ετοιμαστεί -και θα παραδοθεί από αντιπροσωπεία στο γραφείο του πρωθυπουργού, με την αξίωση να υπάρξει άμεσα μιμα συνάντηση μαζί του και να δώσει λύσεις- έγινε μια ιεράρχηση με τα βασικότερα από αυτά, εστιάζοντας στην ΚΑΠ και στο ενεργειακό.
Ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, υπογράμμισε ακόμη πως αυτή τη φορά η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν στο παρελθόν και από τη σοβαρότητα που θα δείξει το αγροτικό κίνημα, θα κριθεί και το πόσο σοβαρά θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες των Βρυξελλών και των Αθηνών που έχουν φέρει σε αυτό το κατάντημα τον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ευρώπη. Νομοθετούν για εμάς, χωρίς εμάς, το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει, οι τιμές των προϊόντων υποχωρούν διαρκώς, ενώ στο ράφι ανατιμώνται και τη χαριστική βολή στον πρωτογενή τομέα την έδωσε νέα ΚΑΠ, αυτό το έκτρωμα κι ο όλεθρος, που μας επιφύλαξε φέτος 20 ευρώ δικαιώματα και κατάργησε την ενίσχυση από το πρασίνισμα, διότι με τα οικολογικά σχήματα δεν θα πάρει κανείς χρήματα», ανέφερε και έστειλε το μήνυμα ότι «τα τρακτέρ θα μείνουν εδώ για τέσσερις ημέρες και όταν φύγουν συντεταγμένα όπως ήρθαν σήμερα, να ξέρετε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις. Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει προσπάθεια να κλειστούν ραντεβού στην Αθήνα με τους αρχηγούς των κομμάτων και θα τους ζητηθεί να συγκληθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου όλοι να καταθέσουν τις θέσεις τους και να κρίνουμε τη στάση τους».
Λίγο νωρίτερα ο παραγωγός Κώστας Χατζηπαραδείσης, από το μπλόκο του Δερβενίου, με σπασμένη φωνή από τη συγκίνηση, είπε πως «κάθε πρωί μπαίνουν στο σπίτι της κάθε οικογένειας, είτε με το ψωμί, είτε με το γάλα, είτε με το λάδι. Δεν γίνεται να μην υπάρχουμε», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του συγκεντρωμένου πλήθους.
Ο νεαρός Στέφανος Στεφανίδης από τη Δήμητρα Σερρών ξεσήκωσε και αυτός το συγκεντρωμένο πλήθος με την από καρδιάς προτροπή του «να μην γυρίσουμε στα σπίτια μας αν δεν πάρουμε κάτι, γιατί δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουμε ηττημένοι. Μη σκύβετε το κεφάλι και πάμε στον αγώνα», ενώ ιδιαίτερα μαχητική ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Μποτρότσου, από τον Α. Σ. Κομοτηνής, ο οποίος ανεβαίνοντας στην εξέδρα τόνισε χαρακτηριστικά «σας χαιρετίζω από τη φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, που υποκινείται από την οργή και τη μεγάλη κοροϊδία που υφιστάμεθα κατά τις συναντήσεις με τους υπουργούς και τους αρμοδίους. Πρέπει να ενωθούμε, όπως κάνουμε εδώ σήμερα και μαζί να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ημέρα για την ελληνική γεωργία. Γιατί καλά είναι να μιλάμε για γεωργία ακριβείας και GPS στα μηχανήματα, αλλά όταν τα χωράφια μας είναι ξερικά γιατί δεν έχουμε αρδευτικό σύστημα και η έκτασή τους είναι 5-10 στρέμματα, δεν μπορούμε να μιλάμε για το κερασάκι στην τούρτα».
«Ζητάμε να έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε και να το κάνουμε με αξιοπρέπεια. Όχι στις ελληνοποιήσεις που αποτελούν θηλιά στο λαιμό των παραγωγών», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Χίτογλου, ο οποίος στηλίτευσε την έλλειψη βούλησης να παταχθεί το μείζον πρόβλημα του νοθευμένου μελιού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών συλλόγων.
Σε αγώνα διαρκείας προέτρεψε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θ. Καρυπιδης σημειώνοντας πως «είμαστε ο κρίκος που τραβάει το μεγαλύτερο φορτίο και δεν μας δίνει κανείς σημασία. Από το 2016 μέχρι σήμερα ο κλάδος έχασε το 69% των επιδοτήσεων. Έκοψαν το 70% της εξισωτικής, έδωσαν βοσκοτόπια στο Κολωνάκι και ήρθε και η νέα ΚΑΠ και μας πήρε το πρασίνισμα, γιατί μη μου πείτε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κτηνοτρόφους κάποιο από αυτά τα οικολογικά σχήματα. Την ίδια στιγμή η τιμή του γάλακτος μας είπαν ότι θα κατέβει από το 1,65 ευρώ το κιλο, στο 1,30 ευρώ το κιλό, αλλά στο ράφι η φέτα δεν βλέπουμε να κατεβαίνει και το ίδιο συμβαίνει και με το αρνί και τα άλλα προϊόντα, με την αισχροκέρδεια να καταστρέφει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή, γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι».
Την αγωνία του για το μέλλον του πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση και της νέας γενιάς που μπήκε στο επάγγελμα, εξέφρασε ο νέος αγρότης Δημήτρης Σιανίδης από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και ζήτησε να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση, ενώ συνάδελφός του από τον Α.Σ. Πύδνας – Κολινδρού, βροντοφώναξε, πως «δεν είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές. Αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε μια βιώσιμη δουλειά για την οικογένειά μας και τον τόπο μας, διότι εδώ και 25 χρόνια τα προβλήματα παραμένουν άλυτα».
Κάλεσμα στους αγρότες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιβίωσης και ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ώστε να δοθεί ελπίδα και προοπτική στους νέους και στην ελληνική ύπαιθρο, απηύθυνε ο πρόεδρος του Α.Σ. Γιαννιτσών, Γιώργος Σιδηρόπουλος, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις πολιτικές που ακολουθούνται διαχρονικά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως η ΚΑΠ κι η Πράσινη Ατζέντα, που προάγουν την ανισότητα μεταξύ ευρωπαίων και των αγροτών τρίτων χωρών, των οποίων τα προϊόντα εισάγονται ανεξέλεγκτα στις ευρωπαϊκές αγορές. Αγρότης από τις Σέρρες που συμμετέχει στη διαμαρτυρία τόνισε πως ο πρωτογενής τομέας πρέπει να ενισχυθεί εδώ και τώρα, να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μπορέσουν να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους γιατί πλέον στα χωριά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έμειναν γέροι και σκυλιά.
Αφορολόγητο πετρέλαιο σους αγρότες όπως δίδεται στους εφοπλιστές, αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα και αλλαγή της ΚΑΠ, ζήτησε ο μελισσοκόμος Γιάννης Θεοδωρίδης από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοινώθηκε από το συντονιστικό των Μακεδόνων αγροτών, στις 5 μ.μ., θα υπάρξει νέα συνάντηση στο πλακόστρωτο της νότιας πύλης της ΔΕΘ, προκειμένου να γίνει στη συνέχεια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προς το Νικόλαος Γερμανός όπου θα διεξαχθούν τα επίσημα εγκαίνια της Agrotica από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Στο νότιο τόξο της ΔΕΘ τα τρακτέρ των Μακεδόνων για 4ήμερο συλλαλητήριο
Πάνω από 300 τρακτέρ έχουν παρκάρει μπροστά στη νότια πύλη της ΔΕΘ, από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να μεταφέρουν στον πολιτικό κόσμο τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, με αφορμή και τα εγκαίνια της 30ής Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Αgrotica».
Στις 12 το μεσημέρι, κατεύθασαν στο σημείο 150 τρακτέρ από Πέλλα, Χαλκηδόνα και Κιλκίς για να συναντήσουν τους αγρότες από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες. Στο ίδιο σημείο το μεσημέρι θα γίνουν ομιλίες με αντικείμενο τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και αργότερα οι αγρότες θα επισκεφθούν την έκθεση.
Για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα μιλά ο πρόεδρος του Πανσερραΐκού Συλλόγου Αγροτών, Διαμαντής Διαμαντόπουλος με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου να αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια για τους Έλληνες αγρότες. «Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η νέα ΚΑΠ, που κόβει τις επιδοτήσεις. Σιτηρά, βαμβάκι, τριφύλλι, είναι καλλιέργειες που μόνο με την εμπορική τιμή δεν μπορούν να σταθούν» εξηγεί ο ίδιος. «Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες» συμπληρώνει, για να σχολιάσει στη συνέχεια την οξύμωρη κατάσταση των εξαγωγών. «Την ώρα που ευρωπαϊκή ένωση προωθεί τη δική της πράσινη ατζέντα με τους αμέτρητους περιορισμούς και τα πολύ αυστηρά στάνταρτ, βλέπουμε από τον Προμαχώνα καθημερινά να περνούν χιλιάδες τόνοι με πατάτες, σιτηρά, καλαμπόκια από τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν ούτε στο ελάχιστο αυτές τις κοστοβόρες πρακτικές που ακολουθούμε εμείς. Αυτή η συνθήκη δεν μας αφήνει καμία άλλη επιλογή από το να βγούμε στο δρόμο» δήλωσε στο agronews.gr o κ. Διαμαντόπουλος
Δίπλα του, ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος χαρακτήρισε το συλλαλητήριο πρωτόγνωρο ως προς την μαζικότητά του. «Είναι ανάλογο με το βάρος που σηκώνουν οι αγρότες» είπε, κάνοντας λόγο για ένα «ταξίδι χωρίς επιστροφή». «Θέλουμε να περάσουμε ένα πολιτικό μήνυμα, όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά σε όλες τις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και αρέσκονται να λένε πως ο πρωτογενής τομέας είναι ατμομηχανή της οικονομίας. Να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να βρούνε λύσεις. Θέλουμε να περάσουμε επίσης και ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, γιατί στο ταξίδι από το χωράφι στο ράφι, όλοι είμαστε θύματα» υποστήριξε.
Οι αγρότες από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες συναντήθηκαν στο Δερβένι και από εκεί πάνω από 200 τρακτέρ και οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο πέρασαν νωρίτερα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση το Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Με μαύρες σημαίες στα τρακτέρ, φέρετρα σε αγροτικά οχήματα αλλά και ρυθμικές κόρνες, αυτήν την ώρα βρίσκονται καθοδόν. Ξεκίνησαν από την στην οδό Λαγκάδα, έστριψαν στην Καραολή και Δημητρίου από το δημαρχείο Παύλου Μελά, θα συνεχίσουν στη Δενδροπόταμου, στην 26ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης, για να καταλήξουν στη ΧΑΝΘ.
Αγρότες από τα Κουφάλια και τα Γιαννιτσά συναντήθηκαν στα φανάρια του Αγίου Αθανασίου και κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη μέσω της δυτικής εισόδου ενώ θα ακολουθήσουν και αγρότες από το Κιλκίς.
Από την Επανομή και τη Χαλκιδική ξεκίνησαν κάποιοι αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι περισσότεροι όμως αποφάσισαν να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη με τα αγροτικά τους οχήματα. Στη συγκέντρωση που θα γίνει το μεσημέρι στο νότιο τόξο της ΔΕΘ θα συμμετέχουν και δεκάδες μελισσοκόμοι που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Νικήτη της Χαλκιδικής.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καΐκια από τη Μηχανιώνα έφτασαν στον Θερμαϊκό και αναμένεται να ανάψουν πυρσούς.
*Με πληροφορίες από «εφημερίδα Μακεδονία»
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Ο σχεδιασμός για την είσοδο 300 τρακτέρ στην Agrotica, ταυτόχρονα μπλόκα εθνικής
του Λεωνίδα Λιάμη
Μορφοποιείται σταδιακά το πλάνο των αγροτών της Μακεδονίας για την αυριανή είσοδο 300 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη διοργάνωση μαζικού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, λίγες ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της 30ης Agrotica.
Στο μεταξύ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με μπλόκα όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία. Το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου, έκλεισε η Εθνική Οδος Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα από μπλόκο αγροτών στην Αταλάντη και συγκεκριμένα από 50 τρακτέρ και 70 άτομα.
Όπως πληροφορείται το Agronews, οι αγρότες από το νομό Σερρών θα ξεκινήσουν στις 6 το πρωί με μια δύναμη τουλάχιστον 100 τρακτέρ και σε κονβόι υπολογίζουν ότι θα φτάσουν στο Δερβένι περίπου στις 10 το πρωί. Εκεί, αναμένεται να ενωθούν με αγρότες από τη Λητή, το Δρυμό και άλλα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά. Από το Δερβενι, μέσω της οδού Λαγκαδά, από τη βόρεια είσοδο της πόλης, με αστυνομική συνοδεία, εκτιμούν ότι περίπου στις 11 το πρωί θα έχουν καταφέρει να φτάσουν στη νότια πύλη της ΔΕΘ, στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ, όπου και σκοπεύουν να παραμείνουν και για τις 4 ημέρες της Agrotica.
«No Farmers – No Food» - Οι νέοι αγρότες της Λάρισας μίλησαν
Νωρίς το πρωί προγραμματίζουν να ξεκινήσουν και οι αγρότες από την Πέλλα. Το πλάνο είναι να έχουν τουλάχιστον 70 τρακτέρ, με αφετηρία τα Γιαννιτσά και να συναντηθούν στη Χαλκηδόνα με συναδέλφους τους από τα Κουφάλια και την επαρχία Παιονίας του Κιλκίς. Υπολογίζεται ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουν ένα μπλοκ με περίπου 100 ελκυστήρες, που θα φτάσουν στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης γύρω στις 10.30 - 11.00 το πρωί, ώστε να οδηγηθούν από την αστυνομία στην περιοχή της ΧΑΝΘ, μέσω της Λεωφόρου Νίκης.
Ανάλογο σχεδιασμό έχουν εκπονήσει και οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 8 το πρωί με περίπου 25 τρακτέρ από τον Κόμβο Μουδανιών, όπου διατηρούν εδώ και μέρες ένα ισχυρό μπλόκο και ήδη κλείνουν συμβολικά την εθνική οδό για 2-4 ώρες κάθε μέρα. Θα φτάσουν στη Θερμή όπου θα ενωθούν μαζί τους αγρότες της περιοχής, αλλά και μελισσοκόμοι οι οποίοι, στα υπάρχοντα τρακτέρ, θα συνδράμουν και με περίπου 70 φορτηγά. Κατόπιν, γύρω στις 9.30 – 10 το πρωί, θα κινηθούν και αυτοί συντεταγμένα μέσω της οδού Βούλγαρη, με κατεύθυνση την πλατεία ΧΑΝΘ.
Αγρότες από την Ημαθία, περίπου την ίδια ώρα, αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους πάνω στην Εγνατία, στον κόμβο Κουλούρας και να αποκλείσουν την κίνηση των οχημάτων για περίπου ένα τέταρτο.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Συνεννόηση Μητσοτάκη με αγρότες στη Βόνιτσα και οι επόμενες κινήσεις μπλόκων
Πιθανό ενδεχόμενο να διασταυρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αγρότες κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας αφήνουν διαρροές στον Τύπο, με αφορμή τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία, στα οποία θα δώσει το παρών ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.
Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στη διασταύρωση Λευκάδα-Βόνιτσα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού, ενώ αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε φίλους και στελέχη της ΝΔ σε καφέ στην πόλη της Βόνιτσας. Με αυτό το δεδομένο, διόλου δεν αποκλείεται κάποιοι αγρότες να επιδιώξουν μια συνάντηση ή έστω μια συνομιλία μαζί του.
Το εν λόγω σενάριο είναι εν γνώσει του πρωθυπουργικού επιτελείου, με διαρροές από το Μαξίμου να αναφέρουν πως εφόσον τεθεί το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν θα φοβηθεί τον διάλογο και θα δώσει στους αγρότες τις απαντήσεις του εφ' όλης της ύλης. «Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την οδό της χαμηλής έντασης, ενώ μονίμως απευθύνει προσκλητήριο διαλόγου στους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, σημειωτέον, αναζητούνται μονίμως μέτρα ανακούφισης των ζητημάτων που ανακύπτουν» αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα από το Μαξίμου.
Ταυτόχρονοι αποκλεισμοί στη Εθνική Οδό
Τα βήματα κλιμάκωσης και συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα μπλόκα της Θεσσαλίας τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων της Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιανουαρίου στον Παλαμά Καρδίτσας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η συμφωνία στα αιτήματα διεκδίκησης, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή σε κινητοποίηση το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ.
Ακόμα, αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιούνται από κοινού και ταυτόχρονα οι αποκλεισμοί εθνικών οδών και δρόμων όπου έχουν στηθεί τα μπλόκα. Την Τετάρτη 31/1 σε κάθε μπλόκο θα γίνουν οι αποκλεισμοί στις 4 το απόγευμα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της E65 στη Καρδίτσα. Τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας, έχοντας εκλέξει τις συντονιστικές τους επιτροπές, συμμετείχαν στη σύσκεψη με "μαχητική διάθεση". Εκπρόσωποι από τα μπλόκα Πλατυκάμπου Λάρισας, Αλμυρού και Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, Ζάρκου και Καλαμπάκας Τρικάλων όπως ακόμη και της Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας βρέθηκαν στον Παλαμά, όπου μετέφεραν εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στα μπλόκα, συζήτησαν τα αιτήματά τους και τις μορφές κλιμάκωσης που θα ακολουθήσουν.
Σε ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναγράφεται:
Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των συνεταιρισμών
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα μας, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αφετηρία τα συσσωρευμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι παραγωγικοί αγρότες και συνεταιρισμοί.
Στις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία του Covid, την ενεργειακή κρίση, τη δραματική αύξηση των εισροών και του κόστους παραγωγής, τον πόλεμο στην Ουκρανία, προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι έντονες ζημιές από την κλιματική κρίση, ο ανορθολογισμός στην αγορά αγροτικών προϊόντων και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων με τα προβλήματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς για το εισόδημά τους και την επιβίωσή τους και οι κινητοποιήσεις βιωσιμότητας γίνονται από όλους αυτούς που αγωνιούν, εάν αύριο θα μπορέσουν να παράγουν. Στα χρόνια της κρίσης, η έλλειψη κεντρικής οργάνωσης των συνεταιρισμών δυσκόλευε τη θέση των αγροτών.
Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. έθεσε από την προηγούμενη χρονιά όλα τα θέματα και τις επείγουσες ενέργειες, στις οποίες έπρεπε να προβεί η Πολιτεία για να μην έλθουν σήμερα οι αγρότες σε παραγωγικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Με αυτό τον γνώμονα η ΕΘ.Ε.Α.Σ. όρισε ως προτεραιότητα μια σειρά θεμάτων, που αναδεικνύονται σήμερα με τις κινητοποιήσεις ως αιτήματα, τα οποία και στηρίζουμε. Συγκεκριμένα:
- Μείωση του κόστους παραγωγής με τη στήριξη, τόσο με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, όσο και των άλλων μορφών ενέργειας σε συνδυασμό πάντα με τη διευκόλυνση των αγροτών και των συνεταιρισμών στη χρήση των ΑΠΕ και του net metering.
- Καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ειδικά σε Θεσσαλία, Έβρο και Ρόδο, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών αυτών των περιοχών. Αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των νέων ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα συνοδεύεται με την αντίστοιχη αύξηση χρηματοδότησης από την Πολιτεία και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Άμεση αναθεώρηση των αστοχιών και βελτίωση του ΣΣ ΚΑΠ 2023-27 σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουν γίνει και από την ΕΘ.Ε.Α.Σ.. Οι μεταβολές που έχουν εισαχθεί αδόκιμα, βλάπτουν περισσότερο τους παραγωγικούς παραγωγούς. Καταβολή των καθυστερημένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τροποποίηση και προώθηση της διαφάνειας στην καταβολή τους και ειδικά των οικολογικών σχημάτων.
- Επιτάχυνση των έργων υποδομής, όπως αυτών που αφορούν το αρδευτικό νερό και τη διευκόλυνση της χρήσης της τεχνολογίας από τους αγρότες, καθώς και επιτάχυνση της αξιολόγησης και ένταξης των επενδύσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς προϊόντων για να προστατευθούν, οι παραγωγοί γάλακτος, ελαιόλαδου, σιτηρών και άλλων προϊόντων που γίνονται έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών, καθώς και έλεγχο του μεγάλου χρόνου εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους. Θεσμοθέτηση ισχυρού αποτρεπτικού πλαισίου κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία ποιοτικών προϊόντων μας και ειδικά των ΠΟΠ.
- Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των παραγωγών και των συνεταιρισμών από το τραπεζικό σύστημα για να λυθεί το θέμα της προχρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις.
- Ρύθμιση των οφειλών στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφές, αφού οι παραγωγοί αδυνατούν να τις εξοφλήσουν.
- Προστασία της αγροτικής γης από τη σώρευσή της, ένεκα της κρίσης σε μεγαλογαιοκτήμονες και Funds που στερούν από τους αγρότες τον πολύτιμο για την επιβίωσή τους πόρο. Ρύθμιση των θεμάτων των κόκκινων δανείων, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους συνεταιρισμούς για να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους για να παράγουν απρόσκοπτα τρόφιμα.
- Ενίσχυση των συνεταιρισμών και των παραγωγικών οργανώσεων των αγροτών γιατί μόνο ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να εγγυηθεί την ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα για τον παραγωγό και τον καταναλωτή δίνει πραγματικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους και τη βελτίωση των εισοδημάτων τους.
Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. στηρίζει την ανάδειξη των προβλημάτων, που τίθενται με τις κινητοποιήσεις, καθώς πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο σοβαρά αφού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση, στη στήριξη της μεταποίησης, των εξαγωγών, του τουρισμού και στην κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.
Ως εκ τούτου, η ΕΘΕΑΣ καλεί την Πολιτεία σε γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών προς εξομάλυνση και επίλυση των προβλημάτων.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Βρέθηκε φόρμουλα για την είσοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Πράσινο φως στο αίτημα των αγροτών της Μακεδονίας για είσοδο τρακτέρ στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης την προσεχή Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, ημέρα των εγκαινίων της Agrotica, φέρονται να άναψαν πριν από λίγο οι αστυνομικές Αρχές.
Του Λεωνίδα Λιάμη
Η έγκριση δόθηκε σε σύσκεψη που ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Τρίτης, 30 Ιανουαρίου, στη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή των επικεφαλής της ΕΛΑΣ στην πόλη και 6μελούς αντιπροσωπείας των αγροτών από τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία και τη Χαλκιδική, η οποία «εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα».
Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν πως από την πλευρά των αγροτών ετέθη το αίτημα να επιτραπεί μια μηχανοκίνητη πορεία με περίπου 300 τρακτέρ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς την πλατεία στη νότια πύλη της ΔΕΘ, συντεταγμένα κι υπό τις οδηγίες της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθεί η όχληση άλλων κοινωνικών ομάδων και να παραμείνουν εκεί για τις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση.
Κατά τις ίδιες πηγές σύσσωμη η τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ, περιλαμβανομένου του Στρατηγού και του Επιθεωρητή Β. Ελλάδας, συναίνεσε στην είσοδο των τρακτέρ, υπό τον όρο πως θα είναι συγκεντρωμένα στις τρεις εισόδου της πόλης –στο Δερβένι, τη δυτική είσοδο και την ανατολική είσοδο- στις 10 το πρωί της Πέμπτης, ώστε η πορεία να γίνει βάσει σχεδίου της αστυνομίας, καθώς αυτή την περίοδο το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη είναι αφόρητο, λόγω των έργων στην περιφερειακή και αν δεν υπάρξει συντονισμός θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερο χάος.
Ενστάσεις φέρεται να διατυπώθηκαν και για τη θέση που θα παρκάρουν οι ελκυστήρες, με τους επιτελείς της ΕΛΑΣ να αντιπροτείνουν το πάρκο Ξαρχάκου, ως εναλλακτική, που είναι λίγο πιο κάτω από το σημείο που ζήτησαν αρχικά οι αγρότες. Λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η όλη επιχείρηση, κατά τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν αμέσως μετά και με τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Πλάνο εφόδου στην Agrotica ανεβάζει τους τόνους, «ούτε κουνούπι» λένε οι αρχές
«Να μην περάσει κουνούπι» ήταν το τηλεγράφημα που έλαβε ο στρατηγός της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, μόλις οι αρχές ενημερώθηκαν για το σχέδιο των Αγροτικών Συλλόγων της Μακεδονίας, να παρεισφρήσουν με τρακτέρ στην καρδιά της Agrotica τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση πάρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου και μέχρι το βράδυ γινόταν ο σχεδιασμός. Οι αγρότες θέλουν να βρεθούν νωρίς, πριν τις 4 το πρωί, με τα τρακτέρ στην καρδιά του εκθεσιακού κέντρου, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία της πόλης. Θέλουν να μείνουν εκεί ένα 24ωρο. Οι εντολές που έχει πάρει η αστυνομία όμως είναι διαφορετικές, σε μια εξέλιξη που ανεβάζει τους παλμούς και στις δύο πλευρές, με την αστυνομία και κυρίως την κυβέρνηση, να φοβάται πως «σκηνικά Γαλλίας» θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν στην Θεσσαλονίκη.
Ήδη άλλωστε σκηνές με φωτιές, καμένα λάστιχα και άχυρα μαζί με «παρκάρισμα» τρακτέρ στις εισόδους διοικητικών χώρων περιφερειών, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ κάνουν το γύρο τις εγχώριας διαδικτυακής σφαίρας, με τον πανευρωπαϊκό αγροτικό αναβρασμό να αναμεταδίδεται ακόμα και από το TikTok, προσφέροντας απλόχερη έμπνευση για πρωτότυπες δράσεις.
«Πανθεσσαλική σύσκεψη για συντονισμό μπλόκων, κίνηση αποφόρτισης από Μαξίμου
Στο μεταξύ, νέες διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το κύμα αγροτικών κινητοποιήσεων και στη Θεσσαλία, με τα μπλόκα της Μαγνησίας σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο να ενώνουν τα μπλόκα τους, ενώ σε συντονισμό με πανθεσσαλική σύσκεψη καλεί το μπλόκο της Καρδίτσας στον Παλαμά για την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στον απόηχο των πρώτων κινήσεων εκτόνωσης της κατάστασης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Με μια έμμεση παραδοχή πως το πετρέλαιο όχι μόνο δεν υπήρχε στα πλάνα της κυβέρνησης, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνικές δηλώσεις το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου, επικύρωσε την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, η οποία είναι η «υπενθύμιση» των ενισχύσεων και παρεμβάσεων που έγιναν την τελευταία πενταετία, που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα λακωνικό και άμεσο: «δεν έχει άλλα».
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών από το θεσσαλικό μέτωπο, βρίσκονται τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση.
Επίσης, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Φουντώνει η φωτιά των μπλόκων, έκδηλη κυβερνητική αμηχανία μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου
Διαστάσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα η κινητικότητα στο μέτωπο των αγροτικών διαμαρτυριών ανά την Ελλάδα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη 24ωρο συλλαλητήριο στη Λάρισα, νέα μπλόκα σε Λιβαδιά και Λακωνία αλλά και διαρκής ενίσχυση μπλόκων από τον Έβρο ως τα Ιωάννινα και από τη Νάουσα και την Επανομή μέχρι τη Μεσσηνία. Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιανουαρίου έρχεται αφενός σαν ομολογία του αιφνιδιασμού της κυβέρνησης, αφετέρου να δείξει τη διάθεση εύρεσης λύσεων. Σε αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φάνηκε να παρερμήνευσε το αρχικό υποτονικό ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για τις καθιερωμένες διεργασίες των μπλόκων, αξιολογώντας την παράλυση του αγροτικού συνδικαλισμού ως αποτέλεσμα μιας σωστής πολιτικής διαχείρισης των καταστάσεων. Μόνο κάτι τέτοιο μπορεί να εξηγήσει άλλωστε και την αλαζονική τοποθέτηση περί “λυμένων” προβλημάτων που ακούστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Βερολίνο.
Τα αντανακλαστικά του αγροτικού κινήματος φάνηκε πως ξύπνησαν μετά από αυτό, ενώ το παιχνίδι καταστολής που εφάρμοσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες στάθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αιχμή τα γεγονότα στον Ε-65 την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, με τα μπλόκα στη Θεσσαλία να να ενισχύονται καθημερινά με νέα τρακτέρ και με τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πληθαίνουν, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας αποφάσισε να καλέσει και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας, προκειμένου να γίνουν βήματα συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα.
Αν μη τι άλλο, οι εικόνες από τις εθνικές οδούς και τα γεμάτα με τρακτέρ αστικά κέντρα των επαρχιών της χώρας, αιφνιδίασαν την κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν επιχειρεί να επικοινωνήσει και να υπενθυμίσει τις δράσεις που ανέπτυξε από το 2019 μέχρι σήμερα, ενέργειες που αφορούν κυρίως σε έκτακτες ενισχύσεις οι οποίες ναι μεν αποσυντονίζουν άμεσα, αλλά ξεχνιούνται εξίσου γρήγορα, μιας και το διαχρονικό έλλειμμα πολιτικής δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Από τις πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις Αυγενάκη, η μόνη χειροπιαστή υπόσχεση που μπορεί σταθεί -κάπως- απέναντι στη βόμβα κινητοποιήσεων που είναι έτοιμη να σκάσει στα χέρια του, είναι η προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών αποζημίωσης από την Κρατική Αρωγή για τους Θεσσαλούς αγρότες.
Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, ο τρόπος με τον οποίο όλη αυτή η υγιής αντίδραση των αγροτών, μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα συνεκτική και ουσιαστική λίστα διεκδικήσεων πάνω στην οποία θα μπορούσε να πατήσουν οι διαπραγματεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συλλαλητήριο στη Λάρισα
Δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται από το μεσημέρι της Κυριακής 28 Ιανουαρίου παραταγμένα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και τους γύρω δρόμους, όπου θα παραμείνουν μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας. Μετά τη συγκέντρωση, τα τρακτέρ θα μεταβούν στον κόμβο Πλατυκάμπου, ενισχύοντας εκεί το μπλόκο των αγροτών.
Ε-65
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων που παραμένουν ακλόνητοι στο μπλόκο που έχει στηθεί από την Τετάρτη κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας.
Μπλόκα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα
Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ανθήλης, όπου έχουν στήσει το μπλόκο τους, προχώρησαν την Κυριακή, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λαμίας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Παρά την αρνητική στάση της αστυνομίας, αγρότες και κτηνοτρόφοι, μπήκαν με τα πόδια και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων για αρκετά λεπτά.
Το μπλόκο τους στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του κόμβου του Αϊ Γιάννη, έστησαν αγρότες από τα χωριά της Λιβαδειάς το μεσημέρι της Κυριακής, βγαίνοντας στον δρόμο του αγώνα και ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα.
Αγρότες από τα χωριά γύρω από τη Λιβαδειά έχουν παρατάξει δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο της παλιάς εθνικής οδού, ενώ περιμένουν ενίσχυση του μπλόκου με νέα αγροτικά μηχανήματα.
Στο μπλόκο τους στην παλιά εθνική οδό Λαμίας - Λάρισας, στην είσοδο του χωριού Νέο Μοναστήρι παραμένουν οι αγρότες της Θεσσαλιώτιδας, ενώ την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, έχουν αποφασίσει να στήσουν το μπλόκο τους στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, δίπλα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας αγρότες από τα χωριά της Λοκρίδας.
Μπλόκο στον κόμβο Φιλώτα
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.
Ροδόπη
Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ με τον περιφερειάρχη, ενόψει επίσκεψης του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη στην περιοχή.
Λακωνία
Στο στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Δαφνίου - Κροκεών προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης. Καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα τους και συντονισμό με τους αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα.
Αχαΐα
Σε συγκεντρώσεις σε δύο σημεία στο οδικό δίκτυο της Αχαΐας, καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου, για την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, μετά τις συνελεύσεις που πραγματοποίησε στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου, καλεί σε συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στους κόμβους Κουρλαμπά και Σταυροδρομίου, στις 11 π.μ.
Κάτι κρυφοκαίει με τις κινητοποιήσεις αγροτών, σπασμωδικά η κυβέρνηση
«Να µην πατήσουν άσφαλτο» είναι η οδηγία που έχουν λάβει οι αστυνοµικές διευθύνσεις και οι δυνάµεις καταστολής για τον περιορισµό των αγροτικών κινητοποιήσεων, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τη «θερµή» υποδοχή που επεφύλαξαν τα ΜΑΤ για τους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας κατά την έξοδό τους στα καθιερωµένα πόστα των µπλόκων σε Ε-65 και Πλατύκαµπο αντίστοιχα την περασµένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.
∆υο κλούβες αρκούν για να συγκρατήσουν τα τρακτέρ των δυνάµεων που συντάσσονται µε τα µπλόκα στις πλατείες των χωριών τους, κάτι που φαίνεται να δουλεύει σε ορισµένες περιοχές, όπως στη Στερεά Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, περιορίζοντας αισθητά την όρεξη των αγροτών για έξοδο στην Εθνική Οδό.
∆εν συνέβη ωστόσο το ίδιο στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου οι στρατηγοί τον µπλόκων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό, κάνοντας συµβολικό αποκλεισµό στον Ε-65, δυο φορές, κερδίζοντας και τη συµπάθεια της κοινής γνώµης έπειτα από την επίθεση των ΜΑΤ, µε τις εικόνες που έκαναν τον γύρο της χώρας να συσπειρώνουν περισσότερο τον αγροτικό κόσµο αλλά να υποχρεώνουν και την κυβέρνηση στην υιοθέτηση πιο ήπιων τόνων, µε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να σχολιάζει ότι οι εικόνες αυτές «προκαλούν θλίψη». Η συγκαταβατική παραδοχή Αυγενάκη για τα προβλήµατα των αγροτών, δείχνει πως η υπόθεση των µπλόκων θα κριθεί από την επιδραστικότητα των βασικών εκφραστών του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήµατος.
Τα αυταπόδεικτα προβλήµατα του αγροτικού κόσµου, από την αργόστροφη προεργασία της ΚΑΠ που αιφνιδίασε άπαντες µε την εξέλιξη της καταβολής των ενισχύσεων του 2023, µέχρι τους περιορισµούς στο µπάτζετ που κρατάνε πίσω τα κρίσιµα προγράµµατα για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, είναι εις γνώση της κυβέρνησης και προκαλούν αµηχανία.
Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο µε τον οποίο άλλαξε η επικοινωνιακή τακτική του υπουργού Αυγενάκη µέσα σε διάστηµα πέντε ηµερών. Από το Βερολίνο το περασµένο Σάββατο και το…«οι Γερµανοί αγρότες βρίσκονται στους δρόµους και αγωνίζονται για προβλήµατα που για τους Έλληνες αγρότες δεν υφίστανται, καθώς η κυβέρνηση τα έχει επιλύσει» στα «υποκινούµενα µπλόκα» και τις «ασυνάρτητες κραυγές», ο υπουργός την περασµένη Τρίτη, στη σκιά ενός πανευρωπαϊκού αναβρασµού χαµήλωσε τους τόνους µιλώντας για «κατανόηση». «Στις κινητοποιήσεις στεκόµαστε µε σεβασµό, συζητάµε, κατανοούµε τα προβλήµατα, όµως υπάρχει µέριµνα και αντανακλαστικά» ανέφερε, πριν υιοθετήσει ακόµα πιο ήπιο τόνο στο τέλος της εβδοµάδας λέγοντας «Κατανοούµε πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες στους δρόµους. Οι εικόνες που είδαµε δεν θέλουµε να επαναληφθούν».
Εν τω μεταξύ, αγροτικοί σύλλογοι στην Λάρισα καλούν σε 24ωρο αγροτικό συλλαλητήριο την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, με το κάλεσμα να δίνει τρία σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ, στον Άγιο Θωμά, στην οδό Βόλου και στην Φαρσάλων.
Από την αγροτική κινητοποίηση στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί