Μάλιστα το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ήπειρο το περασμένο καλοκαίρι.
Ειδικότερα, με έτος αναφοράς το 2010, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο 93,8%, όταν το 2017 βρισκόταν στο 98,6, δηλαδή αν για παράδειγμα το αγροτικό εισόδημα το 2010 έφτανε τα 100 ευρώ, φέτος αυτό ήταν 93,8 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, εμφανίζουν διαφορετικές τάσεις ανά χώρα. Για παράδειγμα Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, ανέπτυξαν το αγροτικό τους εισόδημα μέσα στο έτος κατά 4,4%, 5% και 10,4% αντίστοιχα, ενώ οι αγρότες στη Δανία είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κατά 57,9%. Σε παρόμοια θέση βρίσκονται και οι Σουηδοί και Γερμανοί αγρότες με απώλειες της τάξης του 43% και 20,3%.
Να μπουν σε πλήρη εφαρμογή τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου
Κατά πάσα πιθανότητα οι απώλειες συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στα ευρωπαϊκά χωράφια το περασμένο καλοκαίρι, και που οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις της παραγωγής.
Εκ μέρους της Copa-Cogeca, o Γενικός Γραμματέας της ένωσης αγροτών, Πέκα Πεζόνεν, υποστήριξε, σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά πως «είναι ανησυχητικά καθώς είδη γνωρίζουμε πως το αγροτικό εισόδημα για το 2019 θα επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου καλοκαιριού», ζητώντας τα κράτη μέλη να «πάρουν το μάθημά τους από την κρίση αυτή» και να εφαρμόσουν πλήρως τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων που έχουν στην διάθεσή τους. «Από την πλευρά της η Κομισιόν πρέπει να αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο τέτοια φαινόμενα και να αντιδρά άμεσα», υποστήριξε.
Μάλιστα σύμφωνα με την Copa Cogeca, τα στατιστικά αυτά για το αγροτικό εισόδημα αντανακλούν τις συνέπειες της ξηρασίας και των πλημμύρων που εκδηλώθηκαν στην ΕΕ μέσα στο 2018.
Χρονιά ρεκόρ το 2017
Ολοκληρωμένα στοιχεία για την αγροτική πραγματικότητα δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, τα οποία ωστόσο αφορούν το έτος 2017, σύμφωνα με τα οποία το αγροτικό εισόδημα βρέθηκε την χρονιά αυτή σε επίπεδα ρεκόρ, της τάξης του 125,2% επί των τιμών του 2010. Η υπηρεσία αποδίδει την αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο στην σταθερή αύξηση των κερδών της βιομηχανίας τροφίμων, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ενεργών αγροτών υποχωρεί.
Για την Ελλάδα, το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται για το 2017 στο +9,3% σε σχέση με το 2016, και πολύ κοντά στα επίπεδα του 2009, με την αξία της αγροτικής βιομηχανίας να φτάνει τα 11,3 δις ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 5%. Το 60% του ποσού αυτού προέρχεται από πέντε είδη καλλιεργειών: φρούτα (19,7%), λαχανικά (14,9%), ελαιόλαδο (10,6%), βιομηχανικές καλλιέργειες (8%) και δημητριακά (6,5%).