BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Όρισαν 15μελή επιτροπή συντονιστές μπλόκων για συνάντηση Μαξίμου

Στην σύσταση 15μελούς επιτροπής κατέληξαν οι συντονιστές των μπλόκων στην συνάντηση της Σίνδου, έπειτα από μια μαραθώνια σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερεις ώρες.

132231_2

Λεωνίδας Λιάμης

12
7

Όρισαν 15μελή επιτροπή οι συντονιστές των μπλόκων για την συνάντηση στο Μαξίμου

Η επιτροπή που θα εκπροσωπήσει το σύνολο των μπλόκων, θα αποτελείται από έξι αγρότες από τη Μακεδονία και την Θράκη, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από την Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

Τα ονόματα της λίστας δεν έχουν κλειδώσει ακόμα, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται και τις πληροφορίες να θέλουν την επιτροπή να μαγειρεύεται μέχρι και την τελευταία στιγμή.



Υπό την πίεση των μπλόκων το ραντεβού με Μητσοτάκη, πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Προετοιµασίες µε ορίζοντα τη συνάντηση εκπροσώπων των µπλόκων µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα διακριτικοί αποκλεισµοί σε τελωνεία και εθνικές οδούς που κρατάνε ζεστές τις αποφάσεις της ιστορικής πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια, δίνουν τον τόνο στο µέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων τα τελευταία 24ωρα.
Από το πρωί της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε  εξέλιξη η κλειστή συνάντηση των Αγροτων από τα μπλόκα της Θεσσαλιας και της Μακεδονιας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Σίνδο Θεσσαλονικης με σκοπό να καθοριστούν τα επόμενα βήματα ενόψει της καθοριστικής συνάντησης με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.



Υπάρχουν μάλιστα φωνές που θέλουν κάθοδο στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, µέχρι τότε πολλά µπορεί να αλλάξουν, ειδικά µετά τη συνάντηση της Τρίτης, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει πολλά ενδεχόµενα ανοιχτά, µε την προϋπόθεση «ανοιχτών δρόµων». Ως προς τη πιθανότητα το ραντεβού να πάει παραπίσω, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως το αργότερο µέχρι την Τρίτη το ραντεβού θα έχει γίνει.

Υπό αυτή την έννοια, οι αποκλεισµοί στις εθνικές οδούς που διενεργούνται, διατηρούν προς ώρας συµβολικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι ανά πάσα στιγµή οι αγρότες δεν θα σκληρύνουν τη στάση τους αν χρειαστεί.

Άλλωστε, έπειτα από µια ιστορικών διαστάσεων και µοναδικής εδώ και 20 έτη µαζικής προσέλευσης σύσκεψη, οι αγρότες φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο. Το ενωτικό κλίµα και η µεγάλη συµµετοχή της Νίκαιας, τα κρυφά γκάλοπ του Μαξίµου που αποτυπώνουν πως οι περισσότερες κοινωνικές οµάδες βρίσκονται στο πλάι των αγροτών αλλά και ένας µεθοδικός προγραµµατισµός ως προς τις επόµενες κινήσεις των µπλόκων είναι που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να είναι διαλλακτική.

Να σηµειωθεί πως και οι δύο πλευρές επιδιώκουν οι «διαπραγµατεύσεις» να γίνουν σε καλό κλίµα, αφού µόνο κάτι τέτοιο θα επέτρεπε άλλωστε και την διαπίστωση ενός κοινού σηµείου συννενόησης.

∆ιαρροές από το Μαξίµου, ξεκαθαρίζουν βέβαια πως τα δηµοσιονοµικά περιθώρια ήδη εξαντλήθηκαν. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να εξεταστούν άλλα αιτήµατα όπως ο τρόπος επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, οι παρανοµες ελληνοποιήσεις, καθώς και τα προβλήµατα µε την ΚΑΠ.

Ως προς τις συσκέψεις των αγροτών, αυτές γίνονται σε Θεσσαλονίκη και Πλατύκαµπο, και δεν είναι αντίστοιχης κλίµακας µε εκείνη της Νίκαιας την περασµένη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου. Γίνονται δηλαδή σε έναν κλειστό κύκλο, συντονιστών των µπλόκων, προκειµένου να διευκολυνθεί και η υπόθεση ανάδειξης της αντιπροσωπείας που θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό, ενδεχοµένως και µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και µε την ανασύνταξη της ατζέντας διεκδικήσεων, αν αυτή χρήζει τροποποιήσεων. Αλλαγές θα γίνονται µέχρι και την τελευταία στιγµή, όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις, µε βασικό ζητούµενο, να µην υπάρξουν περιτές τριβές ανάµεσα στους συντονιστές που θα µπορούσαν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Υπόµνηµα 9 σηµείων

Είχε προηγηθεί η αποστολή υποµνήµατος στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου. Στο υπόµνηµά τους διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήµατα που αφορούν τη µείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγµάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,  αλλά και έργα υποδοµής για την αντιπληµµυρική θωράκιση της χώρας.

Η επιστολή περιλαµβάνει και ξεχωριστό παράρτηµα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία µε το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραµµα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πληµµυρισµένων χωριών και χωραφιών.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα συγκεκριµένα αιτήµατα καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των µπλόκων της χώρας.

  • Ως προς τις αποφάσεις της Νίκαιας αυτές περιλαµβάνουν:
  • Αποκλεισµό των εθνικών οδών και του Ισθµού της Κορίνθου
  • Κάθοδο στην Αθήνα µε τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή.
  • Κλείσιµο µεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγµένα στο µεθοριακό σταθµό της Νίκης, στη Φλώρινα)
  • Συλαλλητήρια µε τα αγροτικά µηχανήµατα στα κέντρα των µεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

Κινητοποιήσεις σε εξέλιξη

  • Από τις 12 έως 4 μμ σε εξέλιξη αποκλεισμός από μπλόκο δυτικής Μακεδονίας του τελωνείου Νίκης στη Φλωρινα για τα φορτηγά οχήματα
  • Στη 1 μμ έκλεισε για μια ώρα το Δερβένι οι αγρότες μοίρασαν γαλα στον κόσμο
  • Μπλόκο Μουδανιων θα κλείσουν από 6 έως 8 μμ και σχεδιάζουν να ρίξουν δοχεία με Ελιες και γαλα στο δρόμο
  • Μάλγαρα σχεδιάζεται αποκλεισμός στον κόμβο απο 6:45 έως 7:15 μμ
  • Γιαννιτσα κόμβος Παραλιμνίου θα κλείσουν 6 με 7 μμ
  • Μπλόκο πλατυκαμπου στις 6μμ σχεδιάζεις μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα
  • Παραμένουν στο μπλόκο οι αγρότες στο Νησσελι

 Επίσκεψη Αυγενάκη στο μπλόκο του Κάστρου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε στις 11.15 το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας, όπου παρέμεινε μέχρι τις 13.00 και συζήτησε με τους αγρότες για τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα ζητήματα που θέτει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό και εποικοδομητικό κλίμα στη διασταύρωση του δρόμου προς Ορχομενό, όπου βρίσκεται το κέντρο του Συντονιστικού της Κωπαΐδας. Το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν το πρόβλημα της μείωσης του κόστους παραγωγής που έχει αυξηθεί λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι πιο ομαλή.

Όπως ανέφερε ο ΥπΑΑΤ πρωτογενής τομέας και περιβαλλοντική πολιτική μπορούν  να συμβαδίσουν και δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά θα πρέπει η ΕΕ, με τις αποφάσεις της να φροντίσει ώστε η σχέση τους να είναι πιο αρμονική και όχι ανταγωνιστική.

Σε ό,τι αφορά στα τοπικά ζητήματα, ο επικεφαλής του τοπικού Συντονιστικού Δημήτρης Παραμπάτης ζήτησε να ανοίξει και πάλι το σύστημα υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για τον Daniel και να γίνουν δεκτές οι εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ έθεσε και ζητήματα που αφορούν το αρδευτικό της Κωπαΐδας.

Μείζον ζήτημα για τους αγρότες της περιοχής και τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι να δοθεί προτεραιότητα για ένταξη στο δίκτυο των αγρο- φωτοβολταΙκών, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους παραγωγούς το πρόγραμμα «Απόλλων» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε να συζητήσει τα αιτήματά τους, ακόμα κι εκείνα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους για εκτενέστερη συζήτηση για τα προβλήματα που έθεσαν καλώντας τους, παράλληλα, να διατυπώσουν και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Στη συνάντηση ήταν παρών ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Ντασιώτης, οι Δήμαρχοι Αλιάρτου – Θεσπιέων, Γιώργος Αραπίτσας και Ορχομενού, Γιώργος Τζαβάρας και ο αντιδήμαρχος, Θήβας Παναγιώτης Τσαραμπάρης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«O διάλογος είναι το καλύτερο συστατικό της επιτυχίας και θεωρώ  ότι μέσα από τη συζήτηση πάντοτε λύνονται προβλήματα.

΄Ετσι, λοιπόν, βρέθηκα σήμερα στο μπλόκο του Κάστρου, μίλησα με αρκετούς αγρότες, εκπροσώπους συντονιστικών Οργάνων, συνεταιρισμών, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, και είπαμε πολλά. Ζητήματα κεντρικά, ζητήματα και κεντρικά. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας μετά τη συνάντηση του κεντρικού Συντονιστικού με τον πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Μένει να οριστούν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου. Στο μεσοδιάστημα όμως εμείς δώσαμε ραντεβού με αντιπροσωπεία των εδώ αγροτών , διότι έχουμε και άλλα ζητήματα , άρα αμέσως μετά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας.

 Ο αγώνας για τον πρωτογενή τομέα είναι διαρκής και είναι σε επίπεδο τοπικό, υπερτοπικό, αλλά και ευρωπαϊκό ,γι αυτό τον λόγο θα συνεχίζουμε την  προσπάθεια που ήδη ενημέρωσα για πάρα πολλά ζητήματα και που κάνουμε ως χώρα μέσα από τη συμμαχία των 9 χωρών του Νότου για θέματα της αλλαγής της ΚΑΠ πρέπει να αλλάξει, είναι επιβεβλημένο να αλλάξει , είναι ανάγκη να βελτιωθεί αφενός και αφετέρου αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην Κοινότητα, στο μηχανισμό της Κοινότητας , λόγω της κλιματικής κρίσης που εμείς αντιμετωπίζουμε. Δεν  συζητούμε για κλιματική αλλαγή, συζητούμε για κλιματική κρίση. Πλέον οι χώρες εδώ της Ν. Ευρώπης ,χώρες μεσογειακές.

Ελπίζω πως όλα θα πάνε καλύτερα. Είμαι αισιόδοξος . Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν, τιμούν την αποστολή τους, την επιλογή τους να ασχοληθούν με τη γη. Είδα πολλά νέα παιδιά και αυτό είναι το ευχάριστο ότι πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν με τη γη. Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στο πλευρό τους, ο πρωθυπουργός αφουγκράζεται και κυρίως δίνει λύσεις με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα.

Τους ευχαριστώ γιατί πράγματι είχαμε έναν πολύ χρήσιμο  και  ουσιαστικό διάλογο».

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία